Puleaina o pest

O faʻamaʻi faʻamaʻi ma meaola faalafua o irises, pe faʻafefea ona faʻaumatia

Irises o ni laau matagofie tele, o se aofaiga e le lelei, ma e le o popole tele ia i latou. Ae o le sili atu ona faʻamamaina, faʻafeoloolo le ituaiga, o le sili atu foi lea i le tulaga o le taofia ma sili atu le ono mafai ona afaina ai e meaola faalafua ma faamaʻi. Afai tatou te ola i ituaiga oso, e tatau ona tatou mulimuli i tulafono faavae o tekinolosi. Mai lenei tusiga o le ae iloa ai mafuaʻaga autu o le le lelei o le soifua maloloina o tagata fasioti tagata, faapea foi ma metotia e puipuia ai faʻamaʻi, faʻasaga i parasites ma auala e togafitia ai nei lanu.

E te iloa? O tagata Slavic o loʻo i ai igoa o irises e pei o le "pivnik" ("anufe" i Iukureini), "kasatik" (o le a foliga foliga o se scythe), ma le "perunika" (i tua atu o le atua Slavonic atua Perun).

Auala e taulimaina ai faʻalavelave faʻamaʻi

O le tulaga autu mo le ola maloloina ma le leai o ni meaola faalafua i le irises o le mataituina o tulafono i luga o mea tau eletise ma le matauina o fugalaau i le taimi o le tuputupu ae.

Laʻau (aniani) mite

E faʻaleagaina e le gata i irises, ae faʻapea foi le tele o isi bulbous plants. O lenei anufe ei ai lona tino faʻanoanoa, o le tino paʻepaʻe ma 8 lala, e mafai ona tuʻuina 800 fuamoa i le taimi. Mo le vave, toe gaosia ogaoga, o se aʻa mite e manaʻomia se susu (sili atu ma le 60%) ma le mafanafana le siosiomaga. E masani ona afaina ai laau ua uma ona pisia i isi meaola faalafua. O le aʻafia i totonu o le aʻa, e faʻamautu i totonu o le va o aʻa poʻo le va o le fua. Ona o lenei mea, o le aʻa, ma ua lanu samasama. Pe a afaina le mea e toto ai, e mamae.

I le avea ai ma se auala e tauivi ai, faʻaaoga le eliina o le fugalaau i totonu o le tautoulu, ia mautinoa e aveese le rhizomes ma le maʻi mama, ia matau aso e toto ai. E fautuaina mo nei fugalaau e filifili se nofoaga e lata ane i le kapiti. O le teuina o pulu e tatau ona faʻamaʻiina i siaki faapitoa o le sulfur, ma e tatau ona faʻamagoina pulu ia i le 36 ° C ma sasaa i le penisina (20 g i le 1 kg). A o lei totoina, ia faʻaaoga foi se mea e fai ai togafitiga e togafitia ai pulu.

I le taimi o le tuputupu aʻe, o le togafitiga o irises mai nei meaola faalafua e aofia ai le totoina o se vaifofo 0.1% Rogora, 0.2% Trichlormetaphos, 0.2-0.3% Karbofos, poo le faasusu 0.2% Keltan, Rogor "ma" Chlorofos ". E mafai foi ona faʻafefe le palapala ile iniseti.

Onion nematodes

O lenei mea o se mea matautia o manufelelei e le gata i vaitau, ae o le tele foi o fualaau faisua. O le anufe 1.5mm lea e afaina ai fatu ma laau totō, e mafai ona ola i le tele o tausaga o le lāmala, ae manaʻomia se eleele susu mo le tufatufaina o tufatufa. O lenei vailaʻau e fafagaina i le vai o le iris, faʻasolosolo ai lo latou tuputupu aʻe, e oʻo atu ai i le faʻavaeina o fugalaau fetogi ma fugafula.

E pei o le tau faasaga i le aʻa, e tatau ona faʻapalapalaina le teuina ma faʻamago le aniani. Mo le totoina e piki se nofoaga latalata i le koko. O le faʻaaogaina o le faʻamalosi o le a faʻaumatia ai fuamoa ma vaega o nematodes. Faapea foi o le fafagaina o le vai amonia ma togafitiga o eleele ile uro.

E taua! Aua e te totoina le iris i le nofoaga e tasi mo ni nai tausaga. I le taimi o le teuina, e le sili atu i le 70% le maualuga.

Tau feʻai

O pito o le cockchafer ua ola i le eleele mo le tele o tausaga. Latou te lueina aʻa o irises. Le mea e sili ona lelei, e fesoasoani tele i le ave faʻamalosiina o salu i le taimi o le eli loloto. Ma talu ai e mafai ona maua i le meaʻai, aʻo leʻi faʻamautuina le palapala, e aoga le faʻamaʻiina ma le aveeseina uma o aʻa. Aua o le taua foi e faʻaaoga ai mailei mama ma le faʻaofiina o le ammonia faʻalēlūlū.

Medvedka

Medvedka e lua ona apaʻau, pito i luma o le eli ma vae malosi. E faʻamaonia ai aʻa ma aʻa. E sili ona lamatia mo vaʻavaʻa. Ina ia puipuia mai le urosa, ia eli loloto i totonu o le eleele, faʻaaoga ai mailei. I le tautotogo, tuu le paʻu, plywood, ma isi mea i luga o le fasi fanua. O le iniseti o le a tolotolo i lalo o latou, ma o le ae manaomia le siakiina o mailei ma faʻamaʻi faʻamaʻi. Po o le tuʻuina o ni otaota eleelea, lea o le a tuu ai e ulu ulu fua, ma e mafai ona e aoina iniseti.

I le tautoulu, eli ni afa afa mita ma faatumu i le manulele. Medvedka alu atu iina mo le taumalulu. Ma o le taimi lava e sau ai gutu, e tatau ona lafoina le manoa mai le lua. O lenei mea o le a oʻo atu ai i le oti o le meaola. Faʻaaogaina paipa vai e mafai. Ina ia faia lenei mea, ia faatumu fagu i le vai, ae le oʻo i le iuga, ae ia maua se 10 cm lemu ma eli i totonu o le eleele. Vaʻaia taimi taʻitasi i totonu o mailei ma faʻaumatia ia iniseti na maua iina.

Taumalulu taumalulu

E masani ona afaina i eleele papago. O se taunuuga o lana gaioiga, o le mea e taʻe ese ai, o le laʻau ua liu samasama ma ua mou atu. E le gata i lea, e mafai e le anufe anufe ona faaleagaina le aʻa, lea e faigofie ona afaina i faamaʻi. I le faʻatoʻilaloina e se tagata e taʻavale i luga o nofoaga e tatala ai faitotoa i luga o le eleele, o le a faʻaalia.

Ina ia faʻaumatia pepe, eli loloto ma vaʻaia le palapala i nisi taimi. I le amataga o le tuputupu aʻe o le vaitau, faʻamalolo i le 10% o tali a Karbofos ma toe fai le faʻataʻitaʻiga pe a uma le vaiaso.

Telefoni

Fai mai Wireworm o le alova o le kiliki. E i ai se lanu samasama ma e mafai ona i totonu o le eleele mo le 3-4 tausaga. O nei meaola e fusi ai fua i aʻa, o loʻo i ai siama, haʻi, ma le tele o taimi, faʻapupulaina faʻamaʻi o irises, lea e oʻo lava i le oti o le laau.

O vao e pei o le wheatgrass ma lūlū vao o ana meaʻai autu ia, e tatau ona tatou gauai atu i taimi uma i le veleina ma le tatalaina o le palapala. E le gata i lea, o le uaea e sili atu ona fiafia i eleele palapala, o lea e fautuaina ai le faia o le lime, salu, penisina poo le falaoamata o le dolomite. Ma afai e te faia le ammonium nitrate poʻo le ammonium sulfate, o le a fesoasoani e faʻaitiitia le aofaʻi o meaʻai.

Slugs

E le gata ina faaleagaina, ae faapena foi isi fugalaau ma fualaau faisua. Gnaw pupu i luga o le lau, ma o nisi taimi o fugalaau o laau. E matautia foi i latou aua latou te faʻafeiloaʻi i le bacteriosis. O lanu auro o totoe i lau.

O le faʻaputuina o mailei o le paga ma le susu susu o le a fesoasoani ia te oe e puʻe ma faʻaumatia slugs. I le afiafi po o le taeao, i le vevela ma le mafanafana o le tau, faʻasese le metalehyde i le va o vaʻa poʻo le faʻaaogaina o le pefu asu ma le lime faʻamama. O le palapala o loʻo siomia ai le laau faʻasusu i le superphosphate o le a fefefe ai i latou. O le puipuia o le aveesea lea o vao.

Aphid bean

O lenei iniseti, nofo i luga o laulaau, vine mama ma buds, o loʻo i ai se lanu uliuli-lanumeamata poʻo le lanu enaena. E fafagaina i luga o laʻau o laau totino, o le mafuaʻaga lea ua leaga ai pamu, ma ua vevela ma vevela le laulaau.

O fomaʻi masani-fomaʻi ma le veleina e faʻaaogaina e fai ma fuataga. Afai o le aphids e leai se taimi e faʻateleina ai, ona aveeseina lea ma le lima, ma a oʻo i se faʻafitauli pipisi, latou te faʻaaogaina iniseti ma falemaʻi, ma suia i latou i aso uma e 10.

E taua! O le fofo aupito sili e mafai ona faʻaaogaina e togafitia ai irises i le tautotogo mai maʻi o le fofo manganese. O nei faʻapalapala e tatau ona 20 minute le umi.

Thrips

Thrips - e le mafaamatalaina, laitiiti, e oo i le 1 mm, iniseti. O loʻo i ai uli, uliuli, enaena, ma o'oti - pale samasama, lanumeamata ma le lauulu. Latou te faʻaogaina le suamalie o le cellular, ma o le a mafua ai ona vevela ma lafoaʻi laulaau, ma o le lapisi ua faaleagaina ua ufiufi i lanu enaena. E masani ona natia i totonu o laʻau ma sima poʻo lau laʻau.

Mo le puipuia ma le puleaina, eli luga le eleele, aveese vao ma faʻafeinu vai i vevela ma vevela. I le tele o laumei ma togavao, ia faʻagasolo le togalaau i aso uma 7-10 faatasi ai ma vailaau organophosphate.

O faʻamaʻi matua o irises, o latou togafitiga

O Irises e sili atu ona malosi nai lo isi ituaiga, ae o loʻo aʻafia pea i viral, ma fungal, ma siama faʻamaʻi. O le isi, matou te mafaufau i faʻamaʻi matua o irises ma auala e faʻafefe ai.

Alternaria

O le siama lenei, lea e fuga mai ai se fuga uliuli i pito o pepa laulaau, ona latou malogo ai lea ma pau ese. E tatau ona aveese le laau na pisia, aua o le siama e mafai ona tumau i le eleele. Faʻaaogā se faʻaleleia masani o Bordeaux e faʻafefiloi muamua ma pe a uma ona fuga (pe tutusa) e avea o se vailaʻau.

Ascohitosis

Ascochitis, lea e taʻua o le lau o le mushroom, e mafua ai le foliga mai o lanu moana lanu moana, o loo i luga o le pito. Afai e alu le faʻamaʻi, o le lālā ua afaina e vave ona mou. I le taimi o togafitiga, e tatau ona manatua i le mafaufau o le siama e mafai ona tumau uma i le eleele ma i totonu o fale o loʻo totoe. Taumafa e faʻaaoga fualaau faʻasaʻi ma le kopa, e pei o le paluga o Bordeaux pe suia, aʻo leʻi tupu ma tupu.

Heterosporiosis

Heterosporia, poʻo le laulaau lauulu, ua amata mai i le ogatotonu o Iulai ma e sili atu le lagona pe a lelei le tau ma susu. O le faʻasalaga e amata ile lapopoa, o laʻau matutua. O laufanua vaivai ma le lanu e foliga mai e sili atu ona tele. I le aluga o taimi, o lauolaʻau uma lava e vevela, ma o le faʻamaʻi e afaina ai totonu. E tāua tele i lenei faʻamaʻi e faʻaaogaina ai pea lava lau lau mago, lau matutua ma fualaau aina. E mafai foi ona e faʻaogaina le fiva i le 'apamemea ma le sima.

Mose

E masani lava ona mafatia aphid ia Mose. E foliga mai o laʻau laiti-lapopoa ma lanu susulu i le laʻau. Talu ai e leʻi maua se auala lelei mo le tagofiaina o mosaic, e tatau ona faia taumafaiga e faia ai togafitiga puipuia. E aofia ai: faiga faʻatoʻaga lelei, le puleaina o aphids ma isi iniseti fafasi faʻatasi ma le fesoasoani a vailaʻau, faʻamaʻi vave o faʻamaʻi maʻi.

Spotting

I le avea ai o se mea e puipuia mai ai ituaiga uma o fusi, faʻapipiina fugalaau e 1% Bordeaux o loʻo faʻaaogaina.

E te iloa? O le upu "iris" ua faaliliuina mai le upu Eleni o le "nuanua", aua o le fugalaau e faaigoaina i le atua Eleni anamua o Iris, o le na alu ifo i le lalolagi i luga o se nuanua.

Roto

Faatasi ai ma se faamai o irises, e pei o le ele, o lanu enaena e aliali i luga o laulaau, lea e mate ai le ie, ma o le taimi e mamae ai le lau, ma e mate ai. Ua faʻasolosolo le palapala. Spores e mafai ona faʻaauau pea ile palapala ma otaota.

E tatau foi ona e usitaia le aganuu (toe totoina le iris i le nofoaga lava e tasi pe a ma le 3-4 tausaga), faʻamago le eleele, faʻamamatia uma laulaʻau pisia ma togafiti le isi i le fofo ma le sulfur (toe fai i le 2 vaiaso seia maeʻa faʻamaʻi o le maʻi).

Fuga o le pala (bacteriosis)

O le mimiti poʻo le mumu vaivai o se siama siama e mafai ona iloa i le amataga o le tautotogo, pe afai e te gauai atu i ni mea lanu enaena lanu i luga o laʻau ua galo. E amata ona lanu enaena mai le pito ma iu ai ina mago. O le pito i lalo o le 'ala e manogi ai le le fiafia. O le pito i totonu o rhizomes ua aafia e pei o se paʻepaʻe papaʻe ma se manogi manogi.

E taua! O le faamai e salalau ona o le maualuga o le timuga ma le totoina o le eleele, le malulu o rhizomes ma le faalauiloaina o le sua fou. Le maua o le kesi ma le maika, ma le sili atu foi o le vevela, o mea fofo foi ia o le bacteriosis.

E tatau ona aveʻeseʻese paʻu o loʻo afaina i se naifi ma tipi i le gaʻolaʻau faʻatasi. Mo le faʻaleleia, ia faʻaaoga na o mea taua. Aveese laulaau mai siama mai le saite ma faʻaumatia, ma i le taimi o le tautoulu, ao mai ma aveese uma toega o laau.

Gau pala

Faʻaalia ona o ituaiga e lua o musika. O le mea muamua e faʻagaoioia i le maualuga o le toʻimamafana ma galue i luga o pito ma lau. I le mea mulimuli, o le laʻau e mumu ma ua ufiufi i le fugafulu lauulu. O le lona lua e taʻitaʻia ai le pala o le rhizomes.

O le puipuia o se faʻamaʻi mai le afaina o ou irises, totoina i luga o le eleele mamago, faaaoga mea ola maloloina, ia vave aveese ia vaega ua faaleagaina ma aua neʻi galo e aoina ma susunuina mea totoe i le tautoulu.

Laʻu pala (Fusarium)

O le pala palalapala e salalau mai aʻa, o fea, e ola ai, e afaina ai ipu o le laau. Rhizomes mago. I le vaitau o le tuputupu aʻe, e foliga mai o le vave faʻamagoina o fugalaau ma lau. O laau mate e manaomia ona aveese mai le upega tafailagi, ma o latou nofoaga o le tuputupu aʻe e togafitia i le copper oxychloride. Lafoaia i luga o le soifua maloloina ma se malie.

Metotia o le puipuia mai faʻamaʻi ma mea faʻamaʻi

E pei ona mafai ona e vaʻaia, o le puipuiga lelei mai soʻo se faʻamaʻi ma meaola faalafua o le a tausisia tulafono o le faʻaaogaina o mea taufaatoaga, fetaui lelei ma fetaui vave, feinu, eliina eleele, aveese vao, ma le filifilia o mea e sili ona lelei e totoina ai ma le gaosia o auala faapitoa pe a manaʻomia.

Matou te faʻamoemoe o lenei tusiga e uiga i meaola faalafua, faʻamaʻi o irises ma a latou togafitiga na aoga mo oe. Faʻalogo lelei i nei lanu ma tuʻuina atu le tausiga lelei, ma o le ae manaʻomia le faʻamatalaga ua tuʻuina atu e fai ma se puipuiga.