Laʻau

Faʻasalalauina le Fugalaau - Tausia o Aiga ma le Tuputupu Aʻe

O le tele o faila fugalaau i lo latou aoina mai o totonu ole fale e aofia ai le nuʻu (lat.).

Amataga ma foliga vaaia

Fugalaau fugalaau e sau mai Aferika i Saute.

Faʻasala i totonu o le fagu

O lenei laau e oʻo atu i le maualuga o le 60 cm, o loʻo iai le paʻu paʻu paʻu e tupu mai i le maile mai le basal rosette, e leai se mea moni (o nisi o meaola ei ai se mea sese). O le mea autu o le faʻalauiloa o lona aʻa: o se fesuiaiga mai le rhizome i le pulu.

I le vaitau o le fugalaau, e maua mai ai se limo, lea e tusa ma le 50 fugalaau e pei o ni fugalaau e pei o se faamalu. 6-7 ituaiga o lenei laau ua lauiloa, o loo galue le au faifaatoaga i le faia o ituaiga fou.

Taua! E le o fugalaau fugalaau uma latou te iloa o le suamalie o le suamalie ma le rhizome o mea inu ma e mafai ona tupu (sei vagana ai le gasea, vomiting, salivation, ma le gastrointestinal upset) maʻi poʻo le paʻu.

O ituaiga e sili ona lauiloa o le atunuʻu

Clivia Gardena

Spathiphyllum domino fugalaau - tausi fale

Lat. O le faʻasalalau i le natura natura o loʻo tufatufaina i le Transvaal (Aferika i Saute). I totonu o le fale e masani lava ona oʻo ile 50 cm le maualuga, o laʻau e umi, e oʻo ile 4 cm le lautele. I le taumalulu, e maua ai se limo i luga o le afa mita le umi, o fale e 10-15 fugalaau e pei o le logo.

O Kalaivia e matagofie

Lat. Clivianobilis e sau mai le Cape o Aferika i Saute. E ese mai i isi ituaiga e ala ile laʻitiiti (e oo atu i le 30 cm), o le xiphoid e oʻo i le 6 cm le lautele. Pipi seʻia oo i le 50 cm ma le fugafulu fugalaau fugalaau lanumoana poʻo le kulimi piniki.

Clivia cinnabar

Lat. Cliviaminiata, isi igoa - Vinota cinnabar ma Clivia Miniata, nofoaga fanau - Natal (Aferika i Saute). E oʻo atu i le afa mita le maualuga, o laulaau e foliga mai i le fusi mai le 3 i le 6 cm le lautele.

Faʻasalalau miniat

Mai ia Fepuari ia Me, e 50-centimeter peduncle ua faapaleina i le 15-20 lapopoa fugalaau lanu mumu.

Aiga Tausi

Faʻasalaga tausiga ile aiga e le manaʻomia ni tomai faʻapitoa mai lē e ona.

Laʻei pito sili

Fugalaau o Hippeastrum - tausi fale ma fafo

Le lelei, aemaise lava i le vaitau o le vavao, e manaʻomia e le nuʻu le manaʻomia o lavalava pito i luga. E amata ona latou faia muamua i le tausaga muamua o le olaga i le tasi taimi i vaiaso uma (faʻafeiloaʻiga o meaola ma minerale).

O se tagata matua e fafagaina naʻo le vaitaimi o le vavao.

Taua! Nitrogen postpones puaʻa, potassium, i le isi itu, e mafai ona mafua ai le fuga sili ona lelei.

Nofoaga ma moli

O se fagu o loʻo i ai le laufanua e sili ona tuʻuina i luga o le faʻasasaʻe sasaʻe poʻo sisifo o le fale ma ia lava le avanoa. I le pito i matu, e manaʻomia le faamamafa o le laau; i matapiʻe i saute, e manaʻomia ona fai sina siʻusiʻu.

Faʻasa

O le suavai o le palapala e afaina ai le laau. O le mea lea, e faʻamaʻaina pe a uma le palapala i totonu o le fagu, e sili atu ona susu mai le susu mai le pusa. O le tele o le susu o le susu e mafua ai le pala.

Faʻalogo lelei! Mo le faʻaleleia o vai e faʻaaoga ai vai vaivai e aunoa ma le chlorine tolu i le fa tikeri mafanafana nai lo le vevela o le potu.

E le manaomia e Kasisi le maualuga o le maualuga o le ea (40-50% le lava), ae o le pefu e faʻaputu i laʻau e afaina tele ai le fugalaau.

Taimi e malolo ai

Kiliata e tatau ona fuga, ona tipi lea o le ponuncle ma tuu le laau na o ia mo le 80-90 aso. A o faagasolo lenei vaitau, ua uma ona fai le laei, faʻamamaina le 1 le taimi i le 10-12 aso, ua faʻaitiitia le vevela o le ea ma faʻaitiitia le malosi.

I le faaiuga o le vaitau o le "migao", ua toe foi mai le laau i lona nofoaga masani, i le faatulagaina lelei o se vai vevela i ona luma, ua fafagaina ma ua lava le vai.

Taua! O le taimi malolo e tatau ona taofi i se taimi talafeagai, a le o lea o le a tupu le faʻavavevave ma faʻavaivaia ai le paʻu.

E ono tupu faigata faigata

Calceolaria fugalaau - tausi fale

O Clivia o se fugalaau le lelei, o lona tausiga e faigofie, e osofaia e faʻamaʻi eseese ma faʻamaʻi.

Maʻi

O le mafuaaga o lanu enaena i luga o lau o le la, e sili atu ona paolo le laau.

O le faʻavasega poʻo le lanu enaena i le pito i luga o laʻau e faʻaalia ai le leaga i aʻa i le taimi o le gaosiga poʻo le sili atu o le susu.

Laʻau mamaʻi

I ia tulaga, o le suāvai e taofi seia oʻo ina maeʻa uma le palapala i totonu o le ulo.

Pests

I luga o le atunuʻu, o foliga mai o talita poʻo mealybugs atonu e tupu.

Faailoga o le alofa ma le paʻu:

  • paʻu paʻu i luga o lau,
  • o le faʻaalia o vaʻa pogisa o le tuputupu ae (faʻamaʻi matutua).

E aveeseina le siakiina (faʻapipiʻi faʻamaʻi manu ma se fasimoli swab) ma togafitia le togafitiga faʻatasi ai ma iniseti.

O se mealybug o loʻo faʻaalia e foliga mai o se paʻepaʻe paʻepaʻe, o le fulufulu fulufulu mamoe i luga o lau. O se tamai seti o parasite e aveeseina ma le masini ma se paʻu susu.

Shield

O le tele o kolone e faʻaumatia e ala i le faʻaleleia i vaiaso taitasi ma iniseti.

Faʻailoga faafitauli

Lea lanu atonu e lanu samasama pe a:

  • le masani masani o le suia o laupepa tuai ma mea fou;
  • le lava po o le tele o vaiinu;
  • leai o meaʻai.

Aisea e le totogo ai le aganuu

O nisi faifaatoaga, i ni nai tausaga talu ona totoina, fesili ifo ia i latou lava: e le totogo le faoa, o le a le mea e fai i lenei tulaga.

O le fuga o se laau matua ua mafua ona o le le lava o meaai paleni po o le leai o se fale nofo, lea e tatau ona faatulagaina i le tautoulu ma le taumalulu.

O le toe suia o le laau i totonu o se ipu telē, o le tali lea i le fesili pe aisea e le fuga ai le tafaoga, talu ai ona o atu uma le au e faatumu le ulo i aʻa.

Taua! Mai le taimi o le tipiina o le fugalaau, e le mafai ona feaveaʻi le alalafaga mai lea nofoaga i lea nofoaga ma e le fesuiaʻi le ipu - o ia gaoioiga e faʻaitiitia ai le taimi o le fuga ma faʻaitiitia le numera o fugalaau.

O nisi taimi e tulaʻi mai ai le fesili: faʻalauteleina, tausia lelei ile fale, aisea e le totogo ai 2-3 tausaga o le olaga. I lenei tulaga, o se taimi e leʻo faʻaaogaina ua fuafuaina mo ia: e teuina le laau mo le 20-30 aso i se nofoaga le lelei i le vevela o le 15-16 0 O le.

Faʻatauga auala

E le o tagata uma e iloa le atunuʻu, ma pe faʻapefea ona toe gaosia. E mafai ona toe gaosia, e le gata i fatu ma e tipi (tamaiti).

Pe a suia le totoga o se tagata matua, o vavae laulaau ma nisi aʻa e vavae ese ma le faaeteete mai ai. O fasi fasi falaoa ua sausau i le paʻu pulumu eletise. Ua mamago aʻa mo le 30 minute, ona totoina lea i totonu o se tamai ulo. Vaavaai, e pei foi o se laau matua, ae o le ea vevela e tumau i le 1-2 tikeri maualuga ma faʻaitiitia le malosi o le vai. O talavou talavou e tuu i totonu o se nofoaga malamalama, lea e leai se la susulu.

Fatuina o fatu

O fatulaina fatu e maua pe ola aʻe na oi latou lava.

Taua! O fatu e ola pe a lūlūina i le taimi lava e uma ai le seleselega. O le teuina o fatu e matua faʻaitiitia ai lo latou germination.

Gaioiga o le totoina:

  • 1) Faʻasusu fatu na aoina mo se aso ao lei tupu.
  • 2) O le fatu fuga e lūlūina i se mamao e 2 cm i se paluga o peat-perlite. O Perlite e mafai ona suia i le oneone poʻo le vaovao.
  • 3) Ua tapunia le koneteina i se ata tifaga po o se fagu tioata e faia ai se aafiaga o se lau.
  • 4) O le mini-greenhouse e faʻasalaga i aso taʻitasi mo le itiiti ifo ma le 10 minute, faʻafefe le palapala aʻo faʻamaluluina.
  • 5) A maeʻa ona faʻaalia lenei laupepa, e manaʻomia ona totō laau toto i totonu o tamai fagu.
  • 6) Fai ia i latou se sisiva taʻitasi i totonu o pusa lapoa.

Totoina o Fatu Tasi

E mafai ona faʻaleleia e fatu, ae o na laau toto e ola mo na o le 4-6 tausaga o le ola.

Tulafono mo le ulufale i totonu ma le totoina

Kiliata e fiafia i laufanua lafulemu e mauoa i humus.

Ua faatauina le eleele ua saunia-ua faia pe ua faia tutoatasi. Ina ia faia lenei mea, faʻafefiloi:

  • 1 vaega palota,
  • 1 vaega humus,
  • 2 vaega o le eleele.

E faʻamamaina le eleele i le perlite, vermiculite poʻo le oneone. O le eleele sauniuni e le susu, talu ai ona o le mea e faʻafefiloi mago e sili atu ona lelei ile totonugalemu o aʻa.

Taua! Aʻo leʻi totoina, e faʻamaʻi le eleele.

O nisi o fai togalaau e totoina i le eleele mo ni togi. E tusa ai ma a latou mea e matauina, o lenei mea e fesoasoani i le faʻaleleia lelei o aʻa ma faʻateleina ai le tuputupu ae ma le fuga.

Suʻega o laau totō matutua e mafai ona faʻalatalata i le amataga o le vaitaimi o loʻo taoto.

Faʻasalaga tagata Komi

<

E faʻafefea ona faʻaaogaina le faʻapipiʻi:

  1. O se ipu palasitika po o sekeli o foliga faʻasolosolo ma se laʻau talafeagai e filifilia.
  2. Liligi se alavai faʻavaivai o tamaʻi tamai maama, faʻalautele le gaʻo poʻo le piliki pa'ū i le pito i lalo o le tane. O le maualuga o le laulau e fuafua i le tele o le pusa (e masani lava 1-3 cm). Sasaa se tamai laulau o le eleele sauni.
  3. Faamama le eleele i lalo o le laau ma ia aveese ma le faaeteete aʻa faatasi ma le eleele tuai.
  4. Afai e fai le felafolafoaʻiga, ona tuʻuina lea o le eletise eleʻele i totonu o se koneteina fou ma fufuluina i le eleele fou.
  5. Pe a faʻatulagaina, e lūlū le eleele tuai, o loʻo aʻafia ma le totoa aʻa, ma pe'ā tatau ai, o mea ua faaleagaina ua aveesea. E mafai ona e vavae ese tamaiti pe a lava lo latou malosi (e 4-5 laasaga tumau). O fasi pepa i luga o aʻa ua soloia i le paʻu o le malala, ona tatau ai lea ona malogo mo le 30 minute.
  6. Tuu aʻa i totonu o se fagu ma faatumu i palapala ina ia le ufiufi le palapala i lalo o laulaau.
  7. Vai le laau, aveese le tele o susu mai le pusa ma tuu i se nofoaga talafeagai mo le ola ai i se vaitaimi umi.

Ua fautuaina e le au faifaatoʻaga le faaliliuina o tagata matutua i le taimi e tasi i le 2-4 tausaga.

O Clivia o se fugalaau le lelei, o le tausia lelei e faigofie.