Laʻau i totonu

Azalea lafoaʻi lau: o mafuaaga autu mo auala e togafitia ai se laau

Azalea o se laau matagofie e mafai ona teuteuina soo se togalaau poʻo se fale ma lona lanu. Eseesega i foliga ma foliga vaaia fugalaau fiafia i taimi uma. Ae, e pei o le tele o mea manaia, o le laau e matua mataga lava. O se tasi o faafitauli e fesoʻotaʻi ma lenei sui o rhododendrons o le faʻaaogaina o laupepa.

Tulafono mo le tausiga o azalea

E pei ona taʻua muamua, o le laau e sili atu lona "ita". Afai e te manaʻo i le fugalaau e faʻafiafia ai oe i ona foliga vaaia lelei, e tatau ona e iloa e uiga i tulafono faavae o lona galueaina.

Muamua e tatau ona e sailia se nofoaga talafeagai i tulaga o moli. E fiafia le laau i le malamalama, ae o le susulu o le la e solia.

O le nofoaga sili ona talafeagai e tuu ai fugalaau o le faamalama sill o loʻo i le puipui i sasae. E matua le manaomia lava le i ai i luga o le faamalama e feagai ma saute, seivagana ua e nofo i luga o fola, ma o lau faamalama ua paolo i palealii o laau. O le mea sili o le aloese mai le susulu o le la.

I le vaitau o le peritomeina o fatuga (e masani lava i le ogatotonu o le autumn) e tatau ona faateleina le faʻaoga. I le isi itu, e mafai ona e faʻaaogaina moli uila.

E te iloa? O le saienitisi Siamani lauiloa Karl Linnaeus i le ogatotonu o le XIV seneturi. O le 6 out of 9 species of rhododendrons na iloa i lena taimi i totonu o se aiga e eseʻese - Azalea. O lenei aiga fou ei ai se uiga iloga - o ona sui na lafoina lau mo le taumalulu, e ese mai i le 3 ituaiga o rhododendrons.

O le isi mea taua tele o le ea vevela. O le faailoga masani mo le rhododendron o + 15 ... + 18 ° С. I le taimi o le amataina o pulupulu, e tatau ona faaitiitia le vevela i + 10 ... + 13 ° C. O ia tulaga vevela o le vevela e fesoasoani i le vavalalata umi ma se tele o fugalaau.

E tatau ona totogia lelei le toto ile taumafanafana. O le vevela mo azaleas e faʻaleagaina, e fautuaina e teu i luga o le avanoa (pe a le oso le la i luga) pe latalata i le ea i le vevela e oʻo atu i le + 21 ° C.

O le fugalaau e faʻafefe o le susu, o lea e tatau ai ona e sosolo soo i vai inu. I le vaitau o le fugalaau, e tatau ona faia ma le faaeteete lelei, talu ai e oʻo lava i vaitafe vaivai o le vai e mafua ai ona faʻapogisa fugalaau. Afai e te le manaʻo e lamatia, e mafai ona e faʻapipiʻi vaʻa vai e lata ane i ai. I le taimi o le mafanafana, o ia koneteina o le a fesoasoani e aveesea le tele o le mago o le ea.

Afai e tatau ona mulimulitaʻi vaiinu i nei tulafono:

  1. E le taliaina e le laau le magoina o le eleele, ae fiafia o ia i se mea susu susu. Afai o loʻo mamago le palapala, tuu le fugalaau i totonu o se fagu vai (+ 26 ... + 28 ° C) ina ia le sili atu i le tasi vae tolu o le maualuga o le ulo. I le 2-2.5 itula, e tatau i le rhododendron ona toe faʻafoisia lona paleni vai.
  2. Ina ia aloese mai le atinaʻeina o le faagasologa o le pala i le aʻa, aveese uma vai o totoe i le tulaga pe a uma ona fafaga.
  3. Vai le fugalaau i vai faʻafefe. E mafai ona e faʻaaoga vai vai.
  4. Faʻatasi i le 2 vaiaso uma, faʻafefe sina pata o le sua o lemoni i totonu o le vai mo le faʻavaivai. O lenei metotia e faʻateleina ai le tele o fugalaau.

Azalea o se tasi o na laau toto e sili ona lelei i se mea maualuga i le maualuga, o le pH 4-4.5 e manatu e masani. O se mea faapena, ua fuafuaina faapitoa mo rhododendrons, e mafai ona faatauina i vaega faapitoa o le faʻatau.

Ma e mafai ona e saunia le paluga oe lava, mo se faataitaiga, i lenei auala:

  • coniferous humus - 50%;
  • moa - 25%;
  • oneone - 25%.
E taua! I le leai o se tulaga e tatau ona faʻamalolo, e aofia ai le chlorine, - O lenei mea o le a oʻo atu ai i le oti o le fugalaau. O le filifiliga sili ona taliaina - o se meafaigaluega faapitoa "Azalea". I le taimi vevela mafanafana e faia i vaiaso taʻitasi, i le tau malulu - taʻitasi masina. E tatau ona faʻamamaina paluga ma superphosphate i le laasaga o le fuga o le fuga ma le fuga.
Aua nei galo e teu le laau i le taimi, aveese ni laau e le talafeagai. Pe a fuga le azalea, e tatau ona e tipi uma fugalaau taitasi. O lenei faʻatulagaga e faʻatatau i le fausiaina o mea faʻaleagaina ma tuʻuina atu le faʻamalosi i le laau.

Mai le afa lona lua o le tautotogo, e tatau ona aveese ni taamilo fou mo faʻaopoopoga faaopoopo. E le mafai ona e togiina lala uma, o le a lava lea e vavae ese ai i latou na faʻalauteleina nai lo isi, o lona uiga, o lau galuega o le tuʻuina atu ma faʻasaoina le sili ona atoatoa ma le mafiafia o le fausaga o le laumei lanumeamata o le laau. A maeʻa le 10-15 aso, e aliali mai ni lanu matamata fou.

A maeʻa le fuʻa o le azalea mo le taimi muamua, e manaʻomia le toe gaosia. O le faʻatinoga o loʻo faʻatinoina ma le faʻaeteete ina ia le aʻafia ai le lelei ma le aʻafia o aʻa. Pe a faʻapipiʻiina e tatau ona faʻapipiʻi se laʻau o le lava o le volume. E fautuaina e ave se ipu e lautele atu nai lo le loloto, ma ia lava le voluma. Ua faia lenei mea ina ia mautinoa ai e le loloto le loloto o le aʻa, ae lautele, ma e latalata i le eleele.

Vitio: Faʻafefea ona suia le azalea

O le faʻatulagaga mo le totoina o laau laiti e masani lava ona faia i tausaga taʻitasi, e lava le toe totoina o le tagata matua e faʻapitoa i tausaga tai tolu. I le taimi o le totoina, ua aveeseina lala mago ma fugalaau.

Rhododendron e faʻalauteleina e ala i le tipiina, ma e sili atu ona lelei le faʻatinoga o lenei faiga i le taumafanafana. E faia lenei mea: o le aʻa (tamaʻi fanafana, ufiufi i se fasi laau lamolemole) e vavae ese mai le laau ma totō i totonu o se pusa eseese ma le eleele.

Faatasi ai ma le fesoasoani o pusa tioata e faia ai se ituaiga greenhouse, e aofia ai le sola ese talavou. E masani ona faʻafeinu ma faʻasalalauina le laau, o le mea lea e fatuina ai se microclimate susu i totonu o le fagu. E tatau ona aveʻese aʻafiaga ina ia mafai ai e le seedling ona faʻamalosia lona malosi i le tuputupu aʻe ma le faʻavaeina o le lanu meamata, ae le o le faʻapipiʻiina o pulupulu. A maeʻa le 8-10 vaiaso, pe a lava le atinaʻeina o le aʻa ma faʻamalosia, o le a faʻapipiʻiina lala i totonu o se ulo.

Faitau foi pe faapefea ona fafaga azaleas.

Aiseā e faʻagogo ma paʻu ai azaleas: o mafuaaga autu

Afai e tauaofai uma mafuaʻaga o le pau o le laʻau, e mafai ona vaevaeina i ni vaega se 4:

  • tausiga le talafeagai;
  • mafuaaga o le solia o aiaiga o le taofia;
  • tosoina le talafeagai;
  • faafitauli na afua mai i faamai ma meaola faalafua.

Le tausiga le lelei

Afai e te iloa ua amata ona mamae lau rhododendron, ua mamae ona lau, ua liuliu ma ua paʻu, o le mafuaaga sili ona le lelei le tausiga o le laau.

A e tausia le rhododendron, e tatau ona e manatua nei mea:

  • Azalea e fiafia tele ma e le mafai ona faapaleni le masini ese mai le palapala, ae le o lona uiga o le palapala i totonu o le ulo e tatau ona liua i se laufusi, ona o aʻa o le laau e matua tigaina i le sili atu o le susu;
  • lanu uliuli e faailoa ai le tele o le inu;
  • se isi mafuaaga e tasi ua leiloloa le lau laau, e mafai ona le talafeagai le fegalegaleaiga;
  • mūmūina ma le faʻaaogaina mulimuli o laʻau atonu o le taunuuga o le sili atu poʻo le le lava o le faʻaleina (aemaise lava phosphate).

Tulaga le saʻo

O mea masani e sili ona taatele i le fausiaina o aiaiga mo le galueaina o azaleas:

  • o lau o lauʻeleʻele mago e ufitia i lanu enaena e faʻaalia ai o le ea vevela e maualuga tele;
  • lanu meamata lanu meamata e mafai ona paʻu ona o le malulu vevela, aemaise i le taumalulu, i le taimi o le mafanafana;
  • e sili atu le malulu o le ea e mafai foi ona mafua ai se lanu enaena, toetoe o le uliuli i luga o le otootoga o se laʻau azalea;
  • Laʻau paʻu ua paʻu e masani lava o le taunuuga o le susulu o le la i luga o se fugalaau.

Suiga i le taimi o le fugalaau

O le isi mafuaaga e mafai ona taʻitaʻia ai e le gata i laulaau lanu, ae faapea foi i maʻi tumau ma e oʻo lava i le maliu o se laau, e mafai ona suia i le taimi o le vavao. O lenei mea e faʻaaogaina i laau uma i le lautele, talu ai o le gaosiga o se popolega, ma i le taimi o le fufuluina o le laau e manaʻomia ona fatuina ni tulaga e sili atu le mafanafana ma le filemu.

E te iloa? O ituaiga masani o azaleas i le lalolagi o Initia ma Iapani. E faavae i luga o le igoa, e manino lava o atunuu o Aferika i Sautesasae o le fanau mai o laau. E ui lava i le natura ei ai ituaiga o fugalaau manaia, lea e mafai ona maua i na o natura natura i Amerika.

Faʻasologa o faʻamaʻi ma meaʻai

O faʻamaʻi faʻamaʻi ma faʻamaʻi pipisi e afaina ai azalea mai:

  1. Luga, po o le palasi palaE masani lava ona tupu pe a le matauina le vevela.
  2. Afai, e ese mai le faʻamago, fugalaau e lanu samasama ma sasaaO le mafuaaga atonu o le vai lelei.
  3. Phytophthora e mafai ona tupu ona o le tele o le susu.
  4. Spider ma fasi vine, talita - parasite, lea e masani ona maua i le rhododendron.
  5. Brown, toetoe o lanu uliuli - o se faailoga o le fugalaau e aʻafia i le fuga.

O le a le mea e faalagolago i le mafuaaga

Ua fautuaina e le au faifaatoʻaga tomai e faalogo ia latou fautuaga e uiga i le tausiga o azalea ina ia ola maloloina ma matagofie:

  1. Lave po o le lanu eleelea e mafai ona faʻaumatia e ala i le fetuutuunai o le vevela o le ea i taʻiala e manaʻomia. E taua foi le aveese o laulaʻau ua afaina.
  2. Faʻafitauli na mafua mai vai faʻavaivai leaga le lelei, e mafai ona maua le maualuga, faʻaaogaina le faʻafeinuina o le vai ua tunu i le faʻaopoopoga o mea faʻamaʻiina ia ua fuafua faapitoa mo ia faamoemoega.
  3. I le tulaga o vailaʻau vavave ma fasi vine, faʻapea foi ma le shitovki galue e tatau ona faia lenei mea: faʻagasolo le laumei lanumeamata o le fale ma se vaifofo o le fasimoli. Fufulu le vaifofo i le vai mafanafana ma togafitia i le iniseti.
  4. Afai mo nisi mafuaaga o le eleele faʻamamaina ua mamago I se mea itiiti, e mafai ona faasaʻo le tulaga e ala i le fafaga i luga o peat. Afai ua liua le palapala i se moega faigata, e mafai ona fesoasoani (ma e le o taimi uma) na o le tuʻuina i totonu o se tane vai, e pei ona taʻua i luga.
  5. I le tulaga o faafitauli e fesootai ma faʻavaʻa, e tatau ona taofia mo se taimi le tumau, ma fuga le fugalaau i totonu o se siosiomaga i le ea, ae le maualuga le vevela.
  6. Pe a faʻaaoga le faʻalaʻau e tatau ona manatuaina azalea e fiafia tele eleele ma, e tusa ai ma lea mea, e le taliaina ni mea faaopoopo e aofia ai le palasitika. O iinei e tatau ona fai mai e uiga i le le mafai ona totoina le rhododendron i le lime. O lea ituaiga taotoga e ono mafua ai le atinaʻe o chlorosis ma le oti o le laau.
  7. Faʻasalaga (faʻapipiʻi i se isi ipu) e tatau ona faʻataunuuina pe a maeʻa le fale.
  8. I le tulaga o le tupu ma le atinae faʻamaʻi na mafua ona o le malie, aveese ia laulaʻau afaina ma togafitia le azalea e tusa ai ma faatonuga o fomaʻi faʻatau.
  9. Afai e maua lau lanu mūmū, faʻalogo i tuutuuga o le taofia. Afai o le fugalaau e afaina i le susulu o le la, ave i se isi nofoaga. Afai o faʻamalamalamaina mea uma lava e masani, o le mafuaaga atonu o taʻoto i le fafagaina. I le tulaga o le faʻaleagaina o fomaʻi, tuu le laau i le pelvis ina ia i ai le mamao i le va o le pito i lalo o le ulo ma le pito i lalo o le pelvis mo le tafe fua o le vai. Ona liligiina lea o le tele o vai inu i luga o le palapala - ina ia alu ese atu le faasiliga o le suauu ma le tele o le suavai. A maeʻa lena mea e tatau ona e faʻatumu le mea e sui ai. Afai e te le fafagaina le azalea, fai muamua, muamua, ma fugalaisa.

E taua! E sili atu ona lelei le faʻatinoina muamua o le totoina muamua ina ua maeʻa le faʻatauina o le faleoloa i totonu o le faleoloa (atonu e leʻi maua lelei tausiga iina), ae afai e fuga le azalea, e tatau ona tolopoina le taualumaga. Afai e te mauaina ni faailoilo manino o le le lava o le tausiga (eleele lolovaia, auala o le saling or mold), e tatau ona e tosoina le fugalaau, pe a uma ona aveese le fugalaau.

Fuafuaga puipui

Ina ia puipuia le azalea mai le leiloa o lona lauusiusi lanumeamata, e sili atu ona lelei le faʻaaogaina o togafitiga puipuia i le taimi muamua:

  1. O le puipuiga sili lava o le tausia lea o tuutuuga o le taofia (malamalama, susu, vevela o le ea) ma le tausiga lelei.
  2. Faʻatau lelei le vai i le eleele (susu, e mafai ona e kuka pe faʻafefeteina, vai malulu), ia tumau le paleni, aua le faʻatagaina e faʻamago ma faʻavaivaia.
  3. Manatua o le azalea e fiafia i le mea 'aisa ma e le faʻafefe le lime, faʻapea foʻi ma fomaʻi oloʻo maua ai le palasini.
  4. Fai se alavai lelei, lea e mafai ona aveesea le susu tele mai aʻa.
  5. A e lūlūina, aua nei faatagaina ni matāua tetele i luga o fugalaau. I le avea ai ma se isi mea i le pulumu, e mafai ona e faʻapipiʻi tane tane i tafatafa oi latou.
  6. Mulimuli i tulafono mo le taulimaina o le fugalaau pe a suia.
  7. I le tau vevela, e manaʻomia e le azalea le malologa atoatoa, e manaʻomia ai le mafanafana o le vevela ma le vevela, lea e sili ona faatulagaina i totonu o le togalaau.
  8. Aʻo leʻi oʻo i le taimi o le tupu aʻe, e tatau ona fafagaina le azalea i ni mea ua fuafuaina faapitoa mo lenei faʻamoemoe.
  9. Aua nei suia le nofoaga o azaleas i le vaitau o le vavao.

O lenei ua e iloa le mea e fai pe afai e liu samasama lau azaleas ma amata ona malepe. O le mea moni, e sili atu pe a le aumaia le tulaga i se mea faitio, ae ia tausisia aiaiga o le taofia ma faia ni puipuiga.