Fua o le gaosiga

Aiseā e mamae ai le pipi o le Phalaenopsis i laulaau, fugalaau ma pulumu, ma o le a le mea e manaʻomia ona fai e faʻapolopolo ai le laau?

Pe a faatusatusa i isi tui, e le o se mea taua, o le solia lea o tulafono o tausiga lea e masani ona mafua ai le susuluina o lau ma fugalaau o lenei laau. Afai e lanu samasama ma e vaivai, ma fugalaau ma tumutumu e magumago ma pau, o se faailoga mautinoa lea ei ai se mea e faaletonu i le laau ma e tatau ona e saili pe aisea ua tupu ai lenei mea ma faia vave ni auala e toe faaleleia ai.

O le faʻagasologa o le faʻamalaina e le afaina tele ona o laulaau e nafa ma le faʻasologa o le photosynthesis ua mate, ae ona e mafai ona avea ma faailoga o suiga le lelei e tutupu i le orchid.

Aisea e tupu ai lenei mea i fugalaau?

Aʻo leʻi faia ni fuataga e faʻaolaina ai le laau toto, e taua tele le malamalama i le mafuaʻaga, a leai, o soʻo se suiga e mafai ona afaina tele. I le tele o tulaga toesea o le gafatia ma le samasama o laulaau o loʻo matauina o se taunuuga o mafuaaga nei:

  • soona inu tele po o le pala o le susu i totonu o le mea e sui ai;
  • le lava le fausiaina ma le susu;
  • faʻaauau poʻo le faʻaaogaina le talafeagai o laʻei pito i luga;
  • le maalili po o le malulu;
  • faʻavevesi;
  • compact, rotating, poʻo isi suiga i le sui;
  • aʻafiaga aʻa;
  • parasite, mamanu.
Afai o le maualuga o le va o fugalaau e amata ona mamae ma pau ese mai fugalaau, o se mafuaaga foi lea e iloilo ai mafuaʻaga talafeagai o mea o loʻo tutupu ma taumafai e tali vave i le taimi e mafai ai.

O mafuaaga i lenei mataupu atonu e:

  • le faagasologa masani o laau matutua;
  • malosi malosi, vavalalata i le ea, mea vevela, matala;
  • popole mai le suia o tulaga tau le siosiomaga;
  • sosolo tele po o, i se isi itu, le lava le maualuga o le ea;
  • leai se malamalama;
  • televave pe le lava le suāvai;
  • faʻamaʻi pipisi.

E leai se auala lautele e ola ai lau laʻau ma fugalaau matala.. Afai o le mafuaʻaga o le faʻamaʻi ua faʻamaonia saʻo, o isi gaioiga e mafai ona faʻavaivaia ai le mea ua faaleagaina ma oʻo atu ai i lona maliu.

Matou te ofoina atu e matamata i se vitio faʻamatalaga e uiga i mafuaʻaga o le paʻu o le orchid:

O le a le mea e tatau ona fai pe a paʻu laʻau ma isi vaega o le laau?

E pei ona taʻua i le taimi muamua, o metotia o le toe faʻaleleia o faʻalapotopotoga e faʻalagolago i mafuaʻaga o lona faʻamago. O mataupu taitasi e tatau ona iloiloina taʻitasi.

Lafoaʻi aʻa

E ui lava i le mea moni e faʻapea mai o kulisi e mai i le vevela o atunuu, o le i ai i le susulu o le la, e lata ane i se paʻa faigaluega poʻo se faʻavela e mafai ona afaina mo i latou. Pe a oʻo i luga le vevela, e faʻafefe le susu, o le mea lea e le maua ai e le fale se aofaiga tele o le vai, o le a avea lau laʻau ma mea vaivai ma vaivai.

Pe a manaʻomia le manava:

  1. Vave vave le togi i le penumbra, ese mai mea masini;
  2. aua le faʻafefe pe faʻamalolo seia maeʻa maeʻa (mo le itiiti ifo i le 2-3 itula);
  3. afai a mavae ni nai itula, ona amata lea ona oso aʻe laulaau, faʻafeinu;
  4. pe afai o le faʻaleagaina ua ogaoga ma ua le mafai ona toe faʻaleleia le laau, e sili atu ona ogaoga fua tatau, e aofia ai le aveeseina o laʻau ua faaleagaina.
E taua! I le vevela vevela, aua e te pipiʻi. E tatau ona faia ma le faʻaeteete le faʻamamaina, sili pe a paʻu le vevela, mo se faʻataʻitaʻiga, pe a uma le goto.

Matou te ofoina atu e matamata i se vitio faʻamatalaga e uiga i le faʻafefe o le pepelu:

Faʻateleina le faʻamaina ma le susu

Faatasi ai ma le tele o le suāsusu, o le meaʻai e leai se taimi e faʻamago ai, lea e oʻo atu ai i le fesuiaʻi o aʻa, o se taunuuga, o aʻafiaga maloloina e le mafai ona taulimaina manaoga o le laau, e le maua e le orchid se tele o vai ma minerale. I se taimi mulimuli ane, o le a taʻitaʻia ai pea lau laʻau ma moli. O le pala e mafai ona salalau i le pito i luga o le vaega o le fugalaaupe a uma lea o le a toetoe a le mafai ona laveaiina o ia.

Ina ia taofia lenei mea, e tatau ona e faia laasaga nei:

  1. aveese ma le faaeteete le togilo mai le soʻo;
  2. fufuluina aʻa i vai mafanafana;
  3. aveese nofoaga ua faaleagaina o aʻa i ni mea maloloina;
  4. faʻaaogaina gaioiga faʻamalosi faʻamalosi po o antistatic; aʻa e mafai foi ona faʻaaogaina;
  5. tuu le fugalaau e malogo mo le 8-10 itula;
  6. toe faʻapipiʻi le togi i se mea fou mago ma sili atu le mama, o le alavai e tatau ona le itiiti ifo i le 2 cm.

O phalaenopsis orchids e tatau ona faʻamaʻaina pe a uma ona faʻamago le masini., e mafai ona fuafua le manaʻoga mo le faʻafeinuina e le lanu o aʻa: o le susulu o aʻa e tumu i le susu e lanumumu lanumeamata i le lanu, ma o le ua mamago e lanu.

O le isi, o se vitio faʻamatalaga e uiga i le tele o le faʻasusu faʻamalosi:

Maualuga maualuga o le faʻamaʻi

Aʻo leʻi faʻaaogaina soʻo se fugalaʻau, e tatau ona e faitauina ma le faʻaeteete ia faatonuga mo lona faʻaaogaina ma mulimulitai i ai, a leai o loʻo i ai se avanoa maualuga e aumaia ai le leaga nai lo le lelei i le laau. A maeʻa le faʻaleagaina, muamua o mea uma e te manaʻomia e lafoai vave ai le fafagaina. Afai a maeʻa sina taimi, e le maua ai ni taunuuga, e tatau ona faʻapipiʻi le fugalaau i totonu o se eleele mama fou.

Faʻavae faʻatau

I le averesi, o 2-3 tausaga phalaenopsis e tatau ona suiaO lenei mea e mafua mai i le tuputupu ae faʻale-natura o le aʻa ma le leaga o le tulaga lelei o le sui. I le gasologa o taimi, e amata ona vevela palapala eleele, aʻo faʻamalo le siosiomaga masani o aʻa o le orchid, ma le tele o vai e tumau i totonu. O se taunuuga, o aʻa ma le sui e amata ona fesuiaʻi. Pau lava le fofo i lenei faafitauli o le fesiitai lea o le togi i se eleele fou, ma i le faagasologa e tatau ai ona aveese aʻa ua faaleagaina.

Manatua

Faʻatasi ai ma se suiga tele i tulaga i fafo (mo se faʻataʻitaʻiga, o le minoi) o loʻo i ai le faʻalavelave, e manaʻomia le taimi e faʻafetaui ai ao leʻi mafai e le orchid ona toe foʻi i lona olaga masani.

I lenei tulaga, ua lava lea e maua ai ni tulaga mafanafana mo le fugalaau:

  • malamalama tele;
  • ea o le ea (60-80%);
  • timuga fafaga;
  • mafanafana mafanafana (+20 - +28 tikeri);
  • laʻei pito i luga.

Malosiaga a le 'olopā (frostbite)

Afai e pa'ū le vevela o le ea i lalo ifo o le +15 tikeri, e maua e Phalaenopsis avanoa uma e maua ai le maalili.. O lenei laau e matua nofouta lava i suiga o le vevela ma e oʻo lava i se faʻapuupuuga puupuu e mafai ona taʻitaʻia ai le laulaau. Laʻau faʻamalaʻau e leai se aoga ma maua ai se pogisa lanumeamata, e le o toe faʻalagolago i latou. O laʻau ua faaleagaina, e tatau ona togafitiga, e tatau ona togafitia i se antiseptic pe faʻamalosia le paʻu carbon.

Fesoasoani! E le tatau ona toe totoina se laau e sili ona manaia, aua o lenei mea e mafai ona avea ma faʻafitauli faaopoopo.

Matou te ofoina atu e matamata i le vitio pe faʻafefea ona mafatia mafatiaga i le maalili maalili:

Faʻailoga

O kulimi e aoga tele i aso uma., ae o se tusi faifai pea mai se faamalama matala po o se vaalele galue e mafai ona taitai atu ai i le maalili ma le liliina o fugalaau ma laulaau. Pau lava le tali i lenei tulaga o le aveeseina lea o le fugalaau mai le mea e pa.

E faʻasalaina le faʻatinoina o le ea i le taimi lava pe a uma ona faʻamamaina pe faʻaleleia, aua e ono oʻo atu ai i le malulu aisa.

Matou te ofoina atu e matamata i le vitio lea e tupu i le orchid i lalo o le faatosinaga a le ata tusi:

Suavai le lava ma le susu

Phalaenopsis o se fale vevela ma e matua maaleale i le le lava o le susu.. I le le lava o le susu, e le mafai e aʻa ona fafagaina laulaau ma ua latou le lavava ma faasolosolo malie lava. Suavai le lava e mafua ai ona le maua e le laau ia minerale i totonu o le meaʻai, aua e mafai ona na o le susu. I le amataga o le mimiti, ua lava lea e na o le faʻafaigofieina o le suāsusu e puipuia ai le faʻamago.

O le faʻamalosia tele o le a le fesoasoani i le faʻavaivaia o le laau e toe faʻaleleia ai ma e mafai ona oʻo atu ai i le pala ma le oti o le laau.

I lena tulaga afai o le le lava o le susu na mafua ai le faaleagaina matuia o le laau, o fua nei e tatau ona ave:

  1. aveese le orchid mai le ulo;
  2. nofoaga i totonu o se fagu vai vai mafanafana mo le 30-40 minute;
  3. ia mautinoa e le paʻi laʻau i le vai;
  4. aveese mai le vai ma suʻesuʻe ma le totoa le aʻa;
  5. aveese otaota ua faaleagaina i nofoaga maloloina, atonu e manaʻomia foi ona aveese nisi o laulaau ua faaleagaina;
  6. faasologa o meaʻai;

I le lumanaʻi, o le a manaʻomia e le faʻavaitaimi le faʻaleleia o le suavai ma faʻafetaui lelei.

Pe a le toe i ai le laau?

I tulaga e sili ona faʻapitoa, pe a le iloa ma foia le faafitauli i se taimi talafeagai, atonu e le mafai ona toe aumaia le fugalaau i le ola.

Afai e afaina tele le aʻa, ona o le tele o aʻa ua maliliu, poo pe a pala i le vaega o loʻo i luga o le laau ma ua oʻo atu i le tele o mea faaleagaina, e toetoe lava leai se avanoa e laveai ai le orchid.

E faʻapefea ona puipuia le faʻamalo?

E na o le tausiga lelei e mafai ona taofia le toso mai le vaivai.:

  • O itula o le ao mo phalaenopsis e tatau ona le itiiti ifo i le 10-12 itula. Afai e tatau ai, o le le lava o le malamalama faalenatura e mafai ona totogiina e ala i mea taugata.
  • O le taumalulu e sili atu nai lo le 5 tikeri e le faatagaina, ma e le tatau ona pau i lalo +15 pe tulaʻi i luga +30.
  • O le maualuga o le malulu o le ea mo vaovao e 60-80%. Seʻi vagana ai le vaitau o le vavalalata, e mafai ona suʻeina le Phalaenopsis i le 5 taimi i le aso.
  • Faʻasusu vai. I le averesi, e tatau ona faʻafefete le togi i le faatofuina i le vaiaso, ae e taua le mataʻituina o le faamamaina o le masini.
  • I le vaitau o le fugalaau, e tatau ona faʻafefeteina le orchid 2 taimi i le masina, i isi taimi e tatau ai.

O le tausisia o nei tulafono faigofie o le a taofia ai le toso mai le mamae ma o le a mafai ai ona fetuunai i lo tatou tau, lea e le tutusa ma lona atunuu. O le gauai ma le totoa i le matagofie o le vevela o le a mafai ai ona vave logoina muamua faailoga muamua o le le mautonu ma ave ia auala tatau ao lei amataina le faagasologa.