Faʻatoʻa totoina laau toto

Autu autu o bergenia ma o latou faʻamatalaga

Badan - o le genus of perennial evergreen plants herbaceous of the family kamnelomkovye. O le igoa Latina Bergenia na tuuina atu e faamamaluina ai Karl Augusta von Bergen - German botanist, polofesa i le Iunivesite o Viadrin, o le na faailogaina le tergenia i se ituaiga eseese.

Igoa lauiloa - Badian. O le fesoʻotaiga o lenei laau i le aiga o laʻau papaʻi ua uma ona fautua mai o le maualuga maualuga o le nofoaga na fanau ai Bergenia. I le natura, e tuputupu aʻe Badan i vaomatua i lalo o mauga, luga o mauga papaʻe ma maa i le maualuga o le 4500 mita i luga aʻe o le sami.

O loʻo i ai i le laau se aʻa e fetolofi, lea e tupu aʻe ai, ma ituaiga e lua o fuālaʻau - laʻau ma puaʻa. E tupu aʻe popo i le taimi o le fugalaau ma maua le maualuga e 20 i le 60 cm.

Faʻapenaina e fatu poʻo aʻa vae. O Bergenia e aofia ai le tusa ma le sefulu ituaiga o laau totő, lea e tele ituaiga o meaola e maua mai. Sei o tatou talanoa e uiga i ituaiga autu o bergenia.

E te iloa? Bergenia e aofia ai glycosides, tannins, pectin mea e faʻaaoga ma faʻaaogaina i vailaʻau. O Bergenia sauniuni e maua ai le astringent, antimicrobial, anti-inflammatory, mea pito sili ona maualuga..

Paʻu mamafa

E tufatufa atu i Siberia, i saute-sasaʻe o Kazakhstan, Altai, Mongolia i Matu, Saina, ma Korea. FO se vaovao vao e maualuga lona maualuga i le 60 cm i le vaitaimi o fualaau aina. Fugalaau lalac-lanu piniki e aoina i le tele o meaola.

O le padan badan o fugalaau e pei o le logo e oo i le 12 mm le lapoa, vaevaeina toetoe lava i le ogatotonu i totonu o petals. Pusa talafeagai mo le tipi. E fuga mai se tasi o muamua, e fuga mo le tusa ma le 50 aso.

O laulaau o le bergenia tele, e oʻo i le 20 cm le lautele, susulu, faʻalauteleina i le pito i luga ma siosiomia i le faavae, o lanu lanumeamata lanu, i le autumn e susulu mumu.

Rhizome e mafiafia, e oo atu i le 3-5 cm le lautele, fetolofi, lala malosi tele, faia ai ni vao vao. O le mea e masani ona faʻaogaina - o le ituaiga masani lea o le bergenia, o lea e masani ona faʻaaoga i togalaau.

O fea e tupu ai na mea leaga? I totonu o le avanoa ma i nofoaga malulu e le o iai se susu umi. I se paolo itiiti o le a tele laulaau.

E te iloa? O le falaoamata o le padanoa e taʻua foi o le Mongolian poʻo le Chagir tea. Mo le sauniuniga o lenei vaiinu faʻaaoga fualaau mamago, lanu enaena, paʻu. E fufuluina, faʻamago, nutimomoia ma gaosia e pei o le lauti uliuli. O le tea a Bergenia e malosi tele meatotino.

Badan Pacific

I le natura, tufatufa i le itu i saute o Sasaʻe Mamao. O laulaau e pei o ni fuamoa, foliga o le tina i le pito i lalo, faʻatasi ai ma se pito i lalo, lanu lanu meamata. Lafoaʻi i luga e oʻo i le 9 cm le lautele, e oo atu i le 15 cm le umi, aua le faʻafefe. O le umi o petioles e itiiti ifo nai lo le uumi o le laulau lau.

Fugalaau o se paolo mumu e oʻo i le 45 cm le maualuga, atonu e tasi le laʻau lau. Faʻailoga o le lanu piniki mumu e oʻo i le 2 cm le uumi. E fuga mai i le amataga o le tautotogo, e fuga mai mo le tusa o le masina, o fua na amataina ia Iuni-Aokuso. O le Badan Pacific e talitutusa lava ma le mafiafia, ae o laulaau e laʻititi ma laʻititi, ma o le mea e le maua ai e le mafiafia.

Heart-ligunium

Faleland berdan cardiovascular - Altai. Toto e oo i le 40 cm le maualuga.

O laulaʻau e foliga mai i le fatu, paʻu, lanu lanumeamata, taumalulu i lalo o le kiona.

O fugalaau e pei o le lanu piniki, ae e eseese ma fugalaau paʻepaʻe.

Racemes inflorescences. O le vaitau fuga e tusa ma le 20 aso, e fuga mai ia Me.

E taua! E tatau ona totō Badan i le amataga o le tautotogo po o le amataga o le tautoulu. O le aʻa o bergenia, na totōina i le tautoulu, ina ia aloese ai mai le sogi, e manaomia e ufiufi ai laʻau matutu. Pe a totoina, e tatau ona faataatia le aʻa i luga o le eleele, faʻalautele e tusa ma le afa o le mafiafia, ma e le tanumia tuusao.

Badan Ugamsky

O nei ituaiga meaola e vavalalata faʻasalalau ma e na o totonu lava o Western Tien Shan e tupu. Sa maua i luga o le Ugamsky tuaga, o fea le igoa o lenei ituaiga. E ola i le maualuga o le 2800 mita i luga aʻe o le sami. Vaʻai laʻitiiti.

O lau lapopoa e lapoa, e oo atu i le 13 cm le lautele ma oʻo atu i le 15 cm le umi, paʻu, lamolemole, maua ai se foliga faʻalelei. O le pito o lau o loo i ai ni nifo maamaʻe, o loʻo i ai ni vaitusi o le laina lona lua. Pipi malosi, e oo atu i le 30 cm le maualuga, e pei o se tulafono, faatasi ai ma se tasi lau lauola.

Inflorescences mafiafia. O fugalaau Badana Ugamsky e oʻo i le 1.8 cm le uumi, e aofia ai peti e 5 o le lanu piniki ma le ulaula. E fuga mai ia Iulai ma Aokuso. E le o iloa le togalaau i totonu o togalaau.

Badan Schmidt

O nei ituaiga meaola e matutu, ellipsoid, lau lauusiusi lanumeamata e oo i le 15 cm le lautele ma oʻo atu i le 25 cm le uumi ma pito i luga ma ni petilesi umi.

O se uiga iloga o lenei ituaiga o le fausaga o laulaau - i le pito i lalo o le ogaumu o nai fusi laiti e pei o apaau.

Fugalaau lanu mumu-lanu mūmū, paʻu i le amataga o le fugalaau, faʻaputuina i faʻalavelave faʻapitoa. I le tautoulu, o laulaau e mafai ona avea ma loloto mumu, e oʻo lava i le paolo malulu.

Badan Strechi

O le vaaiga pito itiiti lea. muamua mai Pamirs ma Himalaya. O ona laʻau e manaia, afu, loloto loloto i luga o le sikuea, e oo i le 10 cm le umi ma e oʻo ile 5 cm le lautele.

Laʻau e taumalulu-faigata. Peduncles lapoa, e oo atu i le 30 cm le maualuga, lea e mafai ai e le fugalaau lanu paʻepaʻe ma le lanu piniki ona tutusa. E totogo togalaau ia Me.

E te iloa? O Badan i le seneturi sefuluiva sa faʻaaogaina e tagata tufuga mo paʻu paʻu ma vali ie lalaga i le uliuli ma le enaena.

Faʻasalaina Badan

E tupu i Tibet ma Himalayas. E lapotopoto, e vaivai lona fatu i le pito i lalo, o laulaau e ufiufi e oʻo i le 35 cm le uumi, lanu meamata, ma i le autumn o se lanu mumu-apamemea, faatasi ai ma le fusu ma le lapotopoto.

Petioles ma le faamemelo. Peduncles dense, e oʻo atu i le 30 cm le maualuga, faʻatasi ai ma fugalaau paʻepaʻe papaʻe ma se paʻu piniki piniki, lea e faʻapogisa pe a tupu aʻe. Aʻo le sili atu i le 18 ° C, o laʻau e mate i le taumalulu.

Badass Hissar

E seasea lava ituaiga meaola, i le togavao e le masani. O loʻo i ai ni laupepa lapopoa, paʻu, lauolaola o foliga vavalalata, lamolemole, ma le pito i lalo. Fugalaau fugalaau e oʻo i le 20 cm le maualuga O le fugalaau fugalaau e aofia ai 6-8 fugalaau i le tasi itu. O fugalaau e 5 petals o le lanu moli po o le lanu paʻepaʻe.

Badan Hybrid

O le paluga o le padanoa o se ituaiga o meaʻai, e maua mai le sopoia o ituaiga eseese mo le teuteuina i le togalaau. O ituaiga eseese o bergenia hybride e matua ese lava.

Le lanu o fugalaau e eseese mai le paepae i le loloto o le lilac-lanu violē ma le lanu violē-lanu mumu. O laulaau e mafai ona eseese tele ma foliga i ni lanu lamolemole po o le paʻu, ia i ai se lanu monotonous poʻo le lanu ma le tikeri o lanu i le autumn.

E taua! Afai e le totogo le tergenia mo le tele o tausaga, e tatau ona totoina i se isi nofoaga.

Badan Himalayan

O se ituaiga o bergen ua faʻapipiʻiina. Badan Himalayan, e ese mai i le ciliate bergenii, e laiti laulaau, e ufiufi i le paʻu i pito ma mai le pito i tua, ma toetoe lava a lamolemole mai luma. Pipi e oo atu i le 30 cm le maualuga, fugalaau e toetoe lava a paepae ma pupuuli pogisa.

O Bergenia e faigofie ona fausiaina i le togalaau.

E tusa lava pe e te totoina se ituaiga masani masani i luga o se fasi fanua, o le a toe faaolaola e Badan i le tautotogo, faaopoopo le susulu i le taumafanafana ma teuteuina lelei i le autumn.