Faatoaga faatoaga

O se faʻamaʻi pipisi masani o le streptococcosis avian: faʻafefea ona faʻaalia ma faʻafefea ona togafitia?

Streptococcosis o se tulaga faʻaleagaina o le tino o se manulele, mafua mai i le i ai o pathogens i totonu.

E lua ituaiga - gasegase (faʻafefe o le toto) ma faʻasolosolo (taʻavale tumau).

O le a le streptococcosis?

E tusa ai ma uiga o le vasega ma mea patino o suiga o le physiological, e iloa ai e veterinaria ni suiga eseese se tolu o le streptococcosis:

  • afaina pipisi o le toto o manulele matutua;
  • talavou streptococcosis;
  • afaina o le streptococcal o se uiga faatapulaaina.

Streptococcosis o manu felelei ma manu felelei o ituaiga eseese uma, aemaise lava o laumei e malamalama i ai. Kese, pato, turikeni ma lupe e sili atu ona faʻasao.

O mataupu o streptococcosis i moa na muamua faamaumauina i le amataga o le 20 senituri e tagata suʻesuʻe G. Kempkamp, ​​W. Moore, ma W. Gross.

E le i faia le togafitiga, ma i totonu o le 4 masina e sili atu i le afa o le hens carrier na maliu mai le salpingitis ma le faimamaga. I le vaitau o le 1930 ma le 1940, o faʻamatalaga na faʻaalia e uiga i turuki na aafia i le streptococcosis ma isi moa.

Faʻalautele ma faʻamalosi

Po o fea lava le itulagi, atunuu poʻo le nofoaga o loʻo i ai se manulele, o loʻo iai le lamatiaga o le streptococcosis, aua o nei microorganisms e maua i soo se mea.

O le mea pito i luga e tupu i le autumn ma le taumalulu.

O le olaga faitino o manulele ei ai se ituaiga o le maʻi e mafai ona ausia le selau pasene..

I tagata o totoe ma tagata gasegase e masani ona masani, o le faʻaitiitia o le gaosiga (e oʻo lava i le maeʻaina o le fuamoa), o le faʻaitiitia o le mamafa o le tino o loʻo matauina. I le taimi lava e tasi, o se mea itiiti o le streptococci i aano o moa (e oo atu i le 17%) ua manatu e saogalemu mo tagata.

Toto

O le Streptococci o se siama faʻapitoa poʻo le faʻafeiloaʻi, ua faatulagaina na o ia, i paiga po o filifili, ua lanu moana (gram-positive) e Gram, parasitic i le tino o manulele, manu ma tagata. I le maualuga o le vevela e le mafai ona faʻaaoga.

Streptococcus o vaega eseese, ma se eseesega o mea e faʻaleagaina ma puipuia, mafua ai se faamaʻi i manulele, o loʻo faʻamatalaina ai le tele o faʻamatalaga faʻapitoa. Streptococcus zooepidemicus ma Streptococcus faecalis - o le meaola e sili ona teteʻe i moa, i le tele o tulaga, o latou ia o mafuaʻaga o le faʻamaʻi.

E le gata i lea, o Streptococcus zooepidemicus e aʻafia ai na o manulele matutua (mafua ai le inu o le toto i totonu), ma ona siʻomatua - manulele o tausaga uma, e aofia ai pepe ma moa. Tau le masani ai Str. Faecium, Str. Durans ma Str. avie. O le faʻavaʻaina o le toto i le taimi nei i totonu o laʻau o aiga e masani ona mafua ai le Str. mutans.

Vasega ma faailoga

O manu felelei e afaina i maʻi, poʻo le fafagaina o mea e afaina i le streptococci. E mafai ona pipiʻi poula ao nofo i se mea faʻapipiʻi fatu.

O le atinaʻeina o le faʻamaʻi e faafaigofieina i tulaga le lelei o le taofia, avitaminosis. E aʻafia le siama i le tino e ala i manuaga laiti i luga o le mucous membranes o le digestive tract ma luga o le paʻu.

Ona latou tauaveina lea i totonu o le toto ma faʻasaʻo mea e gaʻo ai faʻaumatia lela mūmū toto ma faʻamaogaina sela o le endothelial (faʻaoʻo totonu o toto toto).

O le gasegase o le sami e faateleina, ona o lenei, o le edema ma le afaina ai ua aliali mai. O le gasegase o tamai vaa foi e atiina ae. O meaʻai o le tino e faʻalavelaveina, ma, o le taunuuga, o la latou galuega masani. O le auala vaʻaia e faʻaalia i le tele o le puipuia o le toto.

O faʻamaʻi pipisi o le toto o tagata matutua manulele i totonu o le auala gaosi e maua ai faʻamaʻi: fiva, mumusu e 'ai, le mautonu, cyanosis o selu, vomiting ma manava manava, faʻavevesi, maʻi pipili. O le umi o le maʻi e tusa ma le lua vaiaso mai le amataga o faʻamatalaga faʻapitoa.

Ole tino faapitoa o le streptococcus e mafua ai se tino ogaoga o le faamai - e leai ni faailoga e matauina, o manu felelei e 24 itula pe a mavae le faʻamaʻi. O tagata maʻi e masani ona lauiloa i le palloruli o le paʻu ma le mucous membranes, o se foliga le lava, ma masani ai ogaoga. O lo latou selu ua malogo, grayish, ua gaosia le gaosiga o fuamoa.

O maʻi ma le streptococcosis o moa moa ma turkey poults foliga ua vaivai, e masani lava latou te le 'ai, mafatia mai le manava, faʻavevesi ma le paʻu o apaʻau ma vae. O manulele e faʻaauau pea i le faʻalavelaveina o le setete, o faʻalavelave ua faʻamalosia, faatapulaaina. O le maliu e tupu i ni nai aso talu ona uma faailoga muamua.

I le vaega faʻamaʻi faʻamaʻi pipisi o streptococcal e aofia ai le tele o faʻamaʻi:

  • streptococcal poddermatitis o paʻu o vae - ua fulafula pito, paʻu paʻu, pusi e faʻapipiʻi i totonu o fusi, o manu felelei e amata ona vaivai.
  • afaina o le uʻamea - faʻateleina le faʻasolosolo i le tele, fistulae ua faia;
  • afaina o le ovaries ma le oviduct i moa - o se tulafono, e atiina ae pe afai e le lava le tele o vitamini ma minerale i totonu o le fafaga, e iloa ai o ia lava o se tuai i le faia o fuamoa, ma e mafai ona atiaʻe le goto o le mumu o le peritoneum.
Le sili ona manaia ma le matagofie o le iʻuga - Siliki. O ona foliga vaaia e foliga mai o meataalo meataalo.

Pseudochuma i moa ua uma ona faia le tele o ulu ... Saili pe faapefea ona taulimaina mai a tatou tusiga.

Suiga i totonu o totoga

O suiga faʻapitoa i le auala vaʻaia e matua patino lava. O totoga ma fulufulu o manu felelei ua mumu, o le mucous membranes ma le paʻu ua vaivai. I totonu o le pusa o le fata-abdominal ma le pusa fatu, ua maua ai le suavai mama e pisia i le toto. E mumu le fatu ma se lanu enaena.

Fofusi, faʻavalea, mama faateleina. O le masaniga masani o loʻo faʻaalia mai i le i ai o se mea mama i totonu o le tino, o le mumū o tino i totonu. I moa na mateina e le streptococcosis talavou, e maua ai foi se sooga e le matala.

E faʻapefea ona e iloa?

A uma ona suʻeina ma le totoa ia faailoga, e mafai ona e manatu e iai sau streptococcosis, ae na o se fomai manu e mafai ona faia se faʻamautinoaga saʻo e faavae i luga o le suʻeina o tino o manulele ua maliliu pe ua maliliu.

Suesuega o muamua, i le faamautuina o suiga faapitoa i totonu o totoga o totonu ma, lona lua, i le microscopy ma le vavaeeseina o le pathogen.

Ua saunia mai ni mea mai le ate, totoga, fatugaʻo, fatu, gaʻo ovi, toto ma suʻesuʻeina i lalo ole microscope. O mea lava ia e tasi e ave mo le luluina. Faʻaaoga alalaʻau paleni eseese ina ia mafai ai ona iloa lelei le faʻamaoniga o le microorganism e ala i meatotino a le atinaʻe ola.

Mo se faʻataʻitaʻiga, i totonu o siosiomaga eleelea, o streptococcus e fai ai ni nuʻu laiti, grayish pe maualalo. Afai oi ai le toto i le meaʻai, e lata ane i kolone o loʻo i ai se vailaʻau faʻaalia o faʻamaʻi toto mumu ua faaleagaina (o le toto e le lanu).

O suʻega faʻapitoa e faia foi: o chicks i aso taʻitasi e aʻafia i se pathogen. O mafatiaga tiga e mafua ai le maliliu o manulele i totonu o le 72 itula. O nisi taimi e faʻaaoga ai launiva paʻepaʻe papaʻe.

Togafitiga

O le tele o ituaiga o streptococcosis o loʻo faʻaalia ai le faʻaaoga tatau o vailaʻau faʻasaʻi (specticillin, tetracyclines, macrolides).

Aumai le 25 mg. fualaau faasaina i le kilokalama. tino. I le taimi lava lea faatasi ma le amataga o le kosi, e tatau ona faia se auʻiliʻiliga o le lagona o le Streptococcus i mea faʻamaʻi.

O lenei auʻiliʻiliga e 2-3 aso. Ona, pe a tatau ai, ua sui le vailaʻau. O le anotusi o vitamini i le fafaga ua faateleina i le 2 taimi. O le vave ona amata togafitiga, o le sili atu foi lea o le avanoa e maua ai se taunuuga lelei.

Puipuiga ma le pulea lelei

Ina ia puipuia le streptococcosis, e tatau ona tausisia pea tulaga masani mo le puipuia o manulele, saili ma le faaeteete i le filifiliga o meaai, ma ia fufulu ma faamamaina faleoloa moa.

O le formaldehyde e talafeagai mo le faʻaaogaina, faʻamaonia le maliu o le toetoe 90% o streptococci. O taunuuga lelei e maua mai i le ea i totonu o fale moa.