Laʻau

Calathea - lauolaola susulu matagofie ma fugalaau mataʻina

O Calathea o se laʻau masani mai le aiga o Marantovian. E iloga i laʻau matagofie ma lau fugalaau e le masani ai, e foliga tutusa ma paʻu umi. Calathea o se matua vavalalata o le uʻamea ma le kentanty, ae o loʻo i ai ni eseesega taua. O lona atunuu o Central ma Latina Amerika. E masani ona maua le laau i le ogatotonu o vaomatua. I isi latitudes, ua tupu aʻe le fugalaau e pei o se fale ile fale. O lona amio e sili atu le matagofie, ae o le matagofie matagofie e tatau ona i ai le gauai faapitoa.

Faʻaaliga

O Calathea o se laufanua faʻalauiloa ma se uʻamea faʻafefeteina, fetolofi. I luga o lea tulaga, o le tuputupu aʻe ma soʻo se tama teine ​​ua faia. O laʻau lapopoa e lalagaina ai le vao 50-150 cm le maualuga ma le 30-60 cm le lautele. 5-6 lau laʻau e faʻaopoopo i tausaga taʻitasi.

O laupepa e iloga i le tele o foliga ma lanu eseese. O i latou uma o loʻo i luga o petioles umi e ola mai le eleele. O le laupepa lafola o le oval (lautele poʻo le faʻaloʻolo), faʻapea foʻi ma le lafoaʻi. O se laumei lamolemole ei ai lona mata. I luga o lona fogaeleele o se mamanu tulaga ese o lanu, laina ma togitogi. E masani lava e foliga tutusa e tusa ai ma le ogatotonu.








I le tautotogo po o le mafanafana, e aliali mai i lalo o laʻau. E sili atu lo latou malamalama pe sili atu le masani. E tofu i luga o se uili umi e ufiufi ma se faʻailoga lautele. Laititi lanu violē poʻo le lilac buds e natia i lalo o le umi ma sili atu le matagofie o meaʻai. Latou te faia se faʻaogaina o le faʻaogaina o le tino. O le lanu e taatele i paʻepaʻe, samasama, lanu viole ma moli. E tolu-corolla corollas ua lapotopoto, paʻu pe pisapisao, gaʻo saʻo.

Faailoga ma talitonuga taufaasese

O le matagofie o calathea o se fugalaau o le soifua manuia o le aiga. O ia o se malo faʻafeiloaʻi i totonu o le fale, aʻo ia faʻaaogaina le malosiaga le lelei ma e fesoasoani i le faateleina o le fiafia, malie, ma le mafanafana. O faʻafefete ma fefinauaiga o le a vave ona mou atu, ma o se uiga lelei o le a faʻaaogaina atoa. O tagata e valavala e sili atu ona o mai i sea fale. O le siosiomaga mo tagata uma o le a sili ona lelei. Mo aiga, o se ponesi faaopoopo o le a avea ma mea moni e faapea o le kalatea e maua ai le malosi i le amio ma le faia o le tagata lava ia i tagata le saogalemu.

Ituaiga o Calathea

I le aotelega, i le faʻavasegaina o fatu, e 286 ituaiga o meaola ua tofia i le ituaiga o Calathea. Toeitiiti lava o mea uma e mafai ona tupu i totonu, ae o mea nei e sili ona lauiloa:

Saffron Calathea (crocata). Toto laau e nonofo i talafatai o le Amasone. O lanu lanumeamata lanumeamata ma se lanu enaena lanu enaena e foliga mai o le ogatotonu o foliga o le ogatotonu. I le faaopoopo atu i le laʻau, o lanu moli matagofie susulu i luga o le lanu violē umi e tosina. Mo lenei ituaiga o fugalaau, o le ituaiga o meaola e taʻua i nisi taimi o le "afi mumu". Fugalaau fugalaau ia Ianuari-Fepuari ma tumau ai i le 4 masina.

Saffron Calathea

Calathea Locket. O le tagata nofo i matu-sisifo o Pasila e 40 cm le maualuga ma tupu ai lanu lanumeamata vaivai ma le siliva ma le lanu viole. Latou te faia se mea ofoofogia matagofie. O le pito i lalo o laʻau o le lanu violē; e mafai ona iloa i afiafi pe a liliu lau.

Calathea Locket

E matagofie tele Calatheaia faʻamalosi (lancifolia). O lenei vaomatua e oʻo i le 70 cm le maualuga e maua i vaomatua. E iloga i laʻau uumi umi ma se vevela tutotonu ma galu i autafa. O le laʻau e 24-27 cm le umi ma le 5 cm le lautele. O loʻo iai le pile i luga o le petiole lanumeamata, ma o loʻo ufitia le mata i le lanu uliuli ma laʻau.

E matagofie tele Calathea

Calathea Varshevich. O le ogalaau tele e aofia ai laʻau ovalu ma se mea malu ma le vevela. E i ai la latou lanu uliuli lanu meamata ma le lanu mumu-lanu mumu. O meaola e pei o le lanu paʻepaʻe po o le paʻu o le kulimi, e aofia ai ni mea faʻamaʻamilo, e pei foi o peti.

Calathea Varshevich

Calathea taea (zebrina). O le matagofie o le laufanua e oʻo atu i le 60 cm le maualuga e aofia ai laʻau lapoa tele i le umi, petioles. O le umi o le lapisi laulau e oʻo atu i le 40 cm ma le lautele e 16 cm. O le lanu lanumeamata lanumoana o le laupepa e ufiufi i fasi paʻu ma le pogisa e maua ai se foliga tutusa. O le pito susulu e mumu. I luga o pedicels pupuu, ua fuga mai le paʻepaʻe paʻepaʻe ma le paʻepaʻe.

Calathea tafe

Calathea rufibarba, lanu mumu. O le laau e fai ai se vao mago e lauitiiti, lanu susulu. I le pito i luga o le laʻau e toetoe lava o le lanu lanu meamata, ma i tua o loo valiina i le lilac-piniki. O lenei ituaiga meaola e le faʻafefeina le togavao.

Calathea rufibarba, mūmū mūmū

Calathea teuteu (ornata). O nei ituaiga o meaola e ola i totonu o Colombian tropics ma o loʻo faʻatusatusa i le telē. O lona lau, o laʻau tusi e 10-20 cm le umi ma 5-7 cm le lautele O le petiole e 5-12 cm le uumi. O le faʻaaogaina o le ulu i le paʻepaʻe paʻepaʻe poʻo le lanu violē e ola ile 6-8 cm le umi. Latou te ola i luga o luga o paʻu e oo i le 30 cm le umi. O le tele o calathea Sanderian e oʻo ile 50 cm le maualuga. E aofia ai lau lanu lanumeamata lanumoana ma lanu enaena.

Calathea teuteu

Calathea Makoya. O laau teuteu e oo i le 50 cm le maualuga e maua i le vaomatua o vaomatua Pasila. E iloga i laʻau lapopoa, lautele-lau o loʻo i ai se lauulu susulu, faʻafefeteina. I luga o se malamalamaga malamalama o lanu uliuli lanumoana e sau mai le veto tutotonu.

Calathea Makoya

Calathea Kenese. O foliga sili ona mataʻutia ma laʻau paʻu paʻu e ufiufiina i se lanu siliva-lanumeamata. O lo latou umi e oʻo i le 40 cm.

Calathea Kenese

Laulaga calathea (orbifolia). O se laau toto e oo atu i le 75 cm le maualuga e lautele lautele, e toetoe lava a lapotopotoina lau o loo i ai se lanu lanumeamata lanumoana e ufiufi i manulele lanu e fetaui ma le veto tutotonu.

Calatea rotundifolia

Calathea Lubbers. Laʻau tele i laʻau ovalu e oʻo i le 40 cm le umi. I luga o se lanu lanumeamata lanumeamata o lemoni samasama samasama.

Calathea Lubbers

Faʻatauga auala

Calathea faʻalauteleina e ala i tipi, fatu ma vaevaega o le togavao. O le faʻaleleia o fatu o le a sili ona faigata ma faʻatau taimi. Faaaoga e pei o fatu fou pe a mafai. E lūlūina i totonu o pusa papaʻu e tumu i palapala ma oneone. O le mamao o le 2-3 cm e manaʻomia i le va o fatu. O fatu e tosoina i totonu o le eleele, faʻapipiʻi ma ufiufi i se ata. E teuina le fale kuka i le vevela o + 21 ... + 25 ° C. A maeʻa le 2-4 vaiaso, ona tulaʻi ai lea o pine. A o latou tuputupu ae, latou te faatumuina le eleele fou i le maualuga o le 1 cm. Ua totoina laau toto mo le tele o itula i le aso, ona aveese loa lea o le malutaga. E toso i latou i ni ipu.

Mo le tipi, o se laʻau ma se petiole ma se vaega o le vaʻa eleele e vavaeese. Ua totōina i totonu o togalaau susu i le oneone. E faʻamamaina 'oti ma ufiufi i se ata tifaga. E manaʻomia le faʻaleleia masani. O le ea vevela e tatau ona + 22 ... + 24 ° C. Latou te tuʻuina atu foʻi le malamalama ma le faʻafefe. O le faʻafeiloaʻi i totonu o se fagu fou e faia ile tausaga mulimuli ane.

O se tagata matua malosi i le taimi o le totoina o le toto e mafai ona vaevaeina i ni vaega. Soo se faaleagaina i aʻa e manaʻomia ai se toe umi ona toe faʻaleleia, o le mea lea, i le taimi o le togafitia, e manaʻomia le lapataiga aupito maualuga. O le vaega o le coma e aveeseina ma o le aʻapaina o aʻa o le a malepelepe i totonu o se numera itiiti o solo. Faʻaaogaina se naifi e le fautuaina. O nofoaga sese e sosolo i paʻu oona ma ua totōina laau fou i ni ipu uʻamea laiti ma le eleele faapitoa. Amata i le taofiofia o fugalaau i le maualuga ma le mafanafana malamalama. O le maualuga o le vevela e + 22 ... + 25 ° C.

Aiga Tausi

O Calathea o se laau e sili ona mataga ma faigata. E le mafai e tagata uma e teu vine ona totoina i le fale. O se fugalaau e sili atu ona lelei lona tuputupu aʻe i totonu o se fale kati. Ae ui i lea, o le gauai totoʻa, o avanoa o le mauaina o se vaomatua lanumeamata matagofie e tele.

Malamalama Laʻau o le malu-faapalepale, ae loloto i totonu o se potu pogisa o le a latou le toʻa. E tatau ona e filifilia se potu susulu e aunoa ma le susulu o le la. Faatasi ai ma le leai o se malamalama, o le motusia o le motusia o le mamanu ua mou atu, ma o le tele o mea, e mafai e laulaau ona gaugau.

Lulu Mo le masani masani o le tuputupu ae, e manaʻomia le vevela o le ea e aunoa ma ni fesuiaiga mataga ma tusi. Ia Aperila-Oketopa, e tatau ona i totonu + 21 ... + 24 ° C. O le totoe o le tausaga e taamilo + 16 ... + 20 ° C.

Totogi. E sili atu le mafanafana o le fale i le humidity o le 80-90%. E tatau ona e faʻamalolo le pale ma o nisi taimi e taele i lalo o se mafanafana. Faʻaauau ona tuʻu ai fata ma le susu susu poʻo le vai manino. O le fufuluina e faia i pu laiti ina ia le aoina mai le vai ile mataʻu. A le o lea, o le pogisa e foliga mai i luga o laulaau ma o se atigi va. Ae ui i lea, o nei faiga atonu e le lava. I le taimi o le mafanafana, e sau ai tagata faʻalotomaualalo faapitoa e laveai. Afai o le fatuina o se siosiomaga mafanafana mo le calathea ua le aoga, o le a amata ona magumago laulaau ma lafoʻa atoa. Ae peitai, e le tatau ona e faanatinati e lafo ese le eleele i aʻa. E masani lava o tupu fou e aliali mai i le tautotogo ma toe fanau mai le vao.

Faʻasa. E manaʻomia e Calathea le suāsusu ina ia mafai ai ona susu le palapala. O le vai e faʻaaogaina e matua vaivai lava, faʻamamaina lelei. Ole timu o le a sili ona lelei. O le vevela o le vai e tatau ona sili atu nai lo le vevela o le potu. O lona mamafa mai le paleti e vave aveeseina ina ia leai se tulaga o le susu.

Fertilizer. Ia Aperila-Aokuso, e fafaga fualaau aina i se vaifofo o mea tau minerale mo mea teuteu ma le totoina. Aʻo tausia le saffron calathea i le taimi o fuga ma fuga, e fautuaina e faʻaaoga fomaʻi mo fua o laau totō. Afai o le eleele e fou ma lelei, o le afa o le vaega ua faʻaalia i faatonuga ua lava lea.

Suiga O le laau o loʻo faʻafeiloaʻi i se ipu tele i le 1-2 tausaga. O le tane e tatau ona i ai alavai. O se mafiafia malulu o fusi, piliki piliki po o le faalauteleina o le clay ua sasaaina i le pito i lalo. O le eleele mo le totoina e aofia ai:

  • laʻau oneone (1 vaega);
  • deciduous humus (2 vaega);
  • peat (2 vaega);
  • fanua laupepa (2 vaega).

O aʻafiaga ono tutupu

Calathea e mafai ona mafatia mai maʻi pipisi. O le mea e masani ai, latou te atiaʻe i le maualalo o le vevela poʻo totonu o se potu mafanafana ma susu pe a faʻafefe le vai i le palapala. E faigata tele ona faʻapolopolo le fale. O se faʻaopoopoga vave faʻapipiʻi ma togafitiga fungicide e manaʻomia.

Umi vavave o le Spider, thrips, ma le iniseti iniseti e mai fafo mai parasite. O le puipuia o meaola mai meaola mai le afaina o laulaau, e togafitia ai iniseti.

Ina ia iloilo le sao o le tausiga, ia tilotilo i le laau. Afai ua tupu tele le vao, o lanu susulu ma fuga mai i taimi uma, ona lelei ai lea o mea uma. O mea sese matuia e aafia ai le matagofie o calathea:

  • o le a magumago ma mimilo i totonu o se paipa - leai se susu i le ea ma faʻamaʻa;
  • lau lanu samasama - faʻaalia i le ata poʻo le maualalo o le vevela;
  • laʻau paʻu vaivai - le lava le malamalama;
  • lanu enaena enaena i luga o laʻau - faʻaalia i le susulu o le lā.