Fualaau aina

O a meatotino o le aʻa o le horseradish? Recipes mo le faamaloloina o togafitiga

O Horseradish o se fale taatele i le toetoe lava o togalaau uma ma togalaau aina. E le manaʻomia e ia se tausiga, e le manaʻomia ona faʻamalosia faapitoa. O lenei mea totino e le faʻafefe i tulaga eseese o tau. I meaai, e pei o se tulafono, o le aʻa o le vine e faʻaaogaina e pei o le taumafataga vevela, o lona sua ma le aʻa e faʻaaogaina mo manaoga o vailaau, ma e le faia e faletua e aunoa ma ni laʻau vevela oona i le taimi o le seleselega. Faitau i le tusiga e uiga i meatotino o le oloa, faʻamaoniga ma le faʻailogaina mo le faʻaaogaina ma pe faʻapefea ona faʻaaogaina i togafitiga o faʻamaʻi eseese.

Faamatalaga faʻamalosi

Horseradish o se vaovao mamana malosi lea e oʻo i le maualuga o le 40 i le 120 cm i le taimi o le fugalaau.

  • Aʻa - mafiafia, tele ulu, paʻu, tino, paʻepaʻe. Ole maualuga o le aʻa e mai i le 1.5 i le 5 cm, ma o nisi taimi e oʻo atu i le 100 cm le umi.
  • Stalk - amio saʻo, o mea uma e ufiufi i nai pito laiti. O le maualuga o le ogaumu e eseese i le va o le 50-150 cm. O lona pito i luga e faʻafefeteina.
  • Paʻu vevela - lautele lautele pe lautele (30-60cm). Lanu lanu meamata lanu meamata, nofo i luga o petioles umi. O laʻau pito i lalo ifo o loʻo faʻatulagaina i luga o ni laina pupuu. Luga pito i luga e aunoa ma ni petioles.
  • Fugalaau - lanu paʻepaʻe, lanu paʻepaʻe, le saʻo ma le fa-vaega corolla. Latou te taulaʻi i le pito i luga o le aʻa ma ona lala lalata. Inflorescences e fausia ai se laʻau matagofie-pulumu. E toto le laau mai ia Me ia Iulai.
  • Fua - dvuhgnezdnye pods foliga i luga o le pepa (4-6 mm le umi). I totonu o nusi taʻitasi 4 fatu ua faia. O le fua o le fua o le taumafa o Aukuso-Setema.

Horseradish fua mai auala vegetative. O fatu e fai si mea itiiti pe leai foi.

Faʻatauina o vailaau faʻamaʻi ma le taua o meaʻai

Laʻau totō:

  • O masima o minerale nei: calcium, potassium, sodium, magnesium, phosphorus, sulfur. O nei vailaʻau e manaʻomia mo le tagata mo le tele o gaioiga o meaola, e pei o le - faʻafouina o le tele o enzymes. Ma faʻapea foi mo le faʻamautuina o le toto, ma mo le fausiaina o maso ma le ponaivi.
  • Vitamini o le vaega B (siama, pyridoxine, thiamine, riboflavin). O aʻa foi e aofia ai le tocopherol (vitamini E) ma le acoriso (vitamini C).
  • O aʻafiaga o loʻo aʻafia ai: protein, gaʻo, carbohydrates, meaola eletise, filo o meaʻai, allyl essential oil. E pei foi o le malolo, o le palapala, o meaʻai gaʻo ma tumu le suamalie.
  • O le aʻa o loo i ai le lysozyme, ma o se mea e ola i meaola e mafai ona afaina ai sela o le tele o gasegase o gasegase, e aofia ai le pulupulu bacillus (Koch's stick). O le mea lea, o le vine o le horseradish o se vailaau faʻaleagafaʻatura.

Soifua maloloina ma le afaina

Manatunatu i le aoga poʻo le lamatiaga oona i le ola maloloina. E mafai ona togafitia togafitiga ona o meatotino o le horseradish. E fautuaina e taumafa i taimi uma ma togafitia i le rasenia pe afai o loʻo e maua nei faʻamaʻi:

  1. Flammatory ma malulu. O le laau e fesoasoani e fufulu mai le bronchi.
  2. Faʻasagaga gastric, gastritis (low acidity).
  3. Cholecystitis, galuega le lelei o le biliary tract.
  4. Faʻailoga faigata, maʻa i totonu o fatuga ma fatufatu.
  5. Faʻaaogaina fafo mo le toothache ma stomatitis (fufulu).
  6. Totoga o toto toto - anemia.
  7. Le atoatoa o le tino ma le mafaufau.
  8. Bronchitis, leotele, bronchial asthma, tonsillitis, laryngitis, tuberculosis.
  9. Arthritis, sciatica.
  10. Le malosi maualalo i tama ma tamaʻi faafitauli i le gataifale i fafine.
  11. Faʻatonuina le suka o le toto.

Contraindications

O le taumafaina o se laau ua solia:

  1. i faʻamaʻi masani ma le mama o faʻamaʻi totoga;
  2. e le tatau foi ona aofia i le meaʻai lau vevela le gaselase, le faʻateleina o le eletise;
  3. maʻitaga;
  4. colitis;
  5. i faiga le lelei i le ate ma fatuga;
  6. faatasi ai ma le le faapalepale.

Recipes mo le sauniuniga o vailaau togafitiga

Umi talu mai le horseradish o loʻo faʻaaogaina i vailaau mo togafitiga mo le tele o faʻamaʻi.

Gout

Pe a togafitia le gout, faʻaaoga laulaʻau ma aʻa o le laau, e sili ona lelei.. Afai e le mafai, e mafai ona e ave ni mea gaosia matago.

Mo le faʻaaogaina o togafitiga faafomaʻi, e tatau ona faʻamamaina le aʻa mago i le vai. Aʻo leʻi faʻaaogaina laulaʻau vevela, latou te sasaa foi vai inu. O aʻa fou e tatau ona solo i fafo pe i totonu o se vaʻa lelei.

Fesoasoani! E le o taofia e Horseradish ona meatotino mo se taimi umi, o le mea lea e tatau ona faʻaaogaina mea faʻapitoa vailaʻau faʻatau vave mo lona faamoemoe.

Faʻafefe mai lau laʻau fou

E tatau ona faʻaaogaina le laupepa e tatau ona faʻaaogaina i le vai inu ma faʻaaoga i le sooga pipisi (i le paʻu ma le pito i lalo o le laupepa). Mai luga e tatau ona afifi i le palasitika, afifi ma alu i le po.

Compression Root System

E tatau ona e aveina le 2 sipuni tele o mea e gaosia ma sasaa 200 ml o le vai inu. O se fasi ie sipuni ua tuʻuina i totonu o le gauga, fufulu i fafo, tuu le aʻa i luga o le laau ma tuu se pusi i luga o le sooga pipisi.

Faʻapipiʻi faʻasolo

Fua o le meaʻai: 150 g o fagu mai le aʻa e sasaa ai le 500 ml o le ava malosi ma, i nisi taimi, e toso mai mo le 24 itula. O le mea na mafua ai le sosoʻo o le mea na tupu.

Fuga

Mo togafitiga o le tale e faʻaaoga ai le aʻa o le laau. O aʻa e tumu i mea e pei o: micro ma macronutrients, vitamini, phytoncides, lysozyme, o suauu taua e fesoasoani e aveese le tale.

Faatasi ai ma lemoni mo se taimi umi

Ina ia saunia le vailaʻau, o le a e manaʻomia - 150 g horseradish ma le 2 lemoni. E tatau:

  1. Grate le aʻa ma faʻi le sua mai le lemoni.
  2. Le isi - faʻafefiloi mea uma e lua ma tuʻu le masini i se ipu tioata, tapuni.
  3. A maeʻa le 12 itula, ona sauni lea o le vailaʻau faʻamalosi ua uma ona faʻaaoga.
  4. O se paluga paluga faamalu e ave i luga o se manava gaogao, 1 sipuniti i le aso.

E le tatau ona tuʻuina atu lenei meafaigaluega i tamaiti.

Fafagaina ma le meli

Saunia o fualaau faasaina e pei ona taua i lalo:

  1. Ave le 200 g o le horseradish ma le meli ma le afa o le lita o vai inu.
  2. Tui le aʻa i se mea e fai ai meaʻai, sasaa le fagu i le vai inu ma alu i se mea pogisa mo se aso.
  3. Ona faʻafefiloi ai lea o le faʻafefeteina ma le meli ma faʻavevelaina i se siʻosiʻomaga lemu i le 50 tikeri (e le tatau ona faʻafefete le paluga i soo se tulaga).
  4. O le vailaau faʻamaina ua teuina i totonu o le pusaaisa.
  5. E tatau ona ave le vailaʻau 2 sipuni pasi pe sili atu i le 3 taimi i le aso.

Matou te valaauliaina oe e matamata i le vitio i le sauniuniga o le suauu ma le meli:

Rheumatism

Mo le togafitiga o le rūmāmati mo le faʻaaogaina o vailaau e faʻaaoga ai na o le aʻa.

  1. E tatau muamua ona mulumulu lelei, fufulu ma gaosi.
  2. Mai lenei laʻau, e tatau ona e togi le sua ma faʻafefe i le vai i se fua faatatau: 1 sipuni ti vai i le 0.5 ipu vai.

Ave le vailaau mo le afa o le ipu tioata 3 taimi i le aso. E le mafai ona inuina le sua suamalie.

Faʻatasi ai ma le maualuga o le toto suka

Faatasi ai ma le fesoasoani a le horseradish e mafai ona faʻaititia ai le toto toto. I lenei tulaga, e te manaʻomia se aʻa.

  1. E tatau ona kukaina ma fefiloi ma susu susu i le fua faatatau o le 1:10 (kefir mo lenei faamoemoega o le a le aoga).
  2. O mea uma o loʻo faʻafefiloi ma tuʻuina i se malulu, pouliuli mo le 8-12 itula.
  3. O fualaau e maua i le 3 taimi i le aso, 1 sipuni siva mo le afa itula aʻo leʻi 'aʻai.

O le manaoga e le vave oʻo mai. I le gasologa o taimi, o le siama o le horseradish ma le susu o le a fesoasoani i le pancreas e faʻavae ai le inisalini.

Afai e leai se faʻailoga O le maʻisuka o le maʻisuka e mafai ona ave i lona mamanu mamā. I lenei tulaga, e le tatau ona e suia le oloa fou ma le mea e faatauina i totonu o fagu i se faleoloa. Ole aʻafiaga pe afai e te faʻaopopo i salakeke, soupasi, siaki aʻa talavou poo leaflets. Ma faʻapea foi i le tulaga o le faʻavasegaina o ipu o manu.

E taua! Pe a togafitia le maʻisuka, e tatau ona faʻalogo ma le faʻaeteete siama ia sima o lou tino. O le meafaigaluega e le tatau ona mafua ai ni aʻafiaga i le gastrointestinal tract ma peristalsis.

Faʻapefea ona teuina?

E na o le soifua maloloina ma aʻa tetele e mafai ona teu i taimi umi.

Metotia mo le teuina o le olive oona fou:

  • I le pito i lalo poʻo le potu. O lenei metotia e mafai ona faʻaaogaina e tagata nofomau o fale poʻo tagatanuu o loʻo i ai se fale mautotogi i luga o le fola o le fale ma se fogalalo. Aʻo leʻi selesele aʻa laau mo le taumalulu, e manaʻomia ona faʻamago. O mea sili ona lelei o rhizomes uma o loʻo teuina i totonu o koneteina ma oneone. O le vevela i totonu o le potu e tatau ona maua ile 0 i le +5 tikeri.
  • Frost. E manaʻomia ona fufuluina lelei aʻa, vele, tipi i ni fasi 'ie 5-7 cm le umi ma vaevaeina i totonu o pepa. Horseradish e mafai ona teuina i lenei auala seia oʻo i le isi seleselega. O le oloa e le maumau lona tofo ma uiga lelei.
  • Toto. E mafai ona faʻaaogaina le suka o le horseradish e pei o se faʻavave mo pipi poʻo se faʻaopoopoga i sauga. E mafai ona e faʻagogo i le ea, i totonu o le ogaumu, i se masini faapitoa mo fualaʻau.

Matou te valaauliaina oe e matamata i se vitio i le auala e teu ai le galala mo se taimi umi: