Laʻau

Faʻafefete faʻamalosi - pe faʻapefea ona foliga ma pe o fea e tupu ai

O Ferns o laau pito sili ona matutua ma laufanua i luga o le lalolagi, lea na mafai ona puipuia e le gata o foliga vaaia ma fausaga, ae faapea foi le eseesega o ituaiga. Latou nonofo i tulimanu uma o le Lalolagi, sei vagana ai Antarctica, le toafa. Latou te talitalia le lamala, o le vevela, maualuga ma le maualalo o le vevela, ma e puipuia i suiga o le siosiomaga.

E ui lava i le mea moni e faapea, i le taimi nei, e le toe i ai ni ferns i totonu o le lalolagi, e le tele tele, latou te maofa i lo latou faʻailoga ma le lauiloa. O la latou sui e fiafia i ai o le fuga o Orlyak.

Fern Species

E masani ona ulu atu fusi i olaga o tagata, e le gata o ni meaola vao pe leai foi. E faʻaaogaina e avea o se fale poʻo se aganuu teuteu. E le gata i lea, ua latou faamaonia i latou lava i le fale o vailaau faafomai, togafitiga masani.

O a foliga o Orlyak?

O loʻo i ai le oona (i ai le aʻafiaga o le tino i le tino o le tagata) ma ituaiga o ferns.

Edible Ferns:

  • Matteuccia struthiopteris - Ostrich masani. Vaya foliga foliga mai o se ostrich feather, o lau o loʻo i luga o aʻa. Tufatufaina i totonu o Rusia, i Transbaikalia, Altai i vaomatua, vaituloto.
  • Osmunda asiatica - Osmund asia. Se tamai laau ma ni paʻu paʻu saʻo. Tufatufaina i le Itumalo Primorsky.
  • Pteridim aquilnum - Orlyak, fern common. O se aganuu laʻau e ola na o ia e le tupu ai vao. E nofo latalata ane i le teritori uma o Rusia i vaomatua-lautele-vaomatua.

Faʻasoʻa Ferns:

  • Druopteris - Thyroid;
  • Athurium - Wandering Skier.

O le rhizomes o nei ituaiga fern e aofia ai vaega o le fluroglycine, o se toxin malosi.

Taua! E mafai ona fuafua po o le fea mea e mafai ona faʻaaoga e uiga i fafo: o le mutia, laʻititi i le lanu, lanumeamata lanumeamata, malie i le lanu. Vaʻaia laau tetele, lanu lanumeamata lanumeamata ma lanu mumu.

Fern orlyak

Feijoa o se fualaau aina po o se pusi - o fea e tupu ai ma foliga foliga mai

O se tasi o faʻailoa e sili ona taʻutaʻua ma taʻatele Foa-i luga o le paneta o le Orlyak fern - o se laʻau matagofie, e mafai ona teuteuina soʻo se tulimanu o le togalaau, vaomatua po o latalata i se vaituloto.

O le aganuu e faʻaaogaina i vailaau faʻapitoa - o le teuteuga o le vaetogo e faʻaaogaina e faʻamalolo ai le atuatuvale, aveese faʻamavae, aveese le fiva, ma faʻamalosi le puʻu. O se teuteuga o aʻa e iai sona aafiaga o le anthelmintic, faʻamalosolo le sooga i sooga, ma fesoasoani i le manava.

Faʻamatalaga

O uiga autu o le aganuu:

  • O le a le foliga o Orlyak foliga? O le masani a Orlyak o se faʻatoʻaga masani o le aiga Dennstedtiev. O se mea iloga i le faʻamatalaga o ferns o loʻo i ai, e manatua ai le foliga o apaau o aeto ma faʻailoga uʻamea totonu. E masani lava o Orlyak e oʻo atu i le 70 cm le maualuga, ae i tulaga sili atu o le fesuiaiga (Primorsky Territory) e sili atu i luga o le mita. O le aʻa o le tino ua lelei ona atiaʻe, e tu loloto, faafetai i le mea e ola vave ai le laau, e faʻafetaui i soʻo se tulaga fetolofi - o aʻa e le malolo, latou te le fefefe i le oge, timuga ma afi.

Rachis

  • O fea e ola ai Orlyak fern? O aganuu e maua i tulimanu uma o le kelope, sei vagana ai Antarctica ma le toafa, tufatufaina atu i Rusia: i le ogatotonu, i Siberia, Urals, Far East, ma le Primorsky Territory. Nofoaga - coniferous (pine) ma taʻutino (birch) vaomatua, faʻapea foʻi ma pito, elevations, vaituloto. E tupu lelei i fanua tafaoga, faʻasalaga, fanua lafoai. E sili le fiafia i le oneone, laufanua malamalama, maʻa. I nisi o atunuu, o le fern e osofaʻi i se saoasaoa tele lea e tau ai ma se vao.
  • E faapefea ona ola Orlyak i le fale? O Fern o se fale matagofie matagofie muamua lea e mafai ona teuteuina se tulimanu o le fale po o se mauga mau i le togalaau. E le lelei, e faʻafetaui i tulaga fesuiaʻiga eseese, e le faʻamaonia i le tausiga. Orlyak e mafai ona faʻateleina e ala ile vaevaeina o vao, spores, rhizome, faiga. O le totoina o le totoina o se mea umi ma le loloto, lea i le fale e faigata tele ona faʻaaogaina. O le filifiliga sili e tupu ai se aganuu o le faʻaaogaina lea o le vaeluaina o le vao poʻo le totōina o pi ma aʻa. I le taimi lava lea e tasi, e tatau ona e suʻesuʻe ma le totoʻa pe o le a le foliga o le manoa: o se aʻa, laʻau, ma aʻa. E tatau ona latou faʻamalosia, e aunoa ma ni meaʻai ma mea leaga.

Le totoina o Orlyak i totonu o se ulo, e tatau ona e saunia se mea oneone, tuu le alavai o iliili poʻo piliki i le pito i lalo. I le tautotogo, ua totoina le laau i totonu o se paolo malupuipuia, ua puipuia mai le lafo. Laʻu, e tatau ona faaopoopo se paluga i le eleele, ma tuʻu laʻitiiti laʻitiiti i lalo.

Faʻalogo lelei! O Fern e fiafia i le susu, o lea e manaʻomia ai le masani ona faʻasusu ma fufulu.

A oʻo mai faʻalavelave faʻamaʻi (fuainese iniseti, paʻepaʻe, thrips), e faʻaaogaina iniseti. E le aoga le palealii - o pagone tuai ua suia e fou i le tautotogo.

E faʻafefea ona seleseleina ma teuina fale

Calendula fugalaau-marigold - pe faapefea ona foliga ma pe o fea e tupu ai

Orlyak o se fuga maʻa. I Rusia, e le o sina mea itiiti, o ipu mai lenei mea totino e taua tele. I le lalolagi, ae maise lava i Iapani, o se taumafataga uiga ese mo tagata Europa ua matua atiaeina, o se meaʻai o Orlyak faapaupau o se mea lauiloa ma masani.

Lanu o se fern fern - rachis e faʻaaogaina i meaai. E foliga mai i le amataga o Me ma e foliga mai o se selu io latou foliga vaaia - o le pito i luga o petioles ua afifiina i se afifi. E aoina ni laulaau aʻo leʻi oʻo mai laulaau muamua - o se laau matua ua avea ma mea oona.

Aoina

Mo le kukaina, e le sili atu i le 30 cm le faʻaaogaina o le rachis, ua vavaeina i se maualuga e 5 cm mai le eleele. O vailaʻau e faʻavasegaina i le lanu ma le lapoa, faʻapipiʻi i le pito i luga, fusifusia, tipi saʻo le pito i lalo. E mafai ona teuina ni fatu fou pe sili atu ma le 10 itula talu ona latou aoina, e tatau ona amata le seleseleina o le rachis mo le taumalulu i le 2-3 itula - e faasaoina ai le numera maualuga o mea aoga.

Faʻalogo! E leai se mea e mafai ona e faʻaaogaina ai pine mama - e mafai ona e faʻaleagaina le tino.

Pagons ua faʻamalie mo le gaosiga o fale gaosi oloa. I le fale, e seleseleina ferns e ala i le vevela, faʻamaisa poʻo le teu.

Fagogo faʻama

O le seleseleina o totogo e mafai ai e oe ona faʻasaoina muamua le tofo o le laau. O lapisi tetele ma lapoa e oo atu i le 20 cm le umi ua filifilia, faʻafefiloi i le vai faʻafefe mo ni nai minute, ona faʻafeiloaʻi lea i totonu o se meaʻai, mulumulu i le vai malulu - e fesoasoani lea e faatumauina ai le malosi ma le paʻu o le fern.

Tala

E taua tele le aua nei faʻanofoina le rachis, a le o lea o le a le aoga ma lago. Pe a mālūlū lauʻau, o le vai e totoe, e mafai ona e faʻagogo.

E lua auala e faʻamago ai le mea e maua ai galuega:

  • I fafo. O le faagasologa e umi ma e matua loloto lava. E tatau ona saunia se potu vevela lelei, tuʻu le faʻailoga i luga o pepa poʻo se faʻapitoa faʻapitoa mo le faʻamagoina o fualaʻau. Mo le 5-7 aso, o le totogo e tupu mai i lea taimi ma lea taimi, sina pipi.
  • I le eletise eletise. Faʻaalia auala faʻapisinisi. O pamu ua saunia ua tuʻuina i se masini eletise eletise ma se mea manifinifi ma faʻagogo i le vevela o le 50 tikeri mo le tusa o le 6 itula. E tatau ona e faʻaeteete - o le taimi e faʻamago ai e faalagolago lava i le tele o pago. E sili atu le aua le faʻamago i latou nai lo le faʻamago ma leiloloa taunuuga o galuega.

Toto

O paʻu paʻu ua tuʻuina i ni taga taga e faʻasaʻo ma tuʻuina i le ea fou mo le isi lua aso e faʻamago i le vevela ma le vevela.

Tip. E mafai ona e fuafuaina le lelei o le oloa e ala i foliga vaaia o rachis - o pago lelei e mamago e taofi ai se mea manogi lelei, palasitisi, maua se lanu meamata lanu meamata-lanumeamata. Afai e totogo le toto, ona mafai loa lea ona vaʻaia.

O se faʻaaliga taua tele i le seleselega o le auala lea e teuina ai le fulu maʻa. O laʻau e tuʻuina i ni pepa poʻo ni taga pepa ma nonofo ai i totonu o se potu malulu, mago. I le maualuga o le timuga, e sili atu le tuʻuina atu o pago i totonu o se koneteina tioata, lea e matua tapunia. I lenei tulaga, o le oloa e tumau lona lelei mo le lua tausaga.

Fern Frost

O se auala faigofie ma mataalia e saunia ai lauulu e foliga mai e le ese mai i se mea fou, o le faʻafefeina o ferns:

  • totogo ua filifilia, fufulu, tipi i ni vaega faigofie.
  • paʻu i totonu o le vai masima, taoto i totonu o se meaʻai, ma fufulu i vai vai.
  • pe a uma le suavai mai pulu o le tioata, e faʻagogo i luga o se solo poʻo se pepa, lelei.
  • ua faʻapipiʻi i le meaʻai po o ni pusa palasitika, tuʻu i totonu o le pusaaisa.

Taofia

O se isi auala manaia e saunia ai Orlyak o le teu. Mo le faia o lenei mea, o loʻo totoina i totonu o fagu meaʻai ma sasaa i totonu o le kapini ma le soya soya, o le pini vine, le keke, suka ma le masima.

Pickling

O le taunuuga o se meaʻai fiafia e pei o pulou puʻe.

Fuga faʻatau meaai

Nefrolepis fern - tausia ile fale ma toe gaosia

Orlyak o se laʻau ola maloloina ma lelei lea e masani ona faʻaaogaina i taumafa faʻasalalau. Mai ia mea e mafai ona e kuka ai salalaʻau, soupisi, meaʻai, salu ma falai meaʻai. O fuga laititi fern e lelei lelei faʻatasi ma le araisa, noodles, fualaau 'aina, aano o manufasi ma iʻa. O Bracken ei ai se aafiaga lelei i le faagasologa o otaota, ua mauoa i vitamini, i se faaopoopoga, o lona kalori o mea e maualalo - 34 kcal.

Fiafia! Fried fern e sili ona lauiloa - o lenei auala o le sauniuni e fesoasoani e faatumauina ai le tofo ma le vevesi o le fana.

Fried Fern Recipes

I le toetoe lava o fua uma, e mafai ona e kukaina fou, faʻamaisa, mago ma salima. E naʻo ni nai nuances e manaʻomia ona amanaʻiaina: e fautuaina e faʻafefe pago paʻu mo le tele o itula i vai mafanafana, mea suamalie - e tatau ona fufulu lelei.

Faatasi ai ma aniani

2 aniani faila i le afa mama, falai i totonu o le suauu manogi seia oo i le enaena auro, faaopoopo i le apa o le 500 g gaosi i ni fasi fasi mea na velaina, falai mo ni nai minute. O se mea faigofie ae malie. Afai e manaʻomia, e mafai ona e faʻaopopo kāloti, vaitau ma kirimi kirimoli ma mayonnaise. Afai e faʻafefiloi ma sau soya, e te maua ai le fusi Korea.

Foa o Fern

<

Faʻatoʻa pateta

300 g o pupuu ua totoina e tatau ona falai i se atigi anufe, tuu i luga o se ipu. Tuu le 500 kalama o pateta, tipi i ni fasi uumi i totonu o se apa, falai seia kuka. Faamasima, pepa, sasaa le fern sauniuni. Afai e manaʻomia, e mafai ona e faʻaopoopo aniani, kesi. E maua e le Potatoes se mea manaia o le mushroom.

Fafaga meaʻai

O le aano o aano o le a tipi i ni fasi ie manifinifi, kukaina i le masima, pepa, saula soya. O gaʻo ua tipi i afa mama, falai i totonu o le suauu manogi, ma ave i luga o se ipu. O le aano o manu o loʻo tuʻuina i totonu o se pani, falai i se paʻu sinasina, aumai i le afa sauniuni.

Fafaga meaʻai

<

Ua tuu i luga o aano o laʻau, o aniani ua faaopoopo. Afai e manaʻomia, e mafai ona e fufuluina le ipu i le kirimoli poʻo le soya soya, faaopoopo le sesame.

Afai e vevela le matau

I le faagasologa o le sauniuni o le rachis, e mafai ona e feagai ma se faafitauli masani - o le fern is bitter, radically suia le tofo o le ipu. E faʻapefea ona faigofie le aveeseina o le tiga mai le fern? E faigofie lava: sogi le pupu mo le tele o itula i vai faʻafefe, sui le vai i ni nai taimi.

Ona faʻamamā lelei lea o paʻu ma faʻafefete i latou mo le 6-9 minute faʻatasi ma le faaopoopoina o masima. O ia totogo ua saunia mo le faʻaaoga poʻo le toe seleseleina ma teuina.

Fern Orlyak e le gata o se laau matagofie. E mafai ona ola i le fale, teuteu i se mauga maumaʻe poʻo le tulimanu o le togalaau. E le gata i lea, o le aganuu e taua tele mo ona meatotino aoga ma ua faʻaaogaina i vailaʻau. Orlyak o se meaʻai suamalie, o meaʻai suamalie e saunia mai ai, falai, tipi, ma seleseleina mo le taumalulu.