Fuafuaina o fanua

Feiloai i ituaiga lauiloa o le tele

O le papa o se tasi lea o laau e sili ona taatele faʻatasi. E i ai i le aiga o pine.

O le laau e masani ona maua i vaomatua, mauga, nofoaga o paka. E le gata i lea, e mafai ona avea ma se vaega matagofie o le teuteuga o lau togalaau. O lenei ituaiga e faʻaaogaina e le gata mo lona lalelei, ae faʻapea foi mo le tumau, faʻasaʻo i le pala. I le aofai atoa o le tusa ma le luasefulu ituaiga o laau, o loʻo faʻamatalaina i le tusiga ituaiga o ituaiga ma meaola eseese.

Amerika Amerika

O Amerika i le natura e sili ona taatele i Kanata ma itu i matu sasaʻe o Amerika. O le laau e oʻo i le maualuga o le 12 i le 30 m, o le ogaumu o le ogaumu e ese i totonu o le 50 cm. E i ai lona pale e pei o ni pine uumi.

O le paʻu o sui sui o loʻo i ai se lanu samasama po o le uliuli samasama, i totonu o laau matutua - enaena ma se lanu mumu. O nila o le umi le umi e oʻo mai i le 1 i le 3 cm. O laau o lenei ituaiga o loʻo i ai pito laiti. I le lapoa latou te oʻo atu i le 2 cm, ae o loʻo i ai se lalelei foliga matagofie, e pei o fugalaau fugalaau. I totonu o cones e na o le 4 fatu.

E te iloa? O nila o ituaiga uma e masani ona oʻo i le autumn e liua samasama ma e paʻu. E faʻafetai i lenei mea na maua ai e le laau lea ituaiga igoa.
O le laau e fiafia tele i nofoaga malamalama, o le fua o le eleele e le o faigata. E oʻo lava i luga o laufanua sili ona vaivai i totonu o vaipanoa o loʻo i lalo. Ae ui i lea, o le mea aupito sili ona lelei mo le atinaʻe e sili ona matagofie ma oneone. A e ola i totonu o se togalaau, e tatau ona e gauai atu i le puleaina o le suavai: o se laau talavou e masani ona faasūsūina, ma o se tagata matua - na o taimi o le lamala. Faʻapenaina e fatu, lea o loʻo faia i totonu o vaʻa. Ae ui i lea, latou te vave tulaʻi.

E taua! O lenei vaaiga e le fetaui mo le teuina o meaai. Faʻatagaina e aveese na o nai pito laiti i le tautoulu.

O le agelu sili

O le maualuga e oʻo i le 40 m, ma le diamita o le 150 cm. E talitutusa lava ma le siberia larch, ae o loʻo i ai ni eseesega. O nisi oi latou o:

  • mafiafia o le ogalaau i le faavae;
  • moli lanu samasama, laititi paʻi luga;
  • fatu tetele.
O nilala e aoina i se fusi, faia i luga o pupuʻu pupuu. O le Cones e lanu enaena, e ufiufi i filo lanumeamata, e mafai uma ona faʻalelei ma lapotopoto. E mafai ona ola i vaʻa, fir, pines. O le vaitaimi o le atinaʻe e oʻo ile 350 tausaga.
E te iloa? Arkhangelsk larch e sili ona taua. O lona fafie e malosi tele, umi, e aofia ai le tele o resini ma e matua puipuia lava i le pala.

Larch Gmelin (Daurian)

O lenei ituaiga o larch ua lauiloa ona o lona teteʻe tele i le sogi, leaga o le tau ma eleele leaga. E ola aʻe i vaega o vailaʻau, i luga o mauga papaʻe, nofoaga e gaogao ma nofoaga o le peaty. E oʻo atu i le maualuga o le 30 m le maualuga, ma le 80 cm le lautele. E iloagofie e se paʻu mafiafia ma faʻalautele loloto. O le pale e le lelei. O nei nila e aoina i se fusi ma faʻasalalau solo i luga o lālā, aemaise lava i se siaki siaki. O nila e vaapiapi, umi, ei ai se lanu lanumeamata matagofie i le tautotogo ma le lanu meamata - i le taumafanafana. Cones, pe a fuga, e foliga tutusa ma fugalaau o se rosa. E oo atu i le faaiuga o le taumafanafana, latou te mauaina se lanu viole matagofie. Fua o le larch ripen i le faaiuga o le taumafanafana - amataga o le tautoulu.

O lenei ituaiga o loʻo faʻaaogaina lelei mo faamoemoega teuteu. Gmeline foliga sili i nofoaga paka ma ala. O le le lelei o le tele o le vao e itiiti le fatuina o fatu ma le alualu i luma lemu.

Europch

I lalo o le natura masani e tupu ai i Europa ma Tutotonu Europa i luga o vaega o loʻo i lalo o le gataifale. E maualuga lona maualuga mai le 25 i le 40 mita, i le lautele - mai le 0.8 i le 1.5 mita. O le pale e mafai ona faʻalelei pe le lelei foi. O sui talavou o le paʻu sinasina, tagata matutua - enaena. O nila o loʻo i ai se lanu mumu lanu meamata, e oʻo atu i le 0.4 cm le umi. I luga o paranesi o loʻo aoina i fusi, lea e faʻataʻapeʻapeina solo i se auala mataga. Cones i totonu o laau o lenei ituaiga o meaola e matala vaivai, maua se lanu enaena lanu enaena.

Faʻapenaina i fatu na faʻatoʻa ia Oketopa. O se gaogao gaogao e mafai ona tautau i luga o se laau pe a ma le sefulu tausaga. O le Euroch o le anufe e malulu, e tupu lelei i luga o mauga, e le fiafia i le eleele eleʻele. I aso nei, o le tele o ituaiga o mea matagofie o le Euroke o le anufe e fafagaina. O sui sili ona lauiloa e aofia ai:

  • "fetagisi" - foliga e pei o se paʻu, o ona lala e manifinifi ma o latou 'au e alu i lalo;
  • "Fetolofi" - ua iloga i se ogalaau e le masani ai, lea e masani lava ona taoto i luga o le eleele ma matagi faatasi ai, o le pale o loo faatusaina i ni paʻu paʻu o le paʻu;
  • "compacta" - e iloga ona o lona maualalo maualalo, paleni sikuea sikuea ma moli vevela;
  • "Korlei" - o lona uiga e le o iai se ata tutotonu.
I suʻesuʻega faasaienisi, o le European Polish larch foʻi ua vavaeese ese. E seasea lava. E ese mai i le Europa o le laʻau e ala i le foliga o le ogatotonu ma se pou fafaututu (mai le itu e foliga mai o se pito i luga).

E taua! O le Euroch Euros ua i ai le malosi faateleina e faamama ai le ea. O le mea lea, o sea laau e faapitoa lava le fautuaina e ola i eleelea eletise.

Western occch

I le maualuga, o le laau e oʻo mai i le 30 i le 80 m, le lautele mai le 0, 9 i le 2, 4 m. E ese mai i mea muamua na tutupu i vine pupuu ma le pale i le foliga o se pyramid. O le paʻu o lenei ituaiga o meaola e lanu enaena ma se lanu enaena ma le loloto. O laulaau e lanu meamata, mai le 0.2 i le 0.4 cm le umi, e faʻaputuina i laʻau ma totoina i luga o le tipu. I le ogatotonu o Oketopa, e lanu samasama ma e paʻu, ma ia Me o le a tupu se mea fou i lona tulaga.

Cones e umi, mumu-lanu enaena, matala matala. I nei ituaiga o meaola, e matua ese lava mai meaola ua mavae. A maeʻa ona tatala, e masani ona tumau pea i luga o le laau ia pine, maua ai se lanu enaena. O fatu o le Western larch e tupu lelei ma vave.

Larch e fiafia i vaega e lelei ona susulu i eleele mataga, eleele lelei. O foliga teuteu o le laau e tatau ona tipiina i taimi uma. E fiafia i le palapala malulu, o le mea lea e manaʻomia ai le faʻamafanafana i taimi o le lāmala.

Larch cajander

O le uiga o Kayander larch e talitutusa ma le faʻamatalaga o Gmailin. E faapitoa lava latou pei o ni papa, o loʻo faʻatusalia i le lima poʻo le ono laina lelea ma maua ai se lanu mumu lanu mumu, lea e talitutusa lava ma rosa. O tuai tuai e suia ai lanu i le lanu enaena. O le umi e oʻo atu i le 0.3 cm. Ae ui i lea, Cajander e sili atu ona vavalalata nai lo Gmelin. I le maualuga e oʻo atu i le 25 m, i le lautele - e oo i le 0.7 m. O le paʻu o laau laiti e lanu enaena, i tagata matutua o se mea enaena enaena ma se lanu mumu, e felafolafoaʻi solo i ni mea umi. Olala e ausia le umi o le 6 cm, aoina i fusi o le 10-60 o nila.

E te iloa? E ofoofogia le fia tausaga o tuputupu ae le Kayander. O le laau ola e tusa ma le 800 tausaga, ma i tulaga lelei e mafai ona ola e 900.
O nei ituaiga o meaola e malupuipuia le taumalulu, e tupu lelei e oʻo lava i luga o eleele e leai ni mea, eleele malulu. Faʻapenaina e fatu. I le mafanafana o tulaga, o fatu e vave ona tupu ma ola vave.

Larch Kamchatka (Kuril)

I tulaga masani, e tupu ai i Kuril, Shantar Islands, Sakhalin. E oʻo atu i le 35 m le maualuga, 0.4 mita le lautele. O le pale e le masani ai, latalata i le foliga o le solo. E ese mai i isi ituaiga o laau i tafatafa o laina uumi. Cones e vevela, e umi le 2 cm, i le lautele - 1, 5 cm.

Primorye larch

O se paʻu. Na fafagaina o ia i le laasia o le Kamchatka larch ma Gmelin. E 25 mita le maualuga, 0.6 mita le lautele. O lanu e lanu enaena ma lanu lauulu. Ole lanu meamata e lanu meamata lanu, e pulapula i luga o le au, e oo i le 3.5 cm le uumi. Mafiafia o foliga, e oo i le 3 cm le uumi. I le taimi o le matua, e 40-50 tikeri. Brown kalapu ma se lanu mumu.

Siberian larch

I lalo o tulaga masani, e tupu ai i vaomatua o Siberia, i Urals, ma Altai. I luga o vaomatua o vaomatua e seasea. E alofa o ia i le pata, susu le eleele ma le tele o le susulu o le la.

O le maualuga e oʻo i le 40 m, le lautele o le ogalaau e eseese mai le 10 i le 180 cm. O le pale e seasea lava, oval. O le paʻu o loʻo i ai le lanu enaena ma le loloto umi o le uumi. I luga o laau laiti, e mama lanu samasama ma lamolemole. Ole vaʻaiga, e 4.5 cm le umi, lafola, lanumama lanumeamata i le lanu. I luga o lala o nilala e aoina i fua o 25-40 fasi vaega. O Cones o le Siberian larch e vevela, e oo i le 4 cm le umi, e oo atu i le 3 cm le lautele. E faia i le 20-40 fua, lea e maua ile 5-7 laina. O pepe laiti e lanu enaena, toeaina - lanu samasama samasama. O vailaau vavalalata e tautau i lālā mo le tusa ma le 4 tausaga, ona pauu ai lea. O fatu laʻau e laiti, samasama.

E taua! O nila ma le maualuga o le Siberia larch e maua ai malosiaga malosi o le hemostatic ma anti-inflammatory.
Siberian larch e lua ituaiga o lala:

  • umi tausaga taʻitasi e iai ni nila e tasi;
  • pupuu puupuu, lea e aoina ai ni nila.
O lenei ituaiga meaola ei ai aʻa malosi. O le mea lea, e oʻo lava i matagi malosi e le lamatia ai laau. E fuga mai le fuga i Aperila-Me ma fugalaau e pei o fugalaau. O fua e amataina ia Oketopa. O le laau e amata ona fua mai i le 12-50 tausaga, e fuafua i tulaga tau fesuiaiga o le tuputupu aʻe. I le averesi, o le tele e ola e tusa ma le 400 tausaga.

E te iloa? Siberian larch wood sili atu nai lo isi conifers uma i uiga faʻapitoa. E masani ona faʻaaogaina i le fausiaina o le vaa, ona o le teuina lelei i totonu o le vai ma e matua tetee lava i le pala. Ae ui i lea, o le laau fou faatoa gaosia o le a goto ifo i totonu o le vai.

Iapani Ipa (Kempfer)

I tulaga masani o loʻo ola ai i le lautele o le motu Iapani o Honshu. Afai e te fia iloa po o le a le tele e tupu i le vave e mafai ai, o le mea lea o le Kempfer larch. E oʻo atu i le maualuga e oo atu i le 35 mita. E umi, vaʻavaʻa, faʻavalalā lala. O le pale o loʻo faʻatusalia i le foliga o se pyramid. O le paʻu o le lala o le laau e manifinifi, mumu-lanu enaena, ma o lalā ua lanu.

O Iapani o loo i ai se manulele lanu meamata lanu meamata-matagofie, e mafai ona oo i le 5 cm le uumi. O le taamilosaga, e faia i paleni lanu enaena. Faʻapenaina e nai fatu lanu enaena. E mafai ona faʻapipiʻi pea pupuʻu i luga o le laau mo le tusa ma le 3 tausaga.

O se vaega o lenei ituaiga o lona tuputupu aʻe e manaʻomia ai le palapala poʻo le susu susu palapala. Le tele o faʻaaogaina mo mea teuteu.

O le taimi nei ua e iloa e uiga i le pito sili ona taatele ma o le faigofie ona iloagofie. E mafai ona e totoina soʻo se ituaiga o meaʻai i lau togalaau. Aʻo leʻi faʻatau, ia mautinoa ia mafaufau i mea e te manaʻo ai i se ituaiga faapitoa ma le fesuiaiga, tulaga o le palapala ile lau fuafuaga.