Fualaau aina

O le ausia moni o le au faifaatoʻaga o le ituaiga o le potato potato o Serpanok: faʻamatalaga, uiga ma ata

O le Sipanuka ituaiga eseese o le pateta na gaosia e le au faifaatoaga a Ukrainia ma ua faamoemoe mo le galueaiina o fanua tau alamanuia ma i faatoaga tumaoti.

O le ituaiga ua manumalo i le faatuatuaina o tagata faatau ma ua salalau lautele i atunuu eseese - i luga o Ukraine, Belarus, ma itulagi Tutotonu o Rusia.

I totonu o lenei tusiga o le a matou faʻamatalaina auʻiliʻilia mea e uiga i le ituaiga o pateta a Serpanok, o a faʻapitoa o le totoina ma uiga autu.

Faamatalaga o aʻa

Igoa tulagaSerpanok
Tulaga lauteleuluaʻi fua o le laulau mama, faʻasaga i le lamala, e mafai ona faʻaputuina faʻalua
Gestation periodO le uluai kopiina e mafai i luga o le 45 aso ina ua maeʻa le germination, le lua - i le 55 aso
Manatua Pule12-15%
Masima o fai pisinisi90-145 gr
Le numera o fatu i totonu o le togavao10-15
Tuuina atu170-215 c / ha
Quality Consumerlelei le tofo, e le kukaina le pulupulu, e fetaui lelei mo soupisi ma fulu
Faanatinati94%
Lanu o le paʻule piniki
Pulp lanukulimi
Nofoaga sili ona fiafia i ai eriaCentral
Faʻafitauli faʻamaʻipuipuia i le kanesa o le pateta, paʻu ma viral viral, aafia i le nematode auro
Vaega o le tuputupu aefaiga faʻapitoa faʻapisinisi, faʻatoʻaga loloto - 10-12 cm, e le lelei le taliaina o mea e maua mai i faʻamalaʻau
FaʻatonuInstitute of Potato UAAS (Iukureini)

Ata




Faʻamaumauga autu

Potatoes "Serpanok", faʻamatalaga o le eseesega ma uiga: e faatatau i le laulau i le amataga vave. O le gaosiga e amata mai i le 170 i le 215 pasene i le hectare. Tulaga aloaʻia aloaʻia - 314 sene i le hectare. O le muamua eliina e mafai ona faia i le 45 aso pe a uma le germination, ae o le pateta e oʻo i le maualuga o le gaosiga e oʻo i le pito o le vaitau tuputupu aʻe. E faʻapefea ona tupu vave le pateta o loʻo faitauina iinei.

E mafai ona faʻatusatusa le gaosiga o le pateta Sipanati ma isi ituaiga i le laulau i lalo:

Igoa tulagaTuuina atu
Matagofie400-450 c / ha
Veʻa670 c / ha
Tiana220-350 c / ha
Yankae oʻo atu i le 630 c / ha
Svitanok Kieve oo atu i le 460 c / ha
Santana160-380 c / ha
Nevsky300-500 c / ha
Taisiyae oo atu i le 460 c / ha
Colomba220-420 c / ha
Lapot400-500 c / ha

E le mafai ona puipuia le tuilaupapa i le faaleagaina o masini., o loʻo selesele lelei le seleselega. Matou te ofoina atu ia te oe se auiliiliga auiliili ile auala e teuina ai pateta i le taumalulu, o a faaupuga, auala e fai ai i pusa.

O le moega o le pili o Serpanok pateta e oʻo atu i le 94%. Atonu o le totoina o fatu ile lua taimi i le tausaga, ae o le seleselega muamua e sili atu ona tele.

Fugalaau maualuga, tuusaʻo, maualuluga. O lala e le o televave, lanu matamata lanu meamata. O lau e lapopoa, lanumeamata lanumeamata, ma pito i lalo.

O le corolla e faʻatusatusa, e faʻaputuina mai fuga lanu paʻu-lanu violē. O togalaau e masani lava e le noatia. O aʻa e malosi, 10-15 filifilia pateta ua faia i lalo ole pulou taitasi. O mea e le o fefaʻatauaʻiga po o mea leaga e fai sina mea itiiti.

Manaoga mo agrotechnics i vasega maualuga mo uluai pati pateta. Ua totōina pusa i le tautotogo, i le palapala, lea o loʻo taofia ai le lava o le susu. O le eleele ua vaʻaia ma le faʻaeteete ma faʻafefiloi ma le humus O le faʻaleleia o eleele e faia i le loloto o le 10-12 cm.

E tatau ona inu vai i le taumafanafana vevela, mo le vaitau e le itiiti ifo ma le 2 ni sulu e manaʻomia mo le faʻavaeina o le maualuga ma le faʻaumatia o vao. Laʻei pito sili i le loto, ae aua le faʻaleagaina mea faʻamalolo.

Faʻafefea ma pe afea e faʻaleʻeleina ai pateta ma pe faapefea ona fai saʻo pe a totoina, faitau i ni vaega eseese o la tatou 'upega tafaʻilagi. Ma le mea uma e uiga i mulching potato.

Toto puipuia i le tele o faamai Solanaceae: kanesa o le potato, paʻu, vailaʻau eseese, Alternaria, Fusarium, Verticillia. I tulaga faigata, o le faʻamaʻi pipisi i le cyst nematode e mafai. O loʻo i ai se tulaga lamatia o le tuai o paʻu o laulaʻau poʻo fatu.

O le pati e manaia le tofo e aunoa ma le tele o le mago po o le vai. O le mea e maualalo ai le maso o le mea lea e puipuia ai fatu mai le vevela. pe faʻapogisa pe a oti.

Fugalaau matala e mafai ona kukaina atoa, loloto-falai, tao tao, pusa. Aua e le fetaui palu pateta. Faitau foi e uiga i le auala e teu lelei ai mea e teu ai ma fatu ma pe mafai ona faia i totonu o le pusaaisa.

Amataga

O le Sipanipolo eseese o le pateta na gaosia e le au faifaatoaga a Ukrainia. Potatoes maua e ala i le sopoia 2 fua o fua o uluai fua amata - "Vaomatua" ma "Romano". O le amataga o le UAAN (National Academy of Agrarian Sciences). O le togi na aumai i le Resitara a le Setete o Rusia i le 2008. Zoned mo Atumotu Tutotonu ma North-West, e mafai ona ola i isi eria ma se tau le lelei.

O le faʻaleleiaina o faatoaga ma i totonu o faatoaga, e fautuaina, e mafai ona toto i luga o fanua tetele. Faʻaleleia le pateta ua leva ona teuina, lelei le feaveaia, e talafeagai mo le faʻatau atu poʻo le faʻasalalau.

O le mafai ona tausia lelei o se uiga taua mo pateta. I le laulau o loʻo i lalo o le ae maua lenei uiga i ituaiga eseese:

Igoa tulagaLaʻau
Timo96%
Arosa95%
Tautotogo93%
Vineta87%
Impala95%
Zoraka96%
Kamensky97%
Latona90%
Lyubava98%
Le manuia88-97%

Malosiaga ma vaivaiga

Faatasi ai ma mea taua o le eseesega:

  • sili ona manaia tofo;
  • fua lelei;
  • uiga maualuga o uiga o fatu;
  • afaina o le lamala;
  • leai se tausiga;
  • avanoa e teu ai taimi uumi;
  • mea e gaosia i le fatu e le faigofie i le faʻaleagaina;
  • tetee atu i nisi faʻamaʻi.

O mea le lelei e aofia ai le mafai ona maua i siama ma se nematode. po o le tuai o le paʻu, ma le lagona lelei i le tuufaatasiga o le eleele. I le vevela vevela, o aʻafiaga e aʻafia e faʻamaʻi.

Vaega o le tuputupu ae

O le vave o le pipi, e fuafua i le itulagi, e mafai ona totoina i le faaiuga o Mati, Aperila poʻo Me. I le vave malaga mai, e mafai ona e maua ni fua se 2 i le tausaga. Lelei mo le totoina - o le eleele ua faamāfanafanaina e oo i le 10 tikeri Celsius, taofia lelei le lelei o le susu. E vave ona totogo fatulaupapa, e le manaʻomia le masani ona inu.

Aʻo le i taunuu aʻa o togalaau e togafitia ma le vailaau faʻamaʻi poʻo le faʻalauiloaina o le tuputupu ae. Laʻau laiti laʻititi e le faʻaleagaina e faʻamaʻi pipisi e filifilia mo le luluina. E leai se aoga o mea taugata e itiiti le fua, o aʻa e leai se lapopoa ma le mamafa.

A maeʻa le faʻamamago, ona faʻafefeteina lea o le kulupu i le susu mafanafana, o lenei metotia e faʻamautinoaina ai le vave ma le faʻalelei o foliga o ni paʻu malolosi. E manaʻomia e Potatoes le eleele mama ma le maualuga o le oneone poʻo le eleele uliuli. Mo le sili atu o le tau o meaʻai, o le humus ua faʻaofiina i le eleele. O le a puipuia e le ash ash le puipuia o le susu ma pala.

O laau toto e toto i se mamao e 30 cm mai le tasi, o fatu e faʻalauteleina i le 10 cm. O le tele o aisles e faafaigofie ai le tausiga o laau. Mo le taimi o le totoina, latou te taʻavale i luga i le 2 taimi, faia ni 'olo maualuga.

E tatau ona faʻafefe vai i tulaga o se lamala. Laʻei e tasi e ono mafai ona fai i superphosphate poʻo vai mullein. Faʻatoʻa faʻaleleia faʻamaʻi, ae mafai ona saofagā i le faaputuputuina o kulimi i totonu o fatu.

A oʻo ina totoina pateta, e masani ona manaʻomia le tele o pulumu, e masani lava mo le puleaina o manu.

I luga o la matou 'upega tafaʻilagi o le ae maua ai auiliiliga auiliili e uiga i aoga o le faʻaaogaina o fualaau faʻamaʻi ma vaovao mo le totoina o pateta.

Aʻo leʻi faʻamamāina le vao ua vavae ese mai le vao. O lenei mea e mafai ai e fatu ona ola ma faaputuputuina le maualuga o meaʻai. A maeʻa ona eliina, ona tuʻuina lea o tubers i luga o le fata mo le faʻamamaina lelei.

Faitau foi e uiga i le totoina o pateta i lalo o le vaomago, i totonu o ato ma paleni, faapea foi ma tekonolosi a Dutch ma isi metotia.

Maʻi ma faʻamaʻi

Vailaau eseese o pateta "Suavai" faʻasaʻo i faʻamaʻi viral, kanesa o pateta, paʻu masani. Faatasi ai ma le vave totoina ma le seleselega, e le afaina ai fatu i le leva o le pala; mulimuli ane ua faamataʻuina le gasegase e afaina.

I lenei tulaga, o le totōga o loʻo faʻapipiʻiina ma faʻapipiʻiina i apamemea o loʻo aofia ai. Muamua togafitiga o fatu faʻatasi ma le faʻaogaina o le eleele ma faʻapalapala faʻamaʻi pipisi e fesoasoani foi. E tosina atu tama talavou eseese meaola faalafua: Colorado beetles, cicadas, miti spider, aphids.

I le taua i le Colorado potato beetle o le a fesoasoani i vailaʻau: Aktara, Corado, Pule, Pule, Prestige, Uila, Tanrek, Apache, Taboo.

E tāua le vaʻaia ma le faʻaeteete le eleele aʻo lei totoina, aveese otaota ma isi mea mai fafo e mafai ona avea ma se mea e gaosia ai iniseti.. E taua tele le aveeseina o vao i se taimi tatau, e mafai ona mulimulu le laina o laina i vao vao mago.

"Serpanok" - o se ituaiga taimi e tofotofoina, peleina e le tele o fai togalaau. Faʻasalaga lelei, o laʻau e lapoa, e oʻo lava i le suamalie, latou te vave amata ma e lelei ona teuina.

Lalo o le laulau o le a e maua ai sootaga i tala e uiga i ituaiga o pateta e masani ona lelei i taimi eseese:

Taeaga tuaiLaititi vaveFaʻamaʻaʻa
AuroraBlack PrinceNikulinsky
SkarbNevskyAsterix
LototeleLotoCardinal
RyabinushkaLe Alii eKiwi
PalaʻeleRamosSlavyanka
ZhuravinkaTaisiyaRocco
LasockLapotIvan da Marya
MagicianCapricePicasso