Tomato ituaiga

Tomato "Kate": faamatalaga, fua, fua o le totoina ma le tausiga

Tomato ituaiga "Katya" na faʻamaonia lelei lava i le vave amataina o ituaiga o tamato.

Faatasi ai ma ona uiga lelei, e pei o le tetee atu i faamaʻi ma tulaga le lelei o le tau, o le ituaiga tomato "Katya" ua maua ai le amanaiaina o le faitau miliona o tagata o le taumafanafana.

E oo lava i le au fai togalaau e mafai ona totōina sea tomato, aua e le manaʻomia ai se tausiga faapitoa. I le taimi lava e tasi, "Kate" e faʻaalia i fua lelei ma le tofo, ma o le poto masani i lona faʻatoʻaga o le a tuua ai na o ni faʻamaoniga matagofie.

Tomatoes o lenei ituaiga e talafeagai mo le taumafa fou, e mafai foi ona faʻaaogaina e fai ai le sua, pateta ma le faʻasaoina.

Eseese "Kate" o se kulupu, o lona uiga e tuufaatasia ai uiga sili ona lelei o ituaiga eseese eseese. Sei o tatou tilotilo i ona uiga autu ma saili pe aisea ua sili ona lauiloa ai i le va o le au fai togalaau ma le au togalaau.

E te iloa? Eseese "Katya" na gaosia e le au faipisinisi i le amataga o le 2000.

Tomato "Katya": fuaina ma uiga eseese

Ina ia talanoaina le tomato "Kate", o uiga ma uiga o le ituaiga, e tatau ona amata i le mea moni e faapea o se ituaiga o F1. F o tamaiti (mai le italien), 1 o le numera o le fausaga. O lona uiga, "Kate" - o se fatu o le augatupulaga muamua.

Mai le taimi o le lūlūina o fatu ma seia oʻo ina foliga mai o fualaau mama ma fuamalie, e amata mai i le 75 i le 80 aso, o le mea lea o lenei ituaiga o tamato ua mafaufauina o le vave ona matua. E mafai ona tupu uma i totonu o le kiona ma le malae vaalele.

"Kate" na te taliaina lelei le mamafa o le timu ma le lāmala, ma ua faaalia ai foi le maualuga o le tetee atu i ituaiga faamaʻi o le phyto e pei o le pito i luga, le mosaic virus, o le mumu ma le Alternaria. Tomato "Katya" o loʻo faʻaalia e le maualuga o le vao 60 cm, lea e iloga i ona laʻau lanu.

I le tautala e uiga i fua o lenei tamato, e tatau ona taʻuina pe a oʻo ina tupu aʻe i tulaga o le eleele tatala, 8-10 kg o le seleselega e mafai ona seleseleina mai le tasi mita o fualaau. I totonu o le eleele vevela, e tasi le mita o fualaau e oʻo atu i le 15 kilokalama.

Fualaau aina mo le 80-94% o le aofai atoa o fua. O lenei ituaiga o tamato o loʻo faʻamatalaina i le faʻavaeina o faʻaogaina faigofie ma le i ai o sooga i luga o manoa.

E taua! E masani lava o foliga muamua muamua i luga o le lima o laulaau, ma i vavae taitasi e tusa ma le 8-9 tamato e fusia.

Le lelei ma le le lelei o tomato "Katya"

Faatasi ai ma le lelei o tomato "Kate" o uiga lelei nei:

  • amataga;
  • lē faʻaleagaina;
  • maualuga fua;
  • faʻamaʻi faʻamaʻi;
  • sili ona lelei ma tofo uiga lelei o tamato;
  • laiga o le mama o tamato, lea e matua faafaigofie ai le seleseleina;
  • lelei le mafai ona feaveaia o tamato ma lo latou tetee atu i le faaleagaina o masini.
O le autu o le toe foʻi mai "Kate" - lala paʻu. O le mafuaaga lena e manaomia ai e le laau se fesoasoani faaopoopo (e mafai ona e nonoa se togavao i se tamai pou).

E i ai foi taimi e i ai tulaga o le faatoilaloina o se laau e ala i le fomaz ma le mosaic tomato.

Bordeaux liquid (fomoz) ma le 5% o le vai o le vailaʻau (mosaic tomato) e faʻaaogaina e togafitia ai nei faʻamaʻi.

Vaega o le totoina o laau eseese "Katya"

O Tomatoes eseese "Katya" ua fautuaina ina ia tupu aʻe e ala i le faaaogaina o se fatu laau, ma a maeʻa le atinaʻe o cotyledons, e sili atu le filifilia o laau. Laʻau 15-20 cm le maualuga ua totōina ile eleele.

E sili ona lelei le tulaʻi mai i le vaitau pe a oʻo i se taimi e le maua ai le malulu ma le malulu. Manatua o le mamao i le va o pu e tatau ona le itiiti ifo ma le 45 cm, ma o pu e tatau ona lava le loloto mo le laau e lagona ai le mafanafana.

E taua! Ina ia vave maua le seleselega, e oo lava ia Mati, e tatau ona lūlūina fatu i totonu o koneteina ua tumu i le meaʻai.

Manaomia o le eleele

Ina ia maua se seleselega lelei o tamato, e tatau ona e tausisia manaoga mo le tuufaatasiga o le palapala. O le mea lea, mo le lelei o le seleselega e manaʻomia oneone oneone vaivai po o le leaga.

E fuafua le ituaiga o palapala i luga o le fasi fanua ua lava lea e ave sina tamaʻi lima o le eleele ma fufulu vai i totonu o lou alofilima. A maeʻa lena mea, faʻafefiloi i se setete o se paluga e le masani ai ma ia lolomi i le va o ou alofilima i se ituaiga "sausage" ma le lapoa e uiga i se penitala.

O lenei taumafai e vili lenei "sooga" i totonu o se mama - afai e taʻe i nofoaga o laʻau, o le uiga la o le eleele o le ituaiga loam. Afai na liua le mama i fafo ma leai ni vaʻa - o le eleele o le ele.

O nei ituaiga eleele e talafeagai lelei mo le totoina o ituaiga "Katya", ae o nisi foi e manaʻomia le fugalaau saʻo, lea:

  • Soʻo se 3-4 tausaga e tatau ai ona faʻaopoopo le falaoamata o le dolomite po o le lime i le eleele malulu (250-600 grams o mea e faʻaaoga mo masini taitasi).
  • I totonu o le mamafa o eleele palapala mo masini taitasi, faaopoopo 1.5-2 pakete o le pala (1-2 tausaga) manure po o le faapalaga. E mafai foi ona e faʻaaoga se pakete se tasi o le oneone oneone, muamua faʻafefiloi i le vailaʻau oona (saunia i se vaega o le 150 kalama i le 10 lita o le vai).

Le taimi o le totoina o fatu

Faʻataʻitaʻi le taimi o le lūlūina o fatu tumato e le faigata. O le tele o tamato "Katya" o le vave ona fua, o lona uiga o le tusa ma le 100 aso e pasi mai le vaitau tuputupu aʻe seia oʻo mai uluaʻi fua.

Ina ia mafai ona maua muamua le tamato i luga o le salati i le aso 20 o Iulai, e tatau ona e totoina fatu 100 aso aʻo lumanaʻi le aso. Faʻaopopo i lenei 7-10 aso i le pipi, faʻaopopo 3-5 aso e faʻafetaui ai le totoina o fatu i le eleele. E faavae i lenei, totoina o fatu e tatau ona faia i le amataga o Aperila.

Fuaina o fatu ma le totoina o togafitiga

O le faʻamatalaga o le tumato "Kate", faʻapea foi ma o latou uiga, e aofia ai se taua taua e pei sauniuniga o fatu i lo latou tulaʻi mai.

Aemaise lava, e fautuaina e vaʻaia le fatu aʻo lei totoina i se auala faigofie ma faʻaalia: faatumu fatu i se vailaau vaivai lanu piniki o le potassium i aso uma (1 gram o le potassium pati i totonu o le 100 milliliters o vai ua tunu) ma tuu ai mo le 15 i le 20 minute. O sea togafiti e fesoasoani i le puipuia o fatu mai le tele o siama siama.

E le gata i lea, ao lei luluina, e mafai ona e totoina le mea toto i totonu o le vai faʻafefe. Ina ia saunia, ave se fusiua filo ma faʻatumu i le 3/4 vai. Faʻasaʻa tele le vai pe a uma le sili atu i le afa o le vai ua malulu. Faʻatasi ai ma le vai faʻafefiloi, o mea leaga faʻaleagaina o le a aveesea. A maeʻa le aisa o le aisa, o le ae maua le vai e masani ona galue malosi, lea, i totonu o le 2-3 aso, e iai le malosi e faaosofia ai le totoina o fatu.

O le totōina ile lauʻeleʻele e mafai ona faʻatino i le faʻaaogaina o auala eseese ma fuafuaga. O le mea e le masalomia, o le oʻo lava i amataga e mafai ona manuia le totoina o tamato, lea e sili ona faigofie le faʻaogaina o le fuafuaga faʻapitoa o le totoina: 70x30 cm ma se faʻavae o le 2-3 stalks, o le faʻatoʻaga faʻatoʻaga ma lenei polokalame e 3-4 laau i le mita.

E faʻapefea ona tausia laau "Kati"

Tomatoes "Kate" ma se faʻamatalaga o la latou tausiga, atonu, e tatau ona amatalia i ni mea e teu ai fatu. O ia ipu e tatau ona i ai ni pu faʻapitoa i le pito i lalo e faʻafefe ai le suavai. A latou toesea, o le a faʻaogaina le laau i se faʻamaʻi e pei o blackleg.

E talafeagai mo le luluina o laau soʻo se mea totō o le lulu poʻo le faapalaga mai le faʻafefiloi o peat ma le oneone, faʻaaoga i vaega tutusa. E le tatau ona e totoina fatu fatu tumato, ma e ono lamatia ai oe i lau laau toto.

E tatau ona faʻaleleia le suāpalaʻau aʻo leʻi totoina. E tatau ona vevela le fatu, ona o lona sao i le faʻasamalaina ma faʻaleleia lelei le totoina o uiga lelei. Ina ia faʻamafanafanaina fatu, faʻamautinoa le suiga o faigamalo: mafanafana 48 itula i le vevela e tusa ma le +30 ° C, ona sosoo ai lea ma le 72 itula i le vevela o le +50 ° C. A uma ona lūlūina ma seia oʻo mai pine muamua, ia tumau le vevela e le maualuga atu nai lo le +23 ° C.

A maeʻa le faʻaalia o uluaʻi fugālaau, aveese le ata mai pusa fatu, ma ia aua le faʻaalia tino vaivai i le faʻavaveina o le tino, ia faia lenei faiga i le aoauli. Suavai i fualaau aina ma se suavai lelei ma le manatuaina o laau e le tatau ona lolovaia i le vai.

Filifili laau ile laufanua

Filifili le pikiina o le faagasologa lea o le totoina o vine laiti mai se tane mo le lūlūina o fatu i totonu o se koneteina telē e tumu i le faʻafefiloi oneone. O le suʻeina o se taʻiala e faʻamalosia ai aʻa o fualaau laiti. E masani lava o le suʻeina o fualaʻau e faia i le 20 aso pe a uma le fuʻa muamua. O le mea lea, pe a foliga mai ni laupepa se lua i totogo, e mafai ona saogalemu i latou, ae na o le tasi le itula i luma atu o lenei mea, faʻafefe lelei le vaomatua. Ia luluina ma le faaeteete ia mea o loʻo totoina i luga o le laulau, faʻaaoga le pito pito i lalo ma vaeluaina vavalalata laau.

Taofi meaʻai i tua o cotyledons ma faasolosolo vaevaeina aʻa, ia mautinoa o le faagasologa e le tuua ai i latou e aunoa ma se fanua. Toto laau i ni atigi pusa eseese. Fai ni pu ina ia talafeagai lelei ia laau.

A maeʻa lena mea, ia faʻamalo le palapala ma sasaa. Afai o laʻititi e laʻititi pe sili atu foi ona leaga, ona lelei ai lea e le faʻavaveina ai pusa i laau, ae tuʻu i totonu o se apa i le vai, ma faʻapala le vaega pito i luga e faʻaaoga ai se fagu moli.

Tuutuuga o le totōina o laau eseese "Katya" i le avanoa tatala

O Tomatoes o se laau e sili ona lelei, ma o le "Kate" o se tomato matua-tumu, ua vave ona ola, o le mea lea o le taimi o le totoina o laau i luga o le eleele e faalagolago i mea o le vanimonimo ma tulaga o le vevela.

O lona uiga, o le taimi e vevela ai le palapala laitiiti, ma ua uma le pulu o po, e mafai ona totoina totō laau i le eleele. Me e masani ona talafeagai mo lenei mea, ae o le taimi sili ona lelei o le afa lona lua o Me poʻo le afa muamua o Iuni.

E te iloa? Tomato tupu lelei i le po

Faʻaaogaina tekonolosi

Ae e te leʻi amata totoina tomato, e tatau ona e faia ni pu i le tele o laau totō ma faʻaleʻaleʻaina suavai (pe tusa ma le tasi le lita mo vaieli taitasi). E le gata i lea, ia mautinoa ia mautinoa e leʻi mamae le laau, aua e oʻo lava i sina laau e mamago, e le aʻa, maʻi ma tupu lemu.

E pei ona taʻua muamua, "Kate" o se tomato vave, o le mea lea pe a faamatalaina le ituaiga ma le faagasologa o le totōina e tatau ona taʻuina le mea moni e tatau ona totōina fatu laau nai lo le ola i totonu o le pusa.

O fai togafiti poto e fautuaina le aveeseina o laulaau lalo ifo o le laau ma faʻalauteleina le totoina o laau i le tele e mafai ai i le taimi o le totoina. O le seedling e mafai ona tanu ia oʻo i le afa o le uʻu, faʻapipiʻiina agai i matu-sisifo.

Faʻamamaʻa ma le faʻaeteete aʻa o fualaau ma faʻasala i latou i se auala e faʻatautaia saʻo ai pito o aʻa i le pito i lalo o le lua.

A uma ona totoina laau toto, faʻaleleia vai, ma faʻafefete lemu ile pu i le pito i luga o se palapala palapala.

E faʻapefea ona tausia ituaiga tomato "Katya"

O le faamatalaina o foliga o le tuputupu ae o le tamato "Kate" e tatau ona matauina o lona totoina o le vaega muamua lea i luga o le auala i le faamanuiaina, ma o le lona lua foi e maua ai le tausiga lelei o le laau. O lenei vailaʻau e manaʻomia le tafe, faʻafeinu masani ma le faʻamaʻapeina o le palapala, faʻapea foʻi ma le faʻaofiina o luga o laei. O le saʻo saʻoina o se vaomatua ma le taimi e pest ma faʻamaʻi faʻamaʻi e taua tele.

O le eleele i le va o laina e tatau ona malepe pea, ma le taimi sili ona lelei - i le 10-12 aso, ae a itiiti ifo ma le tolu taimi i le vaitau o le taumafanafana. Taumafai e aloese mai le faʻasolosolo pe a tatala. Afai o lau laufanua togalaau e aofia ai palapala mamafa, ona tatau lea ona vaʻaia le vavalalata i le 10-15 aso muamua pe a uma ona totoina.

E manaʻomia le faʻaalu muamua o le 9-11 aso pe a uma ona totoina. Suavai i tamato aʻo leʻi faia le faʻatinoga, talu ai o le tafeina i eleele susu o le a faʻavavevave ai le fausia o aʻa fou. O le taimi lona lua e faʻatinoina ai le faʻataʻitaʻiga pe a maeʻa le 16-20 aso pe a maeʻa.

Faʻaiga ma fafaga

E pei ona uma ona taʻua, o tomato "Katya" o ituaiga vave, ma o lona uiga latou te manaʻomia muamua le fafagaina. O lea mo le fausiaina o pupu, 0.7-0.9 lita o le vai i le laau e manaʻomia. O le taimi sili e faʻaopoopo ai le suavai o le aoauli pe a le susulu le lā. E le gata i lea, ia mautinoa e suavai le tamato i le vaitau o le vavave o pala muamua ma le lua, faʻapea foi ma le faʻamaʻeina o le palapala ma pe a uma ona faʻamamaina faʻamalolo.

O le uluai fafagaina e faia i le 10-12 aso talu ona totoina, lea e faʻaaoga ai o se faʻafefiloi o mea faʻasaina o meaola ma minerale. O lea, i totonu o se pakete lita 10 o mullein solution (tasi vaega mullein poʻo slurry ma 8-9 vaega o le vai) faʻaopoopo 20 grams o superphosphate.

O le tasi pakete o lenei vaifofo paleni e mafai ai e oe ona togafitia 10 laau i le taimi e tasi. O le lona lua ma le tolu fafaga (faatasi ai ma le vaeluaga o le 2 vaiaso) e faia i masini mimila vevela pe i lalo ifo o mauga, pe vave loa ona tatala. Mo le 1 mita o le saite e tatau ona e faia 20 kalama o le superphosphate, 10 kalama o le ammonium nitrate ma le 15 kalama o le masima tiso.

E taua! Ia mautinoa e mataʻituina le maualuga o le susu, lea o le a fesoasoani e aloese mai le gaosia o le eleele ma puipuia ai laau mai fualaau aina ma o latou gaioiga mulimuli ane.

Masking se laau

Masking - O le auala e tatau ai, lea e aofia ai le aveesea o tanu tetele mai laau. Afai e te le taofia le tuputupu aʻe o le aʻa, ma tipi ese ona lala, o le a faʻaalu e le laau uma meaʻai mo le tuputupu aʻe o le tele o vegetative, ae le o le atinaʻeina o fua.

E fautuaina le taʻavale i le taeao, ina ia mafai ai e le fale ona faʻamalolo uma manuʻa ao lei oʻo i le po. Muamua lava, o laasaga pito i lalo o loʻo aveeseina, o loʻo vavae ese ma seleulu poʻo se naifi. O le sailia o nei mea e matua faigofie lava, ona o se pupu tele e tupu mai i sinuses o laulaau.

Ina ia mafai ona totoina se togalaau tomato i le tasi mea, e tatau ona e aveese uma tamaiti. Pe a fatuina i totonu o le 2 itu e tatau ai ona tuua le pusa autu ma sili atu le malosi.

E le fautuaina e tupu le sili atu ma le tolu togi i totonu o le tasi togavao.

E le gata i lea, aua le faatagaina le isi pupuu e sili atu ona tele. Vaʻavaʻai i le laau mo le paʻuina e sili atu i le vaiaso.

Faʻaleleia eleele

O le tausiga o le eleele e aofia ai le vevelaina o vela ma le mulumuli. O nei mea uma e saofaga i le tuputupu ae o aʻa, faʻaleleia le alualu i luma, faʻamalosia le faʻatoʻaga ma faʻateleina le gaosiga.

O ituaiga sili o mulch mo ituaiga tomati "Katya" o:

  • solo le vao-otaota maso;
  • laʻau humus;
  • vaomago;
  • compost
O nei mea e mafua mai i le natura moni, faʻafefe lelei le susu, ma faʻaleleia le laau ma elemene aoga. O le tele o taimi, o le tauaveina o le mulching e le manaʻomia ai se poto faapitoa ma tomai. Ua lava le faʻaaogaina o se lanu lanu o mulch i luga o le eleele, ma o le natura o le a faia le malologa mo oe.

O Tomatoes e tatau ona puipuia mai weeds i taimi uma, amata mai le taimi o le totoina. Aua nei faatagaina vao leaga e tupu.

Ina ia mafai ona taofia lenei mea, faʻaauau pea ona vaʻaia ma tumutumu, faʻapea foʻi ma le faʻaaogaina o vao leaga.

E te iloa? I le taimi nei, e 10 ituaiga o tamato, o le pito itiiti e le sili atu i le 2 cm le lautele, ae o le lapoa e sili atu pe tusa ma le 1.5 kilokalama.

O le seleseleina o ituaiga tomato "Katya"

Tomato "Kate" ma ona fua - o se mafuaaga mo le faamaualuga o faifaatoaga uma, aua o lenei ituaiga e mafai ona aumaia ai le tele o tamato fuamalie.

O le taimi o latou seleselega faʻalagolago i le a le mea tonu e te faʻaaogaina ai tamato:

  • Ina ia saunia salakeke ma isi ipu, ia aoina fua o fua. E mafai ona faʻamautuina i latou e uiga i le ituaiga foliga lanu ma le lanu mumu sesega.
  • Mo le faʻasaoina o vailaau mama ma samasama talafeagai.
  • Mo le teuina o taimi uumi, e sili atu ona lelei le filifilia o tamato i le mea e taʻua o le "vevela", pe a suia le lanu lanumeamata o le fua i se lanumeamata lanumeamata, toetoe a paepae.

Ae ui i lea, ia manatua e tatau ona selesele atoa le totoina o tamato aʻo leʻi pa'ū le vevela i le +13 ° C. A leai, o le fua o le a liuliu ma e le talafeagai mo le taumafa tagata.

"Kate" o se ituaiga matagofie o tamato, lea e mafai ona tupu e le gata i ni tagata fai togalaau, ae faapea foi i le amataina o fai togalaau, ma le tofo o ona fua susulu ma le suamalie o le a le tuua ai se mea e sili ona leaga e tusa lava pe sili ona suamalie.