Laʻau i totonu

E faʻafefea ona vaʻaia pepe pepe

O tagata o le Orchid ma le faʻalavelave faʻafeiloaʻi i foliga o lapisi lanu (e taʻua o tamaiti) i mea latou te fiafia i ai, aua o se avanoa lelei lenei e faʻaleleia ai le laau ma, i le taimi lava e tasi, luʻitauina o latou tomai. E le faigofie le tupuina o vaovao, ma o le tuputupu ae o se laau soʻo mai se sikiona e faalua ona faigata. O le a talanoaina le tusiga po o le a le fanau a orchids ma pe faʻapefea ona faʻapipiʻi lelei ia mea.

Faʻamatalaga o le toe gaosia e ala i tafaʻatasi

O pepe pepe o le amataga lea o se fugalaau talavou o faʻaalia i se tagata matua. E taʻua foi i latou o tama (mai le tamaititi "tama", o lona uiga o le "tamaitiiti" poʻo "tamaiti"). Mo tamaiti, o le i ai o laulaʻau (o le eseesega aupito sili ona taua mai le aʻa poʻo le laʻau) ma le aʻa. E le ioe tagata popoto pe o le a le matagofie o foliga mai o nei pana.

E tusa ai ma se tasi o manatu, o tamaiti o ni faʻamaoniga o le le lelei o le tausiga o le laau ma ona taumafaiga e toe faʻaleleia lona faaauauina e ala i le vaevaeina aʻo leʻi maliu. E ui i lea, o loʻo i ai se taofi faʻafeagai, e taʻu mai ai o le vavaega o se orchid e afua mai i se fugalaau fugalaau moe nao lalo o tulaga lelei o le taofia:

  • tulaga o le vevela (mai le + 17 ° i le po i le + 31 ° С i le ao);
  • masini vaalele 50%;
  • malamalama lelei (malamalama faʻasalalau);
  • saʻo teuteuina.

E taua! Ina ia mafai ona tupu vave aʻa i luga o le papa, e faʻaaogaina ai le masi (sphagnum), lea (pe a maeʻa ona inu i le vai mo le afa itula) faʻapipiʻi le pou i se pepe. Mo le faia o se "faʻaaogaina o le aano o le greenhouse", o lenei faʻaologa o le galu o loʻo ufiufi i ata tifaga ma faʻapipiʻi i se fasilaau faʻapipiʻi.

O nisi fugalaau fugalaau e faʻaleleia foliga vaaia o le tipi e ala i le faʻapuʻupuʻuina o le uʻamea ma le togafitiina o tumutumu momoe i le kulimi (cytokinin) suauu. O lea ituaiga taualumaga e sili ona feteenai (i le tulaga o le lelei ma le saogalemu mo se orchid) ma e na o se matua (matutua atu nai lo le 3 tausaga) ma o se laau maloloina atoatoa e mafai ona aafia i ai. A leai, o le faʻaosofia e mafai ona oʻo atu ai i faʻamaʻi faʻamaʻi. O meaola e pei o phalaenopsis ma, e seasea ona maua, o le dendrobium e sili ona faigofie i le fausiaina o pepe.

E mafai ona maua keke:

  • luga o le puipui;
  • i le sinusina o le laulaau;
  • i aʻa (basal);
  • i luga o le au (basal).
E tusa lava po o le a le nofoaga, e maua ai e pepe pepe maa mai le tina, o le mafuaaga lea e manaomia ai ma le faaeteete e le tagata mulimuli, i le taimi o le fatuina o se fanau.

Tulaga o aoaoga mo le matutua matua

Ina ia mafai ona maua ni keke malolo maloloina, mai le taimi na aliali mai ai le palapala ma ao le i toe gaosia (vaega o le germination), o tulaga nei e tatau ona tausia mo le toso:

  • maualuga le faʻamalosi ile va o le 5-10 aso;
  • Vaitaimi ile vaitaimi o le laau ile vai (fagu i lalo o le fagu, pulumu ile fana) ma fufuluina laulaau i itu uma e lua (aveese le pefu ma faaleleia le fesuiaiga ole kesi);
  • malamalama lelei (itula o le ao 12-14 itula);
  • vevela o le ea + 22 ... + 25 ° C;
  • lava le maualuga o le maualuga o le ea (a itiiti ifo i le 50-60%);
  • laʻei pito i luga ma fusi faʻamalosi.

E taua! A o leʻi vavaeina le pepe, e fautuaina e faʻatali sei oʻo i le iʻuga o le fugalaau, ina ia aua neʻi faʻaalia le tagata matua i le faʻalavelave ma tuʻu le keke e fai ni aʻa maloloina.

Vaitaimi ma le taimi o le faʻatulagaga

E masani lava ona tupu mai pepe pe a uma ona fuga. E masani ona tupu lenei mea i le tautotogo ma le taumafanafana. I le tau malulu e faigata tele ona faʻamoemoe o le a amataina e le orchid ia palisi talavou (ona o le leai o se malamalama ma le mago o le ea e mafua mai i le mafanafana tutotonu). O le vaega o le germination o pepe e tusa ma le ono masina. I le taimi lea, latou te faia aʻa ma laʻau, faʻaputu meaʻai. E manaʻomia le 2-3 tausaga e avea ai tamaiti e vavalalata ma avea ma togi matua ma amata ona fuga.

Faʻafefea ona fuafua le sauniuni mo le gafa

E taua pe a le faʻapipiʻi le pepe i luga o le orchid o le fallopian (ina ia le tupu tele aʻa), ae le o le vave gaoioi (a leai o le a afaina ma maua aʻa mo se taimi umi). E i ai tulaga manino manino mo le saunia o tamaiti mo le vavae ese:

  • le i ai o le lua paipa o laupepa atoa;
  • i ai le 3-4 root 5 cm le umi
Ae ui i lea, o le tulaga mulimuli e le o taimi uma e faʻamaonia ai, ma e mafai e le au faifaatoʻaga ona tutupu aʻe ni fanau e aunoa ma aʻa. I nisi faʻamatalaga auiliili e uiga i lenei auala ma isi metotia o le gasegase o fanau o orchids ma o le a talanoaina atili.

E faʻafefea ona vaʻai pepe pepe i le fale

O le mataupu faavae autu o le totoina o keke orchid o le faamanualia lea o le tagata matua ma le pepe i se mea itiiti e mafai. I lenei itu, e tatau ona saunia ma le faaeteete meafaigaluega ma mea faigaluega, faʻapea foi ma le suʻesuʻeina o le faʻatinoga mo faʻatinoga e fuafua i le nofoaga o le vavae.

Galuega sauniuni

Ina ia vavae ese se laau talavou, o le a e manaʻomia:

  • pulu vaomatua ma seleulu (muamua na faʻamaʻaina i le ava malosi);
  • faʻafiafia totigilima silima;
  • penu moli po o le afamoni mo le faʻaaogaina o le tipi;
  • tanu mo tamaiti ua gaosia (e masani lava o se ipu palasitika manino ma le lautele o le 7-10 cm ma pu i le pito i lalo), o se ipu palasitika, o se tamai aquarium po o se afu mo se tafaoga;
  • vaega laiti vaega mo le tuputupu ae o tamaiti ma aʻa poʻo faavae (faʻalauteleina o le oneone, pebbles, moss) mo le kiona, pe afai e te fuafua e tupu fanau e aunoa ma aʻa;
  • se alavai faʻavaivai (mo se faʻataʻitaʻiga, se tamai piliki gau, o se maa) o loʻo tuʻuina i lalo o le fagu i luma o le mea faʻapipiʻi;
  • ava malosi mo le togafitiga o le popo pe a uma le togafiti.

Vitio: Itumalo o Orchid

O le eleele ua mamanuina faapitoa mo fomaʻi, e mafai ona e faʻatau i totonu o se fale fugalaau poʻo le saunia oe lava mai le faʻafefiloi o mea nei, ia faia i le tutusa tutusa:

  • pine uamea, kuka i le pefu ma tipi i 1 cm fasi;
  • moa;
  • malala.
O le masini ua muamua ona faʻamaligiina i se vaivaiga vaivai o le potassium mo le faʻasologaina.

Faʻasalaga Suʻe

Mafaufau i faʻaaliga o le vavaeʻese o tamaiti, faʻavae i lo latou nofoaga i luga o le matua matua.

E te iloa? A o lei iloa e le au fai togalaau le auala e faasaʻo saʻo ai le sipuni, ona sosoo ai lea ma se sailiga moni. Faatoaga ma greenhouses na auina atu ai tagata faigaluega i tropics e faaulufale mai ai laau. O le faʻataʻitaʻiga o le tulimanu o le tosoleti e matautia, ae na lelei le totogiina, ona o nisi o ituaiga mea na mafai ona maua e tusa ma le £ 1,000 i le au Peretania.

I luga o le puipui

O le tele o taimi, o tamaiti e tu tonu i luga o fugalaau. Ina ia vaʻaia se tamaititi, e tatau ona e faia laasaga nei:

  1. Ua vavae ese le pepe mai le pononcle, ma tuu ai lona vaega (pe tusa o le 1-2 cm) i le pito i lalo ole laulau.
  2. Faʻapipiʻi le tipi mo le afa itula, ona pamu ai lea i le malala poʻo le sukanamon.
  3. O le pepe foi ua malolo mo le 40-50 minute.
  4. O le fana e tuʻu i le ogatotonu o le ulo ina ia oʻo le ua i le maualuga o le pito o le fagu.
  5. Faʻalautele aʻa o tamaiti, faʻatumu le ulo i le meaʻai.
  6. Faʻamama lemu le ipu e fai ai le sui o se asini.

Vitio: lala ma totoina pepe pepe

Mai le fatu o le lau

O le algorithm o le gaioiga e tutusa ma le vavae ese mai le pu. I lenei tulaga, e vavaeese foi le pepe ma se vaega itiiti (1-2 cm) o le matua matua.

Setema

O nisi taimi o keke e tu latalata i aʻa o le matua matua. Muamua lava, e tatau ona e siakiina o tamaiti faapena ei ai o latou aʻa: ia faia lenei mea, aveese le vaega pito i luga o le mea e sui. Afai o loʻo i ai le aʻa o le tama, o le a vavaeeseina lelei se faʻagasologa ma le faʻaeteete ina ia le faʻaleaga uma ai le tagata matua ma le tagata talavou. Amataga tagata totō e masani ona le manaʻo e aua le faʻaaogaina ia ituaiga taʻavale, ma tuʻu ai i latou e ola faʻatasi ma le tina orchid.

Aoao atili e uiga i le auala e faʻaleleia ai se orchid i le fale.

A leai ni aʻa

E mafai ona e faʻapipiʻiina keke e leai ni miti e le itiiti ifo ma le 4 masina. O faavae o le aʻa i totonu o nei laulau o loʻo i lalo o le fua i le pito i tua o le pusa, o lea la ao le i faʻauluina nei fua, e tatau ona aveeseina. Ina ia tupu se keke e aunoa ma ni aʻa, e tatau ona e faia ni tulaga faapitoa. Ina ia faia lenei mea, faʻaaoga:

  1. Teplichku. Atonu o ia o se ipu palasitika palasitino. O loʻo faʻapipiʻiina se vaega faʻavavevai (tamai laumei) i le pito i lalo o le ipu e tuʻu ai le mautu i le fale koli. O pusa fagu paʻu uamea ma le uila paʻu ua tuʻuina i luga o maamaa e faʻamalamalama ai maʻa ia e mafai ona vevela pe malulu. O se laumei manifinifi o le foga fou fou o loʻo taatia i le pito i luga (o lenei laulau e tatau ona suia mai lea taimi i lea taimi, e pei ona mafai e siama tuai ona mafua ai faʻamaʻi mo tamaiti). I le 1.5 cm mai le pito i luga o le ipu, ua faia ai ni pu mo le lagolago (o se fasi laumei) lea e faapipii ai le pepe (e le tatau ona paʻi i le galu i soo se auala). I le avea ai o se mea mo le nonoaina o le pepe i le lagolago, e mafai ona e faʻaaogaina vaega o vailaʻau gaosi. O le falemalama e ufiufi i se fagu palasitika po o se ato e vaʻaia ai pu fanafana. I le i ai o se meaʻai laiti-aquarium, e mafai ona e tuʻuina se fale koli i totonu, ia faʻaeteete i le i ai o se tapuni, lea e mafai ona aveeseina mo le ea. E le faʻamaufaʻailoga le ufiufi o le fagako, ma tuʻu ai se tamai va. O le falemalama e tuʻu i luga o le faamalama (e tatau ona e gauai atu i le puipuiga mai le susulu mai o le la po o le maalili i le malulu i le taumalulu), ma tuu lelei i lalo o moli susulu.
  2. Foam plastic O se mea lelei lea e vevela ai le vevela ma mea e le o le susu, lea e mafai ai foi ona e tupu se pepe. I le faia o lenei mea, o se mea malolo e faia i totonu o le filo filati lea e tuu i ai le laau talavou, faʻamautinoa, ma o le fofo lava ia e tuʻuina i totonu o le vai ina ia le paʻi i ai le faavae o le inisib, ae i le taimi e le sili atu nai lo le 3 mm mai le vai. O le fagu vai e ufiufi i le tioata poʻo le ata.
A maeʻa le aʻa, ona tuʻuina atu lea o le laau talavou i le sui.

Basal

O pepe ia o loʻo i luga o le faʻavae o le tina (masani i le nofoaga autu). O loʻo faʻaalia i le leai o aʻa ma le le mafaia ona tupu tutoatasi, mauaina o maa mai se isi punaoa nai lo se tagata matua. O fanau Basal e le vavaeeseina, ae nonofo faatasi ma le matua matua, ma mulimuli ane suia lona tulaga.

E te iloa? I totonu o Ausetalia i sisifo e mafai ona e maua se orchid e ola i lalo o le eleele. Rizantella Gardner o se tamai laau ma se manogi manaia, fafaga i luga o le fesoʻotaʻiga i le vao o le aiga o Tea Tree e ala i le aʻa.

Tausiga

E i ai le eseesega i le va o le tausiga o tamaiti ua gafa ma se tagata matua:

  1. E tatau ona le tatau muamua i luga ole laulauina o laʻau vai nai lo le lima aso mulimuli ane (mo le puipuia o faʻamaʻi). O le faʻamagaina e faia i aso uma e tolu ma le mafanafana ma le suavai. O tamaiti e leai ni aʻa, ola aʻe i totonu o se lauʻeleʻele, e le faʻafeinuina, ae e faʻapipiʻiina i aso uma i le paluga o fana, ma puipuia ai le faʻaoʻoina i luga o puipui o le fale lauʻeleʻele. O le suavai e afaina i le togi, o lea e lelei ai le gauai atu i le manava o le ea nai lo le malosi o le faasusu.
  2. Taua tele mo laau talavou e lelei, faʻamalamalamaina o toniga. Po o le a lava le taimi o le tausaga, o itula o le ao e tatau ona le itiiti ifo i le 12 itula i le aso.
  3. E manaʻomia foi le tuʻuina atu o le ea fou ma le ea i le greenhouse, ae leai ni faʻataʻitaʻiga. E faasolosolo malie lava ona tatala le fale koli mo le uumi o taimi, ma faʻamalosia tamaiti.
  4. E manaʻomia le faatumauina o le vevela o le 22 ... + 25 ° C e aunoa ma ni faʻafefe faʻafuaseʻi.
  5. I le vai mo le faʻavaivai ma le pulumuina e tatau ona faʻaopoopo le faʻamalolo ma le maualuga o mea oona (faʻaitiitia 2 taimi be uiga isili atu vai nai lo le faʻaalia i luga o le afifi). E fafaga faalua pepe pepe Greenhouse i faalua i le vaiaso, ma faʻapipiʻiina i totonu o fagu - tasi i le vaiaso. O laʻei pito i luga e faʻaitiitia ai i le faagasologa o le tuputupu ae.

O aʻafiaga ono tutupu

O le tele lava o taimi e tupu ai ni orchids e mafai ona e feagai ma se faʻafitauli e pei o faʻamaʻi faʻaleagaina, aemaise lava aʻa aʻa. O aʻa e afaina ai aʻa e faamaluluina, ia susu, o lau lanu samasama ma mamago. O le mafuaʻaga o le faʻamaʻi o le faiga sese o le faʻavaivai: o le tele o le faʻavaivai e mafua ai le leai o se taimi e faʻamago ai, o loʻo i ai le faʻaleleia o le vai ma le leai o se fesuiaiga masani o kesi.

Ina ia puipuia le malie, e tatau ona e:

  • matau le sao saʻo o le fausiaina;
  • e le faʻapipiʻi le pito i lalo (mo le maua o le okesene i aʻa);
  • suia le sui mai lea taimi i lea taimi;
  • faʻasolosolo togafitiga o le laau faʻatasi ai ma fomaʻi oona (mo se faʻataʻitaʻiga, "Fitosporin").
E tatau ona vavae ese se laau ua mamaʻi mai isi ma tuu i totonu o se mea malulu. Ua aveeseina vaega e afaina ai, ma o le togi lava ia e togafitia i se fomai oona, mo se faataitaiga, Fundazol (3 taimi i le va o aso e 10-aso). Ona tatau lea ona totoina le laau i totonu o se isi (fagu) faʻatasi ma se suiga o le mea e sui ai. O pine e masani ona maua i faʻamaʻi (fuainumera iniseti, mealybugs), mo laau laiti e sili ona leaga.

O le ae fiafia e iloa le mea e tatau ona avea ma eleele mo le totoina ma le totoina o ni orchids.

I lenei tulaga, e tatau ona fufulu le orchid i se vaifofo o le fasimoli ma togafitia i le "Fitoverm" poʻo le "Aktellik". O le totoina o se laau soʻo mai pepe pepe, o se galuega faigata lea e manaʻomia ai taumafaiga ma le onosaʻi. Ae ui i lea, o le a latou totogia ma le matagofie pe a avea oe ma se tasi e sili atu le matagofie o le vevela. O fautuaga o loʻo tuʻuina i le tusiga o le a fesoasoani i lenei mea.