Faʻatoʻa totoina laau toto

Faʻafefea ona faia se fefaʻatauaʻiga i le dacha: le filifiliga o le nofoaga, filifilia o laau, totoina o le fuafuaga

O tagata taʻitasi o loʻo nofoia laufanua vaʻai e iu lava ina vaivai i le masani masani o moega o conifers ma laau iti, mai le masani masani o fugalaau taʻitasi ma le faʻalelei. E masani ona manaʻo i se eseesega. I lenei tulaga, e mafai ona e faia ni vailaʻau matagofie e talafeagai lelei i soo se laufanua.

O le mea moni, o le fatuina o se fefiloi ma ou lava lima, tusia ata ma le faʻamalosia i le filifilia o laau totō e mafai ona taua, ae o le taunuuga e mautinoa lava e te fiafia. I lenei tusiga, o le a matou talanoa e uiga i auala e fatuina ai se fefiloi ma ou lava lima, faʻapea foi ma le filifilia po o le fea o laau e sili atu ona lelei mo le filifilia o se fegalegaleaiga.

O le a le mea e fesoʻotai ai

E masani lava i totonu o faʻasalalauga i luga o le togalaau togavao o loʻo i ai fesili e uiga i le mea e faʻafefiloi ma pe faapefea ona ese mai i masani masani o fugalaau. O le eseesega muamua ma sili ona taua i le va o se fefiloi ma se fugalaau e faapea o totonu o laau e le tatau ona tu latalata i le tasi. I se fefiloi, e mafai ona ola fugalaau i vaega tutoʻatasi, vavaeʻesea e kalaupapa, mulch poʻo maʻa. O le eseesega lona lua, o le fefaʻatauaʻiga e mafai ona "tapulaa" naʻo le pito i luma. Mai lenei mea e mafai ona tatou faʻamaonia ai o le fefiloi e mafai ona sui atoatoa le moega fugalaau ma faʻalelei atili.

O le mea lea, o se fefaʻatauaʻiga o se ituaiga faʻapolofesa faʻapitoa mo fugalaau i luga o se ala savali, fola poʻo puipui, mo se faʻataʻitaʻiga. O le faaliliuga saʻo mai le gagana Peretania o le "itu fefiloi". E mafai ona faatulaga le felafolafoaiga i se tafatafa tafatolu, sikuea poʻo le lautele.

E tele lava ina le mautonu ma se faʻaitiitiga, ae o loʻo i ai se eseesega taua i le va o nei metotia fausaga e lua: o loʻo i ai laina mausali i le tau faʻaitiitia ma o se mamanu manino o loʻo matauina. E masani ona faʻaaogā faʻasalalaʻau i le faʻataʻitaʻiga o le laufanua mo le teuteuina o faʻataʻitaʻiga o le togalaau, mo le teuteuina o slopes ma elevations, mo le vavaeina o laufanua i le togalaau.

E te iloa? I le faʻavasegaga o mixborders, e le gata i le fugalaau, ae faʻapena foi ona vaʻaia vailaʻau o fualaau aina. Ua faamatalaina lenei mea i le mea moni o le tele o fualaau faisua ei ai se "foliga" matagofie, lanu. E le gata i lea, o sea ituaiga fefaʻatauaʻiga e le gata ina maua ai le fiafia faʻafiafia, ae faʻapea foi ona manuia - i le tautoulu e mafai ona e seleseleina.
E tele ituaiga o mixborders o loʻo faʻavae mai i le faʻaletausaga, tausaga, ma le sailia o latou faʻatoaga totoga e le faigata, ma o le masani masani o mixborders o igoa nei:

  • Igilisi mixborders (eseese ituaiga o finauga ma taofiga);
  • meaʻai (pe a faʻapipiina fugalaʻau ma cereals);
  • (o lea e mafai ona e faʻaaogaina uma le vevesi ma le matagofie o laau i lau eria).

Faʻafefete i le atunuʻu: auala e filifili ai se nofoaga mo se moega fugalaau

Ae e te leʻi faia se faʻafefiloi ma ou lava lima, e tatau ona e mafaufau lelei pe o fea e tuʻu ai. O foliga o le mixborder, o lona tele ma laau e te teuteuina ai o le a faalagolago i le filifiliga sao o le nofoaga.

Pe a filifilia se nofoaga, e tatau ona e manatu i le toomaga o lau 'upega tafaʻilagi, o le a leai se faigata i le taimi mulimuli e faʻafefe ai le fefaʻatauaiga, aua o le a sili atu ona faigofie ile tausia o fugalaau, e ui lava e sili ona lelei le fausiaina o se paʻu alpine i luga o le mauga.

Afai tatou te mafaufau i le filifiliga o le nofoaga na o se mamanu o le vaaiga, ona tuu lea o le tuufaatasiga i luga o se puipui po o le pa e tatau ona amanaia le umi o le tulaueleele: afai e tele le eria, e sili atu le faʻalavelaveina o le mixborder. Afai e te filifili e teuteuina le alalaupapa po o le togalaau ma se paluga, ona tatau lea ona e sola ese mai le 50-70 cm mai le pito o le pusa pe a toto.

Auala e filifili ai laau mo le mixborder

Ina ia mafai ona fetaui lelei le tuufaatasiga i le siosiomaga atoa o lau togalaau, e tatau ona e filifilia laau lelei o le a foliga lelei i vaega totoga. Ae e te leʻi amata totoina laau i se fegalegaleaiga, e tatau foi ona e malamalama i le mea moni o le aʻa o nisi o laau toto e malosi atili, ma o le mea lea e sili ai le lafoai o ia laau. I luga o le auala e filifili ai fugalaau saʻo mo mixborder, o le a matou talanoa atili.

Manaoga mo le faʻatupulaia o fugalaau (malamalama, vevela, palapala)

O laau taʻitasi e ese le faʻafegaiga o ituaiga palapala. Mo se faʻataʻitaʻiga, o nisi fugalaau e sili ona lelei le eleele, o nisi - mamafa ma toetoe lava aisa, o isi - feololo, faʻafeololo susu. O le isi mea tāua i le filifilia o laau totō o le vevela: o nisi o laau vevela faʻamafanafana e le mafai ona nonofo faʻatasi ma laau e talafeagai mo le tuputupu aʻe i se tau malulu. E pei o le moli, e tatau ona e pikiina ni laau malamalama mo le totoina o laau, ma i latou e ono mafatia mai le susulu o le la, mo se isi vaega.

E taua! O le faʻafefiloi, e aofia ai nisi o faʻasalaga ma mea manogi, e manaʻomia le ufiufi, o le mea la pe a faʻatulagaina se fuafuaga faʻafefiloi, e sili atu le totoina oi latou i lalo o le paolo o laau uumi po o se pa.
I le faʻaopopo atu i le mea moni e tatau ona tuʻuina atu laau i tulaga o le vevela, eleele ma faʻamalama, e tatau foi ona ave le tausiga e puipui ai i latou. Toeitiiti o laau uma o le a manaʻomia lenei mea.

Filifiliga o lanu mo le tuputupu aʻe o laau totō

Ina ia mafai e laau ona lagona le mafanafana i lau fegalegaleaiga, e tatau ona e mautinoa e tutusa fugalaau i le tele. Mo se faʻataʻitaʻiga, o laau laʻau uumi e sili ona totoina i tua o le mixborder, ae o fugalaau e maualalo ifo i luma.

Afai e te totoina, mo se faataitaiga, rosa, ma tua atu o laupepa - o le a le mafai ona iloa le mea mulimuli, ma o le a latou le iloa lo latou lalelei. Mo le faʻaogaina o le galue i luga o se fefiloi i le va o vaega taʻitasi (vavao, uumi, uumi) e tatau ona tuʻu ai gaʻo e mafai ona puipui i kalaupapa, maa poʻo maa teuteu.

E te iloa? Pe a fuafuaina se fefiloi, e tatau ona e tausia e le gata o laau autu, ae faapea foi i tua. O le Conifers o le a sili ona lelei mo tagata fefiloi, ona o le lanu lanumeamata i tua o le a foliga mai ai o se laau toto foliga matagofie, ma o fuafuaga o ia ituaiga laau toto e sili ona lauiloa i le aufaatusi o le laufanua.
Afai e tuu le fefiloi i le ogatotonu o le mutia, e tatau ona totō laau ina ia i ai i le nofoaga tutotonu ni fugalaau pito i luga, ma o laau e maualalo le ola e tatau ona avea o se tuaoi.

E faʻafefea ona piki fugalaau mo le vavao taimi

Ina ia mafai e le mixborder ona taofia ona foliga teuteu, e tatau foi ona amanaia le mea moni o laau e tatau ona tuufaatasi i tulaga o le fuga, aemaise lava totoina mai meaola, ona o le totoina o laau i se tuufaatasiga o lea laasaga i lea laasaga, ese mai isi o le a le galue. Faatasi ai ma le fesoasoani a se miksborder o le ae ausia le pito sili ona maualuga o lau fuafuaga mai le tautotogo seia oo i le tautoulu, aua o nisi laau o le a fuga mai, o isi o le a amataina se vaitau tuputupu ae, ma le isi itu.

Afai o lau mea fefiloi e aofia ai laau toto e fuga mai i taimi eseese, e tatau ona e totoina fugalaau fou i le taimi e sui ai i latou ua uma ona mou atu.

E taua! E sili le lelei le faʻaogaina o vao faʻamalosi mo se faʻafefiloi, o isi vaega o le vaomatua e le mafai ona latou agai i lalo o le latou faʻavaa.

Le filifiliga o lanu

Pe a filifilia lanu, e sili ona lelei le faalagolago i lau oe lava tofo. Ae ui i lea, o fugalaau uma o le a "nofo" i lau mixborder, e tatau ona susulu, ae e tatau ona e faʻapotopotoina ina ia leai se aafiaga o alyapistosti.

E sili atu ona lelei le faʻaaogaina o fugalaau e le o se eseesega tele, ma afai ua e filifili e faʻaaoga mumu ma lanu meamata, mo se faʻataʻitaʻiga, ona sili atu lea ona tuʻu i latou i tulimanu taʻitasi o le tuufaatasiga. O le fofo pito sili ona lelei o le faʻaaogaina lea o lanu e 2-3 muamua, ma faʻaopoopoga ia i latou - faʻafeiloaʻi se leo e sili atu le pogisa / māmā. O le sili ona lelei e paʻepaʻe, ona o le mea moni e tuʻufaʻatasia ma isi lanu uma.

O lanu sili ona lauiloa ma sili ona lauiloa o: lanumoana, mumu, samasama, moli, ula ma le ulaula o le a aoga lelei mo i latou. Afai e te tuʻu lanu i luga o se lanu meamata, o le a foliga taugata ma matagofie.

Faʻafefea ona faia se fefiloi ma ou lava lima (fuafuaga)

Aʻo leʻi amataina oe, e tatau ona e mafaufau ma le totoa i le faʻalapotopotoga o le faʻaleleia o fefaʻatauaiga. O le sili ona lauiloa o tagata faʻafefefeʻau masani, o lea ia tatou vaʻavaʻai atu i fuafuaga e mafai ai ona e fatuina.

E foliga mai e manaia le fefiloi o laau felafolafoaʻi ma o loʻo faʻapipiʻiina ai faʻatoʻaga vao ma vao, mo se faʻataʻitaʻiga: i le itu tauagavale pito i luga matou te totoina se moa (e mafai ona e faʻaaogaina se pusa); matou te totoina se rhododendron i tua atu, lea e fuga faalua i le taimi (Me-Iuni, faaiʻuga o Aokuso); i le taumatau o le rhododendron, e mafai ona totoina le phlox, e foliga lelei mai le tautotogo i le autumn; i tafatafa o phloxes, e mafai ona e totoina le Byzantine Chistere - e totogo le laau i le taumafanafana uma ma e le lelei le tausiga; i le tulimanu pito i luga agavale - rhododendron toe; i luma - phlox ma delphinium; O le ogatotonu o sea ituaiga mixborder e mafai ona faatumulia i asters, tulip, astilbe, ma peonies.

E te iloa? Ina ia mafai ona e fefiloi fiafia e te fiafia lava ao le i tutupu ni mea masani, e mafai ona e faatumuina avanoa i le totoina i tausaga taʻitasi.
O se faʻataʻitaʻiga o se faʻalapotopotoga faʻafefiloi ma togavao taʻitasi: e mafai ona totoina se tipisi i tua (ioe, o se mea faʻalelei, ae faʻatasi ai ma tausaga e sili ona manaia), dahlias (o se fugalaau mamalu) ma paluga matagofie), ona vavalalata ane lea i le ogatotonu o le laumei ma le tapaa Sander , begonia, petunia, verbena e mafai ona totō ile pito i luma.

E le o lona uiga e mafai ona e faʻaaogaina nei faʻavae faʻapitoa mo mixborders; e mafai ona e fatuina mixborders i le faʻapipiʻiina o laau poʻo lau fualaʻau e te manaʻo ai, o le mea autu lava e tatau ona fetaui lau foafoaga.

E taua! E lelei tele le fefiloi i le "otooto" i maa poʻo le iliili, ona pei ai lea o le totoina, ae le o se fuifui vine o laau eseese.

Vaega o le totoina ma le tausia lelei o laau i mixborder: fautuaga ma togafiti

Ioe, o le faagasologa o le fatuina o se fegalegaleaiga e faigata, ae o le faia o se tamai tulaueleele, e tatau ona mafai ona e tausia lelei. Mo lenei mea, e manaʻomia e fugalaau le tausiga ao lei totoina, lea e aofia ai le saunia o le eleele. A o leʻi totoina, e tatau ona faʻamalolo le palapala ma, pe a manaʻomia, faʻaopopo mea elemene (peat, suauʻu / lau laʻau / alavai, ma isi). E le gata i lea, o se itu tāua o le filifilia o se mea totō o le totoina, tusa lava pe o ni fatu laau poʻo fatu, e tatau ona maualuga o latou uiga.

Ae o le tausiga, e tatau i le mixborder muamua ona manaomia le fausiaina (e tatau ona matau le fua o le fafaga mo laau taʻitasi) ma le veleina. Totoina - O se faʻavae taua i le tausiga o totoga kulupu, aua o vao e toso mai ai meaʻai mai le eleele.

O le isi aitema e teuteu: afai e le o laau toto uma e manaomia lenei faiga, ona tatau ai lea mo laau toto ma fugalaau uumi.

Ia, o le isi mea taua - laʻei pito i luga. E tusa ai ma mea e totōina e oe, e tatau ona e pikiina i latou i le fuga. O le sili ona lauiloa o le faʻaaogaina o faʻamaʻi vai, lea e talafeagai mo le toetoe o ituaiga uma o laau.

Mo faʻamaʻi ma meaola faalafua, e tatau ona faia se puipuigafaʻafefeteina le faʻafefiloi i vai o le fasimoli, veleina o moega i le taimi ma faʻamalo le eleele, faʻapea foi ma le aveeseina o le lau laau mai lalo o laau, ona o le punavai o le tele o faamai, ma iniseti sa lafi ai.

O le mea moni, o le fatuina o se fegalegaleaiga e le faigofie, ae o le faʻaaluina o le taumafaiga i se tasi taimi, e mafai ona e maua se nofoaga manaia mo le tele o tausaga. O le mea autu o le manaʻo.