Faʻasologa o le orchid

Faʻapitoa ile tausia o se veneer slipper i ipu

O le ofoofogia o le natura, lea e tosina atu ai lo tatou gauai i pupuni o faleoloa fugalaau, o le Lady's Slipper Orchid. O ia o se tagata matagofie, matagofie, maoaʻe, o loʻo i ai le fausaga o se fugalaau orchid i foliga o se seevae a se tamaitai. Ae o lona matagofie e le gata i lenei. O lanu lanu ma lau laʻau e sili atu ona maua.

Tulaga talafeagai o tausiga - o le ki i le alualu i luma manuia "slipper"

Ina ia tausia lelei le laau i luga o lau windowsill, e tatau ona e suesue pe o fea e ola ai nei ituaiga o vao i le vaomatua, ma fatuina ni tulaga o le a lagona ai e tuaa o lenei fatuga lelei. O le genus pafiopedilum e faatatau i le vevela. Afai e tutusa uma aiaiga o le Phalaenopsis, ona le faigofie lea i le "Venus shoes". Muamua, o "seevae" e le tupu uma le epiphytic. O ituaiga taitasi e iai lona lava fale. O nisi e aofia i le galala e ola i maa ma maa, o isi e nonofo i le eleele. O le mea lea, o le eleele mo ituaiga taitasi e eseese. Lona lua, o ituaiga taitasi o loʻo i ai lana lava tulaga vevela, moli, ma le malulu o le ea. Mafaufau i le autu autu o le orchid "slipper" papiopedilum (Paphiopedilum).

E te iloa? E tusa ai ma le tala, na tautevateva le Venus matagofie, ma o se fasi auro na i ai ni lipine mumu lanumumu na lele ese mai ona vae ma liua o se fugalaau manaia. I le taimi o se faititili, sa maua ai e se tagata nuʻu se seevae atua i le palapala.

Nofoaga ma moli

Orchids o lenei ituaiga sili e sili atu le faasusuluina o le malamalama ma e le taliaina le susulu o le la. Tuʻu i latou i le itu i matu, sasaʻe poʻo sisifo. I le faamalama i saute "slipper" e tatau ona e pritenyat. I le isi itu, o le teuina o pipiʻi i fafo atu o le faamalama e le o fautuaina foi. I lenei tulaga, e tatau ona faʻamalamalamaina i latou e tusa ma le 10-12 itula i le aso.

E taua! Afai o laulaau o le veneer slipper e mumu, o le moli e matua malosi ma e manaʻomia e le fale le paʻu.

Fuga o mea e maua

O papiopedilum o le Orchids e mafai ona faʻamafanafana ma malulu. E eseese a latou fugalaau. Afai e suia le "slipper", e faasino i le vevela-alofa, pe afai o laulaʻau ua laulauina, e lanu meamata, i le malulu. O nisi taimi mo le totoina o laau e tatau ai ona fatuina fesuiaiga o le vevela i le po e oo atu i le 10-15 tikeri i le taimi o le malologa. Afai o nei fesuiaiga e le maua, atonu e le totogo le laau mo se vaitaimi umi. O le mea moni, mo le tuputupu aʻe masani o pafiopedilums, e tatau ona tausisi i le faigamalo o le vevela: o le vaitaimi autu e 18-25 tikeri, i le taumalulu e le o lalo ifo o le 10 tikeri, ma i le taumafanafana e le sili atu nai lo le 33 tikeri.

O le tausiga lelei o le ki i le masani ai o le fugalaau o le toso.

O le tausiga o le fale mo le pafiopedilum e eseese, talu ai o lenei ituaiga e aofia ai vaega e tolu: epiphytes, terrestrial and lithophytes.

Faʻamamaina le papiopedilum

O le faʻasalaina o le "veneer slipper" e matua ese lava mai le phalaenopsis e fausua. E mafua ona o le fausaga o aʻa ma lau o le laau. Papiopedilum e leai ni launi mafiafia ma pseudobulbs, o lea e leai se mea e teuina ai susu mo ia. O ona aʻa e mafiafia ma faigofie ona manuʻa. E fefe le laau i le vevela o aʻa ma le tele o le susu.

E taua! O aʻa o le Venus Shoe e le tatau ona matua maeʻa, o lona uiga, e tatau ona teuina le meaʻai i taimi uma.

O le faʻafia ona faʻavaivai e faʻalagolago i le ituaiga o meaʻai ma le vevela o le ea. Ia mulimuli ma le faʻaeteete i le mea o loʻo i luga o le paʻu, aua e vave ona faʻapala. I le tau mafanafana, e sili atu ma le faalua i le vaiaso ona faʻafeinuina le fale, i le taumalulu - tasi i le vaiaso pe itiiti foi. E manaʻomia le faʻasaga ma vai inu i le vevela o le potu, o lona uiga, vai e le o iai le masima. Afai e tatau ai, e tatau ona kuka le vai mo le fausiaina. E tatau ona faʻafeinu i le taeao, ma i le afiafi o faʻavaivai uma o le vai ua maeʻa maeʻa, aemaise lava i totonu o le laau. Afai e oʻo le vai i le ogatotonu o le pusa, e matua aoga lava le susu i se solo. O lenei mea o le a fesoasoani e aloese ai mai faʻafitauli faʻapitoa ma faʻamaʻi pipisi.

Faʻamamaga o le ea

O pafiopedilum orchids e tatau ona tausia i le maualuga maualuga (45-70%), ae e le fautuaina e sulu le laau. Pe a paʻu le vai i luga o fugalaau, e vave ona paʻu'ū, ma o laʻau e faia i laulaʻau. O le mea lea maualuga le maualuga o le maualuga o le maualuga o le masima e tatau ona faatumauina ma le faʻalautele o le omea e tuʻuina i totonu o le apa Ia mautinoa o le pito i lalo o le ulo e le paʻi i luga o le vai. Ina ia faia lenei mea, tuu le fagu i luga o se meaʻai solo i le pusa. E mafai foʻi ona e faʻaleleia le faʻamamafana ile humidifier.

Fuga ma fugalaau fugalaau

E masani lava ona faʻaaogaina laau totō: o lona tolu i le lima faʻasusu, faʻatasi ai ma le faʻaoʻoina o le faʻalaʻau e tatau ona lua faʻalua ifo nai lo le mea na faʻatulagaina i faatonuga. Mo le faʻaaogaina o le faʻaaogaina o fugalaau faʻapitoa mo laʻau. I le taumalulu, o le fafagaina e faia i le masina. E le gata i lea, e tasi i le masina, e manaomia e le fale le tele o le fufuluina o le masini. O lenei mea o le a puipuia ai masima masima.

Papriopedilum teuteuina

Fugalaau toto ina ua mavae se vaitaimi malolo. Mai le ogatotonu o le pulou o loʻo maua mai. Faʻalagolago i le ituaiga pafiopedilum i luga o le puipui, atonu e na o le tasi le fugalaau, e fuga mai mo le 2-4 masina po o fugalaau e ono foliga mai i luga o le tasi le puipui mo le 6-7 masina. E tatau ona e iloa e tasi lava le taimi e tupu ai le tasi pusa. A uma ona totō i se orchid ma le fugalaau e tasi, ona aveeseina lea o le ponuncle, i ni togi ma le fugalaau e sosoo ai, e le seleseleina le totoa seia oo i le faaiuga o le fuga.

Faʻapitoa ile tausiga i se taimi umi

Aemaise lava e tatau ona matauina le taimi o totoe mo pipiʻi ma laʻau paʻu. A leai, o le fugalaau atonu e le amataina. O lenei vaitaimi e amata i le ogatotonu o Novema. Tausiga i lenei taimi o le faatumauina lea o le laau i le vevela e le sili atu ma le 15 tikeri i le pulumuina o le meaʻai i le vai e aunoa ma se fafaga faaopoopo. A maeʻa le faʻaaliga o le puipui, ona maeʻa lea o lenei vaitau.

Suiga ma sui

E tatau ona toe toto le papiopedilum i tausaga taʻitasi poʻo le tausaga. E sili atu ona lelei le faʻatinoina o lenei faiga i le tautotogo. Mo le gaosiga, ia faʻaaoga le mea e sui ai pelati, aʻo faʻaopopo le sphagnum, perlite, malala, peʻa. O le eleele mo ituaiga paolo o papiopedilums e aofia ai laʻau humus, peʻa, oneone, paʻuʻamea lamolemole po o le limite o le balomite, malala i le ratio 1: 1: 1: 0.5: 0.5.

O se matafaioi taua e faia e alavai i le pito i lalo o le ulo. O le ipu e filifilia opaque. I totonu o le eleele paʻu palapala e faʻaitiitia lemu nai lo le sima, o lea e sili atu. O le tele o le ulo e le tatau ona lapoa, a leai o le a faʻaalu e le laau le malosi i le tuputupu aʻe o laʻau, ae le o le fuga. O aʻa e tatau ona tuu i autafa o le ulo.

O le faagasologa o mea e faʻaaogāina e faʻatautaia ai le fale masani. O le ave o le laau, e tatau ona asiasia ma aveese aʻa. O fasi keke e tatau ona gaosia i le koala. A oʻo ina faʻavasegaina e tatau ona amanaʻia le maualuga o le totoina. Afai o le fugalaau e totoina maualuga, o le a tautau ma aʻa le ola; o se laau e maualalo tele o le a mafua ai ona pala le rosette. O le sui e tatau ona i le tulaga o le pito i fafo: e tusa o le 1-2 cm e ufiufi ai le vaega mumu ma le paʻepaʻe. Ma o le tamping le sui e le talafeagai. O le suʻeina o aʻa ma mea e tatau ona faia i ono ono masina. Mo lenei mea, o aʻa e aveeseina lelei mai le ulo ma le meaʻai ma o latou tulaga e iloiloina.

Faʻafouina o papiopedilum i le fale

O lenei ituaiga o orchid i le fale ua faʻapupulaina i le vaeluaina o le vao. Toto se laau e talafeagai pe a tele ni pusa. I le taimi lava e tasi, ia manatua i totonu o le ipu e tasi e tatau ona i ai le itiiti ifo ma le tolu laasaga, a leai o le a le mauaa le aʻa. A maeʻa ona vavae ese, ona tuʻuina lea o le togi i le paolo, ma o le meaʻai e faʻasolosolo lelei lava seia oʻo ina amata ona tupu. Ma le isi, o le tausiga masani.

E te iloa? "I totonuYenerin slipper "o loo lisiina i le Tusi Ulaula a le tele o atunuu.

O le laau "slipper male" e mafai ona taʻua o se tasi o sili ona manaia ma agavaivai. Tuʻuina atu mo le silia ma le vaiaso e aunoa ma le vaavaaiga e le fautuaina.