Faatoaga

Toe faʻaleleia o laʻau moa: seleseleina, faʻavaeina, totoina ma tausi

E tofu togalaau ma ana laau e sili ona fiafia i ai. E masani lava o le faatosinaga autu ma le pele e avea o se fualaau suamalie suamalie e ola ae i le togalaau.

E lelei le laumei e le gata mo lona tofo, e tele mea e faʻamalolo ai. O lenei fua e mauoa i le magnesium, iron, zinc, vitamini C, ma i le faagasologa o le tuputupu ae e maua ai le vitamini B2, faʻalauteleina le metabolism gaʻo. E le gata i lea, o le vitamini B e puipuia ai le tino mai i meaola mai fafo, puipuia ai le atuatuvale ma siitia ai le aveesea o mea leaga mai le tino.

E taua! E tele atu le vitamini B2 i totonu o le masini nai lo isi togalaau faʻatoʻaga.
O fua o laʻau manogi e aofia ai mea e faʻamalosia ai vaʻa toto ma faʻaitiitia ai le mamafa, aveesea le cholesterol sili atu ma faʻalauteleina le lelei o le auʻau. Ae le gata o fuamoa fuamoa o loʻo i ai mea e faʻamalolo ai, ae o paʻu, laupapa, faʻapea fugalaau. O lenei laau e taua tele i le dacha.

Afai o oe o se fai togalaau e leai se poto masani, atonu e te fiafia i le fesili i le ala e ola ai se ituaiga eseese ma pe faapefea ona faateleina le laumei. Mafaufau i tulafono faavae.

Vaega o le toe gaosia o pulu

E i ai le tele o metotia o le faʻasiliina o laʻau popo: aʻa o aʻa, tipi, faapipiiina poʻo le faʻamalosia o le maʻa. Mai fatu e seasea tupu aʻe le varietal plum. E faʻaaogaina na o le gaosia o laau totō, i le ogalaau latou te tuʻuina mai ai ni ata po o ni fatu o ituaiga laau eseese eseese. O nei togalaau ua taua o oloa. Ina ia totoina aʻa, o le ae manaʻomia ni fatu maloloina lelei. Fafagu i latou mo le 4 aso, suia le vai ma faʻaosooso. A uma ona faʻamago fatu ma faʻafeiloaʻi i totonu o se fagu mo le faʻaoga atili. A o lei totoina, e tatau ona fusi fatu laau. Ina ia faia lenei mea, faʻafefiloi i latou i le oneone malulu poʻo le vao ma solo mo le ono masina i le vevela mai le +1 i -10 ° C. E tatau ona totoina fatu i le faaiuga o le tautoulu po o le tautotogo pe a uma ni fulu. I le tausaga mulimuli ane, o le ae saunia ni fualaau aina e mafai ona e tuiina.

Nuances o le teuteuina o paʻu

E sili ona lelei le paʻu i le tipi. O se tasi lenei o auala sili ona faatuatuaina e maua mai ai laau ola maloloina ma fualaau suamalie. Faʻatoʻa afua ai ona vavae ese, i ni nai tausaga, o le a maua ai lau aʻa, fualaau aina. O le toe gaosia o pulu i le auala lenei e tatau ona faia e ala i lignified ma green cuttings.

O le teuteuina o laulaʻau lanu meamata ua amata ona lauiloa i le au faifaatoaga talu ai nei. I le taimi muamua, o lenei metotia na faʻaaogaina i le na o le gaosiga. O lona tulaga sili ona lelei o le vave gaosia ma le maualuga o pasene o aʻafiaga o aʻafiaga, lea e maua ai le lelei o laau i vaega taʻitasi. O laulaau lanu meamata e mafai ona ola vave i le tele o laau o se ituaiga faapitoa. Ae e taua le maitauina e le o ituaiga uma o laau laʻau e faigofie ona maua. Aua o lenei metotia o ni faʻataʻitaʻiga lelei e atiaʻe se fuainumera tele o fuga aʻa. O mea taua e pei o mea faigaluega, lelei o mea totō, faʻamaʻi, taimi o le faapipiiina, ma fua o laau e aʻafia ai le aʻafiaga o taunuuga. O le toe faʻaleleia o le faʻaogaina o le faʻaaogaina o togafitiga e avea o se auala pito sili ona faigofie. Ina ia totoina se paʻu mai se oti, ia saunia i latou i se taimi malolo. O le autu autu i lenei mataupu o le sauniuni lea o le tina - teuteuina le seleselega i le tausaga aʻo le i oti. A maeʻa lenei faʻatinoga, ona tulaʻi lea o pine i luga o le laau, lea e mafai ona aʻafia ma atiina ae ai tutoʻatasi.

Aso Taimi mo le faʻatau

E taua tele le taofiofi o le tipi i se tulaga soifua maloloina ao leʻi faia le tui. O faʻataʻitaʻiga lanumeamata e tatau ona seleseleina i le tulaga ogaoga o le tuputupu aʻe (i le ogatotonu o Iulai), ma faʻamaonia, i le isi itu, i le taimi o le malologa.

Afai e ola laau paʻu i totonu o se eria o malulu malulu, tipi ese le laina i le faaiuga o Novema poʻo le amataga o Tesema, ae o taimi uma aʻo leʻi amataina ni matagi malulu lalo -20 ... -25 ° С.

Afai o le tau malulu e le o le malulu tele, e mafai ona e sauniuni le tata i le amataga o le tautotogo, aʻo le manava le tumutumu. I lenei tulaga, o le a leai ni faafitauli i le teuina o mea totō.

E faʻapefea ona saunia ni paʻu laau

A o lei totoina se lala laau, e taua tele le seleseleina lelei o mea totō. I le lautele, o le tipi e tatau ona tutusa ma se penitala. Afai e foliga mai e sili atu le vevela, o le a faʻagogo aʻo leʻi tupu faʻatasi ma le faʻatau. Ina ia saunia le seleselega ia maua se tuputupu aʻe malosi faaletausaga o le 40-50 cm le umi. Afai o le paʻu, mai le mea e te filifilia e suʻeina, e vaivai, ona oʻo lea i le tautotogo e tatau ona e faia le toe teuteuina o lala skeletal.

O le vevela aupito sili ona lelei mo le teuina o mea e gata ai 2-4 2-4.

I eria e tele ai le kiona, e fautuaina ia vaʻai i lalo o se papa o le kiona 50-70 cm le maualuga. Ae i se eria e masani ona faʻatautaia i le ogatotonu o le taumalulu, e tatau ona e faʻatumu le tipi i le afu susu ma ave i fafo i le malulu. A maeʻa ona selesele le sawdust ma fai se pusa, ona ave lea oi latou i se nofoaga e le mafai ona maua i le susulu o le la ma fusi ia i latou i le 30-40 cm i totonu o le paʻu malogo. Ufiufi paʻu palasiti ma teu oloa seia oʻo i le faapipiiina. E tumau pea le vevela o le vevela, o le mea lea o le a faʻamaʻaisa ai le oti seia oʻo i le aso e manaʻomia. I nai aso ao lumanai le faʻatinoga, faʻafeiloaʻi le taga ma le tipi i se nofoaga mafanafana, lea e faʻagesegese lemu ai le lumanaʻi lumanaʻi.

Afai ei ai ni nai tipi, e mafai ona e teuina i totonu o le pusaaisa. Tuu i totonu o se taga palasitika, afifi faataamilo i le fusi ma toso mai i se maea. Tuu le isi taga i le isi pito ma nonoa foi.

E taua! Matou te le fautuaina le teuina o paʻu mumu i totonu o le pusaaisa - atonu latou te malolo iina.
Ia mautinoa e le o susu tele ni meaʻai i le nofoaga e teu ai. O lenei mea e mafai ona faʻapipiʻi ese mai le malologa, ma, o le taunuuga, e le talafeagai ai mo le faʻamalosia. Le le lava o le susu e itiiti ifo le lamatia nai lo lona soona.

Afai e faʻamago le tipi i le taimi e teu ai, e tatau ona faʻafefete i le vai ma tuʻu mo aso e tolu i se nofoaga malulu. Ae ao leʻi faʻaaoga, ia mautinoa e faʻafouina le fasi pepa.

E te iloa? Ina ia mafai ona vave faʻasolosolo vave le lelei, faʻaleleia le vaega pito i lalo i le aso ao le i faʻamalosia ma tuu i totonu o le vai i se nofoaga malulu.

Faʻasogaina o ni afifi

O lenei sei tatou vaai i le auala e aʻafia ai se lala laau. Muamua e te manaʻomia le totoina o laulaau lanu meamata i le loloto o le 3 cm ina ia oʻo i luga o le palapala le laʻau pito i lalo ole fatu. O le mamao i le va o vavae ma le va o laina, taumafai e faatumauina le 5 cm. Ufiufi laau i le foila. O le faʻatulagaga o le ae faʻalautele ai le ata, fai ni paʻu uila. O le vevela i lalo o le ata e tatau ona 25-30 ° C. Vaʻaia le vai 2-3 taimi i le aso.

I le faigofie ona maua o laau toto, o aʻafiaga o aʻafiaga o loʻo faʻapipiʻi i le 12 - 18 aso, ma i latou e aʻafia lemu, i le masina. Aʻo aliaʻe aʻa, sii i luga le ata i le gasologa o le ao e maua ai le tele o le okesene i totonu o le kiona. A o le masina mulimuli ane, ia fafaga meaʻai ma fugalaʻau, ma sasaa loa.

Ina ia togafitia i le taumalulu, i le ogatotonu o le tautoulu, fafasi i moega ma se vaega o peat poo lau mamago.

O vailaʻau nei o plums e faʻaleleia lelei e ala i le tipiina o le lanumeamata: Tula black, Memory of Timiryazev, Early red and Hungarian Moscow.

E tatau ona totōina seleselega ina ia mafai ai e le lona tolu o fatugafa ona tuʻuina i lalo o le eleele, ae ia vavalalata i luga o le eleele. O aʻa o le laumei na faia i luga o le pito i lalo ma le autafa. Ma oi latou na aliali mai i luga o le mea na i ai, o le a vave ona oti. O le mea lea, o le aʻa o le fou fou ua faia mai aʻa o le basal o loo i lalo o laau. Ina ia mafai ona tupu vave aʻa aʻa, e tatau ona e faʻapipiʻi le vavaeina o le vaʻavaʻai ma se faʻatonuga o le tuputupu aʻe ma tuʻuina atu ia i latou se lelei lele. O le tulaga aupito sili ona lelei mo le tuputupu ae o le 5 cm o le palapala.

Ina ia maua lelei le aʻa, ia le maʻi ma ia aua le malolo, o lona umi e tatau ona itiiti ifo ma le 15 cm.

Totoina o se laau talavou

O le laumei i le tuufaatasiga o le eleele e le o se mea mamafa ma tupu lelei i luga o soo se eleele. Naʻo le malulu o le suasami e afaina ai, o lea aua le totōina se laau latalata i le vai. Ma le paʻu e le tatau ona ola i le paolo. O iina e leaga ai fua, ma o lau e susulu ona o le leai o se la.

Afai na e faʻatauina ni laumei i le tautoulu, ona e manaʻomia lea e teu ma ufiufi i lala lala, ma le kiona. I le tautotogo, ia eli ese laau ae leʻi totoina ma totōina i le taimi lava e amata ai ona pulapula le amata. Afai e te misia lenei taimi, o le a aʻafia ai aʻa. O le nofoaga e faʻapupulaina ai le palamu e tatau ona susulu ma e le matagi. O le mamao i le va o fatu ma le va o laina e 3 m. O pits mo tipu e saunia i le autumn pe kili i le tautotogo, lua vaiaso aʻo lei totoina. O le loloto o le pu e tatau ona afa mita, ma lona lautele - 70 cm. I le ogatotonu o le fosa faʻamalosia le laau, o loʻo faʻasalalau ai le paluga mo le totoina. Ina ia aua le faaleagaina le paʻu, e tatau ona i ai lona ua i le maualuga 5 cm mai le eleele. Lili aʻa o le fatu i totonu o le fossa ma ufiufi i se palapala o le eleele e aunoa ma le faaopoopo o le suauʻu. O le seedling e tatau ona faamalosia mai le itu i matu o le laau i le maualuga o le 90 ° mai le eleele. A uma ona totō, sasaa le tele o le laau (4 pakete i le sapling), goto ma le humus, eleele vevela poʻo le peat.

Faʻafefiloi faʻatoʻaga:

  • fanua;
  • humus;
  • ammonium nitrate;
  • superphosphate;
  • laʻau oneone;
  • potassium chloride;
  • iliili.
O le tuputupu ae o se paʻu mai le tipiina o se tasi lea o auala aupito sili ona galue ae aoga (pe a fai saʻo) e tupu ai se fualaau maloloina lelei.

E faʻafefea ona faʻateleina le pulu e ala i le taoto

O lenei metotia e faʻaaogaina foi i le viliva vegetative propagation. O loʻo i ai ona lelei pe a faʻatusatusa i le toe gaosia e ala i le tipi. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le faʻaauau pea ona pulea tulaga i fafo atu e le manaʻomia seʻia oʻo ina aʻa le aʻa. Faatasi ai ma le fesoasoani o le fausiaina o papa, e mafai ona e faasaoina ituaiga eseese.

Mo otaota, e tatau ai ona filifili lala laau saʻo ma fatuina ni tulaga mo le faia o aʻa.

Le taimi sili e fai ai

O le taimi sili ona lelei e fai ai papaʻaga o le tautotogo, ma e tatau ona totōina i aʻa ua faia i le tautotogo.

E faʻafefea ona faʻateleina le pulu e ala i le taoto

I luga o le fana, i le maualuga o le 15-20 cm mai le pito i luga, aveese le fao o le paʻu pe tipiina i totonu o fafie. Ona tago lea i ni lima se lua o le susulu susu ma fai se pu. Faʻamaofiofi i le mea o le tipi ma afifi i le polyethylene uliuli. Afai e mafanafana le tau, o le a vave ona tupu aʻa. O le lala ma aʻa ua maua e tatau ona vavaeeseina mai le tina, faatasi ai ma le sui, ma taunuu i se nofoaga tumau.

E te iloa? O le auala o le faʻalauteleina e ala i le taotoga sa lauiloa i Saina 4000 tausaga ua mavae.
I le tautotogo, e tatau ona e aveina ni taamilosaga i le tausaga talu ai mo ni mea e seleseleina ai, ma ia Aokuso e mafai ona e faʻaaogaina togi selemalie o lenei tausaga. Afai e te filifili e faʻaipoina pagamu i le faaiuga o le taumafanafana, ona mamao lea i le 15-30 cm mai le pito i luga o le aʻa, aveese laulaau ma faia uma lava ia taualumaga. Ina ia maua aʻa, e tatau ona e faatali mo le isi vaitau.

Vaega o le toe gaosia o le popo paʻu

O le auala pito sili ona faigofie e toe gaosia ai le paʻu - aʻa aʻa. Ina ia totoina paʻu mai le paluga, e tatau ona e iloa ni nai tulafono. E le talafeagai mo le totōina o totogo e latalata i le tina. Filifili i latou o loʻo mamao. Ina ia mafai e le fua ona mauaa aʻa e aunoa ma ni faafitauli, e tatau ona e faia le faagasologa sauniuni. Afai e saʻo uma taualumaga, ona mafai lea ona e fiafia i fua suamalie ile tausaga, maualuga i le lua.

O afea e faʻaleleia ai le plum root shoots

I le tautoulu, tipi le aʻa i le fesoʻotaʻi o le tina i laau, ma i le tautotogo ia eli i luga aʻa ma aʻa ma totoina i se nofoaga fou. Laʻasaga lona lua: faʻatino le taʻaloga atoa ia Aokuso-Setema poʻo le amataga o le tautotogo, aʻo leʻi tupu le taamilosaga.

Faʻafefea ona aveese le faagasologa

Fufulu le palapala mai le tina ma maua ai le aʻa. Faʻaaogā se fasilaʻau malosi e vavae ai le aʻa i le isi itu o le laau vaine. A mavae le lua vaiaso, aveese le fatu ma vave faʻafesuiaʻi i le saunia lelei.

E taua! O le aʻa, lea e te vavae ese ai le fatu, e tatau ona ufiufi i le toga toga poo le fufuluina i le lefulefu ina ia le mai ai.

Le faagasologa o le totoina o se laau talavou

I le tautotogo o le tausaga e sosoo ai, e mafai ona faʻapipiʻiina se fugalaau paʻu i se nofoaga tumau. O le a aʻafia le aʻa o le laau pe afai e te eliina mai itu uma ma faʻafeiloaʻi i se paʻu o le eleele. Ia mautinoa ia mafaufau i mea uma o le nofoaga tuai o le tuputupu ae o le fatuina: o mea taua, o le la, o le ata lafoia.

E tatau ona telē le fosai e tulaʻi mai ai, o aʻa o le seedling e mafai ona nofo lelei i totonu. Ia mautinoa e fufuluina le laufanua lafulemu ma le faʻapala i totonu o le lua. Ram le palapala e siomia ai le fatu ma sasaa.