Pasili

O vailaʻau faafomaʻi o aʻa o le pasesa ma lona faʻaaogaina i vailaʻau masani

Pasili o se tasi o laau e sili ona fiafia i ai toetoe lava o tamaitai uma. Vaʻaia e mafai ona faʻafetaui lelei uma meaʻai ma fualaʻau, ma iʻa. Ae ui i lea, e toaitiiti tagata latou te iloa mea aoga o aʻa o le mutia vao, faapea foi ma le faamaloloina o meatotino o auala eseese e faavae ai. O lenei tusiga o le a faia se auiliiliga auiliili ile foliga o le pakesa, pe faapefea ona lelei mo le soifua maloloina, ma pe faapefea ona kuka saʻo.

Faʻamatalaga ma vailaʻau faʻasolosolo o le pakasa aʻa

O le aʻa o le pasili e masani ona malamalama o le vaega eleele lalo o le laau, e faʻatatau i le fafagaina o le laumei lanumeamata ma pu, ma le teuina o meaʻai. O se tasi lea o vaega aupito sili ona tino o le laau, lea e aofia ai sel faapitoa e teu ai i totonu o le parenchyma (o le mea e taʻua o le root root absorbent). I fafo atu, o le aʻa o se aiā e tusa ma le 20-30 cm le umi ma le tele o lauulu laʻitiiti. O lona laufanua e lamolemole, lanu samasama i le lanu, faatasi ai ma se manogi masani.

O le taua tele mo le tino o le tuufaatasiga lea o le aʻa.

O le kulimi suamalie o le pakasisi aʻa:O le tuufaatasiga o minerale o le pakasisi:
  • A;
  • vaega B;
  • C;
  • E;
  • PP;
  • niacin;
  • peta pati.
  • uʻamea;
  • fuamoa;
  • paluka;
  • sodium;
  • magnesium;
  • calcium.

E te iloa? Laveley root, faatasi ai ma greens, o se tasi lea o laau tuai na masani ona faaaoga i meaai ma aganuu. O faʻamatalaga muamua o lenei mea o loʻo maua i tusitusiga anamua a le Metitirani lata ane i le seneturi 4 senituri BC. er

Taumafa tau taumafa o aʻa o le pasili:

FuaAofaʻi (i le 100 g)
Ava malosi0.5 g
Ash1.4 g
Pule5 g
Saccharides6 g
Organic acids0.1 g
O le fiva masani3.3 g
Suavai83 g
Ole suāsusu taua0.1 g

Mea aoga o le pakasa aʻa

O le aoga autu o aʻa e faʻamatalaina e lona fausaga. I le vaitau o le tuputupu aʻe, o le parenchyma o loʻo faʻapupulaina i lona fatuina ituaiga uma o elemene ma atili faʻafouina vitamini ma isi mea.

O loʻo i ai a latou togafitiga faʻapitoa:

  • taofia le faateleina o siama faʻamaʻi;
  • faʻaauau le faʻavaeina ma le pulelasi o talo;
  • faaleleia le fausiaina o meaʻai ma le galuega a le vaega o meaʻai;
  • puipuia siama mai le oxidation;
  • faamalosia ai toto toto ma capillaries, e faaosofia ai le toto totoina i totoga ma fusi;
  • faʻamaʻi manuʻa ma maua ai se faʻalogiga faʻalagona;
  • faatulaga le vevela o le tino;
  • faʻatasi ai ma le faʻaaogaina faʻaletausaga faʻaleleia le malosi o le tino i allergens;
  • faʻalautele, ma faʻalauteleina ai le puipuiga o le tino.

E taua foi le taua o ia mea e pei o le myristicin ma le apiol o loo aofia i totonu o suauu taua o le laau. E i ai le malosi malosi o le antispasmodic, lea e fesoasoani e faʻaitiitia uma ai le tiga ma le tiga. E le gata i lea, o nei vailaʻau e aʻafia i le faʻalapotopotoga o faʻamalosiaga masani lea e mafai ona puipuia ai sela mai aafiaga leaga o le siosiomaga.

E te iloa? I Eleni anamua, na talitonuina o le pakisa lanu na aliali mai i le nofoaga o le pa'ū o le toto o atua. O le mafuaaga lena o le aʻa o le aʻa faʻaaoga 'au o le taua i luma o le taua (ia faʻateleina le malosi, leai se fefe ma maua le faʻaavanoa).

Le faʻaaogaina o aʻa o le pasesa i vailaʻau masani

O le tamaoaiga o le pakasa o le pakasa e masani ona faaaoga i vailaau masani. I luga o lona faavae, latou te saunia ni mea teuteu eseese, infusions ma ni vaega e mafai ona lagolagoina uma ai le tino i se tulaga faigata ma faʻamalo ai faʻamaoniga o le tele, e aofia ai gasegase tumau. Ae ui i lea, aʻo leʻi faʻaaogaina nei vailaʻau, e tatau ona faʻafesoʻotaʻi ma faʻatonuga mo latou faʻaaogaina, a le o lea e ono i ai se aafiaga le talafeagai i le tino.

Ma le prostate

I le gasologa o tausaga, o le pakasisi aʻa ua faʻaaogaina lelei e faʻaleleia ai le malosi ma tau ai le prostatitis. E mafai ona faʻaitiitia le tiga, faʻapea foʻi ma le faʻamamaina o le afaina mai le afaina. I le faaopoopo atu, ona o le malosi o le aafiaga, e mafai foi ona faʻaleleia atili le tafe toto i le vaega o faafitauli, e faʻaitiitia ai le aafiaga i le tino o faiga le lelei. Ina ia faia lenei mea, ia faʻaaoga aʻa fou i le vai inu mo le 12 itula. O le mea e mafua ai le vai i aso uma, ao le i ai, 1 tbsp. l

E faʻamamā le tino

O faʻaoga o meaola ma mea e faʻaleleia ai le pasili e faʻaaoga lelei e faʻamamā ai le tino o toxins. O le laau e fesoasoani i le faʻasaʻoina o vailaau faʻamaʻi mai totoga ma fusi, ona vave aveese lea. O le tausisia o lenei taumafa e maua ai se avanoa e aveese ai le mamafa o le mamafa. Mo le faia o lenei mea, o le aʻa fou ua gau i luga o se manava gaogao, 1 taimi i le aso, i totonu o se sipuni sipuni.

Le fesoasoani i le PMS

Mo tamaitai, o le laau e taua foi. Faʻatasi ai ma le faʻaaogaina tatau i le taimi o le PMS, o le aʻa e mafai ai ona faʻaitiitia le tiga o le amio, faʻaleleia ai lagona. Ae ui i lea, e toatele e le iloa pe faapefea ona saunia se mea faigaluega faamalolo. Ina ia faia lenei mea, e tatau lava ona e faʻaosoosoina se sipunipuni o aʻa i totonu o se ipu vai inu. Faʻaaogā le fausaga muamua aʻo leʻi 'ai taʻitasi, 1 tbsp. l

E taua! O togafitiga faʻapitoa e tatau ona faʻaaogaina pe a maeʻa ona feutagai ma fomaʻi, pe a leai o loʻo i ai se maualuga maualuga o le faʻalavelaveina o le gaioiga o le maʻi maualalo.

Mo le fatu fatu

Ona o le faateleina o le anotusi o le potassium ma le magnesium, o togafitiga faʻavae e faavae i aʻa o le pasesa e aʻafia ai e le gata ina faʻaitiitia ai faʻamaoniga o le maʻi faʻavae, ae ia faʻaleleia ai foi le gaioiga o le fatu, ma ia faʻaitiitia ai le faʻamalosi. Used for this infusion of 1 tbsp. l mea mafolafola paʻu ma se ipu vai. O le mea e maua ai le suavai e faʻaalu 3 taimi i le aso, 150 ml.

Faʻavae o le faʻaaogaina o aʻa pasili i isi vaega

I le faaopoopo atu i togafitiga faafomaʻi, ua leva ona faaaoga le pasesa i le cosmetology ma e oo lava i le kuka. Gagana ma aʻa e mafai ona faʻaleleia le tulaga o le paʻu, ma o meaʻai paleni o aʻa e le maualalo i le tele o aʻa. Ae peitai, pe a faʻaaogaina se laau, e taua tele le manatua e uiga i le maualuga o mea uma o meaola e, pe a faʻaaogaina le le pulea, e mafai ona mafua ai se toesea o minerale e afaina ai le tino.

I le cosmetology

O le faʻaaogaina o le pasili i le cosmetology o aiga e faʻavae i luga o mataupu faavae o togafitiga faʻaleaganuʻu. E oo lava i le tele o seneturi ua mavae, na faʻaaogaina ai e le au mālōlōina le laau e faʻaumatia ai aʻa. I aso nei, o lona faʻaaogaina ua na ona faalauteleina ona tuaoi. Faʻaaoga teuteu e faʻaaogaina ai faʻafitauli o le paʻu e paʻu i le fiva, moa ma le misela. Afai e te inu soo i lenei mea faigaluega, e mafai ona e galo e uiga i faafitauli o le paʻu ma le matua.

A faʻaaoga i fafo, e mafai e le decoction ona fesoasoani e foia faʻaaliga faʻapitoa, faʻapea foi ma le laisene. I le faʻaopoopoga, o le aʻa fou o le sua o loʻo faʻaaogaina i ituaiga o faʻamaʻi pipisi e mafua ai le faʻamalosia o le paʻu. I luga o lona faavae, faia ni ituaiga masini, e mafai ona faʻamalosi faʻamalosi, vaʻa matutua ma sili atu. O lea sua suamalie e sili ona lelei ona faʻaalia mo le paʻu o le paʻu - e faʻamamaina ai pusa, faʻaleleia le faʻalavelave, ma e iai foʻi lona toe faʻafouina.

E taua! Aʻo leʻi faʻaaogaina i fafo, e tatau ona faʻaaoga se vaega itiiti o le vailaau i se vaega natia o le paʻu. I le tulaga o le mumu, vevela, vevela ma isi faailoga, e mafai e se tasi ona tautala e uiga i le le lelei, lea e matua faasaina ai mea vailaʻau.

Faatasi ai ma le fesoasoani o teuteuga e mafai ona foia ma faafitauli o lauulu. O se meafaigaluega i na o ni nai talosaga e mafai ona faʻaitiitia faʻaititia ai le tele o meaʻai, faʻapea foʻi le faʻamaonia le tulaga o le lauulu. Ina ia faia lenei mea, ia faʻaaogaina le mea e taʻua o le faamamaina o le lauulu ma le anufe, pe a uma togafitiga masani vai.

I le kuka

O le taimi nei o le kuka i le taimi nei o loʻo mauoa i ituaiga uma o fuamalie, o le faavae ma le lelei o le lagolago o le pasili. O aʻa mago fou e faʻaaogaina e faʻaleleia ai le tofo o aano o manu, iʻa ma ituaiga uma o fualaʻau. O le tele lava o taimi e faʻaaogaina i se pepa tino lelei, e pei o se mea manogi manogi, ae mafai foi ona falai, kuka ma tafe - ona aʻafia ai lea o le seleselega i le itu e toetoe lava o se meaʻai aano. E le mafai ona faʻafefeteina mo le faia o sau sauga, i lenei tulaga o le aʻa ua maeʻa ona tapenaina pe pasi atu i se mea faʻaleleia.

O le pakesa laʻau e fafagaina ma salati fou i ni tusi mananaia. E faʻamaina faʻatasi ma soʻo se seti o fualaau faisua fou, ona faʻamalie lea o le filifiliga i le suauu manogi poo le yogurt. O lenei seti o le a sili atu ona maua ai le avanoa e lagona ai le tofo atoa o le aʻa, e pei foi o le faamasani ma lona tofo tulagaese ma le matagofie.

E faʻapefea ona saunia pakasa pasili mo le taumalulu

O le pakesa aʻa e le masani ona maua i supermarkets, o lea o le toatele o tagata e fiafia i le aʻafia o loʻo i ai se fesili tonu lava pe o fea e faigofie ona ave. Afai e leai sau fale mafanafana mo le fuaina saoloto o fualaʻau, e mafai ona e faʻatau i maketi fualaʻau. I le tau vevela-autumn, e tuʻuina atu faʻapitoa uma e fai ma faʻatoʻaga laiti.

Matou te fautuaina oe e faitau e uiga i foliga o le galueaina o le pakasa pakisa.

O le vaitaimi o le tufatufaina o fualaau aina fou e na o ni nai masina, o lona uiga o le faʻaopoopoga o lona ola ola o se mea taua ma manaʻomia. O le tele o taimi e teuina atoa, i totonu o se potu poʻo lalo ifo. O le nofoaga e tatau ona matutu, faʻalelei, ma le vevela e tusa ma le + 15 ° C. Mo le tuʻuina i totonu o le faleteuoloa o fualaau faisua, o le aʻa o le aʻa e tuʻuina i totonu o pusa paʻu palasia po o atigipusa laupapa, ona i ai lea i le tasi le papaʻe e ufiufi i le oneone mama.

E mafai foi ona e aʻa ma malolo. Mo le faia o lenei mea, e faʻamamaina lelei, ona pasia lea o se mea e fai ai meaʻai a manu pe faʻapipiʻi i luga o se mea laititi. Ona vaevaeina lea i totonu o ato palasitika ma tuu i totonu o se pusaaisa i -20 ° C. Afai e manaʻomia, e mafai ona tuʻu uma aʻa ma vaeluaina,

I le tulaga o se tamaiisaisa, e mafai ona faʻamago le aʻa aʻa. O le filifiliga lelei mo lenei mea o le a avea ma se masini faapitoa mo fualaau faisua, ae e mafai foi ona faʻamago le fualaau faisua i se ogaumu masani. Mo le faia o lenei mea, tuʻu i luga o se pepa tao, i le tasi laulau, ma tuʻuina atu i le faʻavavega o le vevela i le vevela e maualuga atu nai lo le 40 ° C. O le mea e maua ai le pepa o loʻo tuʻuina i taga pepa ma teuina i se nofoaga matutu, lelei.

O le a se mea e mafai ona suia ai le pakasa

I le falemaʻi fale, e le fautuaina e faia ni suiga tele i mea e maua ai auala eseese, ae i le taimi e le o se taimi e manaʻomia ai. O le pakesa aʻa e manatu o se fualaau aina e le masani ai, o lona uiga o le fesili i le auala e suia ai, e maua mai e le tele o herbalists.

E taua! E tatau ona faʻaigisi ma faʻasolosolo sauniuniga mai le parsnip ma seleni e tusa ai ma fua faatatau talafeagai, atiaʻe le amanaʻiaina o uiga uma o tagata taʻitasi. E le talafeagai le faʻaaogaina o tekinolosi o le galueaiina o aʻa o le paisa.

O lona autu autu o le parsnip. O lenei laau o se tasi o le aiga o le Malalela, lea e aofia ai le pasili; O le mea lea, o le parsnip o se ituaiga e fesootai, faatasi ai ma le tele o uiga taua i totonu o le pasili. E tutusa ituaiga o aiga, e mafai ona taua, ma alofaina e le tele o meaʻai. I le faaopoopo atu i le masani, o le laau e tele ona lelei, lea e sili atu nai lo mea uma, aofia ai mea taua o le rhizomes.

Contraindications

O le faʻaaogaina o mea teuteu i aso taitasi, o le inu o le ava malosi ma isi auala e faʻavae i luga o le aʻa o le pasili, e mafai ona e faʻamautinoa atoatoa le soifua maloloina ma maua ai le puipuiga malosi e faasaga i le tele o faʻamaʻi. Ae i nisi tulaga, o le togafitiga e mafai ona afaina ai le soifua maloloina.

Ina ia puipuia lenei mea, e le fautuaina le fualaau aina pe a:

  • maʻitaga ma lactation;
  • tasi le le faapalepale i vaega taitasi o le fualaʻau;
  • soʻo se allergies;
  • faʻamaʻi o fatugaʻo, e aofia ai i le tulaga o le glomerulonephritis ma le nephit;
  • vailaʻau;
  • faʻavavevave o le gastritis ma le maʻi o le peptic.

O le pakesa pakiaka o se vaega e le itiiti ifo lona aoga o le laau nai lo le kuka. O lona tuufaatasiga e aofia ai le tele o aoga ma taua mo mea ola maloloina, lea e masani ona le i ai i le lanu meamata. Peitai, e ui lava i le tele o ona soifua maloloina, e tatau ona faʻaaogaina faʻamautu i luga o fale e faʻaaogaina lava i le maea ai ona feutagai ma fomaʻi, a le o lea, o se laau aoga e ono mafua ai le faʻaleagaina o le soifua maloloina.