Laʻau

Tuputupuina o beets i le avanoa tatala ma totonu o se kati

Beets - o se tasi o fua autu i le fanua ma le togalaau. E mafua lenei mea i le mea moni e faigofie lava ona tupu i le tausaga atoa ma isi fualaʻau fualaʻau. O nisi o nuances o lenei faagasologa o le a fesoasoani e ausia se fua lelei o fualaʻau.

Faamatalaga faʻatau

O le ituaiga o laau o le vine o le aiga o Amaranthaceae o beets e silia ma le 10 vao vao ma le 2 ituaiga gaosi. Faʻasoʻaina laʻau laʻau ma masani (aʻa). E iloa e tagata uma meaʻai, suka ma le laulau 'eseʻese o ituaiga o meaola mulimuli.

Lisi (fualaau faisua) beets e sili ona taatele

O le Beetroot o se aganuu e lua-tausaga, e ui lava e ola i le lua-tausaga o laau i na o le itu i saute, pe a le aʻafia le aʻa o le aʻa i le taumalulu. O laʻau basal o le laau e tele, lautele, mafiafia. I le tausaga muamua talu ona totoina, ua totoina ai togalaau, lea i le taimi o le taumafataga e masani lava ona oso i luga aʻe o le eleele. O latou pipi e aofia ai le tele o mea aoga. Petioles, laulaʻau ma pipi vao e sau i le tele o ituaiga o lanu lanumeamata, lanu mumu ma le lanu violē.

Talu ai nei, o le tele o ituaiga faʻatoʻaga ma lapotopoto, oval, cylindrical, elongated-conical, o aʻa e pei o le aʻa e pei o le aʻa.

O fugalaau e masani lava ona tupu i le tausaga lona 2 (o nisi taimi i le 1) i tua o laulaau laititi i luga o se pou malosi, e oʻo atu i le maualuga e oʻo i le 1 m. I fualaau taʻitasi taʻitasi - 2-5 fugalaau e le mafaamatalaina ma se mea faigofie faigofie. Faʻalagolago i le vaitau o le taumafa, e tupu mai le tupu i le amataga po o le gataʻaga o le taumafanafana. Ma ia Aokuso-Setema ua uma ona mafai ona aoina mai ni fua i fua o fua faʻamalosi, i vaega taʻitasi e 3-5.

A maeʻa ona toto, ona aliali mai lea o pusi i luga o atigipusa, i totonu o kulimi taʻitasi 3-5 fatu

Talosaga ma faamanuiaga

O le Beetroot na faʻaaogaina mo taumafa i le amataga o le 2 miliona tausaga BC i nisi o itū i sasaʻe. Mulimuli ane, na avea lenei aganuu ma mea taua i Europa. Ua lauiloa ua uma ona i ai i Kievan Rus, o fatu o beets na totoina e avea o se aʻa totogo. I le asō, o lenei fualaau aina ua mauaa i aʻafiaga uma o konetineta.

Rusia, Belarus ma Iukureini o taitai o le lalolagi i laau toto.

O le salatisi Beetroot e fautuaina mo le anemia, maualuga maualuga, ma faʻamaʻi ate.

O paluga palu ma tao tao ua maeʻa lelei i le taumafataga mo le togafitiga o le scurvy, gallstone ma le fatu fatu fatu, maʻi suka, toto maualuga, anemia. O se tulaga uigaese o minerale, vitamini, fiva o loʻo i totonu o le laau e fesoasoani e faʻaleleia ai le toto i totonu o le faiʻai, faʻamaʻiina, ma faʻamalosia le faʻaogaina o le tino. Faʻaaogaina fou ma faʻavasegaina mo faʻamaʻi pipisi o le cardiovascular, faʻafitauli o le tino, e fautuaina e faʻaaoga e avea o se mea vaivai mo tamaiti ma tagata matutua, o se fofo lelei mo le spastic colitis ma le rhinitis tumau. Laʻau laʻau afu ma fualaau faisua e fesoasoani i togafitiga o faʻamaʻi pipisi o le paʻu: mu, maʻila, maʻila.

O le sua o lenei fualaau faisua ei ai sona mana faamalolo faʻapitoa. E sili ona aoga mo tagata matutua i togafitiga o le ania, neurosis, maualuga maualuga, atherosclerosis. Ae e matua fautuaina e le tuʻuina atu i pepe i lalo o le ono tausaga.

Tuputupu ae totoina vao

E ala i le totoina o beets ma fualaau, e mafai ona e maua se seleselega i nai vaiaso na muamua atu. E masani lava e na o uluaʻi ituaiga o meaʻai e ola i fualaau ina ia mafai ai ona maua se fualaʻau vitamini i le laulau i le vave e mafai ai. O le luluina o fatu e faia i le 3-4 vaiaso aʻo le toe totoina laau.

Tulaga tuputupu ae

Mo le totoina o fatu, ua filifilia ia hybrids e iai ni foliga o le aʻa ma ua puipuia i le fanaina:

  • Aikupito,
  • Bordeaux 237,
  • Detroit
  • Tetee malosi 19.

O vaovao o nei ituaiga eseese e laiti atu aʻa, lea e fesoasoani i le ola lelei pe a maeʻa. O le fatu o le beet ua tupu atoatoa i le vevela o le 16ºC, e manaʻomia ai le 'eleʻele palapala, e manaʻomia ona faʻaalia.

Totoina o toga

O le eleele mo fualaau aina totogo e sili atu ona faatauina i le lautele. O le faʻaopoopoga o le 250 ml o le fafie laupapa i le 10 lita o le faʻafefiloi o le oneone o le a avea ma se lelei lelei mo le faʻafeusuaʻi. O pusa ua saunia ua tumu i le eleele ma ua lelei le suavai, ua faʻamamaina, ua faʻamaligiina ma se vaifofo o le fungicides Maxim, Fitosporin (e tusa ai ma faatonuga) ina ia puipuia ai fatu mai 'afa "uliuli" i le lumanaʻi.

Lafoaia o fatu i le vevela pe ua totogo muamua, muamua ona susu i se vaivaiga vaivai o le pasela e masani ai ma le matua mo ni nai aso i totonu o se mea lanu mumu. O le auala lona lua e faʻatagaina ai oe e vave faʻaumatia fatu e maualalo le lelei e leai se mea.

O fatu fatu e mafai ona totogo ae leʻi totoina

E pei o se fagu mo laau faʻaaoga pusa, ipu palasitika. Afai e itiiti se fatuina ma e le tele se avanoa i luga o le windowsill, e sili atu ona faigofie le totoina i ni mea e saunia pe faia i luga o le fale, o kaseti sisiina, fatula.

Beetroot seedlings e faʻaaoga pusa palasitika

Ua totoina laʻau ma ua ufiufi ile eleele ile 1-2 cm, ua faʻafefiloi i se laupapa, faʻalauina fua. O koneteina e ufiufi i le tioata poʻo le afifi palasitika ma tuʻu i se nofoaga mafanafana ma lelei. Aʻo leʻi amata, e manaʻomia le faatumauina o le malulu o le ea i le 18-20 ° C. I le lumanai, ua faaitiitia i le 16 ° C.

O le nofoaga sili mo le totoina pe a maeʻa ona tulaʻi mai o se fale lauʻeleʻele.

Togalaau Tausi

O vai o le pi e fafagaina ile faalua i le vaiaso, pe a maeʻa ona vaʻaia le palapala i se laau e puipuia ai le faʻapalapala o le palapala. I le maualuga maualuga o le eleele ua i ai uma elemene talafeagai mo le atinaʻeina o totogo. Mo le lelei atili, ia fai se tasi o laʻei pito i luga faatasi ai ma fugalaʻau ma se mea e maua ai minerale: Tuputupuʻe, Mo fualaau aina, Fualaau faisua po o suavai faʻasaina Krepysh, Sotka, Fertika (e tusa ai ma faatonuga).

O le pi o le suamalie e fafagaina faalua i le vaiaso.

Filifili

O fualaau o pepe taitasi o pepe e maua mai i le 2-7 fatu, o le mea lea, e manaomia ai e laau toto le vevela ma le totoina. O fualaau e totoina i ipu, kaseti, ma isi atigipusa avanoa e mafai ona faia e aunoa ma le teu. I totonu o le atigipusa, pe a aliali mai muamua le lau o le cotyledonous, e tatau ona vevela totogo. Afai ua fuafua e faʻaaogaina laau e pei o le totoina o mea totino, vevela ma le faaeteete, ave faʻatoʻaga faatasi ma le eleele i se sipuni faapitoa ina ia aua nei faʻaleagaina aʻa.

O le fufuluina o fualaau aina e faasūsūina ma totoina i le eleele e tasi mo le luluina.

Pe a aliali mai muamua le cotyledon, e tatau ona vevela ma totogo ia laau totō

Totoina o toga

A amata ona toto laau, ia mafaufau i le puleaina o le vevela: e tatau ona mafanafana le eleele i le 8-10ºC, ma le ea - e oo i le 16ºC. E sili atu le faʻatali seʻi oʻo i le taufaamatau o le toe foʻi mai o le tautotogo.

Taumafai e aua nei faʻatagaina ia mama i luga atu. O ona aʻa uʻamea ua faʻaleagaina ma o loʻo mulimuli mai i lalo o aʻa e maua mai i latou. E le gata i lea, o nei laau toto e sili ona leaga. O le fua o le sauniuni mo le totoina o le i ai lea o 3-5 lautusi moni i fualaau. O fualaau e vavae ese ma le faʻaeteete faatasi ma le eleele ma se laau faapitoa. Afai e leai se uila, e susunuina i se mash mullein ma le omea (1: 1).

O le pi o le tipu e vaʻaia ma le faʻaeteete faʻatasi ma le eleele ma se laau faʻapitoa ma totoina i le togalaau.

O le nofoaga mo beets e tatau ona susulu lelei i le la, aua i totonu o le paolo e faʻalauteleina ai laau, e le masani ona tupu aʻa mea totino. O le saite ua saunia muamua, sili atu i le tautoulu. Fufulu le eleele i le loloto o le 30 cm ma faʻamaʻaina i organics (3 kg / m2), faʻalavelave faʻalavelave (40-50 g / m2), fafie laupapa (300 g / m2).

E amata ona latou tau i le afiafi, ma filifili se aso puaoa. O le mamao i le va o pu e le itiiti ifo ma le 8 cm, o le loloto e tatau ona tutusa ma le umi o aʻa. Faamama le taele (250 ml o le vai), taatia ese laau, taumafai e aua nei punou aʻa; fufuluina le eleele, saluina le palapala. I le va o laina e alu 25-30 cm.

I le faateleina o le mamao i le va o laau totō, e mafai ona e maua aʻa tetele, ae le o latou lelei. O fualaau faisua o le tele o laʻau e sili atu ona manaia, suamalie ma lelei.

O le totoina o laau toto o le a le faʻaalia pe a faʻaputu mo ni nai aso ma mea e ufiufi.

Faʻasa

A uma ona totōina, e faʻafeinuina fualaau i aso uma seia oʻo ina totogo lelei aʻa. Ole faʻaleleia o le suavai e faʻatatau i tulaga tau fesuiaʻi 3-4 taimi i le vaitau. Ina ia lelei le fufuluina ma faʻaleleia, e sili atu le faʻafefete. O faufautua faʻapitoa e fautuaina le faʻaaogaina o le vai faatasi ai ma le faaopoopoina o le masima (1 tbsp. / 10 l) mo le faʻafeinuina, lea e faʻapupulaina ai le suka i le beets ma puipuia ai lau mai le tele o iniseti leaga.

I le 1 m2 faaalu e tusa ma le 20 lita o vai. O le maualuga o le susu e sili atu le matautia nai lo se lamala itiiti. Taumafai e aloese mai le maualuga o le faʻamafanafana, lea e fesoasoani i le atinaʻeina o sigi. O le faʻamavae mulimuli ane pe a uma le faʻasaina o le a puipuia ai le foliga mai o se palapala palapala.

Mo le lelei lelei o le tausia o le lelei ma le suka i totonu o aʻa laau, ua fautuaina e taofi le fafagaina o ni nai vaiaso aʻo leʻi seleseleina.

E fufuluina ma faʻaleleia le fufuluina o laulaau

Laʻei pito sili

O beets o se tagata e fiafia tele i le eleele lafulemu. Ae e le tatau ona e faʻamaeʻaina i le faʻamaʻi faʻamaʻi. O loʻo faʻafeiloaia i le taimi muamua o le atinaʻe i ni togi laiti. I le lumanaʻi, o le faʻaofiina o le eletise e le manaʻomia, talu ai o le a faaputuputuina e pei o le suavai. O le mea sili ona lelei o le a avea ma fofo o mullein (1:10) ma manu felelei (1:20).

Ina ia mafai ona faʻafefiloi le vai mama i totonu o le palapala, e fai ile 5 cm mai i laau. Faaaoga 10-12 lita o fofo i le 10 m2. Pe a paʻu laulaʻau i luga o laau, e mafai ona fafagaina i fugalaau-potassium.

A uma ona tapunia laulaau, ona fafagaina lea o beets i fugalaau-potassium.

O le asu ash e mafai ona faʻatumu le leai o le paluka i le palapala. Ua salalau i luga o moega pepe (1.5 l / 10 m2) ma e tatau ona faʻauuina.

Ina ia aloese mai le aʻa o le aʻa, e faia le laei pito i luga ma se vaifofo o le apocide (2 g / 10 l). E mafai ona e faʻamamaina le fualaʻau ma le potassium e faʻaaoga ai le susu o le lime (200 g o le lime / 10 l o le vai). Foliar top dressing e mafai ai e le laau ona faʻafefe ma faʻafefe vave le mea e tatau ai ma faʻateleina le manuia, e puipuia ai le faʻaogaina o le faʻamaʻi.

Tuputupuina o beets i nofoaga tatala

O le tuputupu ae o beets i le tatalaina o le eleele e oʻo lava i le amataga o le malosi. O fatu totō e totōina vave i le togalaau e tupu vave ma e sili atu ona teteʻe ile tau.

Faʻataʻitaʻiina e le tele o fai togalaau, o le auala e totoina ai beets o loʻo i luga o le pito i tua o le taʻavale i le va o tamato, kāloti, aniani ma le kalo.

E lagona e Beetroot le fiafia tele i tafatafa o le togalaau i tafatafa o aniani, kelisi, kāloti

Lauina o beets i le avanoa tatala

O le tele o taimi, e totoina beets i le tautotogo i le vevela o le eleele i le 10 ° C. O fatu e tufatufa i luga o se lau mafolafola ma le susu i le fua faatatau o le 2 g / m2, moe i le eleele i le 2 cm ma faʻamalosia lelei. O le luluina o le taumalulu (i le taimi o Oketopa - i le amataga o Novema) e sili atu ona galue mamafa: latou te faia ni togalaau 4 cm le loloto, faateleina le fua o le fatuina i le 3 g / m2, faʻapipiʻi le palapala ma faʻapipiʻi, ia mautinoa ia ufiufi i le mea e gaosia. O le mamao i le va o vavao e tatau ona le itiiti ifo ma le 20 cm.

I le taufaʻaiuga o Oketopa - i le amataga o Novema, ua totoina beets i luma o le taumalulu

E le tatau ona sosolo ma totoina fatu mo le fufuluina o le taumalulu, aua e mafai ona malolo ma le totogo.

Tausiga o Vaomatua

Ina ia mafai ai e fatu ona gaogao saoloto, o mea e faʻaogaina ai vaʻai e faʻamaʻapeʻaina i luga o laina. A maeʻa foliga o fualaau, o le moega e veleina, faʻafeinu ma faʻafefe 2 taimi. O le tuai ma le vevela e mafai ona tau atu i le faʻavaivaia o fualaau, o lea latou te taumafai ai e faʻatino i le vave e mafai ai.

  1. O le uluai ituaiga o taualumaga e faia i le taimi lava e uma ai le laupepa moni muamua, aveeseina atili totogo ma tuu ai se va i le va o le toto o le 3-4 cm.
  2. A maeʻa lona lua, ona tupu ai lea o le mamao i le 8-10 cm, o laʻau sili ona malolosi e totoe.

O le faʻaleleia masani o faʻatoʻaga e faʻateleina ai le tuputupu ae o aʻa.

O le faʻaleigaina o taimi masani e fesoasoani i le tuputupu ae o aʻa, ma faia ai le palapala eleʻele

O le faʻatau ma le pito i luga e tutusa lava ma le taimi e ola ai i fatu. I le ogatotonu o Iulai, e mafai ona lūlūina beets mo le taimi mulimuli, ae o aʻa o le a itiiti lava.

Mulimuli i tulafono o le fuga o fua o le fua! O le au muamua o beets o le isalaʻelu, aniani, kukama, tamato, legumes ma mea totō. E le manaʻomia le fausia o moega mo le gataifale i le mea na tupu ai beets, kapisi, pateta ma karati.

Vitio: auala e tupu ai beets

Tuputupuina o beets i totonu o se fale koli

O le tuputupu ae o beets i totonu o se fale lauʻeleʻele ei ai ona lelei: mauaina o faʻatoʻaga faʻatoʻaga i le gasologa o le tausaga, puipuia le puipuiga mai faʻamaʻi ma faigofie le tausiga. Ua fautuaina le au fai togalaau ina ia ola i totonu o vailaau faapitoa o le greenhouse, ua faʻafeiloaʻi i le vaomatua. Faatasi ai ma i latou ua lelei ona faavaeina:

  • Atamani
  • Bordeaux
  • Detroit
  • Boltardi
  • Matiiz Golden,
  • F1-Pablo,
  • Pulu mumu
  • Feteʻenaʻi togafitiga.

Le faasologa o gaioiga mo le totoina o fualaau aina i moega mo le siʻomaga:

  1. Mafaufau i le puleaina o le vevela (e tatau ona mafanafana le eleele i le 8-10e uiga iC, ma le ea - e oo i le 17e uiga iC) faʻamalamalama lelei i totonu o le fale koli.
  2. O fuatini vave e ola ai i luma o le luluina o le a faʻapalapalaina ai le eleele, faʻamaonia le faʻamalolo. E talafeagai mo lenei faʻamoemoe o le pasili, fuamoa, salati.
  3. Fuaina fatu i Fepuari-amataga o Mati. O le fua faatatau o le fatuina e tutusa ma fanua tatala.
  4. Pe a aliali mai muamua laulaau moni, e vevela le totoina o laau, ma tuu ai le mamao i le va o fualaau o le 8-15 cm (faʻalagolago i le tele o fua o le aʻa).
  5. Faigofie le faapopoleina o totogo.
  6. Mo faʻamoemoega mo togafitiga, e faʻafefeina ai vai ma vaifofo vai vaivai.
  7. Ina ia aloese mai le vevesi ma le vevela o aʻa, e masani ona faasusu vai i vai vevela (ia le itiiti ifo i le 20e uiga iC) E tatau ona faʻaleleia le faʻaleleia ina ia leai se sao o le maualuga o le susu i le atinaʻe o faʻamaʻi faʻaleaga.
  8. O le aso pe a uma ona faʻafeinu, faʻamalo le palapala, aveese vao.
  9. O le potu e faʻaalu mai lea taimi i lea taimi.
  10. O le moega o Greenhouse e fafagaina i le vao (150 g / m2), a maeʻa lea e tatau ona faʻauuina.

Kukama ma tamato o le a avea ma aulelei sili ona lelei mo beets i totonu o le fale koli. O laina o nei fualaau faisua e mafai ona suia. E le manaomia le totoina o pepa, opu, ma leki i lata ane.

O le togafitiga muamua o fualaʻau o laʻau o le pusi, lea ua lava le malosi. E tosoina i fafo aʻo latou ola, 2-3 mai laau taʻitasi. O le aveeseina maualuga o luga o le tino e vaivai ai le atinaʻeina o aʻa.

Fuga lau laʻau moa - o se faʻaopoopoga lelei mo vailaʻau faʻasamaʻi malulu, salati, soupeti

I le ogatotonu o Me, ua mafai ona amata le seleseleina o lole, aʻa laiti. A oʻo mai le lanu samasama i laʻau pito i lalo ma e tatau ona seleseleina o latou lalaga. O le tolopo e mafai ona taʻitaʻia (fuga), ma faʻamaonia ai le leiloa o fua.

Le tele o meaʻai, ioe, i le fou, o le beets. E mafai ona teuina i totonu o le pusaaisa mo le tusa ma le 2 vaiaso, ma e sili atu foi i le pu.

Maʻi ma meaʻai

E masani ona avea ma mea e masani ona maua ai beets ma meaola faalafua. O le mea lea, e taua tele le faʻamaonia o se faʻalavelave i le taimi ma vave ona faʻapolopolo le fua.

Faʻasalaga

Totoina o beets i taimi uma i le nofoaga e tasi e mafai ona taitai atu ai i le faaputuputuina o siama i le eleele. E le gata i lea, o sosolo o se gaʻo matautia e ono aʻafia ai fatu. E masani lava, o le salalau o pathogens e tupu i luma o le faʻaleleia o le laasaga e tupu mai i le 4-5 laulaau. O le faʻaalia o le paʻepaʻe paʻepaʻe o le faailoga muamua lea o se aʻa e 'ai.

O le mafuaʻaga o le faamai o le afu o le tautotogo, ma oso i luga o le vevela i le ao ma le po. O le mamafa ma le susu o le eleele o se siosiomaga matagofie mo le atinaʻeina o le tele o ituaiga o nei mea manogi.

Mo se faʻataʻitaʻiga, e aliali mai le Fusarium i luga o le aʻa o fatu laau i le foliga o le conidia o le mycelium. Talu ai ona o le toilalo o Rhizoctonia, foliga lanu mecelium i luga o laau toto.

I le tele lava o tulaga, e le mafai ona pupuʻu tupu tupu ae leʻi oʻo i luga. E le masani ai i le faamaʻi, o le au faifaatoaga e toe totoina laau toto.

E aʻafia foi le aʻa i luga o aʻa o laau totō matutua ma pine uliuli o le fungus Phoma betae. O aʻafiaga e afaina ai laau e lanu samasama ma feoti. E oʻo lava i le toe maua mai o le faʻamaʻi, o aʻa o ia beets e maua ai foliga vaaia e leai ni oloa, e leiloa a latou suka.

Beetroot root grower faʻapupula vave i le mamafa, susu susu.

O togafitiga e:

  • faʻavae;
  • le faʻaaogaina o faʻamaʻi faʻamalolo;
  • le faʻaaogaina o pusa vine;
  • tausisia le faigamalo lelei o le vevela mo le luluina: eleele e le itiiti ifo ma le 8ºC ma le maualuga o le ea pe a ma le 60%;
  • tatala le moega o le paluga pe a uma ona faapipii i le eleele;
  • mulumuluina o fualaau aina ma vailaau leaga o laau, peʻa.

Fomoz

O le faailoga muamua o le faamaʻi o le faʻaalia lea i luga o laʻau pito i lalo o le laʻau o laʻau faʻapitoa o lanu enaena po o lanu samasama. Mulimuli ane, o tamai togitogi uliuli e aliali i luga o laulaau. O le faʻamaʻi e matautia ona a mavae le oti o le pito i luga, o le mago o le fatu, e le mafai ona matauina.

O le faʻamaʻi e faʻaosofia e ala i le faifai pea o le sau ma le timuga timuga timuga, o loʻo mafua ai le maualuga o le timu. O le toesea po o le leai o le palu i le eleele e mafai foi ona mafua ai le phomosis. O se pathogen matautia e ola i luga o fatu fatu ma fatu o beets, e faigofie ona faatagaina e le matagi.

I le mauaina o le maʻi ile laulaau, o le mea muamua e tatau ona e faia o le faaopoopo lea o le borax (3 g / m²) i lalo o aʻa o beets ma fai laei luga luga o le laupepa ma se vaifofo o le apocide 5 g / 10 l.

O laʻau e ufiufi i le mafiafia o le oti e mate ona o le phomosis, ma o le a tupu aʻe le susu i totonu o fatu o aʻa

Cercosporosis

O Cercosporosis o se faʻamaʻi pipisi matautia e mafai ona fasiotia nai lo le afa o le seleselega. I pito pito i luga, e maua ai moli lanu mumu ma se lanu mumu, ma o laulaau pito i lalo e ufiufi i se paʻu lanu enaena. E afaina i le cercosporiosis, o lau e vevela, ma aʻago vave ona totogo, o le tausia lelei o mea e faaleagaina.

Ina ia aloese mai le afaina, o le palapala aʻo lei luluina e togafitia i fuluʻi, ma fatu ma Agat-25. O fagaga e fafagaina i fugalaʻau.

Malamalama malamalama ma se lanu mumu - o se faailoga o le cercosporosis

Fusarium, lanu enaena, mumu mumu

Fusarium e masani ona salalau atu i nofoaga e faaleagaina. Paʻu i lalo laʻau maualalo, o laʻau eleelea o petioles, o vaeluaga o aʻafiaga aʻa ma mea papaʻe o faailoga o lenei ituaiga o pala.

O le Brown, i lona itu, e atiina ae i le maualuga ma le maualuga o le vevela i le palapala. O le faʻamaʻi o loʻo faʻaalia i le fausiaina o le moli malamalama i luga o le palapala ma luga o lau. I fua o laʻau, o fualaau faisua, i totonu ma fafo o lanu uliuli o le mea e tupu ai le tino. O fualaʻau afaina ua aveeseina e aunoa ma le teuina.

Mo faʻamatalaga faʻasolosolo, faʻapipiʻi pito i luga o le foliar e faia i le vevela, pe a uma ona faʻaleleia, e faʻamalo le palapala.

E le mafai ona teuina fatu o le aʻa Rotten

O le mumu mumu (lagonaina o le maʻi) e le itiiti ifo le lamatia mo beets. O lauulu lanu moana e maua i luga o aʻa laau, lea e ufitia i le pala o le anufe i le aluga o le taimi. O fualaau e afaina ai e tatau ona vave vavaeeseina mai mea ola maloloina ina ia aloese ai mai isi siama.

Pests

O le tele lava o taimi, o moega o le paluga e le fiafia i tagata faatupu vevela: masani ma le faʻaaogaina o lago, fuʻa, vete taliga, sikuea ma aphids. Tagata matutua ma o latou aʻa e faaleagaina laulaʻau ma aʻa o beets. O le tauivi o iniseti e sili atu le faigofie nai lo le tauina o faʻamaʻi.

Afai e maua ni aphids i luga o beets, ia togafitia le laau ma le faʻafefete o le kulimi

I le tele o tulaga, e mafai ona e faia e aunoa ma ni vailaʻau, matauina tulafono faigofie o tekinolosi taufaatoaga. E talafeagai le le solia o manaʻoga o le fua o le seleselega, ia vevela vao vevela i luga o moega pepe ma lata ane, i le tautoulu e faia ai le loloto o le eli.

I le mauaina o iniseti, ia taumafai muamua e faʻaaoga muamua mea leaga:

  • ile togafiti ole pito i luga o le sipisi poʻo le manua, e mafai ona e faʻaumatia aphids. Ina ia saunia le fusi, ave le 1 kilokalama o masini malogo, oloina ma sasaa le 10 lita o le vai, faʻapipiʻi mo le 15 minute, faʻaosooso 3-4 itula ma faamama;
  • laina o le wormwood ua fuafua i le aisles fesoasoani mai i aphids ma talita puipui;
  • o le pefu o laau ma le efuefu, pefu peʻa poʻo le togafitia o laulaʻau ma se fusi o le efuefu e fefefe mai se pusi, ma o le pito i luga o le mea e faʻaaoga i aʻa o le laau. O le fua mo le afaina o le efuefu e faigofie: ave 1.5 tbsp. efuefu, faʻafefiloi lelei ma faʻaauau 1 aso. Faʻasologa o beets ua faʻafefete i le tau vevela.

Faʻapipiina ma fofo o faʻamalositiga faʻamalositino Bitoxibacillin (1%) ma Gomelin (0.5%) o loʻo faʻaaogaina i le tau faasaga i ituaiga eseese o tamaiti. O laʻau felaʻuaʻi malosi, faʻamanatuina le laumei, faʻaalia ai se osofaiga malosi o lago ma talipupuni. I lenei tulaga, o Aktara, Karbofos, Spark insecticides e faʻaaoga (e tusa ai ma faatonuga).

Puipuiga

Fuataga mo le puipuia o faamaʻi pipisi ma meaola faalafua e aofia ai:

  • totoina ituaiga o togafitiga faʻamaʻi;
  • fuataga o le fuaina o laau toto;
  • togafitiga o fatu ao lei luluina;
  • fuālaʻau palapala ma laau;
  • taimi o le seleselega;
  • faatinoga o gaoioiga tau faatoaga;
  • mataʻituina pea o fanua.

Seleseleina ma teuina

O fua muamua o aʻa o fualaau o ituaiga o ituaiga o meaola eseese e selesele ia Iulai. O le kulimi o le suamalie, lea e mafai ona teuina seia oʻo i le faaiuga o le tautotogo, e toe totoina i le amataga o le tautotogo, pe a lanu samasama ma amata ona vego lau.

Mo le faʻamamā, filifili se aso vevela. Muamua, latou te eliina aʻa ma fualaau aina. Ma, uu lima i luga, e toso mai i fafo mai le palapala. O le mumu o le naifi ia aveese le eleele mai le aʻa, ma tipi ese laulaau i le maʻila, ma totoe ai le 2 cm o petioles. O aʻa faʻamaina (faʻaleagaina, pala) ua vavaeese vave. O faʻamago mamago ua faʻamago i le ea fou, ona tusa lea o le vaiaso i totonu o potu malulu (potu puipui), e le foliga mai ai le la.

O muamua beets ua filifilia i le ea fou

O le kukaina ma le vevela o togalaau e vave ona gaosia, seleseleina mo le vevela o le borsch, salati.

Laʻau salalati tuʻulaʻau - o se seleselega tele mo le taumalulu

Pe a faʻamago le 'au, o le beets e faʻamaʻaina i penisina ma tuʻu i totonu o le fale. O fualaau toto e sili atu ona puipuia i le vevela mai le 0 i le 2ºC, i potu e lelei ai le faʻalelei. I nofoaga vevela, o vevela vevela, amata ona "faauu" ma pala.

O se metotia faʻamaonia o le teuina o aʻa i luga o lagolago o le 15 cm poʻo le sili atu ile pusa laupapa po o palasitika 20 cm le mamao mai le puipui. O loʻo faʻafefeteina laina o pusa i pusa i le oneone, paʻu mamago poo le vao mai le laupapa vaivai (3-4 cm layer).

I le oneone, o le beets o loʻo teuina umi

O le tele o fai togalaau o loʻo faʻatauina le teuina o beets i le tele i luga o pateta. Faʻaaogaina fua o faatoaga i le suavai susu mai pateta ma faʻagogo.

Tulaga tuputupu ae i vaega eseese

Beetroot o se fualaʻau vevela e aʻafia ai le maualuga o le vevela, o le maualalo o le vevela ma le mumulu o le malamalama. O le mea lea, i nisi o itumalo e faigata tele ona ausia se seleselega lelei o lenei fualaau faisua, aemaise lava mo faifaatoaga fou.

Mo se faʻataʻitaʻiga, o le tau mafanafana i Moscow e masani ona timu ma e le fiafia i le tele o vevela, ma o le lā e matua talafeagai lava i le beets i le amataga o le vaitau tuputupu aʻe. Peitai e ui i lea, e mafai ona e totoina aʻa tetele e tusa lava pe i ai tulaga o le Moscow Region, ma maua ni tomai o tekinolosi taufaatoaga ma ia pikiina se ituaiga eseese. Muamua lava, e tatau ona e fuafuaina lelei le aso o le tulaʻi. I totonu o le faʻatoʻaga, o loʻo faʻamamafanafana le palapala i le 8-10 ° C i le afa lona lua o Me. I le taimi lea, ua amataina le totoina o ituaiga muamua. O mea mulimuli ane e mafai ona totoina i le amataga po o le ogatotonu o Iuni. Afai e te fuafua e 'ai vave se fualaau fafaga mo meaai, o ituaiga vave o le taumafataga e talafeagai mo le galueaina:

  • Barguzin,
  • Bordeaux
  • Detroit
  • Mona
  • Kestrel,
  • Togi.

La latou seleselega lea e mafai ona seleseleina ia Iulai. O aʻafiaga o fualaau o fualaau ogatotonu mo le vaega o Moscow:

  • Bona
  • Mulatto
  • Le mafaamatalaina
  • Pupuni.

O fua o nei ituaiga faʻaauau seia oʻo i le tautotogo, sili atu ona faʻasaʻo i faʻamaʻi. E ono lamatia le tutupu o le tele o ituaiga o meaola o le pusi i tulaga o le Moscow Region, aua e le mafai ona tupu a latou aʻa seia oo i le afu muamua.

O nisi tagata nonofo i le mafanafana o loʻo faʻaaoga ia mafanafana mafanafana, lea latou te mafai ai ona ola i le tele o ituaiga o fualaau aina Ataman, Torpeda, Odnorostkovaya.

O itu i Matu ma Sasae ma Sasae o loʻo faʻamalamalamaina i vaomago ma vevela. O tagata o nei vaipanoa e tatau ona fiafia muamua i ituaiga o le malulu ma se vaitaimi e le o toe umi. Ituaiga o Zoned mo Siberia:

  • Bordeaux 237,
  • E le mafaatusalia A-463,
  • Podzimnaya A-474,
  • Siberia flat,
  • Feteʻenaʻi togafitiga.

Talu ai ona o le soona oso i le vevela, o le tele o fai togalaau latou te fautuaina le totoina o vine i Siberia e ala i laau totō, totoina i eleele tatala i le vave o le ogatotonu o Iuni.

O le beetroot o se fualaau faʻanatura taua ma maloloina mo i tatou taitoatasi. Ae e tatau ona e galue malosi ina ia maua se vailaʻau suamalie suamalie i le tausaga atoa.