Puleaina o pest

Fautuaga Sili mo le tuputupu ae o Kislitsy

Oxalis po o oxalis (mai le Latina Oxalis - "oona") e mafua mai i ituaiga o laau taʻitasi ma taʻutaʻua o le aiga Sour. Ua tupu i luga o le ea, ae o le okesene e faapitoa le fiafia i le fale. E foliga mai e pei o se mea teuteu, faafetai e le gata o fugalaau matagofie, ae e le masani ai, lau laʻau matagofie. Oxalis (Kislitza) fiafia i ona tagata ma se manogi manogi o fugalaau.

E te iloa? I le afiafi o le Kerisimasi i le tele o atunuu, o le ipu oona e matua manaomia. E tuuina atu i aiga, uo ma aiga o se faailoga o le fiafia ma le manuia.
O i latou e lei auai i le gaosia o le acetic, ae o le a latou mananao e ola i lenei laau manaia, o le a mafai ona latou mauaina faamatalaga sili ona aoga i lenei tusiga. O fautuaga pito sili ia i le tuputupu ae, tausiga, faʻaleleia ma le togafiti o iʻa.

O a tulaga e manaʻomia i totonu o le fale mo le tuputupu aʻe o le kislitsy

Oxalis e sau mai atunuu vevela, lea e tautala tonu e uiga i nisi o mea e tatau ona mafaufau i ai pe a tupu i le fale.

E te iloa? I le aotelega, e tusa ma le 800 ituaiga eseese o Kyslitsy. E le gata i Europa, South ma Amerika i Matu, e ui o le tele o vailaʻau e sau saʻo mai iina. Pasila o loʻo taʻua o le fanau mai o Kislitsa, lea na atinaʻe ai mo le tele o seneturi mo mea teuteu.
O le mea autu i lenei pisinisi o le filifili lea o le nofoaga saʻo ma matau le puleaina o le vevela. E ui o le okesene e le o se mea e sili ona manaomia, o le le usitaia o aiaiga faavae e mafai ona aafia tele ai le tuputupu ae ma foliga vaaia o le vao. O laʻau ei ai se mea manaia: i le timu o le tau, latou te gagau, ma i le taeao latou toe tatala, lea e taʻua ai le oxalis i nisi taimi o le "fugalaau e pei o se pepe."

Tuu i totonu o le fale ma moli

O lenei laau e manaʻomia ai le malamalama lelei. Afai e mafai, tuu le fagu i se vao i le itu i sisifo poʻo le itu i saute o le potu. Afai e tupu le fugalaau i le itu i matu, atonu e manaomia se punavai faaopoopo. E masani ona totoina le Oxalis i totonu o se fagu fugalaau, o nisi taimi i ipu. I le taumafanafana, e mafai foi ona toe totoina i le togalaau aina.

E te iloa? O le isi igoa lauiloa mo Kislitsa o le "fugalaau i le ao ma le po" ona o le tulaga ese o le gaugauina o ona lau i le po po o le leaga o le tau.

Tulaga o le lamatia: taumafanafana-taumalulu

I le taumafanafana, e sili atu le okesene pe afai e ese le vevela mai + 20 i le 25 °. I le amataga o le tau malulu, o le fugalaau e alu i totonu o se laasaga o le malolo, o le mea lea, mo le gaosite i lenei taimi, o le vevela e tatau ona i totonu + 14- + 18 °.

Faʻafefea ona tausia le tart i le fale

O le tausisia o tulaga o loʻo i luga e le faigata, ona mafaufau lea i manatu autu i le tausiga o le suka. E ui lava e alofa o ia i le malamalama susulu, ia manatua i le susulu o le la e mafai ona susunuina laulaʻau, ma tuʻu ai ni mumu i foliga o lanu enaena ma lanu samasama. I le faaopoopo atu i ai, e tatau ona fafaga lelei le laau ma fafagaina vave.

Faʻasaina ma le faʻamafanafana

O le okesene nofofale e fiafia i le susu. Afai e vevela lou fale, ona tatau lea ona fuga le fugalaau i aso taʻitasi i le vai i le vevela o le potu ma faʻafeinu pe a ma le 2-3 taimi i le vaiaso. A maeʻa le amataga o le malulu o timuga e tatau ona faʻatapulaʻaina ile eleele e tumau sina susu, ma e tatau ona vaʻaia le totoina.

E taua! O tulaga e ono ese si eseesega mo ituaiga eseese o otaota. O le mea lea, i le eseesega o le "Deppie", o le umi o le moe o le a oʻo ia Tesema - o le faaiuga o Ianuari, ma le faʻasusuina e le manaʻomia i le taimi nei, o le "Pink" moe e amata ia Oketopa ma tumau seia oʻo i le faaiuga o Novema, ma manumalo

Toe faʻafouina pe faʻateleina lona malosi e tatau ona i ai pe a amata ona faʻaalia le laau toto. A maeʻa lena, e fautuaina foi e faʻafeiloaʻi le laau i se potu mafanafana, pe a mafai.

Totoga meaai

Oxalis e tatau ona faʻamaʻaina mai ia Aperila ia Setema (i le gasologa o le tuputupu ae malosi ma le fugalaau). O le a lava le faia lenei mea i le 2-3 vaiaso. E sili atu ona fetaui lelei fagotaga o minerale, e sili atu ona faigata. O le au fai togalaau i lenei tulaga, e fautuaina malosi le faaaogaina o se fofo tali 2 taimi e vaivai nai lo le mea na faailoa mai e le gaosi oloa i faatonuga.

E faʻafefea ona faʻavasegaina le tart i totonu o se fagu fou

Toe faʻamaʻi faʻamaʻi i tausaga taʻitasi. A maeʻa se taimi e malolo ai, e tatau ona toto le tasi ae o le sipisi poʻo nodules, faʻatasi ai ma le faʻaopoopoga o le alavai. Fugalaau fugalaau mo le manogi e sili atu ona lelei le lautele. Substrate, gafatia ma alavai e tatau ona fou.

Afai o le togalaau na tuʻuina atu i ai le tausiga lelei, ona sili atu lea i le tausaga e ola lelei ai ma faʻaalia foliga o se vao. I le taimi lava e tasi, o le totoina o le kislitsy e avea ma se sauniga tatau pe a tupu aʻe i le fale. E sili atu le ave o se potoa tele pe afai e le fuafuaina e vaevae pe aveese se vaega o se laau. Afai o le vaega e te fuafuaina e aveese, ona le mafai lea ona suia le tele o le koneteina.

E taua! O le taimi sili ona lelei mo le totoina o oxalis o le tautotogo.

Faatumu le vaa fou i le alavai (tusa o le tolu). E tatau ona faʻamautinoa le faʻafefe o le vai ma o le a aloese mai faafitauli e fesoʻotai ma le faʻavaivai. A maeʻa lena, matou te momoe i le mea e moe ai. E mafai ona e faʻatauina i soʻo se fale fugalaau poʻo kuka foi oe lava. Ina ia faia lenei mea, ave i vaega tutusa o le vaitafe o le vaitafe, peʻa, lau laʻau ma humus. E le gata i lea, e fautuaina e le au fai togalaau togafiti le faaopoopo o sina niu i le meaʻai. O eleele lelei e taua tele mo le gaʻo.

I le taimi lava lea e tasi, e taua tele le aua le faʻaaogaina i fomaʻi. Mai le lelei o le eleele ma le fua faatatau o vaega e faalagolago i le atinaʻeina o le laau. I le tulaga o le triangular acido, o le tele o meaʻai o le a aoga i na o le maualuga o le palapala i le faʻaleagaina o le totoina vave.

E faʻafefea ona fuaina le okesene

O le gaosia o se vaega taua foi o le tuputupu ae oxalis. E tele auala o le toe gaosia, ae i le fale, o le tele lava o fuamoa oona o loʻo faʻaleleia ma le fesoasoani o fatu, pulu, tipi poʻo lau. Sei o tatou iloiloina nisi auiliiliga taitasi.

Tubers ma Pulu

Talu ai o nei 2 auala e foliga tutusa lava, e mafai ona mafaufau faatasi. O pulu po o fatu e tatau ona tilotilo solo i le rhizome tuai, latou te ola ai iina. Ua totoina i ni vaega o le aniani 5-10 (nodules), ma sausau i le palapala i luga. E totoina i se auala, e vave lava ona tuputupu ae ma olaola. O le a na o le 4 vaiaso le umi, ma o le ae maua se laau totoa e tupu i le lima.

Laʻau

Mo lenei auala, e tatau ona tatou saunia ni mea e momotu ai, o le tipiina o tiiti mai se laau matua matua. Latou te manaʻomia le tuʻuina i totonu o se atigipusa i le vai ina ia maua ai muamua wiliina 2-3 vaiaso. Pe a oʻo i le 1.5 cm le umi, e faʻaauauina pea le atinaʻeina o le laau, e tatau ona toe faʻapipiʻi le tipi. E tatau ona saunia muamua pulu ma le eleele. I le ata (silasila i lalo) e mafai ona e vaʻaia le na o le totoina o meaʻai laiti.

Lea

E pei o se tipi, e mafai ona e faʻaaogaina se laupepa masani. O le taina o le mea sili lea e fai i le tautotogo. E tatau ona tipi se laulaau, o lona aʻa e tatau ona tusa ma le 10 cm le umi. Matou te gaoioi faʻatasi i le auala e pei o se au - tuu i totonu o se fagu vai.

E taua! O le taunuʻuga e tuʻu ifo i totonu o le vai e le tatau ona paʻi i le pito i lalo, ae ia mamao ese mai ai!

A maeʻa se taimi, o le a aliali mai aʻa malolosi i luga o le tipi. I lenei laasaga, e le tatau ona e faanatinati, faatali seia oʻo ina umi ma malosi, ma na o le totoina ma le totoa i le eleele.

O faʻamaʻi ma faʻamaʻi o le laau: togafitiga ma le tausiga i le vaitaimi lenei

I le fale, o le acidic acid e seasea lava ona tupu, ma e aʻafia i faʻamaʻi pipisi e oʻo lava i le tele o taimi. O faʻamaʻi e mafai ona tupu pe a maeʻa osofaʻiga i luga o le laau o scutes, aphids, whitefly, anufe, ticks. E faʻaaogaina vailaʻau faʻasaina o loʻo faʻatau atu i faleoloa fugalaau, ae afai e tausia lelei laau, e le tatau ona popole oe i foliga vaaia o parasite.

O le laau e mafai ona afaina ai fusarium, faʻapea foi ma le fulufulu eleelea. E tupu lenei mea pe afai e te faʻaaogaina le suavai, ma le leai foi o se alavai lelei. Mo le togafitiga o nei faʻamaʻi i le amataga o le faʻaaogaina o le "Fundazol".

O le tuputupu ae oxalis e tumu i ona lava ata ma uiga, ma e manaʻomia le tausiga faʻaeteete i le fale. Ae afai e te mulimuli i fautuaga faigofie ma le auala e tausia ai le laau, o lenei faagasologa o le a aumaia ai le fiafia ma le matagofie i lou fale.