Basil

E le gata o mea manogi, ae aoga foi: o le faʻamalolo o meatotino o le basil

I le tele o atunuu, ua tuʻuina atu e le basil mea mataga, ma manatu o se faailoga o le soifua manuia i le fale. E leai se mea ese i lenei, ona e mafai e le laau ona fasi siama ma faamama le ea.

O le a le faʻaaogaina o le basil, o le vailaʻau faʻasolosolo o le laau

O faʻamanuiaga o le basil e mafai ona faʻamasinoina i le tuufaatasiga o le laau. O ona laupepa e aofia ai tannini ma minerale, o suauu taua, lepidine, propsoline, saponins ma glycosides. Ua tumu i mea e le lelei: linalool, eugenol ma le tolauapiga e faaosofia ai le fatu. E le gata i lea, O laulaau Basil e mauoa i vitamini A, PP, B2, C, D, K, E, kulutin, suga faigofie ma gaʻo fualaʻau, faapea foi iodine, magnesium, phosphorus, uʻamea.

Ona o lona maualalo o le kalori (100 g greens green e na o le 27 kcal), o le basil e taua tele i taumafa taumafa. O le laau e faʻaaoga fou ma i foliga o deco deco, infusions mo togafitiga ma le puipuiga o le tele o faamai. E i ai le antispasmodic, antiseptic, faʻamaʻi manu, tui, mea faʻafefe-inflammatory ma diuretic.

O le faʻaaogaina o le basil mo fafine e faʻaalia e le gata i le faʻaogaina o le faʻaaoga, ae o loʻo faʻaalia foi i le togafitiga o le tamaʻitaʻi. I le vaitau o le lactation, o le lauti mai laulaau basil e maua ai le faʻaopoopoga ole susu susu. E mafai foi e le laau ona fesoasoani i faafitauli i le vaega o meaʻai: o le a faʻaitiitia ai le faʻaaogaina o le kesi, faʻasaʻo le faʻamalosi ma togafitia ai isi faaletonu o le manava. Enzymes e fai ai le basil e talepe ai gaʻo ma fesoasoani e faʻaitiitia le mamafa.

O le faaaogaina o le basil mo alii e talisapaia e Initia anamua. O se fuainumera tele o meaola o loʻo iai i totonu o le laau, faʻalauteleina le toto, lea e fesoasoani i le faʻaleleia atili o totoga uma o tagata ma se aafiaga lelei i le gafatia, faʻateleina le manao i feusuaiga ma faʻamautuina le fausiaina. O le mea lea, e manaʻomia mo tagata le faʻaaogaina o le basil i aso uma, pei o le mea moni, soʻo se isi lava greens.

Faʻafefea ona faʻaaoga le basil i vailaʻau masani

E faʻaaogaina le Basil i togafitiga o faʻamaʻi fatugaʻo. O loʻo i ai i le laau se aʻafiaga, lea e fesoasoani e aveesea ai le suka mai le tino. E fesoasoani i le faʻamaluluina o maa ma le oneone i fatugaʻo, faʻaititia ai le tiga, ma o se mea lelei tele foi, pe a aveesea ai maso maso o totoga o totonu ma toto toto. Faʻaaoga masani le faʻaleleia o fatuga ma fatuga.

O le Basil e faʻateleina: faʻaleleia le gasegase, susunuina gaʻo, faʻamalosia le faʻaogaina o le tino, toe faʻamalosia le malosi ma le soifua maloloina pe a maeʻa galuega faʻapitoa, vavalalata le matua, faʻamalosi aʻafia ma faʻamaonia le moe. I tala faʻasolopito, ua leva ona faʻaaogaina mo le faʻamaʻi manu, togafitiga o faʻamaʻi paʻu, nifo ma le ulu.

O le Basil i le cosmetology e faʻavaveina ai le lauulu ma le tupu o fao, e fesoasoani i le faʻaumatia o meaʻai. O le suauu toto e faʻaaogaina i le tuufaatasiga o masini meaʻai, aemaise lava i le faʻagaoioia o le lauulu o le lauulu, ma faʻaleleia atili ai lauulu. Masks for faces, with basil, faʻaleleia le foliga mai o le paʻu, tuʻuina atu i ai le malosi ma faʻafouina le tino. O taga faʻatasi ma le decoction o le laau e aveese le fula i lalo o mata.

O le maualuga o le va o le afe-afe tausaga e mafai ai ona faʻaaogaina le basil e fai ma sui i sauniuniga faafomaʻi e aofia ai vailaʻau nakoti. E tusa ai ma faʻamatalaga fou mai saienitisi, e mafai e le Basil ona taofia le atinaʻe o le HIV.

E te iloa? I totonu o Initia, faʻafetai i ona faʻafitauli faʻaleagaina eseese, o loʻo faʻamamaluina le basil o se fualaau paia. E tusa ai ma se agaifanua tuai, o se moli e susulu i tafatafa o le basil, o lea, e tusa ai ma talitonuga o Initia, e puipuia ai le fale mai mala ma maʻi.

Auala e maua mai ai mea tau vailaʻau

O le Basil e manaia ma maloloina i foliga fou ma le malo. O le toʻatele e fai mai o le palapala faʻagogo e sili atu ona manogi, ae afai e te manaʻo e faʻamago le mutia, ona tatau lea ona e faia saʻo.

A e manaʻomia le faia o le mea faigaluega

Basil, e pei o se mea faamanogi manogi, aoina uma le taumafanafana. Ina ia saunia uma le laau, faatasi ai ma le aʻa, e seleseleina mo le taimi muamua i le taimi o fugālaʻau, e oo atu i se vaega o le aʻa e aunoa ma ni laulaau (10 cm i le aʻa), ma le seleselega lona lua e seleseleina i le faaiuga o Setema. Mo le taimi muamua, o le basil e sili atu le manogi ma sili ona talafeagai mo le seleselega o le taumalulu. O lau o le laau e mafai foi ona selesele faalua, ae fautuaina e aua le tipiina, ae ave ese.

Faagasologa faʻamatalaga

E le fiafia le Basil i le vevela ma le susulu o le la, o lea afai e te faʻagogo i le la, o le a na o le mumu, faʻaaogaina uma lona tofo, mea manogi ma faʻamalolo. Palu puʻu, po o le paʻu atoa pe paʻu'ū mago i totonu o se pogisa, vaʻaia.

E taua! Teuina le laau mamago e tatau ona i totonu o se koneteina tioata, tapuni tapuni tapuni.
Ina ia togiina laulaʻau o le laau i luga o le aʻa, fufulu ma mago. Ona tuu lea i totonu o se taga po o se pusa tioata ma tuu i totonu o le pusaaisa.

O le taloina o le basil mo le taumalulu e pei ona taua i lalo: muamua e tatau ona fufuluina ma faʻagogo lau, ona tuʻuina lea i totonu o se fagu vailaau mamā, faʻapipiʻi papafi o laʻau ma masima. Ma le isi, e tatau ona latou tosoina laulaʻau e tuu ai le sua, ona maeʻa ai lea o le fagu ma teuina i totonu o se potu poʻo se potu pito i lalo.

O le Basil e masani lava e ese mai le saling, na o iinei i le pito o le galuega o le olive ua liligi ifo i totonu o le fagu (pe a oʻo mai). Mo se faʻataʻitaʻiga, o le fagu e 250 g e manaʻomia ai le 150 g o le basil ma le 50 g masima, suauu i le au. Teu i totonu o se pulou poʻo lalo ifo.

Talosaga Basil

I aso nei, pe a fuaina le maualuga o le vevela i soo se mea, o le faʻaaogaina o le valaʻau basilisi e taua tele. O le laau e masani ona faʻaaogaina i le togafitia o aʻafiaga o le faʻamalauina o maʻi, mo le aveesea o radionuclides ma isi mea mamafa mo le tino. O faʻavae Basil e faʻamalolo ai faʻamaʻi, muni ma teuteuga faʻaaogaina i togafitiga o gastroenteritis, measles, rumatism, anufe, ma mumps. Faʻaauau le faʻaaogaina o le basil e puipuia ai mai le paʻu pepe. O o matou augatuaa na avatu ni lauti basil i fafine o loʻo faigaluega, o se mea lelei mo le fafine o le faaitiitia o tiga o le fanau mai.

Tului E vavalalata lava Basil i lotu. Na talitonu Farani na ola o ia i le mea na fasiotia ai Keriso, lea na faamaligi ai le toto o Iesu. I Potukale ma Sepania, sa totoina le basil i tafatafa o faatusa o le au paia. Na faapaiaina e le Katoliko le laau i Saint Joseph, o le Orthodox i Saint Basil, ma o Initia latou te manatu o le basil o le faatinoga o le atua fafine o Tulasi.

Faʻamālōlō togafitiga

O mea faʻamalolo o le basil o loʻo faʻaaogaina e togafitia ai faʻamaʻi pipisi, faʻalaʻi ma viral. O o tatou tino, i luga o siama, faʻaleleia le vevela e faʻafefe ai. O le Basil o se vailaau faʻamaʻi masani, antifungal ma le faʻamaʻi pipisi. O lapisi ma infusions o laau e afaina ai siama, lea e faʻamautu ai le vevela o le tino ma faʻasaʻo le tulaga o le tino atoa. O se teuteuga o lau ma fugalaau e lelei mo le tale.

Maʻi faʻamaʻi

Mo faʻamaʻi o le alavai respiratory basil e faʻaaoga i foliga o lotions, decoctions, tinctures ma lauti. A susunuina, o fatu o le mutia e afaina ai le ea i totonu ma faasao mea vaivai e fesoasoani e aveesea ai siaki i totonu o le mama, pe afai e te manavaina pea lenei oloa o le mimiti. Ole suāsusu taua i le tuufaatasiga o laau (camphene, tsineol ma le eleve) e mafai ai ona faʻaaoga le basilini ile taimi e faʻamaʻaina ai, aʻo latou faafaigofieina le tulaga o le respiratory tract. O le Basil e faʻaleleia le soifua maloloina o tagata gasegase e oʻo lava i tulaga ogaoga: faʻatasi ma le bronchitis, fomaʻi, hyperemia ma le gasegase, talema o le ulaula ma le kanesa o le tino.

Heart Heart and Basil

O le laau e faʻaaoga lelei e faʻaitiitia ai le tiga o le ulu ma le tiga o le fatu, ma e mafai ona faʻasaʻoloto le atuatuvale, atuatuvale, le mautonu, ma aafiaga o tulaga atuatuvale e mafai ona faaosofia ai faafitauli i le loto mama, mo se faataitaiga, tachycardia. O aʻafiaga Basil e faʻamalosia ai le muso o le fatu, faʻasaʻo le totoina o le toto, o le uʻamea e faʻamalosia ai toto toto ma le okesene, ma o le toto faʻamalosia i mea aoga e faafaileleina ai le fatu ma le tino atoa. O mea aoga ma elemene o loʻo iai i totonu o le palapala e faʻamalosia ai puipui o toto toto, ma faateleina le faʻamaʻiina i le lautele.

E faʻapefea ona fai le tinilini mo le togafitiga o faʻamaʻi paʻu

O Basil o se vailaau lelei mo faʻamaʻi paʻu. O fualaau mai laulaau fou po o le teuteuina o lau vevela e faʻaitiitia ai le mumu ma faʻafefe ai le suamalie. I luga o le maʻila, stains, pulupulu ma paʻu e tuʻu ai pasta mai lau laʻau fou. Mo faʻamaʻi mai le dermatological e aoga le fufuluina o le taele ma le mutia ma inu ai le faʻafefete. O le taʻele masani o le taele e masani ona fesoasoani tele i faʻamaʻi tumau.

Pe a afaina ai le paʻu o foliga (faʻafefeteina, malulu), o le paʻu mai lau laʻau o le a faʻamafanafana ma faʻamalolo ai faʻamaoniga o le tiga. Ina ia faʻaitiitia le suamalie o le paʻu, ave le 2 sipuni tele o le basilu, sasaa 0.5 lita o le vai inu, ma faʻataga le vai e faʻamafanafana ma faʻafefe. Inu le afa afa o le afuafuga 3 taimi i le aso, aʻo leʻi 'ai.

O le suauʻu o le basil e faʻafefeteina ai maso, ma afai o le namu e uma ona suʻe oe, faʻamalu le nofoaga lenei i le suāuʻu: o le a faʻamalieina ai le tino ma faʻaitiitia le mea oona o le iniseti.

Faamai o nifo ma le basil

Mai laulaau ma laʻau o le vao ua faamatalaina, ua saunia meaʻai mo le fufuluina o le gutu e aveese ai se manogi le lelei, mo le faʻapalapala poʻo le fausiaina o gaʻo tuʻu. Faʻasusu i se vaifofo o se puipuiga lelei lea o le kanesa tautala, lea e mafai ona tupu ona o le ulaula poo le ulaula tapaa.

Laʻau faʻamalosi e faʻamalosia ai sui solalaʻau o loʻo faʻamalosi lelei i uta, maa i nifo ma le paʻu. O nei lava mea e faʻamalosi ai le tino.

E taua! E matua faigata lava ona faʻatau le vao o le baseil - o le laau e aofia ai le mercury e afaina i le afi. E mafai ona faʻaaogaina i na o mea teuteu poʻo mea faʻapitoa: o le mercury i le tuufaatasiga o le basil e saogalemu (faʻatasi ai ma le saʻo tatau).

Le faʻaaogaina o le basil i le kuka

I le kukaina, e faʻaaogaina le basil e fai ma faʻatauga mo se lisi atoa o ipu. E faʻaopoopoina i saula, gaugau, ketchups ma nofoaga o gas. O Basil e tuʻuina atu mea manogi i sausage, pate, aano o manu ma taʻavale. Fou, ua faaopoopoina i salakeke, omelets, seafood, vasega muamua ma le lua.

O le Basil e masani ona faʻaaogaina i salalaʻau fuamoa fuamoa, adzhika, faʻapea foi i mea ulaula ma ulaula. Ua faaopoopo i le sanuisi pata, paluga sisi. I luga o laupepa o le basil o loʻo faʻamalosia ai le suavai, lea e faʻaaoga i le kuka (mo se faʻataʻitaʻiga, o le vailaau mama ma le paʻu paepae, pesto sauce ma bolognese, e tuʻu ai mea manogi i sua o fualaau aina).

E lelei le Basilini i le faʻafefiloi o afu, ae e tatau ona e iloa i lenei tulaga o lona vaega i le tuufaatasiga e tatau ona laʻititi. O le laau e sili ona manaia le tofo ma le manogi, ona e mafai ai ona fasi le tofo o isi laau. O se tuufaatasiga manaia ma le pasili, coriander, marjoram ma le mint. E le tatau ona e faʻafefiloi faatasi ma le rosemary: o laau taʻitasi e tumu na o ia lava.

E i ai ni faʻalavelave

O le Basil o se laau tulaga ese, e maua uma ai le soifua maloloina ma le afaina, lea e sili ona taua ona o lona le talafeagai. E pei ona taʻua i luga, O le Basil e aofia ai le mercury, o lea e le fautuaina ai togafitiga mo le sili atu ma le 20 aso. Afai e manaʻomia, faʻaauau le ala, fai se malologa, ona mafai lea ona e toe fai togafitiga. E le manaʻomia le faʻaaogaina o le Basil mo tamaiti ei lalo ifo o le ono tausaga, faʻamalosi fafine, ma faʻaeteete - mo tagata mamaʻi i faafitauli o gastrointestinal.

Basil, e ui lava i ona meatotino aoga, o loʻo i ai le faʻamaoniga i lona faʻaaogaina. Aemaise lava, e le o fautuaina mo tina maʻitaga o loʻo maua i le maʻisuka, thrombophlebitis ma le maualuga. Fai se togafitiga ma sauniuniga e aofia ai le palasi, sili pe a uma ona feutagai ma se fomaʻi.