Fualaau aina

Spaniard Russian: i le fea atunuu na latou amata amata ona totoina pateta?

O pateta o se tasi lea o fualaau lauiloa i le lalolagi. O se tasi o le lima o laau taua e sili ona taua faatasi ai ma sana, araisa, saito, ma le va o vao e le o le vao, e muamua muamua.

Ua tupu i le silia ma le 100 atunuu i le salafa o le lalolagi. O le toatele oi latou, e aofia ai Rusia, e selesele pateta e le gata mo le taumafaina, ae faapea foi mo le auina ese atu i fafo.

I le tusiga o le a tatou aoao auiliiliga e uiga i le talafaasolopito o aʻa, faatusatusa le fua o pateta i atunuu e sili ona lauiloa.

Talafaasolopito

O fea o lo tatou paneta mo le taimi muamua na amata ai ona toto pateta? Muamua mai Amerika i Sautelea e mafai ai ona e feiloai i lona tuaa vao. Sa talitonu saienitisi na amata ona totoina e Initia Initia lenei laau pe a ma le 14,000 tausaga talu ai. Na sau o ia i Europa i le ogatotonu o le 16 seneturi, na aumaia e le au Sipaniolo. I le taimi muamua na ola aʻe fugalaau mo ni mea teuteu, ma o fatu na faʻaaogaina e pei o meaʻai manu. Na o le 18 senituri na amata ona faʻaaogaina e fai ma meaai.

O le tulaʻi mai o pateta i Rusia e fesoʻotai ma le igoa o Peter I, i lena taimi sa avea ma se meaʻai matagofie, ae le o se oloa tele.

Ua salalau atu le palatini mulimuli ane i le afa lona lua o le 19 seneturi.. O lenei mea na muamua atu i le "rioti a le pateta", mafua mai i le mea moni e faapea o tagata o le nuu na faamalosia e toto pateta i luga o poloaiga a le tupu, latou te le iloa pe faapefea ona latou aina ma faaaoga fualaau suamalie, ae le o ni fualaau maloloina.

Faitau atili pe o fea ma pe faapefea ona totoina pateta i Rusia i totonu oa tatou mea.

Matou te fautuaina foi le matamata i le vitio e uiga i le talafaasolopito o pateta:

Flag photo

Ma o le fuʻa lenei o le atunuu lea na amata ai ona latou totoina pateta.

Tuutuuga ma nofoaga o le galueaiina

O nei pateta e mafai ona maua i konetineta uma o loʻo i ai le palapala. O le mea aupito sili ona talafeagai mo le tuputupu ae ma le maualuga o gasegase ua manatu o ni vaega o le vaʻaia, vaʻaia ma le vevela. O lenei aganuu e fiafia i le tau malulu, o le vevela sili ona lelei mo le fausia ma le atinaeina o tubers - 18-20 ° C. O le mea lea, i totonu o vaomatua, ua totoina pateta i masina o le taumalulu, ma i totonu o latitudes i le amataga o le tautotogo.

I nisi o itulagi laiti, o le tau e mafai ai ona e totoina pateta i tausaga taʻitasi, ae o le taamilosaga o le sau e na o le 90 aso. I tulaga malulu o Europa i Matu, o le seleselega e masani ona faia i le 150 aso talu ona totoina.

I le 20 senituri, o Europa o le taitai o le lalolagi i le gaosiga o pateta.. Mai le afa lona lua o le seneturi talu ai, na amata ona salalau le pateta i atunuu o Asia i Saute, Initia, ma Saina. I le vaitau o le 1960, o Initia ma Saina na gaosia ma le sili atu ma le 16 miliona tone pateta, ma i le amataga o le 1990, sa sau China i luga, lea o loo faaauau pea ona oo mai i le taimi nei. I le aotelega, i Europa ma Asia, e silia ma le 80% o le aofaʻi o fua o le lalolagi e seleseleina, faʻatasi ai ma le tolu faʻasetusi mo Saina ma Initia.

Gaosiga i matāʻupu eseese

O se mea tāua mo le faʻatoaga o le seleselega o le seleselega I Rusia, o lenei fuainumera o se tasi o pito sili ona maualalo i le lalolagi, faatasi ai ma le eria e tusa ma le 2 miliona hectares, o le fua faatatau atoa e na o le 31.5 miliona tone. I Initia, e 46.4 miliona tone ua seleseleina mai le eria e tasi.

O le mafuaʻaga o se maualalo maualalo, o le mea moni lea e sili atu i le 80% o pateta i Rusia o loʻo faʻatupulaia e ni tagata e le o faʻatulagaina e leai ni faʻatoʻaga. Ole tulaga maualalo o meafaigaluega faʻapitoa, o le le maua o ni puipuiga puipui, o le le lava o mea totō e totoina ai - o nei mea uma e aʻafia ai taunuuga.

Atunuʻu Europa, Amerika, Ausetalia, Iapani e masani ona iloga i le maualuga o fua. (pe faʻapefea ona maua se seleselega tele o pateta, faitau i ai, ma mai lenei tusiga o le ae iloa ai pe faapefea ona lelei le toto pateta, faʻapea foi ma taʻu atu e uiga i tekinolosi fou mo fua laʻau tetele). O lenei mea e mafua ona o le tulaga maualuga o le lagolago faʻapitoa ma le lelei o le totoina o mea. O le talafaamaumau a le lalolagi e maua mai i Niu Sila, lea e pulea ai le aoina o le tusa ma le 50 tone i le hectare.

Taitai i le tuputupu ae ma le gaosiga

O le laulau lenei ma le igoa o atunuu e tupu aʻa i ni aofaiga tetele.

Atunuʻu Aofaʻi, miliona toneLaufanua laufanua, miliona miliona hectaresGaosiga, tone / ha
Saina965,617,1
Initia46,4223,2
Rusia31,52,115
Iukureini23,71,318,2
ISA200,4247,6
Siamani11,60,2448
Bangladesh90,4619,5
Farani8,10,1746,6
Polani7,70,2827,5
Holani7,10,1644,8

Faʻataulaga

I fefaatauaiga faava o malo, o le taitai o le lalolagi o Netherlands, lea o tala mo le 18% o le aofaʻiga o oloa auina ese atu. E tusa ma le 70% o oloa a Holani o fafo atu o pateta ma oloa e maua ai..

E le gata i lea, o lenei atunuu o le kamupani sili ona tele o fatu pateta ua faamaonia. O le tolu o kamupani gaosi oloa, na o China na filifilia i totonu o le 10 sili atu na auina atu i fafo, e 5% (6.1%). Rusia ma Initia e le masani ona latou auina atu a latou oloa.

AtunuʻuFaʻataulaga, miliona $ (% o faʻasalaga i fafo atu o le lalolagi), 2016
Holani669,9 (18%)
Farani603,4 (16,2%)
Siamani349,2 (9,4%)
Kanata228,1 (6,1%)
Saina227,2 (6,1%)
Peleseuma210,2 (5,7%)
ISA203,6 (5,5%)
Aikupito162 (4,4%)
Peretania Tele150,9 (4,1%)
Sepania136,2 (3,7%)

Faaaogaina o

E tusa ai ma faalapotopotoga faavaomalo, e tusa ma le 2/3 o pateta uma na gaosia i le tasi ituaiga po o le isi o loʻo 'aina e tagata, o le isi o loʻo fafagaina manu, tele manaoga faʻapitoa ma fatu. I le eria o le taumafa i le lalolagi, o loʻo i ai nei se suiga mai le 'ai o pateta fou i le gaosia o meaʻai mai ia mea, e pei o fusi falai, kesi, masini pateta masima.

Matou te fautuaina e faitau a matou isi tusiga:

  • E faapefea ona spud potatoes?
  • Auala e le masani ai ona totoina fualaau faisua i le togalaau.
  • Aisea ma le auala e faʻafefe ai pateta?
  • E faʻapefea ona tupu se fualaau aina mai fatu?
  • O le a le mulching ma aisea e manaʻomia ai?
  • O afea e faʻafefe ai pateta ma faʻapefea ona faia i le auala o le papa?
  • E faʻapefea ona faia se fuafuaga faʻapisinisi mo le gaosia o fualaʻau aʻa i luga o se fale gaosi oloa?

I atunuu atinaʻe, o le faʻaititia o le pateta o loʻo faasolosolo malie ona faʻaitiitia, ao i ai i atunuʻu atinaʻe o loʻo faʻateleina le faʻaopoopoga. E le taugata ma le le lelei, o lenei fualaau aina e mafai ai ona maua ni fua lelei mai i vaega laiti ma maua ai le soifua maloloina i le faitau aofaʻi. O le mea lea, ua faʻalauteleina le totoina o pateta i nofoaga e gata ai le tamaoaiga o eleele ma tupe faasili, faʻateleina le faʻatupulaia o le laufanua o lenei faatoaga ma faateleina ai lona sao i le faiga o faatoaga a le lalolagi mai lea tausaga i lea tausaga.