Laʻau

Tselogina - mea matagofie o le ampel orchid

O le orchid o le coelogin e tosina mai ai laʻau lanu meamata ma mea mataʻutia. O le ituaiga o le laau e mafua mai i le aiga o Orchidaceae. O ona sui e mafai ona maua i lalo o Himalaya, i Nepal, Vietnam ma isi atunuu o Asia i Saute. O le coelogin o loʻo i le ata e masani lava ona faʻaalia i ipu faʻapipiʻi, e lelei tele mo le tuputupu ae o le ampeli ma o le a avea ma se mea teuteu lelei o le potu.

Uiga o le Botanical

O le tele o coelogins e epiphytes, ae e tele ituaiga o lithophytic. O le maualuga o le orchid i le siosiomaga masani e tusa ma le 30 cm. O loʻo i luga aʻe o pseudobulbs i luga aʻe o le aʻafia ma le aʻafia o aʻa. Latou te foliga mai o fua o fualaau lanumeamata. Lulu lanu lanumeamata susulu e ufiufiina e aunoa ma se mea e iloagofie ai taimi umi. O le umi o le pseudobulb e tusa ma le 3-12 cm. Faʻaleʻaleʻaleʻa, o le coelogin e tele ni atunuʻu mai se pulou na faʻafefeteina e le tasi i le isi.

Mai le pito i luga o le pseudobulb, o se pea uumi, lipoporm e fuga. E i ai a latou petioles pupuu ma tino. O le umi o lanu lanu meamata e mafai ona oʻo i le 30 cm, ma le lautele e 3-5 cm. Faʻailoga o vela umi ile pito i lalo o le laulaʻau.







I le maeʻa o le tautotogo po o le taumalulu, e fuga mai i luga o le pulou le umi o le paʻu o le paʻu. O lona umi e 20-60 cm. I luga o piʻamea 5-17 laiti, ae faʻaputuina fugalaau manogi. O loʻo faʻatulaga i se foliga o se pulumu mafiafia. Fugalaau e valiina i paʻepaʻe, kulimi poʻo le lanu samasama. I fugalaau taʻitasi o loʻo i ai le 5 faʻasalalau, faʻasalalau faʻasalalau pipi. I le ogatotonu o se vaega vaapiapi, tolu-lobed. O lobes i fafo e moli pe mumu. O le tele o mea umi, e sili atu i luga o le laugutu e afaina mai le pito i luga o le laugutu.

Taimi o le olaga

Ia Aperila, i le pito i lalo o le pseudobulb, e ono vaʻaia pine laau vegetative. E vave ona tupu le lanu samasama Spiky ma fai ni fugalaau suamalie i le taumafanafana. E faʻaaogaina e le tamaititi ia meaʻai o pseudobulbs tuai, lea e faasolosolo malie lava ona faʻafefete ma faʻafefe. I le masina o Iulai, e mafai ona e vaʻaia ni pulufana fou i le maualuga o le 5 cm i le pito i lalo o le laʻau. E faasolosolo lava, e sili atu le pogisa o pseudobulbs talavou ma latou ola ai. Pe a amata ona latou 'ai, ona toe faʻamalosi saʻo lea o pseudobulbs ma maua ai le malosi. I le vaitau o le galue malosi, e manaʻomia e le coelogin le tele o faʻamafa, faʻasiga pito i luga ma le mafanafana mafanafana.

Talu mai Oketopa, o le laau e alu i se taimi malolo, o le taimi lea e tatau ai ona maua ai se tau e sili atu ona malulu ma paʻu. A o faagasolo lenei vaitau, e amata ona tupu fugalaau i le pito i lalo ole pseudobulb. E oʻo mai ia Tesema, ua matua fuga ma fugalaau puaa ma ua aliali mai puaʻa. E toe manaʻomia foi e le laau le faʻamalosia ma le faʻamaʻi. O le fuga e faaauau pea seia oo i le ogatotonu o Mati. A maeʻa lenei, e oʻo ile 2-3-vaiaso malolo ma faʻapipiiina le pito i luga ole pseudobulbs.

Ituaiga o Coelogins

E 120 ituaiga ua faamauina i le ituaiga o coelogins, ae ui i lea, ua na o laau sili ona lelei e faaaoga i le aganuu. Le tele o lauiloa coelogine crest poʻo le selu. O le orchid e nofo i le Himalaya ma ua liʻo tumutumu i laʻau felaʻuaʻi. I luga o le paʻu o le paʻu 15-30 cm le umi, e 3-10 taʻi ma le iʻu i le 8 cm le pito i luga. O totonu o le lipete e tolu-lobed o loʻo i ai se lanu samasama-samasama. O le fugalaau e amata ia Ianuari ma e na o le 4-6 vaiaso.

Celogine Cristate

Tselogina Massange. O le tagata tele o loʻo nofo i le motu o Malay o loʻo i ai pseudobulb e oo i le 12 cm le umi. E mafai ona vaaia siama vela i luga o laʻau petiole umi. O le pulou e oo atu i le 60 cm le umi e tafe mai ai ni manogi manogi laiti ma se manogi manaia. Faʻasolosolo faʻamaufaʻailoga vaelua le laugutu lautele. O lobes pito i fafo e vali i le lanu o le ocher, o se fasi lanu samasama o loʻo i le pito i lalo. Orchid e fiafia i se siosiomaga mafanafana.

Tselogina Massange

Laʻau faʻasolosolo poʻo le paʻu. O se laau faʻamalosi faʻatasi ma pulu faʻafagu e 2 laulaʻau lanu meamata vaivai. O fuālaʻau sinasina-paʻepaʻe e faʻaputuina i le 15-17 tafaʻi i luga o se paʻu umi, pa'ū. I luga o le laugutu o lanu samasama-lanu moli ma 3 uumi uumi.

Coelogin flacid

Coelogin Pandurat. O le orchid e i ai pseudobulb peneudo e 8-10 cm le umi. Faʻasalalau, fusi faʻamau e oʻo i le 45 cm le umi o loʻo i luga aʻe o latou. I luga o le paʻu pa'ū, e oʻo atu i le 10 fugalaau tetele. O selu e vali lanumeamata. Brown lanu ma uliuli, e mafai ona vaaia i luga o le laugutu leʻo. O le fugalaau o lenei laau vevela-alofa e tupu ia Iuni-Iulai.

Coelogin Pandurat

Celogina specosa (matagofie). O se laau faʻapitoa e faia ai se pupuʻu matamata matala. O laʻau laulelei uma e valiina i le lanu meamata. Pupuʻu pupuu e na o le 1-2 laulamu. O palolo e valiina i lanu samasama lanumeamata. E lapoa le laugutu. I totonu o le nofoaga tutotonu o se lanu lanu samasama laititi, lea e alu ese mai ai lanu mumu-lanu enaena.

Coelogin Specosa

Toe gaosia ma le gafa

I totonu o tulaga, o le coelogin e faʻalauteleina e le vaevaega o le rhizome. I le popofou o le tautotogo, o le pupuni malulu e vaeluaina. I totonu o tufatufaga taitasi, ia le itiiti ifo i le 3 pseudobulb e tatau ona tuʻu. Tuu le fasi falaoa ua sausau i le gaʻo ua gaosia ma vave totoina i le eleele mo le toso. Ina ia puipuia le pala, e faaopoopo le malala i le palapala.

Tselogin e na o le faʻalavelave faʻafuaseʻi e gaosia. Na te le faʻafeiloaʻi le faʻafefe i le aʻa. E faia le faʻatinoga i le tautotogo po o le amataga o le taumafanafana. O le palapala e sinagogo lava ma aveese le pupuni. O aʻa o loʻo taumafai e faʻasaʻoloto atoa mai le meaʻai. O aʻa uumi e mafai ona faʻapuupuu sina mea itiiti. Nofoaga e tipi i totonu o le malala.

Mo le totoina o coelogins filifili ni mea lautele lautele. E tatau ona i ai pupu tetele i lalo. Muamua, e sasaa atu mea faʻaleleia, ma na o le taimi lava e tufatufa ai le faʻapalapala eleele mai:

  • paʻu paʻu paʻu;
  • pepa faapalaga pepa;
  • moss sphagnum;
  • malala.

A maeʻa ona faʻavasegaina, faʻaputuina pe faʻamalolo le vai mo ni nai aso.

Totoina ma le tausiga

O le tausia o le faʻaleleia i le fale e faigofie lava. O na fugalaau fugalaau oe ua uma ona fetaiai ma le kulupu, mafaufau e le lelei.

E manaʻomia e Tselogin le malamalama ma le umi o le ao. Afai e totogo le laau i le taumalulu pe o galue malosi, e tatau ona faʻaaoga le malamalama atili. I le malologa, e le manaʻomia.

Ina ia ausia le tuputupu ae malosi ma le tele o fugalaau, e taua le matauina o le saʻo lelei o le pulega o le vevela. I le taumafanafana, e teuina le orchid i + 20 ... + 25 ° C. I le tautoulu, o le vevela e faasolosolo malie lava, lalo ifo i le 5 + 10 ° C. I le taumafanafana, e fautuaina e ave le laau ile faapaologa po o le togalaau. E tatau ona puipuia le coelogin mai faʻataʻitaʻiga ma faʻamafanafana lelei.

I le vaitau o le alualu i luma tuputupu aʻe, e manaʻomia tele ma faʻafefeteina e le susu. Ae ui i lea, o le tele o le vai e tatau ona vave faʻafuaseʻi. E tatau ona fafagaina ile vai vaʻa lelei ma faʻamamaina. Faatasi ai ma le mafanafana, e faʻaitiitia ai le susu.

O se matafaioi taua e faia i le maualuga o le susu. E pei o mea uma o le epiphytes, o le coelogin e tatau ona masani ona suʻeina ma tuu i tafatafa ane o aquariums. Afai e tatau ai, ia faʻaaoga fata ma susu susu ma faalautele le ele. Aʻo malolo, e tatau ona pulapula le ea.

E tatau ona e fafagaina le orchid mai ia Aperila ia Setema. Faʻaaogā faʻalavelave faʻapitoa faʻapitoa mo laʻau. O le fugalaau e fagu i totonu o le vai mo le fausiaina. O se vaega o le vaega ua tufatufa i luga ole laʻau.

E le manaʻomia e Coelogin le fausiaina o siaki. A maeʻa le fugalaau, e mafai ona aveese ia fugalaau.

Faatasi ai ma le pulega sese o le faasusuina ma le pala, e mafai ona tupu mai siama afaina i luga o le vao. Fufulu vave le masini ma togafitia le laau i le fungicide. O nisi taimi i luga o laupepa e mafai ona e maua ai aphids ma pusi vaʻaia. E mafai ona e faʻaumatia otaota ma le fesoasoani a iniseti.