Fua o le gaosiga

O mea uma e uiga ile tausiga o laʻau faʻatasi ai ma laufanua faʻafefe

O se laʻau lelei lelei e aunoa ma vao ma vaʻai papaʻe o le miti a soʻo se tagata e ona fanua. Ae oi latou oe na taumafai e faatuina se lanu lanumeamata "lanu" i lo latou fanua, iloa le faigata o lenei galuega i nisi taimi. O le vao laʻau e manaʻomia le sauniuniga ogaoga o le saite aʻo le i totoina, ma le faʻaleleia o fua (faʻamaʻa, tipi, veleina, ma isi) e le itiiti ifo, ma o nisi taimi e sili atu le faigata, nai lo le togalaau ma le togalaau. O le mea moni, o se nofoaga taua i le gataifale o le fatuina o se laufanua matagofie o le filifiliga sao lea o le fale autu. O se tasi o filifiliga talafeagai mo vao mutia - laufanua e felelei.

Mataʻutia o meaola

O vao vaʻaia o se laufanua laʻau maualuga ma le maualuga o le vao mai le aiga o fatu ua maeʻa faʻamaina faʻatasi ma se aʻa malosi. E masani lava i faʻamatalaga uma o lenei laau o le maualuga o le taʻalili o le kiona ma le faʻavaveina o le tamaoaiga pe'ā maeʻa le moa.

E i ai le tele o gaʻo tuusao, faapea foi ma mea e tutupu puupuu, o le fuainumera e faateleina le alualu i luma mai le moa pinepine. O lau e umi ma lautele, e manaia i le pito i lalo, matagofie ma lanu lanu meamata lanu meamata. Afai e te lūlūina le mutia i le taimi, o le a fai ai ni pulou i foliga o panicles, i le taimi muamua na faʻapipiʻi, ae faʻasalalau i le taimi o le fuga.

Faatasi ai ma foliga o le laau e tatau ona faʻamaonia le fausaga o lona aʻa. O se vaega o lea mea o loʻo i luga o vaega o le eleele, o loʻo i ai se malosi malosi ma e galue e fafaga le laau. O aʻa faapena e manifinifi ma ola mo le tasi vaitau.

O Sizaya fesalele foi e sili ona lauiloa i mamanu.

O le vaega lona lua o le aʻa o le faʻalauiloaina o aʻa e mafiafia, lea e faʻalautele le loloto i totonu, faʻamalosia le laau ma i le taimi lava e tasi e maua ai le malosi ma le malosi o le lamala ma le mafai ona sao mai gutu malulu, faʻapea foʻi ma fugalaau puna.

Fescue e maua ai se tuputupu ae lelei i le tausaga muamua o le olaga, ae ui i lea, e amata mai le lua o tausaga le amataina o paranesi e taʻua i luga. A maeʻa 2-3 tausaga, e matua le laau ma e mafai ona ola mo le tusa ma le valu tausaga.

E taua! Pe a fatuina ni tulaga lelei, e mafai ona faʻalua faaluaina le umi o le ola o laufanua.

I le tautala ai e uiga i le faigata o le taumalulu o le laau, e tatau ona maitauina, o le lagona lelei i lalo o le kiona, laufanua e felelei e faigofie lava ona oti pe a maeʻa ona faʻafefeteina se aisa i luga o le palapala. E le gata i lea, o lenei vao e le fiafia i suiga faafuasei i le vevela i totonu o le vaega.

Ae o le tele o vai i totonu o le eleele pe a maeʻa le vevela o le kiona, e mamafa tele, e tusa lava pe sili atu i le sefulu aso i le laina. O sea laʻau o le a ola mai i le lamala, ae o le a foliga mai e tau le lava (o le numera o lapisi vegetative o le mutia i le taimi o le taimi malogo ua faʻaititia).

O tufuga faʻanoanoa e tufatufa atu e pei o se vao totō, ae e tatau ona faia ni tulaga talafeagai, talu ai e le lelei le faʻaaogaina o lenei laau e faigata ona valaʻau. E le gata i lea, o nei lanu e manaʻomia ona faʻapipiʻi, auā, e pei ona vaaia i le tele o ata, o le vaega ua le amanaiaina e maua ai le tele o pulou e vave maua vave se foliga le lelei ma le le fiafia.

E te iloa? O se tasi o laʻau matagofie i le lalolagi o loʻo i le laumua o Ausetalia, i luma o le fale palemene. O le aofaʻi o suauu mo lona faʻavaivai e tusa ma le valu afe, e faʻafeiloaʻi ai le tasi ma le afa selau lita lita o le vai i aso uma. Ae ui i lea, na mafai e tagata Ausetalia ona fausia se laʻau matagofie, e oo lava i luga o le taualuga o le fale o le malo. I lenei tulaga, e na o le mateina pe o le a le tele o le malosi e manaʻomia e tausia ai i se tulaga lelei.

Le lelei ma le le lelei o sea laʻau

O le mea lea, o le laau e pei o se mutia vao e le fetaui mo tagata uma, o lea e taua tele ai le iloa lelei o le ituaiga o laufanua o le ae fatuina, o le a le tulaga muamua mo lenei mea.

Faʻaauau

Faatasi ai ma le tulaga taua o le mamalu e tatau ona faʻamaonia mea nei:

  • ma le totoina lelei, i le tausaga muamua o le olaga, o le vao o le a foliga e ufitia uma lava i mutia lanumeamata lanumeamata, e aunoa ma ni lanu paʻepaʻe;
  • o se mutia o le mutia e fai ma foliga matagofie, lamolemole ma pala;
  • o le laau e alu i le taimi o faamaumauga, e fitu aso talu ona lulu, ma pe a mavae le masina, e oo lava ina lanumeamata le vao;
  • ua faʻaalu se taimi e tasi e manaʻomia ai taumafaiga ma tuʻuina atu le fale ma le tausiga pito i itiiti, e mafai ona e faia se vao e tumau mo le sefulu tausaga ma le afa pe sili atu foʻi;
  • O le mea lea, o le fesasi o se filifiliga lelei mo le totoina o fale mafanafana lea o loʻo i ai tagata e ona le fale. e le ola, ma tupu i ni asiasiga pupuu);
  • e masani ona le afaina ai le laau, ae na o le faaleleia atili o foliga vaaia o le mutia, ae o le afaina o laʻau e mama ma e le afaina;
  • o laʻau o le mutia taʻitasi e tupu faʻapitoa i luga o le tafao, e mafua ai ona vaʻaia le vao i luma o se laumei lanu meamata;
  • feʻau e mafai ona tupu lelei i nofoaga lafulemu lea e vave ona vevela isi laau ma liu samasama;
  • vao e talafeagai lelei mo i latou o loʻo mananao e fausia se paʻu lamolemole ma matagofie i le va o laau.

Faʻasologa

Faʻasalaga faʻavave e le talafeagai mo lalaga papaʻepe a fuafua le faʻailoga ia maua le paʻu o le galala atoatoa, e talitutusa ma kapeta mamafa Peresia i le fale tele o le maota o le tupu. I luga o sea vao, e pei ona latou fai mai, e le malepe, ae goto i se agamalu, e pei o le moa, o se fuamoa pe afai e togi mai le maualuga o le maualuga o le maualuga o le tagata. O le heroine o la tatou tala o le a le faatagaina le faia o se aafiaga, e sili atu ona faigofie mo nofoaga.

E taua! Afai e te fuafua e faʻaaoga se laufanua manaia e faʻapipiʻi ai le la i luga o le la pe taofi taʻaloga faʻamalosi, e tatau ona e faʻaoga nisi mutia mo lenei mea. E foliga lelei na o laufanua o laufanua i luga o le mutia, lea e le alu.
Ma atonu o le autu lenei o lenei mutia, aua o fale o le atunuu e tele lava ina le lava se avanoa e mafai ai ona latou faia se mea lelei tele e fai ai se lanu matamata e na o le faamemelo i ai mai se mea mamao.

Afai e faʻatusatusa le fesaga ma isi mutia vao, e tatau ona maitauina tausia o ia e faigata teleIoe, ma i le tuufaatasiga o le eleele o loʻo faia ai e le fale ni manaʻoga maualuga. Ina ia lelei le laʻau, e taua tele le totoina o le mutia i le amataga o le tautotogo, ae i lenei tulaga o le ai ai le taimi e fausia ai se aʻa lelei ma ulufale saʻo ai i le taumalulu.

O le mea mulimuli, e pei ona uma ona taʻua, o nei lawn e tatau ona vavae ese i taimi uma, a leai o le a vave ona latou le fiafia, e le gata i lea, o le mutia e amata ona paʻu mai le germination o le pauu o fatu, o le tulaga tutusa o le inisiua o le a leai se faamoemoe.

O le mea lea, mo le vao lauiloa o Moorish - o le miti a se tagata malolo malolo - o lenei mutia, e leaga lava, e itiiti se aoga.

E te iloa? E ui o le uluai Europa e sili ona fiafia i le laufanua, e fai ma sui o le vao, pe a feaveaʻi lauusiusi, faafetai i le galuega a le tele o fai togalaau, e tutusa lava le umi, o le vao vao, o le foliga mai e fesootaʻi ma le aafiaga o le togavao o caliphs ma emirs, , lea na toetoe lava a le paʻi atu i le fagaga ma togafiti. O le faiga mo le vao o Moorish na amata ona ulu atu i Europa pe a ma le afe tausaga talu ai.
I le talafeagai, e tatau ona maitauina o nisi vaega o le le lelei o le faʻaaogaina o laufanua e fesiitai i le mamanu o le laufanua e mafai ona faasaʻoina e ala i le faʻafefiloi ma isi laʻau vao.

Faʻaaogāina i le mutia vao

O faʻafefeteina laʻau e faʻaogaina i laʻau eseese o laʻau, o le faʻatulagaga e faʻalagolago i le matafaioi latou te taʻalo i le mamanu. I lenei tulaga, e masani lava o le mutia lenei galue e avea ma fale autu. Ae peitaʻi, afai, mo se faʻataʻitaʻiga, o loʻo tatou talanoa e uiga i le faʻatulagaina o se nofoaga vevela o le taumafanafana, e tatau ona faʻaopoopo le fiafiaga i le faʻafefe o le mutia i se vaega itiiti, talu ai, e pei ona taʻua muamua, o se taunuuga o le solipalaina, o le a matua leiloa lona malosi.

I se isi itu, o le pito sili ona taua o lenei mutia e mafai ona tuuina atu i le teuteuga teuteu o tuaoi poʻo le vavae ese o le tasi vaega o le site mai le isi, faʻapea foi le mamanu o le kapeta i le va o fualaau aina.

E taua! O le faʻafefiloi o laufanua e felelei ma isi laʻau ma le faʻaeteete, aua o lenei laau e fiafia tele i le la ma e le faʻafeiloaʻia tagata tauva i le taua mo se nofoaga i lalo. O le mea lea, afai o tulaga i luga o lau 'upega tafaʻilagi e talafeagai mo lenei vao, e sili atu ona faʻaaoga i lona mamanu, e aunoa ma le faʻafefiloi i soo se mea.
Afai o le tasi mafuaaga poʻo le isi, e tatau lava ona faʻaitiitia le feʻau, mo nei faamoemoega o le mumu lanumumu ma le paʻepaʻe e masani ona faʻaaogaina, Timoteo totoga, faʻapea foi ma le manulele lanu moana ma le umi o le toe faʻaleleia o vao e sili ona lauiloa i tatou latitudes. Mo se faʻataʻitaʻiga, o se faʻafefiloi faʻatoʻaga o togalaau faʻapitoa e aofia ai le vao rayhgassa ma laʻau e fesosoʻi i le ratio 3: 2.

Mo le mafuaʻaga lava e tasi, o le a faʻaaogaina se isi faʻafefiloi (e taua foi o le "lautele"): faʻalautele lauulu, tausaga taʻitasi ma meaʻai vao e faʻapipiʻi i le togavao fescue i se fua faatatau o le 6: 1: 1: 2. Mo togalaau malulu, o se paluga e aofia ai le mumu moli, ma le tasi tausaga le matua (o le fua masani tutusa o le 3: 6: 1) e sili atu ona talafeagai.

Afai e tatau ona faia se laʻau i tulaga o le taulaga e sili ona eleelea, ave ni vaega se lua o laufanua e fafaga: 4.5 vaega o le timu o le vao, 2 vaega o le tasi tausaga, 2 vaega o tafaoga a le atunuu poo 4 vaega o le Timotoma o le vao ma le 2 vaega o le tasi tausaga ma vao vao, po o le 8 vaega raigassa grazing ma 2 vaega o le tausaga ma le 4 vaega o le lototetele Timoteo.

Filifilia se nofoaga

O le tautoga o se laufanua matagofie o se nofoaga filifilia lelei, lelei mo le fale autu. O le vao e felelei, e pei ona fai mai, lagona lelei i nofoaga lafulemu ma faia ni maualuga maualuga i luga ole palapala.

E te iloa? E aliali mai o se mutia e le gata o laʻau ma lalelei, ae aoga foi. Muamua, ua faamaonia e fomaʻi o le lanumeamata lanu meamata e maua ai se lagona filemu i luga o la tatou tino, ma o le vaʻavaʻai i le mutia lanumeamata i le fale, tatou te faʻamalieina ai i tatou mai aʻafiaga o le atuatuvale ma le le mautonu. Lona lua, o le mutia masani e gafatia uma le pefu ma faʻaaogaina le leo o le taulaga, lea e sili ona taua i tulaga o le le lelei o le siʻosiʻomaga.
E le o se faʻaopoopoga e fai mai o loʻo matou feagai ma se faʻamalamalamaga o le fausiaina. E le lelei le eleele vevela mo lenei mutia; o oneone oneone e le o le filifiliga sili lea. Ae faʻatasi ai ma le agaga faafetai sili, o le a tali atu i le oneone, oneone eleelea po o eleele eleelea e maua i humus. O le eleʻele eleʻele e ono fesuisuiai i le va o le 5-6, ma o le salinity o le eleele e sili atu ona faapaleni sili atu nai lo le tamatamailima o lo o taʻua i luga o Timoteo.

Sauniuniga i le nofoaga

Afai e te manaʻo e maua se laʻau matagofie, aua le faʻamoemoe o le a faia na o ia lava. O i latou oe, na latou faatauina mai se togalaau, ua sili atu i le mutia lanumeamata i le puimanava, na tonu ai e lava le tipiina ma sasaa ai le paluga o le mutia na maua i le supermarket aupito latalata, ma o le a ia maua le mutia mai le ata - sa sese lona sese.

O le isi mataupu, o lenei faafitauli e mafai ona foia i auala eseese. Muamua sili ona masani lelei. Lua - vailaau matautia. I le tulaga muamua, e te faʻaaluina le tele o le malosi, i le lona lua - faʻamaonia, sili atu le taimi, aua e mafai ona e totoina se mutia fou e leʻi muamua atu i le 1.5-2 masina pe a uma togafitiga, ma o le vaitaimi lenei o le ae matamata i le totogo mai o vao fou, o le a tatau ona faʻamalo faʻamalo muamua.

E le gata i lea, o le mutia e paʻu i le mea oona e manaʻomia pea ona faʻamalo ma aveese mai le 'upega tafaʻilagi, o lea la, i soo se tulaga, e le mafai ona faia e aunoa ma se galuega mamafa ogaoga. Afai e te filifili e aua nei e suʻe i le kemisi, e te le manaʻomia ona eli i luga le eleele, ma na o le aveeseina o le pito i luga o le vao mai le vao - mutia ma aʻa.

I le taimi lava lea e tasi, e mafai ona faʻaaogaina se mutia ma le ofoofogia: filifili se vaega laitiiti mo lenei pisinisi ma piʻese le otaota otaota ua aveeseina i aʻa. O le a lua tausaga, o le a pala le laau, ma avea ma eleele lelei atoatoa fou e talafeagai mo le faʻaaogaina i galuega faifaatoaga.

E taua! E tusa lava po o le a le uiga e ese ai, ao lei totoina le mutia i luga o le fanua, e tatau ona aveeseina ma le le fefe mea ua uma ona ola ai.

I le faaopoopo atu i vaomatua, e tatau ona e aveese uma lapisi, maa, piliki, toega o sima mai le fasi fanua, a leai o le ae le vaaia se lanu matagofie ma lanu. O le saite vaʻaia e tatau ona fafagaina ma fafaga le eleele. E sili atu ona lelei le faʻaaogaina mo lenei faʻapitoa faapitoa mo vao mutia. O le faʻasalaga mulimuli - soli i lalo o le eria ma faigofie ona vaʻaia.

Laufanua mo le mutia e le tatau ona pei o le afaina, ae e tatau ona malepelepe palu tetele. O le togafiti na saunia i lenei auala e sili ona tuua na o ia mo sina taimi, o le mea lea o le lalolagi e tumau pea ma o aʻa o vao o loʻo totoe.

Lauina o fatu

Meadow Fescue sili ona totoina le tautotogona o le auala lenei o le a maua ai e le vao le taimi e maua ai se tulagavae. Mo le germination, ua lava lea o le vevela i fafo e moni lava i ni nai tikeri i luga o le zero. O fatu e tumau pea le tutusa mo se taimi umi, ma le teuina lelei - e oo atu i le lima tausaga.

O le fua faatatau o fua ile fua - 100 g i le selau, ae o le teuina o se taimi umi, e mafai ona faateleina lenei numera. O le loloto o le totoina i totonu o le eleele e faʻalagolago i le faʻapipiʻiina o masini o le eleele: i luga o le mamafa o eleele, ua lava e eli ai le 1-1.5 cm, i luga o le malamalama ma le malamalama, e tatau ona faateleina, i le faasologa i le 2 ma le 2.5 cm.

A maeʻa le momoe o fatu, e tanu fale i se rake, pe a uma ona faʻatulagaina le 'upega taʻavale ma vae poʻo se taʻavale faapitoa mo le soloina o le mutia. I le laasaga muamua, e tatau ona fafagaina le mutia i le masini eletise ina ia aua le faaleagaina ai aʻa laiti.

Lawn care

Afai o le tulaga muamua o se vao lelei o le sauniuni maeʻaeʻa lea o le 'upega tafaʻilagi, ona faʻamaonia lea o le lona lua ma tausia masani. Afai e te manaʻo e teu lauusiusi lanumeamata i le fale ma i le taimi lava e tasi e le o fuafua e faʻaalu lou taimi i luga, faʻatau mai se vao vao. O vao vao e le o se vao, e tupu tele lava. Ae ui i lea, e oo lava i vao i le vevela vevela e vave ona liliu i totonu o le woodwood, o le a le mea e tautala ai i mea totino teuteu.

Pe a faʻaaogaina se laumei mo le moaina o le mutia, e mafai foi ona e mulumulu, lea o le a mafai ai ona e taofia le susu.

O le faʻaeteete faʻaeteete e manaomia ai se laʻau talavou. E tusa lava po o le a le tele o mea e fai mai e uiga i uiga mataʻutia o lau o laufanua, e tatau ona manatua i lou mafaufau e mafai ona e faʻatuatuaina ma le faʻalagolago ia i latou e le muamua nai lo le 2-3 tausaga talu ona maeʻa.

I le taimi muamua, o le mutia e faʻasaina le lamala malosi tele, aemaise lava pe afai o oe o se mea e le o toe mamao ma le luluina. E pei ona uma ona taʻua, i le tausaga muamua e le i atiaeina aʻa, ma o lenei faagasologa e matua tuai. E tumu le suavai ma faʻapipiʻi masani lauulu e mautinoa ai le faʻavaveina o le fausia o turf - o aʻa o la tatou vao.

Ae o le ola mai le tausaga muamua, e manaʻomia pea ona manatua le fescue. I lenei ma isi laasaga tausiga o laʻau e aofia ai gaoioiga nei:

  • Mati: matou te siakiina le tulaga o le mutia pe a uma le taumalulu, pe afai e tatau ai, faʻavasegaina ma le faʻaeteete tulaga faʻavaivai ua faʻaaogaina ina ia mafai ai ona tufatufaina atu le suavai suamalie i luga o le vaega i se tulaga tutusa;
  • Aperila: matou te fafagaina le mutia ma mea faʻaopopo minerale (faʻapitoa le totogi i le vailaʻau, paluka ma le maika);
  • Me: matou te aveese otaota na faaputuputu i luga o le saite ma mea ua taʻua o le toe lagona - o le tipiina vao, otaota ma lau. Manatua: lagona - o se fili matautia o le mutia: e le faatagaina le mutia e manava ma, i se faaopoopoga, faaleagaina le foliga mai o le mutia. A uma ona faamama, matou te faia le uluai moa vao;
  • Iuni: o se isi lauulu lauulu ma se isi vaega talafeagai;
  • o le taimi o totoe o le taumafanafana: tosoina, fafagaina masani ma le faʻamalolo;
  • Setema: faʻateleina le faʻafeinu, matou te fafagaina le eleele i fuamoa ma le potassium. O le Nitrogen i lenei taimi e tatau ona vavaeeseina, aua e faʻaolaina ai le tuputupu ae o le mutia, ma matou te le manaʻomia i lenei taimi;
  • Oketopa: o le seleselega mulimuli, e ese mai i mea na muamua atu, i le taumalulu e tatau ona tuu le itiiti ifo i le 5 cm o le mutia, fufulu ma le lele (faʻapipiʻi le pito i luga o le eleele ma se rake). I le taimi lava e tasi, suʻesuʻe ma le totoa le mutia, ma afai ei ai ni faailoga o faʻamaʻi faʻaleagaina, togafitia i latou i se maʻi malie;
  • I le taumalulu, e manaʻomia le tausiga o laʻau pe afai e ufiufi i se kulimi aisa: e tatau ona malepelepe se mea o le aisa, a leai o le a mate le mutia.

E taua! E naʻo le maeʻa ona faia o se paluga eletise e fai ai le vao, e mafai ona faʻamalosi, e mafai ona faʻatau saʻo vao, talia le malulu ma le lamala.
E pei ona mafai ona e vaʻaia, o laʻau fesesa o se filifiliga lelei mo i latou e mananao e fausia se laufanua manaia, ae ia ausia se taunuuga lelei, e taua le iloa pe a le manaomia lenei laau ma mulimuli i tulafono uma o le tausiga.