Faatoaga faatoaga

Ole maʻi pipili ole moa: aiseā e tulaʻi mai ai ma oa taunuuga e lamatia ai?

O faʻatoʻaga e sili ona faʻaleagaina mai le maliu faafuaseʻi o se manulele. E tele faʻamaʻi faʻamaʻi e ono lamatia ai le ola maloloina o le faitau aofaʻi o moa, ae o le maʻi pipili e manatu o se tasi o mea sili ona le lelei ma matautia.

O le faʻamaʻi pipisi tele lea e masani ona aʻafia ai ituaiga o moa i le gasologa o le gaosiga o fuamoa. O le vaitaimi lea o le fuamoa fuamoa o moa e sili atu ona faigofie ile atinaʻeina o le tino.

O le faʻamaʻi faʻatasi ma le fatuina o le tele o tumepa o le lymphoid i le tino atoa o le manulele.

I lenei tulaga, ona o le mamafa, o le tino e poloka ai ni namu, lea e tau atu ai i le malosi o gaioiga i le moa poo le faamaea o le tino o ona vae.

O le a le moa moa?

O lenei maʻi ua foliga mai talu ai nei lava.

O le muamua na taʻua ai moa o ana faailoga na matauina i le 1907. O le taimi lea na mafai ai e le saienitisi J. Marek ona faʻamalamalama atoatoa le maʻi pipili o moa.

O le faamai e mafua ai le tele o le tamaoaiga o le tamaoaiga mo se faatoaga moa soo se ituaiga. E mafua mai i le faateleina o otaota o manulele.

O lenei mea e faʻaitiitia ai lo latou gaosiga, ma o le tau o vailaʻau faʻamaʻi ma vailaʻau faʻateleina tele.

Ua fuafuaina e saienitisi o se maʻi mama o se ituaiga o fuamoa e fua tele i le vaitaimi o le pisi e ave 16-10 fuamoa moa. I le averesi, o le manulele maʻi e na o le 50 fuamoa e faʻaumatia seia oʻo i lona maliu, e seasea lava ona oʻo i luga lenei ata i le 110.

O le maʻi pipili, i le tulaga o le tupu i totonu ole lava tamaoaiga, e mafai ona afaina mai i le 40 i le 85% o moa uma. O le vaʻai mo le afa o le lafumanu e sili atu le le mautonu - e tusa ma le 46% o moa o le a mate. O lenei mea o le a faʻaleagaina ai le tupe maua a le moa moa.

Toto

O le mafuaʻaga o le faʻamaʻi o lenei maʻi o se DNA virus e aʻafia i le falemaʻi Gammaherpesviridae, o se aiga o Herpesviridae.

O lenei aiga e aofia ai le araia o le herpesvirus ma le 'ape ole squirrel. Masalo mai nei meaola o le siama na "malaga" i le moa.

O le siama e nafa ma le faʻaalia o le maʻi pipili, aemaise lava le foliga o le cell, e faʻamautu i soʻo se siosiomaga i fafo. O le mafuaʻaga lea e le mafai ai ona le mafai ona galo le gaogao o moa mamaʻi, luga o fua o fuamoa, ma oʻo lava i le epithelium o follicles o fulufulu i le isi 200-300 aso.

Ae mo le suauu pisia, lea na tu i totonu o se fale ma ni moa mamaʻi, e mafai e le siama ona ola i totonu mo le silia ma le 16 vaiaso. Ona o lona maualuga maualuga, o le siama o se lamatiaga i manu felelei i le taimi atoa o le faatoaga.

I le toto o moa, o le antigen o lenei siama e maua i le tolu aso talu ona faʻamaʻi.i totonu o le togavao pe a mavae le vaiaso, i fatugaʻo ma le ate i le mavae ai o le 2 vaiaso, i le paʻu, nuanua, fatu pe a mavae le 3 vaiaso, i le faiʻai ina ua mavae le masina, i muso pe a mavae le 2 masina.

O le siama o le maʻi pipili e vave faʻavae i luga o le T-lymphocytes, e mafua ai le tuputupu aʻe o lymphomas i le tino atoa o le moa.

Faailoga ma auala

O faʻamaoniga o le maʻi pipili i moa e faalagolago i luga o le a le ituaiga o maʻi e atiina ae io latou tino.

O veterinarians e iloagofie le uiga masani o lenei maʻi. I le taimi o le atinaʻeina o le ituaiga masani o moa, o loʻo amata ona mafatia le faʻalavelave loloto ma le fatugalemu.

Atonu e tele naua faailoga. Chicks e pipili, ma i nisi itu o tino ua tino uma lava.. O le siʻu e le mafai ona gaoioi, o gaioiga i le ua ua sili atu ona faʻalavelaveina.

E le gata i lea, o le faʻamaʻi i le vasega faʻapitoa e mafai ona fuafuaina e le tamaititi a manu laiti. O le iris e amata ona liu lauulu. E tusa ma le 3 i le 7%, o le tino i lenei ituaiga o maʻi, ae o nisi taimi e mafai ona sili atu i le 30%.

O le faateleina o le moa vao e mafai ona vaaia i le matua mai le 3 i le 5 masina. E le gata i lea, na maitauina o manu felelei o loʻo feagai ma faʻafitauli o le vaʻai e faʻaitiitia le tele o taimi, ae o lo latou gaosiga o loʻo maualalo le faʻaititia.

O le tino o lenei faʻamaʻi e faʻaalia i le fausiaina o le tele o tumutumu o le lymphoid. E masani lava ona i ai i moa 4-12 tausaga, ae o nisi taimi e mafai foi ona faʻaalia i le tele o manulele matutua.

Tumama e afaina ai totoga uma lava ma gaʻo. O le umi o le vaitaimi e faʻaolaina ai lenei pepa e mai le 14 aso i le 2-5 masina.

Ole laulaufaiva laiti e le o le manu lauiloa. E leai sona foliga matagofie.

I luga o lenei itulau //selo.guru/ptitsa/kury/porody/sportivno-dekorativnye/azil.html e mafai ona e aoao uma e uiga i le Azil.

O faʻaleagaga o le faʻaleagaina o le faʻalavelave faʻafuaseʻi e seasea lava ona faamaumauina i moa mamaʻi, ae o tamaʻi masina e tasi e i ai se faʻaaliga iloga ae puupuu o faʻamaoniga i foliga o le supa ma paresis.

O le tele o moa e mamaʻi ma lenei faʻamaʻi mo le vaiaso, ona leai ai lea o ni faailoga o le faaleagaina o le tino. Ae peitaʻi, a maeʻa le masina poʻo le lua, e matua faateleina le otaota o manulele, ma ua maua i le tele o le pipisi.

Faʻailoga

Ole maʻi pipili e maua i taimi uma faamatalaga o le epizootic, o taunuʻuga na maua i le taimi o le autopsy o manulele paʻu, faapea foi suʻesuʻega o talafaasolopito o gaioiga o loʻo aʻafia ai ma a latou tino.

E le gata i lea, e fuafua ai le faʻamaʻi na faʻaaogaina suʻesuʻega o serology talu ai nei. I lalo ole falesuesue, e mafai ona vavaeeseina le siama o le siama ole tino mai meaola o meaola o moa ma le fesoasoani o fibroblasts o moa.

Le faamaninoina o le siama e mafai faia le bioassay i luga o moa ua leva. O ona taunuuga e iloiloina pe a maeʻa le 14 aso.

O lenei mea e fuafua ai le i ai o se siama-faapitoa o le antigen i totonu o fulufulu o manu, ma e aofia ai foi suiga uma o le talafaasolopito i totonu o totoga.

Togafitiga

E na o ni nai ituaiga o tui e mafai ona fesoasoani e faʻafetaui lenei faʻamaʻi:

  • Eseesega faʻaaogaina o faʻalavelave tiga o le ituaiga muamua o le siama lea e mafua ai le faʻaogaina o le manulele o manulele. E maua mai e ala i le faʻaaogaina o le telefoni i luga o le aganuʻu.
  • Faʻalavelave faʻaanatura faʻapitoa o le ituaiga lona lua o le siama faʻamaʻi pipisi.
  • Vaʻa mai i le siama o le herpesvirus turkeys o le vaega lona tolu.

O faʻamaʻi luga ole aoga ma saogalemu atoatoa mo moa uma. Ae ui i lea, ao leʻi faʻaaogaina, e tatau ona faia se suʻesuʻega auiliili o le faatoʻaga moa atoa, suʻesuʻeina le tulaga o le pepe i totonu. I faʻamaʻi ogaoga o faʻamaʻi pipisi o le faitau aofaʻi o moa, ua faia faʻataʻitaʻiga faaopoopo.

Puipuiga

O faʻamaʻi uma o loʻo i luga e mafai foi ona faʻaaogaina e puipuia ai le maʻi pipili.

I le taimi lava e tasi i luga o le faatoaga o le moa, e le tatau ona galo se mea e uiga i le lavelave o faʻalapotopotoga, tulaga mama ma tekonolosi.

O anufe mo moa e fafagaina e manaʻomia ona faʻatau mai na o na fagaga e leʻi maua lava e nei manu matutua mai lenei faʻamaʻi, ona o le maualuga tele o le siama, e faigofie ona tuʻuina atu i manu laiti.

Afai e mamaʻi moa, e tatau ona vavaeese mai tagata soifua maloloina ina ia aloese mai le tele o siama.

E mafai ona fuaina ituaiga o moa e teteʻe i lenei maʻi.. O le taimi nei o loʻo galue malosi i le au faifaatoʻaga. Ae peitaʻi, afai o le fale e tusa ma le 5-10% o moa e maʻi, ona tatau lea ona fasia uma lafumanu. I le taimi lava e maeʻa ai, ua maeʻa ona toe faʻafouina le potu.

Ole faatauina muamua o le talavou e tatau ona tui i vailaau ola e faasaga i le herpesvirus, ma o le masina mulimuli ane e afaina ai le fulu e faʻaaogaina atoatoa le ono mafai ona tupu mai le maʻi.

Faaiuga

Ole maʻi pipili ile moa ole vailaau faʻamaʻi lea e mafua ai le oti o moa uma i luga o le faatoaga. Ona o lenei mea, e tatau i tagata faifaʻatasi ona mataʻituina a latou moa, aemaise o le talavou. Vaitaimi vave ma le tausisia o tulaga mama uma - o le faʻamaoniga o le soifua maloloina o meaola uma.