Laʻau

Guzmania - tausiga ile, gafa ma toe gaosia

O le fugalaau fugalaau na sau mai le vaomatua, e iloga i lau lanu lanumeamata lanumoana uumi e fai ai se rosette, ona o le leai o se aʻa. O le faʻamalosi o le sau mai le ogatotonu e faʻapitoa foi ona gauai atu. Latou te fiafia i mata mo le lima masina, lea e maua ai le fugalaau o se mea faapitoa. Guzmania o se filifiliga masani mo ofisa e teu ai fanua, fale e tusa ai ma foliga matagofie ma le le mautonu.

Guzmania (gusmania): tausiga ile

Totogi totonu o fugalaau ona o le tele o mea e manaʻomia ile tausiga i le vevela ile 17-20 ° C. E le taliaina e Guzmania ni faʻataʻitaʻiga, susulu malamalama o le la, e manaʻo ai i totonu o le malamalama malamalama. Ina ia faatumauina tulaga lelei, e tatau foi ona maua ai le saʻo lelei ma le faʻafefe. E mafai ona e faʻatau se fagu ua saunia poʻo le totōina o se pama mai le tina.

Le foliga mai o le toto

Fugalaau Tausi

O le laau o loʻo faʻaalia e ala i le fufuluina mo le 15-17 vaiaso, o lea la e taua tele lenei laasaga. I le natura, o se fugalaau e ola i luga o le paʻu o isi laau, ma maua ai meaai mai ia i latou. E faatatau i le epiphytes, o lona uiga, e maua le susu mai le ea. O le vaitau o le vavalalata e amata i le laau pe a mavae 3-4 tausaga mai le amataga o le tuputupu aʻe.

Lafoga ma le susu

Guzmania, tausiga ile i le vaitaimi o galue, lea e iloga i le maualuga o le vevela ma le faʻamamaina manaoga, o le a fiafia i le iʻuga ma ona fua. A oʻo ina tatala mata muamua, o le mea muamua e le tatau ona maualalo ifo ile 25 ° C. I le taimi saʻo lava, o le vevela e mafai ona faʻaititia i le 20 ° C.

O le suavai e maua ile suavai i aso taʻitasi ma vai mafanafana pe faʻafefe. E tatau ona aloese le vaega o mea leaga ina ia le faapuupuuina ai le vaitau o le fugalaau. O se fagu vai e tuu i tafatafa o le fagu e fafaga ai aʻa.

Taua! O le maualuga o le vevela o le potu, o le sili atu foi o le faʻamamafana e tatau ona iai.

E faʻafefea ona faʻaleleia fugalaau i totonu o le fale

E le tatau ona malulu le vai, o lea e tatau ona puipuia muamua. I le taimi mafanafana, e tatau foi ona susu le palapala, ae le tatau ona faʻafefe le vai i le tumutumu. I le tau mafanafana, fafagaina ma fafaga gusmania e sili ona lelei i le ogatotonu o le pusa. I le avea ai o se tulafono, e fafaga i le vaiaso e tasi.

O totonu o laau, e pei o le tutmania, e nofouta i le i ai o le lime ma le chlorine i totonu o le vai, o lea e tatau ona faʻamamaina. Aʻo faʻapipiʻiina le suavai i totonu o le mea, ona faaopoopoina lea. 2 taimi i le masina, o le vai mai le pusa e maeʻa faʻafefe ma suia i se mea fou.

Laʻei pito sili

E lava le fafagaina o le gusmania pe a uma i le 3-4 vaiaso. Mo meaai paleni, e tatau ona e filifilia ni mea na fuafuaina mo le aiga o Bromelia, ma maua ai le maualalo o le nitrogen, e aunoa ma le phosphate ma le nitrate. Pe a faʻamaʻapeina le falu, e tatau ona e faʻaaoga se metotia 2 taimi e itiiti ifo nai lo le faʻaaliga i totonu o faatonuga.

E faʻafia ona fuga le vao

Guzmania: totoina o toto ma togafitiga ile fale

E fuga mai le laau i se taimi atoa i le olaga atoa, ona oti ai lea. Faʻaleleia le Guzmania e ala i le suʻiina o le pepe. E vavaeese ma faʻavasegaina, pe a maeʻa le taimi ua atofaina ma le tausiga lelei, latou te fuga. E manaʻomia le 3-4 tausaga mai le amataga o le tuputupu aʻe.

Guzmania fulu 1 le taimi i le 3-4 tausaga mai le totoina

Tausalaga moe

Monstera - tausiga ile, gafa ma le toe gaosia

E faʻalagolago le taimi o le tausaga i le tausiga o le mea teuteuina o mea totino. E leai se taimi faʻapitoa e faʻamaonia manino; o le talimalo e faia faʻamalosi pe a faʻaitiitia le ao. I le taimi lea, e le manaomia e le fale le tausiga ma le faʻamalosia o le suāsusu.

Tulaga faʻatau

I le taimi o le taimi malolo faamalosi, lea e amata mai ia Oketopa ia Fepuari, e faʻaitiitia le faʻainu ile 1 taimi ile 2 vaiaso. E manaʻomia pea le puipuia o le vai, ae e le mafai ona aveeseina le ipu mai se mea susulu. Afai e talafeagai, o le aganuu e maua ai le moli uila mo le 7-8 itula. E le faʻaaogaina le totoina ma le fafaga.

Tulaga o le vevela

I le taimi malulu, e mafai ona faaitiitia le vevela ile 18-20 ° C. O sina taimi puupuu o le gusmania e mafai ona tulaʻi i le 13 ° C, ae i lalo o ia aiaiga e foliga mai o le a musu e fuga pe tuu ese ia lala laau.

Guzmania e totoina i le fale

Faʻaleleia o le Hoya e ala i le vavaeina, aʻafia ma le totoina i le fale

I le avea ai o se tulafono, ua faʻatau faʻatoʻa se laau toto, o lea e le manaʻomia ai ona e faʻapipiʻi vave. Ma, i le faaiuga o le taimi galue, o le faʻaopoopoga e faʻafeiloaʻi i se paʻu papaʻu lautele (o se vaʻa talafeagai e tusa ma le 15 cm). O le palapala e tatau ona aofia ai ni vaega:

  • peat;
  • humus;
  • oneone lapoʻa;
  • turupa;
  • loam.

O le mea e le faʻafefe ai ma le filifilia o le tuufaatasiga o le palapala, e sili atu ona lelei le faʻatau sauniuni mo ituaiga bromelia, o le isi mea e sui ai le eleele mo laʻau. I le pito i lalo o le tane, tuʻu se mea faʻavaivai i le ¼ o le voluma (2-4 cm). E pei ona faʻaaogaina ni pitonuʻu mai se ipu omea, maʻa maʻa. Ona o lenei mea, o aʻa ua faʻamalosi, aua le pala, aua le taofia le sili atu o le susu.

Afai e ulu le laau i totonu o le fale ae lei fuga, ona mafai lea ona toe totoina i luma o le vaitau o le vegetative i le taimi o foliga mai o le pusa, ona fai lea pe a fai e laitiiti tele le fagu felauaiga. Suia le eleele lea e tupu ai le fugalaau, e te manaʻomia i le 2-3 tausaga, pe afai o le eleele o le a faʻaleleia.

Totoina o toto i le vaevaeina o le vao vao

Afai e te manaʻomia le totoina o se laau o loʻo i ai nei i totonu o se koneteina telē, ona ave lea mai le fugalaau tuai, o le eleele e lūlūina mai aʻa ma sausau i le eleele i totonu o se fagu fou.

Guzmania totoina

O le tupu aʻe o se fugalaau e faʻatatau i le tele o auala e maua ai fanau:

  • i le vaevaeina o se matua matua;
  • mai fatu;
  • pe a nonofo tamaiti.

I totonu o pou o laulaau, o le a faasolosolo lava ona aliali mai pine. A latou oʻo atu i le maualuga o le senetimita, e tatau ona e tuleiina mea o loo siomia ai, faʻaalia le "pepe". Tetele o le fana e tupu i se naifi malosi. O le nofoaga e vaʻavaʻai ai e togafitia i le togalaau. E mafai ona tuʻu i lalo le totogo i totonu o se ipu vai vevela lea e faʻamavae ai le carbon. A maeʻa le 5-7 aso, e aʻafia. A tele, e mafai ona e aʻaina le fana ile eleele.

A o tuputupu ae le tamaʻitaʻi, e faʻateleina i se aʻa taʻitasi. Pe a oʻo le umi ole faagasologa taʻitasi i le 2 cm, e mafai ona vavaeeseina.

E manaʻomia ona faʻapipiʻi aʻa i totonu o se mea e aofia ai le faʻafefiloi o le oneone, paʻu paina ma lau lauʻeleʻele. E manaʻomia e ia le maualuga o le vevela (26-28 ° C) ma se ufiufi e puipui ai le avanoa.

O le totoina o le Sprout o se auala sili atu ona lauiloa o le faʻalauteleina nai lo le fatu. O le auala lona lua o se faagasologa uumi ma faigata. O lona uiga o le aʻafia i le palapala, e aofia ai le faʻafefiloi o peat ma oneone. I le afiafi o le totoina, o fatu ua gase i se vaivaiga vaivai o le paseka e masani ai. Ona faʻamago ai lea, faʻapipiʻi i luga o le palapala, e aunoa ma le lolomi. Faafetai i lenei mea, e mafai e fatu ona maua pea le susulu o le la.

O le faamasaniina e manaomia ai le vevela o le 22-24 ° C, pulumu ma le faʻaleleia. A o le i aliali le alm, e le itiiti ifo i le 20 aso e tatau ona pasia. E manaomia e le lanu le suavai pe a uma le 2 masina, e manaʻomia ona totoina i le ono masina.

Taua! O ia togavao e amata ona fugalaau i le mavae ai o le 5 tausaga.

Gasegase Guzmania

Afai e te mulimuli i fautuaga uma mo le tausiga o mea totino, ona tupu ai lea i le taimi, fuga ma fiafia i vaimama fou. Ae i nisi tulaga, ua amata ona vaivai le laau, lea e tele mafuaʻaga:

  • sili atu suavai;
  • sosolo solo;
  • le la;
  • sese le filifilia o le vai mo le suavai;
  • leai ni meaʻai.

O le mea muamua e molimauina i le mea moni o totonu o le ogatotonu o le laupepa o loʻo mimita, o le pogisa e foliga mai, o le vai o loʻo tumau i totonu o le pusa, o le masini ua faʻapitoa ona susu.

Gasegase Guzmania, faʻaaliga mai fafo

Afai ua alu le laʻau i luga o le laau, ona ufiufi ai lea o laulaau i se paʻu paʻepaʻe. O mafuaaga mo le salalau o le microorganism e maualuga tele le vevela ma le susu i le potu.

Afai ei ai ni lanu enaena i luga, o lona uiga o le fugalaau e tu i se nofoaga lanu ma susunuina. Le aoga ole laʻau e faʻamago pe a faʻafeinu le laau ile vai malulu poʻo le malulu, e aunoa ma le lagolagoina.

Afai e maua mai le mea e le aoga ai se mea e masani ai, ona taofi lea o le faʻasaʻoina o pepe. Afai e vaivai laulaʻau, ona le lava lea o le vevela. O nisi o nei faafitauli ua faʻaaogaina e ala i le faʻaaogaina o togafitiga faʻapitoa faapitoa, o isi e pei o le faʻaumatiaina o mea leaga. O le isi faafitauli e feagai ma le au fai togalaau o meaola faalafua. E tele ituaiga iniseti e ono aʻafia ai le epiphytes.

Faʻalogo lelei! A uma ona fuga, e mate le fana. O se faiga masani lea e le faalagolago i le agavaa o le tausiga.

E mafai ona masalomia le faaleagaina o pest mo ni mafuaaga:

  • e ufiufi le laulaau i ni lanu samasama, ona fesuiaʻi lea o samasama ma pauu ese ai;
  • pe afai o le totogo e paʻu lanu enaena;
  • se fulufulu fulufulu foliga i luga o le fogaeleele.

O mea nei e sili ona taatele o meaola faalafua. I le mataupu muamua, o loʻo tatou talanoa e uiga i se apogaleveleve mite. E mafai ona e faʻaumatiaina e ala i le togafitia o fualaʻau ma se vaifofo o le fasimoli tagamea.

O foliga vaaia o lanu enaena e faʻaalia ai le toilalo o le paleni o le paleni. E seleseleina i le lima, ona togafitia lea o le fugalaau i se fofo o le iniseti e fetaui mo meaola i totonu.

Afai e iloa le paʻepaʻe paʻepaʻe i luga o le laʻau, ona avea lea o ni faailoga o le tuputupu ae o le mealybug powdery. Fugalaau e manaʻomia ona togafitia i se vaifofo o le actara, actellica, bankola.

Guzmania Mix, Minor, Tempo: auala e tausi ai i le fale

E le tele ituaiga o laau na mafai ona maua aʻa i le fale. O le fea ituaiga e filifili e faalagolago i le fiafia o tagata taitoatasi. O le tele o taimi i le faleoloa e mafai ona e mauaina e pei o Guzmania Mix, Minor, Tempo. O le ituaiga muamua sa faia e le au faifaatoʻaga, o lea e tuufaatasia ai uiga o le tele o laau toto. Guzmania Mix e leai ni foliga o le tausiga o le fale. O le laʻau o le laau e mumu, lanu samasama po o le paʻu. E naʻo fatu fatu, faʻapena e sili atu le maualuga nai lo isi ituaiga, e 500-2000 rubles *.

Le foliga mai o le totoga Mix mix

<

Ituaiga Guzmania Mea iti - o se oloa o le sopoia o se ituaiga o laau. E taua tele ona o lona maualalo maualalo e oo i le 25 cm, ma lona lanu laititi. O le pito i luga e mumu, o totonu o ia o se paʻepaʻe paʻepaʻe, maualuga i luga aʻe o le pusa.

Guzmania Tempo e talitutusa ma le Minor, ae e ese mai i le tele o laʻau, o laulaau lanu lanu meamata ma lanu paʻepaʻe. Mo nei ituaiga, o fautuaga tausiga lautele e talafeagai.

Guzmania Ostara ma Amaretto

O le vasega lua e iloga mai i le taʻi 30-50 cm le umi. O lau e vaapiapi, e le tele. Lapoʻa maualuga maualuga lanu. O le fatu lenei e maua mai i isi meaola e lua.

Vaitele Amaretto e faʻapupulaina na o le germination o fatu. E faatatau i ituaiga o meaola. O le umi o le laau e oʻo i le 45 cm. Fugalaau e mafai ona piniki pe mumu. O le fugalaau e amata mulimuli ane nai lo isi ituaiga - ia Fepuari poʻo Mati.

I le aofaiga atoa, e tusa ma le 130 ituaiga o meaola e masani ona iloa, o ituaiga o meaola i totonu o le fale, e fuga mai mo le lima masina, pe a mavae le maliu o le tina, ma le tele o gaioiga. I lalo o le maualuga o tulaga lelei, e le manaʻomia ai se tausiga faʻapitoa, e ui lava o se mea taua i le maualuga o le vai. E tosina atu ai foliga vaaia ona o le pine pine, o loʻo i ai se lanu mai samasama i le paʻu.

* O tau e mo Iulai, 2019.