Fualaau aina

Saili pe faapefea ona ese le kāpuni lanumumu mai le kapisi papaʻe. O le fea ituaiga o fualaau faisua e sili ona lelei e filifili ai?

Kapisi o se oloa faʻaaoga i aso taʻitasi ma lautele. E faigofie lava ona faʻafefe, e mafai ona e kukaina le tele o ipu suamalie.

O le kāpuni lanumumu e ese mai le laʻau paʻepaʻe e le gata i le lanu violē-violē, ae faʻapea foʻi i le vailaʻau faʻamaʻi. O loʻo aofia ai le tele o vitamini C ma le porotini, ma ua sili atu foi ona puipuia mo se taimi umi e aunoa ma le leiloa o ona aoga aoga.

Faatasi ai ma ituaiga eseese o lenei aiga, o le mumu e nofo i se nofoaga faapitoa. O se punavai o le malosi ma le faʻaleleia o le soifua maloloina o le tagata, o se fomaʻi taugofie mo le tele o faʻamaʻi. O le a le eseesega i le va o le kapisi lanu mumu mai lona "tuafafine" - paʻepaʻe?

Faʻamatalaga ma faʻamatalaga faʻamalosi

Red Knot

O le kāpuni lanumumu o se ituaiga o fualaau fualaʻau faasatauro. O le vaitau o le taamilosaga o le olaga e tasi i le lua tausaga.

O lau lanu lanu mumu lapopoa e tetele, faatulaga i se masani masani. O fatu e laiti, e faigata ona iloa ituaiga eseese o fualaʻau. O aʻa e aofia ai se auala faʻaogatotonu autu ma auala i fafo e ola ai i le itu i sasaʻe.

O le aʻa e pupuu. O le vaega o le mea e alu i totonu e taʻua o le paʻu. O se vaega telē e fai ai aʻa. Upega lanumumu o se fualaau faisua e lua tausaga le matua faatasi ai ma le felauaiga i luga o le kopa. I le tausaga muamua e faia ai se ulu, ma i le lona lua ua faia ai se fatu. Le lanu o le pito i totonu ma fafo o laʻau o le lanu violē ma se lanumoana lanumoana poʻo le lanu mumu uliuli. O se lanu faapitoa o se tagata taʻitoʻatasi o ituaiga eseese (e mafai ona e iloa e uiga i foliga o ituaiga o kāpeti lanu mūmū, ma le tasi e sili ona lelei). E fuafua i le aofaiga o se mea e tulaga ese i lona natura - anthocyanin.

O fua o le taamilosaga, o nisi taimi i foliga o se oval po o le kiona. Lelei lelei e mafai ai ona e ausia se mamafa o le 1 i le 3 kilokalama. O le aʻa puupuu o le aʻa e maua ai se aʻa malosi. O le umi o le fetus e tusa ma le 12 simita. O fatu e laʻititi, lapotopoto, lanu uliuli, enaena i lanu.

Paʻepaʻepaʻe

O le kapisi paepae e lua tausaga le matua ma laulaʻau lapopoa i lalo ma aʻapala. E tupu saʻo le aʻa. Tuʻu Basal ile pito i lalo o se pusa tele. I tua atu oi latou i lalo o le malosi o le susulu o le la i fafo e maua ai lanu lanu meamata. O laʻau pito i totonu e le maua le numera o le malamalama. I le tausaga lona lua, o le taʻavale e ave le foliga o se paʻu.

A totoina i le eleele, e aliali mai fugalaau e fa o lanu paʻepaʻe pe samasama. O i latou na faia se pulumu ma fatu. O le pulu e oʻo ile 10 inisi le umi ma e maua ai ni fatu laʻitiiti o lanu samasama - lanu enaena poʻo le lanu enaena.

O a eseesega?

Vailaau faʻamaʻi

O le kāpuni lanumumu o se oloa sili ona lelei mo se mea paleni paleni taumafa.. E fautuaina mo tagata o loʻo i ai le gaʻo, faʻamaʻi o le cardiovascular system ma le gastrointestinal tract. 100 kalama o le oloa e naʻo le 26 kcal. Ole fua ole protein ole 0.8 kalama, carbohydrates 7.6, gaʻo 0.2.

100 kalama e aofia ai:

  • vitamini K - 124% o le manaoga o aso taitasi;
  • C - 67%;
  • B1 ma le B2 - 3%;
  • B3 - 6%;
  • B6 - 12%;
  • kasikoni - 93%;
  • potassium - 12%;
  • manganese - 13%;
  • calcium - 5%;
  • magnesium - 4%;
  • sulfur - 7%;
  • phosphorus - 5%;
  • glucose - 12%;
  • cellulose - 10%.
O le gaʻo laʻau mumu e aoga mo le togafitiga o le maʻi suka, o le cellulose e fesoasoani i le faʻaaogaina o mea e le tatau ai. O le tamaoaiga o le vitamin ma microelements e maua ai le tele o mea lelei.

E faʻatusatusa i le papaʻe paʻepaʻe, e toʻalua lona fua o le vitamini C, ma o le carotene e fa 4 taimi sili atu.

Anthocyanin e faʻamalosi ai toto toto, e puipuia ai le ulu atu o elemene faʻaleagaina eletise. O se vaega o le paʻu paʻu paʻu paepae ma enzymes e mafai ona aʻafia ai le kanesa, bronchitis.

O le taumafataga e fesoasoani e faʻaitiitia ai le mamafa, faʻasaʻo le mamafa. E tele naua vitamini ma minerale taua i le kapisi paʻepaʻe. 100 kalama e aofia ai:

  • 28 kcal;
  • 1.8 kalama o le protein;
  • 4.7 carbohydrates;
  • 0.2 gaʻo.

E taʻutaʻua mo ona uiga lelei ma uiga matagofie, o mea o loʻo i ai i le tele o vaega eseese o mea taumafa. O aoga o fualaʻau lanu mumu e le mafai ona lavea. Mafai ona e maitauina o le vitamini C e tele atu i ai nai lo fualaau suamalie. E faʻaaoga lelei le oloa i le puipuia o le kanesa.

Soifua manuia

Laʻau paʻepaʻe mama i le tau vevela. O fua e tatau ona atoatoa, atoatoa, maloloina, saoloto mai le tele o le filogia. A e teuina le taotoga i luga o laina le mama. I le va o laina fualaau faisua e tatau ona faʻamautinoa le lelei o le ea.

O lenei mea o le a mautinoa ai le umi o le teuina mo se vaitaimi maualuga. Faʻalelei lelei i le vevela mai le 0 i le 1 tikeri C ma le faʻamamaina o le 90-95%.

Afai e ausia uma manaʻoga, e mafai ona teuina lafuga mo le 3 i le 6 masina. O le mea mumu e faʻapupulaina ai le tele o mea aoga, e puipuia i meaola faalafua, ma o le mea lea e tumau ai le umi o taimi e teu ai.

O lenei vaitau, faʻalagolago i le vailaʻau, faʻalapotopotoga o le faʻatoʻaga, ma le tausiga, e ono sili atu ma le 6 masina. E mafai ona e teuina i faleoloa o fualaau aina, basements, cellars, refrigerators. E leai se faigata faapitoa i lenei mea.

Tau

Uu lanu mumu e masani ona faʻaaoga mo le sauniuniga o salakeke eseese. O le taumafataga fou e sili ona aoga mo le faʻaleleia o le ola maloloina o tamaiti ma tagata matutua.

Mo tagata e maua i gasegase o le gastrointestinal tract, ua fautuaina e aofia ai le kuka kuka i lau meaai. I lona tulaga masani, e mafai ona e amata i ni vaega laiti.

E leai se aoga tele o le oloa e fufulu ma tafe. E masani lava o le kāpuni lanumumu i faleoloa e sili atu ona taugata nai lo kopa paʻepaʻe. O mafuaʻaga mo ia tau o loʻo faʻamatalaina i itu nei:

  1. ona o vaitaimi uumi, e manaʻomia tele tausiga;
  2. O le anthocyanin mea e paʻu ai lau i se lanu matagofie, e faaopoopo ai le tofo fou, o se aafiaga lelei i le faaleleia atili o le toto;
  3. Fualaau faisua e faʻamalolo ai meatotino.

I tulaga masani o le tuputupu ae

O le kāpuni lanumumu e puipuia i le malulu. O loʻo i ai se maualuga maualuga, e itiiti ifo i le faʻamaʻi. O le vaitaimi o le tupu aʻe ma le maturation e umi ma e tusa ma le 160 aso. O fualaau aina ua totoina i fanua tatala i le faaiuga o Me. E tufatufa atu vavae i se mamao mamao mai le tasi.

I le va o togavao o le mamao e tatau ona 25-30 senitimita, ma i le va o laina o laau toto 45. O le vaega atoa o le tausiga e toetoe lava a le eseese. Paʻepaʻe papaʻe i ni auala se lua - fatu ma fatu. O fatu laau e totoina i moega sauni i le faaiuga o Me.

Faaopopo i vaieli:

  • humus;
  • peat;
  • oneone;
  • efuefu.

O laau laiti e manaomia le masani ona inu.. I le vaitaimi lenei, o le faʻavaeina o le pusa. Fualaau e pei o le suavai.

Faʻatasi ai ma le leai o ni vai e foliga mai o ni pulu ma ni meaʻai e leʻo manaʻomia. O laulaau i le pito i lalo e tatau ona ave i se taimi talafeagai, o le fea tulaga e faʻaleleia ai le tafe o vailaʻau i totonu o le ulu. Faʻatagaina le tatalaina ma le maupuepue.

O le a le mea e filifili ma o afea?

Mo le faʻaaoga fou, e sili atu le filifilia o kāpuni lanumumu, ona e tele naua fesoʻotaʻiga i totonu e mautinoa ai le gaioiga masani o totoga ma tino (faitau pe o le a le lelei o le kapeti lanu mumu ma afai e leaga le 'ai, faitau i ai). E sili mo aʻoaʻoga ma sauniuniga mo le taumalulu.

Paʻepaʻe paepae e sili atu ona fetaui mo vasega muamua e sili ona e fiafia iai - soup, borscht, masima. Laʻau vaivai e faʻaaoga lelei mo kapisi. Laʻau fiafia ma le soifua maloloina sauerkraut. E mafai ona i ai le kāpeti fua i le gasologa o le tausaga. O ituaiga eseese mo le gaosia ma le toinaina e lelei tele e filifili i le tautoulu.

Matou te fautuaina ina ia faamasani ma a matou isi mea, o le mea lea o le ae aʻoaʻo ai i fualaʻau mo le kukaina o kapisi mumu:

  • i le gagana Korea;
  • taʻavale i Czech;
  • suamalie.

Faaiuga

Mo meaai eseese ma lelei, e tatau ona e faʻaaogaina lenei fualaau matagofie. Ina ia faʻaleleia lou malamalama i meaʻai maloloina, e tatau ona e suʻeina mea lelei uma. O se auala talafeagai i le faʻavaeina o se olaga talafeagai ma le lelei o le a fesoasoani e le gata ina faʻamalosi ai le soifua maloloina, ae ia faʻalautele ai foi le talavou.