Fualaau aina

O le a le Alternaria? Faailoga i luga o laau eseese, auala e tau ai

Alternaria o se faʻamaʻi masani e masani ona aʻafia ai laau eseese i laʻasaga eseese o atinaʻe. O lenei faʻamaʻi e mafua mai i le le lelei atoatoa o fatuga o le ituaiga o Alternaria.

O le isi igoa mo Alternaria o loʻo faʻamamago pe pipiʻu. E mafai ona maua i soo se mea, ae o le faʻaleagaina mai lenei faʻamaʻi matautia e sili ona matauina i le itu i saute.

E faʻapefea ona iloa le faʻamaʻi i aganuʻu eseese, o le a e aʻoaʻoina i la matou tusiga. Matou te fautua atu foi e matamata i se vitio aoga i luga o le autu.

O le a le mea?

O le faʻaipoipoina i le lanu uliuli e mafua foi i Alternaria spp.. I lenei aganuu, o le vaega pito i lalo o le laau e afaina muamua, ona afaina ai lea o le maʻi. E mafai ona atiaʻe e le lanu uliuli le:

  • pulu;
  • aʻa;
  • lau.

O fea ma faʻapefea ona faʻaalia mai?

O le maʻi na te lagonaina i le tulaga o foliga vaaia o le tumutumu ma faaauau pea i le taimi o le taumafanafana. Alternaria e faʻaalia i vaega o le laau i foliga o lanu enaena ma le necrotic, lea e mafai ai ona vaaia le tino maliu. O le lanu enaena o Brown ma se paʻu pogisa, lea e aofia ai ni vevela o le ogo, ua faia i luga o nofoaga ua faaleagaina.

I lalo o tulaga lelei, e mafai ona iloa nei avanoa 2-3 aso pe a mavae le liona. A mavae le 2 aso latou te foliga mai o ni paʻu ulumatua e fai ma fevaevaeaʻiga ma taimi umi. O vaega ua faaleagaina o le a avea ma mea e pala ma pala..

Alternaria e atiina ae pe a suia le vevela o le tau ma le timu po o le timu. O le vevela sili ona lelei mo le atinaʻeina o lenei maʻi o le + 24 ° C-30 ° C, o le laʻititi - + 7 ° C.

O le a le mea matautia?

O le lamatiaga o Alternaria o le tuʻuina atu o spores i fualaau maloloina.. Latou te faia:

  1. iniseti;
  2. timuga;
  3. le matagi
TAULAʻI: E mafai ona faʻauʻu umi mo le umi o totoe o laau totő ma le palapala, faʻataʻitaʻiina isi faʻamaʻi muamua. O le faʻamaʻi e oʻo atu i le 50% o le gau.

O a aganuu e mataʻina?

O le faʻamaʻi e afaina ai aganuu nei:

  • tamato ma kapisi;
  • pateta ma le pikiaka;
  • pepa ma le la;
  • eggplants ma le zucini;
  • vine ma fatu;
  • kāloti ma aniani;
  • henbane ma belladonna;
  • lapoʻa ma tapaa;
  • pulumu petunia, ma isi.
  • aiga o nightshade.

Faʻapefea ona iloa?

Alternaria e mafai ona iloa e vaega nei. I luga ole laʻau o loʻo i ai nofoaga e ese le ese mai le vaega maloloina. O latou o nifo o pogisa o ni foliga le lelei. E masani ona i ai foliga o le maanuminumi io latou luga. Rotating i Alternaria e tupu mai i le avea o se mago matutu..

Tulaga lautele o le puipuiga ma le puleaina

E i ai faiga tutusa i laau uma e puipuia ma foia ai lenei maʻi matuia. E aofia ai:

  1. fua o le seleselega;
  2. otaota vao;
  3. faʻaeteete togavao faʻatoʻaga;
  4. faʻaaogaina o se soifua maloloina faʻapitoa ma gafatia;
  5. fatuina o fatu;
  6. togafitiga faʻatau.

Togafitiga ma fomaʻi e tatau ona faia aʻo leʻi oʻo mai faailoga o Alternaria i luga o laau.

Faʻavae o suʻesuʻega ma togafitiga i nisi tulaga

O le amataga ma le tuai o le magogogogo. I le vave vaʻaia, 15-20 aso aʻo leʻi amataina le vaʻaiga, faʻapipiʻi manino ma foliga fugalaau, lea e faʻafefiloi ma se leona malosi ma lau lanu samasama. I le lumanai, latou te mamago. Afai e aʻafia le gaʻo i le faʻamaʻi, ona maua ai lea o maʻi pipisi i luga. O se taunuuga, o le a mamae le laau ile taimi.

FUAFUAGA: O le umi o le afaina mago e masani ona aliali mai i le pito i tua o laʻau i le faaiuga o le fuga. O lanu e paʻuuli enaena i le lanu, ma e mafai ona matauina se patina olive vao io latou luga. I le tau vevela, o le maʻi e mafai ona iloa e ala i le fesuiaʻiina o fasi lau e pei o vaʻa.

I luga o tamato

I tamato, o lenei maʻi e taʻua o le zonal poʻo le nofoaga malogo.. E fai ma sui o se mea lamatia i le laau, e aliali mai loa pe a uma ona totō laau totō totogo i totonu o se fale lauʻeleʻele poʻo le eleele palapala.

O lenei faʻamaʻi e sili atu ona faigofie ona puipuia, faʻamautinoa e ono le mafai ona maua le fua. E tatau ona fufuluina vao ma mulimulitai i tulafono o le seleselega o fua. E tusa ai ma i latou, e le tatau ona totō tomato i le mea na totoina ai muamua:

  • pateta;
  • pepa;
  • kapisi;
  • eggplants.

E tatau ona i ai se fanua faʻavae i le va o tamato ma pateta.

I luga o le pateta

Alternariosis i fua o le aʻa e masani ona aliali i le ogatotonu o Iuni ma tumau ai seia oʻo i le tautoulu.. O le faʻamaʻi e sili atu i le vaeluaga o meaʻai. A maeʻa ona faʻaleagaina laʻau ma lau, o loʻo i ai se faʻalavelave i le tuputupu aʻe o fatu, lea e lilofia foi i ni pogisa, pe ua le toe faia foi.

Suʻeina le alualu i luma e faʻamanuiaina e:

  1. le lava o le vai;
  2. susu, ma tumau ai i le sili atu ma le 2 itula i le laina;
  3. auai i luga o le aganuu vao.

A o le totoina fatu, ua fautuaina e togafitia i latou i ni sauniuniga:

  • Baktofit;
  • Faʻatasi;
  • Ridomil Gold;
  • Faʻatonu;
  • Anapogi

Muamua togafitiga e tatau ona faia e le sili atu nai lo le tau o le tau e lelei mo le atinaʻeina o le maʻi.. O manua nei e faia i se malologa o le 10-14 aso.

I luga o le saito

O le suia o fua o le seleselega e amata ona faaalia mai i le taimi o le fugalaau ma pe a tumu le saito i le pala. O lenei mea e mafai ona iloa mai i le pogisa o loʻo aliali mai i luga o le maʻa. Mulimuli ane, i le vaitau o le a tupu ai le saito, ua maitauina le faapouliuligia o le masini. O le falaoamata mai lenei siama e lanu uliuli ma e maualalo ona uiga tao. Laʻau totogo mai nei fatu e le ola lelei ma faʻalauteleina, lea e mafua ai ona faʻaitiitia le fua. O auala o tauiviga e talitutusa lava ma mataupu ma isi aganuu.

I vine

O faailoga muamua o faʻamaʻi vine i le masina o Me.. Malamalama i luga o laula ma moli. O le paʻu o vine e amata ona susulu, ona faapipiiina ai lea i luga o se paʻu pogisa. O le a latou vevela, taofi le pala, oti, ma mea e matua vevela, maua se tofo le lelei.

Mo togafitiga o Alternaria vine o fualaau faasaina:

  • Ridomil Gold;
  • Oxy;
  • Garth

I luga o le la

O le maʻi ua faʻamautuina i le vaitau o le talosaga ole fatu, e masani lava mo le 20-25 aso talu ona maeʻa le fugalaau. I le pito i tua o le ato ma le faalauteleina o le pito i lalo o le ato e foliga mai e lanu enaena, lea e faalautele atu. E i ai le faʻanoanoa faifaipea o masini totonu o le ato ma le laau atoa.

O le iʻuga, o meaʻai e muta le tafe atu i fatu, o le ato e sili ona enaena. O ato ma fatu e avea ma mea leaga, masani ona aʻafia i le faʻamaonia o le lavea ma le mea e mate ai.

Mo le puipuia o le atinaʻe o le sunflower alternariosis, e tatau ona mataituina auala puipuia lautele, faʻaleleia le fua o le eleele, ma selesele le seleselega i fuaitau vave lelei. Aua nei galo le faʻaaogaina o metotia o le tauivi.

I luga o le aufana

O le maʻi e faigofie ona iloa i vaʻa papaʻe paʻepaʻe i luga o fulu.. O lanu mumu e masani lava ona aliali mai io latou pito, ma pe a faʻapipiʻi faʻatasi ma le paʻepaʻe, e vave ona mate vave aniani. E fautuaina ia togafitia aniani ma le fiva i le taimi ua i ai faailoga o le maʻi, ma o le susu e tumau i fulufulu mo le 11 itula.

I luga o le zucchini

I le taimi muamua, o le maʻi i le zucchini e foliga mai o ni lanu paʻepaʻe papaʻe ma enaena, ona faʻapipiʻiina lea o fualaau faisua i patina paʻu paʻu. Latou te faasolosolo malie lava i le lapoa, ona ufiufi lea o le pepa atoa, lea e mou ma mate.

O le faʻamaʻiina o le fatu e tupuga leaga ma tupu. Ina ia aloese mai lenei mea, e tatau ona e faia ni fua talafeagai.

E tatau ona faʻaumatia vao, mamao ese mai le aoina o le seleseleina. I le i ai o Alternaria, o togavao ma le zucchini e tatau ona sosolo i fuluʻi fatu..

Fuafuaga puipui

  • Ina ia mafai ona taofia le tupu mai o Alternaria, o le totoina o laau ma fofo talafeagai o le a sili atu ona lelei.
  • Ia mautinoa e fufuluina le palapala, i se taimi tatau e faʻaumatia ai fualaʻau faʻamaʻi.
  • E tatau ona tatou filifilia ituaiga eseese e puipuia i lenei maʻi.
  • E manaʻomia e le tele o laau e fusifusia, e fautuaina e aveese laulaau maualalo.
  • E le mafai ona taofia le faʻaleagaina o masini i tubers.
  • O pateta afaina e tatau ona teena i le taimi.

Faʻaaoga faʻatau saʻo.. E tatau ona le sili atu le maualuga o le eletise i le palapala. Ia mautinoa ia faia ia mineral fertilizers, lea e aofia ai le potassium.

Afai e mafai ona iloa le suiga i le taimi muamua, ona mafai lea ona taulimaina i se tasi vaitau. Ae ui i lea, e le mafai ona finau e faapea o le a le mafai ona toe maua mai le faʻamaʻi, o lea e taua tele ai le puipuia o agronomic togafitiga. Afai e mulimulitaʻia tulafono uma, o le a le taufaʻatauina ia laau i soʻo se faʻamaʻi.