Aluni

Aluni: auala e totō ma tausi ai

O le lala o le almond o se laau laititi ae taua tele fualaau aina po o se laau o le aiga o le paʻu. E feteenai ma talitonuga masani, o almonds e le o ni fatu, o fualaau maʻa maʻa. O Asia ua taua o le fanau mai o lenei laau, ae o nei almonds ua ola i le tele o vaega o le lalolagi, ua ola manuia i nisi setete o le Iunaite Setete, i luga o mauga o Tien Shan, Saina, i Europa, o almonds e taatele i atunuu Metitirani ma Crimea, faapea foi i le Caucasus , e pei ona lauiloa, o loʻo i le vaeluaga o Asia ma Europa.

O le aluna e ola i vaega laiti i luga o papa papaʻe maualuga i luga aʻe o le sami. E sili atu le fiafia i nofoaga lafulafi ma e le fefefe i le lamala, i le iai o se aʻafiaga lelei. O le togalaau e malulu, ae e le taliaina le malulu i le vaitau o le tuputupu ae. O le eleele mo almonds e tatau ona i ai se aofaiga tele o le calcium. O fugalaau e lima-petal e amata ona fuga mai i le taumalulu o le taumalulu - amataga o le tautotogo, ma fua mai i le amataga o le taumafanafana. O le avefeʻau masani o se laau e selau tausaga, ae o nisi taimi e ola umi almonds. O le vaitaimi o le fuaina mai - mai le lima i le tolusefulu-limasefulu tausaga. O le eletise o se laau eletise eleelea. O fua o alimoni e lanu meamata, e ufiufi i ni fiva pupuu, foliga foliga tutusa i le apricot, lea pe a maeʻa le vavalo o le matua i totonu ole sima totonu. O le mea lea, o le almond fruit e talitutusa lava ma se paʻu, e ui lava e le o le mea totino le laau. Fualaau alimonds e matua suamalie, meaʻai ma i le taimi lava lea e sili ona lelei - o le tele o suauʻu i nisi o ituaiga o laau e latalata i le 70%, protein - e oo atu i le 35%. I le taua o mea taumafa, o almonds e sili atu e le gata o fua masani ma fualaau faisua mo i tatou, ae o saito, palu, susu ma iʻa.

E iai foi i le almonds le tele o vitamini ma microelements, faafetai lea na faaaoga e le alii lauiloa o Ibn Sina (Avicenna) i lenei togalaau i le togafiti o le ate, o le toto ma fatuga. Ona o lona tuufaatasiga, o almonds ua faailoa mai mo le maʻisuka, asthmatics ma ulia, ma ua ave foi mo gastritis, ulu o le ulu, ma le vaivai o le atuatuvale. O lenei togalaau e faʻamafanafana ma fafaguina ai le faiʻai i le taimi e tasi.

E faʻamamaina e le sukamone le vevela ma fatugaʻo, faʻaititia le mea o le cholesterol leaga, e faʻaaogaina mo le mumū o le mama, o vaʻaia eseese, ma e oʻo lava i le togafitiga o nisi faʻamaʻi o le mafaufau. I tagata, e talitonuina o le suauu almond e fesoasoani e faʻamalo ese ai tausaga, vavao ma meaʻai (afai e te faʻafefiloi i le uaina ma fufulu i totonu o lau lauulu), e pei foi ona ave ma se maʻi malosi.

O fuamona suamalie e maualuga i calories, o lea e le tatau ai ona faʻaleagaina. Ae ui i lea, o le paleni le tuufaatasiga o nei fualaau e mafai ai e tagata o mafatia mai le mamafa ona ave mo se tagata e aunoa ma ni popolega faapitoa.

E taua! E leai ni almond kernels e aofia ai le cyanide, i se faaopoopoga, o le vailaʻau o le prussic oona o loo i ai i nisi ituaiga. O ia fualaau aina e tatau ona faʻaaogaina ma le faʻaeteete ma e naʻo le maeʻa le faʻamaʻi. Glycoside ma amygdalin, o loʻo aofia ai i le tele o fua o almonds, e afaina i tagata, aua o le amataga o se taunuuga leaga na lava e na o ni nai fatu fatu sela e 'ai.
Alumona o se mea sili ona lelei i mea faʻafiafia. E faʻapipiʻi ma faʻaleleia le tofo o kalati ma isi mea suamalie, e faʻapipiʻiina foi i le tele o marmalades, jams, pastes, cheese cheese ma ice cream. O le falaoamata o le aluna e pei o se falaoamata o le falaoamata e faʻaaogaina i falaoa suamalie ma meaʻai falaoamata. E saunia le pasta mai almond almond, o se faʻamalo tutoatasi, faapea foi ma se mea e faʻaaogaina e faʻaleleia ai le tofo o isi mea gaosi ma faʻatoʻaina ai i latou i se mea e sili ona taua.

E te iloa? O le falaoamata almond ma le marzipan na faia i luga o lona faavae sa masani ona faʻaaogaina mo togafitiga o faʻamaʻi o le mafaufau. I tausaga o le fiaai, ona o le maualuga o lona caloric, na faʻaaogaina i aso uma e fai ai falaoa e fai ma sui mo le falaoamata masani e le o iai.

O fea e totō ai alimoni

E ui lava o almonds e mafai ona faʻafefeteina le lāmala, o le faʻamalalaina e mafai ona afaina tele ai le laau - e faʻagesegese ai le tuputupu ae ma amata ona lafoaʻi laulaau, o se taunuuga, e faʻaitiitia le seleselega, e le gata i lenei tausaga, ae mulimuli ane. E le gata i lea, o le gaosiga o oloa e pau i le maualalo o le malamalama, pe a tutupu almonds i vaega ua lafoina e isi laau totino poʻo fale.

O nei foliga e tatau ona mafaufauina pe a faia se faaiuga i le fausiaina o aluni.

O a ituaiga ma ituaiga e sili ona lelei e toto ai

A o le i ai ni aluni, e tatau ona fuafua le mafuaʻaga o le totōina ma, fuafua i lenei, filifili le ituaiga sili ona talafeagai.

E sili atu i le fasefulu ituaiga o arama, ae sili ona taatele o le almond. O lona maualuga e mafai ona oʻo i le ono mita, ae i nofoaga malulu e tupu aʻe ai i luga o le vaomatua. Faʻalagolago i le tofo o le fua, latou te aumaia ni almonds suamalie, suamalie ma le paʻu, o mea uma ia e fesoʻotai ma ituaiga laau toto e mafaufau i ai.

O ituaiga elemene e pei o Pink Fog ma Anyuta e lauiloa tele, ae o fualaau aina fua e sili ona fiafia e ola White White.

Afai o le faʻamoemoe o le tupu o le almond o le teuteuga o le fasi fanua, e tatau ona e gauai atu i ituaiga eseese e pei o le almond-three (o lona matagofie matagofie ma le afa mita le pale ma pauu lau, e fuga mai i lanu piniki ma le lanu mumu); "Ledebura" (eseese mea manogi, lapopoa lanu pogisa ma fugalaau lanu mumu lapopoa) ma le "Petunnikova" (teuteu teuteu i fugalaau lanu piniki).

O le a le eleele e talafeagai mo le galueaiina

O le almond tree e le o tele naua mea e manaomia i luga o le palapala, e ono tupu i luga o lapisi, oneone ma maa. Ae sili lava, o le eleele e mama, e lelei ma e lelei alavai.

Mo lenei mea totino, o le eleʻele eleʻele, o le saline, aemaise lava eleele e maua ai le chlorine, ua faʻaseseina, o lona aʻa e le faʻafefeina ai aʻafiaga o le loloto o le eleele, faapea foi ma le le lava o le ea ma le vai.

Alumini Cultivation

Faʻafefea ma le taimi e totoina ai arama

Filifili pe faapefea ona ola se almond laau amata i le filifilia o se nofoaga. I le faaopoopo atu i manaoga mo le tuufaatasiga o le palapala ma le tele o le malamalama, e tatau ona saunia le seedling i le lelei le puipuiga o le matagi. E sili le tuu o le laau i le itu i saute o le togalaau.

Totoina lelei o arama i le taufaʻaiʻuiʻu o le tautotogo, totoina i le tautotogo o le laau e sili atu lona leaga.

E taua! O loʻo i ai se isi mea faalilolilo: e le mafai ona faʻapalaina faʻapitoa ia alimononi, e tatau ona totoina ni ituaiga eseese ma faʻataʻitaʻiga i le taimi e tasi. O le i ai o isi almond trees i se mea lata ane e le foia ai le faafitauli: ina ia manuia le pollinate o le almond, e manaomia ona foia iniseti i totonu o se pusa lata ane i le laau.

O le tekonolosi o le totoina o se aramona o loʻo mulimuli mai. E sili atu nai lo le afa mita le loloto o lua e lua e lua i le tolu mita e ese mai le tasi (e mafai ona faaitiitia mo laau toto ma ituaiga eseese). O loʻo faʻamaligiina i lalo ifo o le lua ni iliili poʻo ni maa nutimomoia, e oʻo atu i le 10 cm le oneone mai le pito i luga, ona oʻo ai lea i luga o laei, faʻamalosi fugalaisa ma fuga.

O laau e tuʻuina lelei i totonu o le pu (o le ū o le neck e tatau ona 10-15 cm i lalo), pe a uma ona tumu le lua ile eleele lelei ma ua lelei ona teuina.

E lata i le aʻa-lio ma se laina o le tasi ma le afa mita e tatau ona mulimulu. E sili ona lelei le peʻa mo lenei faʻamoemoe. O le lagolagosua e ave i tafatafa o le laau, lea e nonoa ai le laau talavou e puipuia ai mai le matagi.

O fatuga taitasi e tatau ona fausiaina tele.

Faʻafeusuaiga Alimonia

Alu ua faʻalauteleina e fatu, toso, ma le aʻa o le laau.

Atinaʻe almonds mai lua

Amene e mafai ona tupu mai le maʻa, ae i lenei tulaga, o uiga o meaola ma uiga o le almond e mafai ona leiloa. Ina ia faʻaleleia le almond i le mea sili e mafai ai, e tatau ona faʻafefiloi i se fofo faʻamalosia ma totoina i se mamao o le 15-20 cm mai le tasi i le isi i se nofoaga na saunia muamua, lelei i le maeʻa o le autumn poʻo i le amataga o le taumalulu i le loloto o le 10-15 cm. I totonu o le tasi pu e mafai ona faataatia i luga o ponaivi e lua, i le tulaga lea, pe a uma le tuʻuina o le germination se fatuga malosi atu. E mafai ona toto ni ponaivi i le amataga o le tautotogo, ae muamua atu, mai le faaiuga o Ianuari e oo i le amataga o Fepuari, e tatau ona togafitia (toto i tulaga e talitutusa ma tulaga o le taumalulu masani) i le oneone. O le faagasologa e oʻo atu i le tasi ma le afa masina i le vevela mai le zero i le sefulu tikeri i luga o zero.

Pe a oʻo atu le laau i le 10-15 cm, o aʻa o le laau i le loloto lava e tasi e tatau ona teuteuina i se suo, ona tele lea o le vai.

O le teuteuga o le totoina o laau e faia i le faaiuga o le taumafanafana i le eria o le aʻa aʻa, ma mulimuli ane o le sosolo o le spud. E manaʻomia le totoina o fualaau taʻitasi, a leai o le a latou le faia se pale.

Faʻapenaina o le 'elemene

Ina ia faʻamalosi le almond i lenei auala, i le amataga o le taumafanafana, e selesele le 15-20 cm le umi (lua laina) e vavae ese mai le pito i luga o le laau ma tuu i se fofo faʻaleleia mo le tele o itula. A maeʻa lena mea, ona totoina lea o laʻau i le faʻafefiloi o le oneone ma le paʻu (ratio 1: 2) ma tuʻu i totonu o se maamaa malulu mo le 20-30 aso. A o faagasolo lea taimi, e tatau ona faʻamaʻaʻaina aʻa, ma mulimuli ane faʻaauau le totoina o le almond tree i le moega aʻoga.

Alumini Cultivation

Afai e matua teuteuina le almond, e maua ai le tele o le tuputupu aʻe. I le lona lua o tausaga talu ona amataina, e mafai ona vavaeeseina ia ituaiga totogo, puipuia o aʻa, ma totoina i se nofoaga ese.

Faʻafouina o aluni e ala i le taoto

E mafai foi ona faʻaogaina laau toto mo le faʻaleleia e ala i le tuʻuina atu. Ina ia faia lenei mea, e tatau ona punou i le eleele, faʻapipiʻiina i se uʻamea poʻo se laupapa laupapa ma faʻafefeteina faʻasusu i le eleele. O le aʻa o le aʻa o ia aʻa ua faia i le tusa ma le tausaga, i le taimi atoa lenei e tatau ona faʻafeinu i taimi uma, vela faataamilo ia i latou ma vele le palapala. Mulimuli ane, e vavae ese laau mai le tina ma totō i se nofoaga tumau.

E faʻapefea ona tausi fuamoni

Mo le mauaina o se seleselega lelei o aluni, e tatau ona mataʻituina e le gata o tulafono o le totoina, ae ia maua ai foi se laau totō ma le tausiga lelei i le malae.

E faʻafefea ona faʻafefe vai aluni

O amoni e manaʻomia le tele o le fafaga pe afai e tupu i luga o oneone. O le tele o le susu e matua leaga lava mo le laau, ae ona o le leai o se vai, e le toto lelei le laau ma e le fua mai. E tatau ona faʻamaʻele alikoni pe a faʻafefe le palapala ile laau ile loloto pe tusa ma le tasi ma le afa senitimita. O le fua o le fausua mai i le fitu i le sefulu lita o le vai i le vao.

Fuga ma le almond fafaga

O elemene e manaʻomia tele le malosi ina ia lelei ona fausia ma sasaa le fua; O lenei tulaga o le laau e fuafua ai le gaosiga o le gataifale o lona totoina. I le tautotogo, o le tagata matutua e faʻamaʻaina i mea faʻalaʻau ma le ammonium nitrate (20 g i le pakete vai). I le autumn, e tatau ona fafaga le eleele i le superphosphate e lua ma le potassium sulfate - 20 g o le tasi ma le isi ile sikuea mita.

Alumoni Tafa

O le tipiina ma le tipiina o aramona e aoga tele mo le laau. E oʻo lava i vaʻalaʻau e seleseleina mo mea teuteu o le a le faʻaleagaina ai le laau. Ia mautinoa ia aveese lala lala ma faʻamago. E tatau ona fausiaina se laau i le taimi lava e mou atu ai. O le teuteu e tatau ai mo le amoni, ona e vave ona tupu ma e aunoa ma se lauulu talafeagai, e le aoga. Ina ia mafai e le laau ona fiafia i le mata, e tatau ona teuteuina ni taʻi taʻitasi.

Almond Grafting

E mafai ona faapipiiina almond i luga o le laau o le ituaiga lava e tasi, ae faapena foi i isi ituaiga o almond, faapea foi ma le pulu, cherry plum po o le sloe. E sili ona lelei le faia o lenei mea i le ogatotonu o le tautotogo po o le faaiuga o le taumafanafana, pe a tafe le suavai e sili ona aoga. E le tatau ona vevela le tau.

I nai aso ao le i faia le faʻatulagaga, e tatau ona sasaa lelei le faʻatauga (e tatau ona faigofie ona vavae le paʻu) ina ia mafai ona vavae ese le paʻu mai le fafie. O se sulu e avea o se laau saʻo ma se fuga ua saunia, lea e tatau ai ona tipiina ma le faaeteete ia laulaau, ma tuu ai, ina ia le faaleagaina ai le pua, o le tipiina o nai millimita.

I le vaega o le paʻu aʻa o le fusi (muamua e tatau ona faʻamamaina palapala), o se faʻavae i le foliga o le mataitusi "T" e faia i se maʻila malosi, ma i le nofoaga o loʻo fesoʻotaʻi ai laina o le faʻasologa, o le paʻu o loʻo tagi malie. Mai le vaeluaina o lapisi, e vavae ese le fulufulu ma le pupu mai se fua faʻatatau ina ia fetaui i totonu o le vaeluaga o sauni. Pe a faʻapipiʻi le talipupuni e te manaʻomia e puʻeina, i le faʻaopoopoga i le paʻu, se tamai ie. O le tipi e faʻapipiʻi i totonu o le faʻasaga, e ufiufi e le paʻu ma faʻapipiʻi ma fusi fusi o le mea faapipii poʻo le mea faapipii (e tatau ona tumau le fatuga i luga).

A maeʻa le 2-3 vaiaso, e faia se siakiina siaki: faʻatasi ai ma se faʻamaʻi manuia, o le mata e tatau ona lanumeamata ma o le petile o le a mou atu. A maea lena e mafai ona tatala le fusi. Afai e faia le vevela i le faaiuga o le taumafanafana, e le tatau ona aveeseina le taʻavale aʻo leʻi oʻo i le tautotogo. Mata e le o aʻafia ona manaʻomia ona toe faitau.

I le tautotogo, pe a uma ona aliali mai le laʻau, e mafai ona aveese le nonoa; Pe a oʻo i le maualuga o le oculant e oʻo i le 10 cm, e tatau ona faʻapipiʻiina i luga, o le faʻataʻitaʻiga e toe faaluaina, ao tuputupu ae. Lanu, lea e tuʻuina atu ai le faʻatau, e tatau ona aveeseina, faapea foi ma le itu o laau o loo aliali i luga o le uila.

E te iloa? I totonu o le itu i saute o almonds, e pei o se fale vevela, faʻalelei ma le malulu, e faʻaaogaina e pei o se faʻasoa, peaches ma apricots o loʻo faapipiiina i luga, lagona lelei le mautinoa i luga o sea lagolago.

Alimoni

O almond e aofia ai togalaau malulu, e tusa lava pe pa'ū ifo i lalo i le taumalulu -15 ° C, e mafai ona tuai mai i luga o le laau ia fautuaga a lala ma lala o fugalaau. Ina ia aloese mai lenei mea, i le faaiuga o le taumafanafana, e fautuaina e tui pito pito i lalo o le almond shoots. I lenei tulaga, e taofia le tuputupu ae o le laau, o lona fafie, i se isi itu, e sili atu ona lelei, e fesootai ma le almond maua atili le tetee atu i le kiona.