Lafumanu

Lapataiga i povi: faʻamaoniga, puipuiga

Soʻo se faifaatoʻaga e tatau ona mataʻituina le soifua maloloina o ana manu, aua o le fesili e le gata i le puipuia o le tamaoaiga o faʻataʻitaʻiga ma le manuia o pisinisi, ae faʻapea foi i le saogalemu tulagalua. E i ai le tele o faʻamaʻi e tutusa lelei le leaga i meaola ma tagata, e le gata i lea, e mafai ona pisia i se tagata e ala i le 'aiina o aano o manu. O se tasi o nei faʻamaʻi, lea e mafua ai le lamatiaga o manu ma tagata, o le fiva o le tino, o nisi taimi e taʻua ai o le maʻi povi po o le maʻi maʻi.

O le a lenei maʻi

O le tagata na faʻaalia i lenei faafitauli talu ai nei. I le ogatotonu o le 1980, e faitau afe tamaʻi Peretania na taia i le taimi e tasi e se maʻi e le mailoa. I le taimi lava e tasi, o faʻamaoniga tutusa na maua i povi i Aialani, ona sosoo ai lea ma isi atunuu o Europa i Sisifo.

Mafaufau i nisi auiliiliga pe faʻafefea ona togafitia ia faʻamaʻi pipisi e pei o: faʻataunuʻu, leptospirosis, fiva catarrhal leaga, anaplasmosis, parainfluenza-3, ma actinomycosis.

Ae o Egelani sa mafatia i le tele o mea mai le faʻafitauli faʻapitoa: i le 1992 ua maliliu le fiasefulu afe o povi iinei i le 1992. O faailoga o le faamai e pei lava o le valea: atuatuvale, fefe i le avanoa, osofaiga, fefe ma le fefe, fefe le tali atu i le paʻi, manao mo le nofo toatasi, o foliga o nifo na foliga mai. Mo lenei mafuaʻaga, o le faʻamaʻi ma maua lona igoa o le aiga, e masani ona taitaiseseina faifaatoaga e uiga i lona natura.

E taua! E leai se mea e faʻaoga ai faʻamaʻi faʻasiga i le Spongiform. O nei faʻamaʻi e eseese uma le natura, pathogen, mechanism of infection and course. Pau lava le mea e tuufaatasia ai i latou o nisi o faʻamaoniga, o le faʻamatalaga lea i le mea moni e faapea i le tasi ma i le isi itu ua afaina ai le fatugalemu o le tino ma le mafaufau.

O aʻafiaga ei ai lona natura vailaau, aʻo le gasegase mafuaʻaga o le encephalopathy e le o se siama, e le o se siama, pe o se afu. E aliali mai o le maʻi e mafua mai i se mole molelatini mole mole, lea o loʻo i luga o le tino o sela, i totonu o le faiʻai ma le ivi o le aano o manu ma tagata, ae i se tasi itu mo nisi mafuaʻaga e faia ai se faatulagaga e le masani ai. I le mauaina o se mea mataʻutia i le 1982, na sau ai le tagata suʻesuʻe ile suʻesuʻega ole Igilisi Stanley Prusiner. Na ia faaigoaina le "mole" alalaupapa o le polotini e mafua ai le faaleagaina o le faiai o se "prion."

O le atinaʻeina o le faʻamaʻi e pei ona taua i lalo. O le "toilalo" e toso i le tasi ma le isi, ma faia ai se kopa poʻo se pusa i luga o le neura namu. O se taunuuga, o le nerve suauu ua mate, ma i lona tulaga o loo i ai se avanoa e tumu i le telefoni, o le mea e taʻua o le vacuole. Faʻatasi ai ma le atinaʻeina o le faʻamaʻi, o na vailaau e tumu ai le mafaufau atoa, ma avea ai ma foliga o le omomi (o le spongiform encephalopathy).

O le mea moni, o le faiʻai o le gaioiga e matua le mafai lava, ma o le tino na aafia i le maʻi ua mate.

E faapefea ona tupu le siama?

Ua leva ona le mafai e saienitisi ona iloa tonu pe aisea e tupu ai le "fesuisuiai" o molelatini moletini o namu fula. I le faaiuga, o se masalosaloga na faia, e le faʻamaonia i le taimi nei, ua lava le ulufale atu o se tasi "sese" i totonu o le tino ina ia toe amata ona toe faʻatulagaina i luga o lona tino ma foliga. E le o malamalama atoatoa le faiga o lenei mea, ae o le mea moni e tasi le "mamoe uliuli" e aafia ai "le lafu atoa" e toetoe a le masalosalo.

I le suʻesuʻeina loloto o le faʻafitauli o le faʻamaʻi, na maua ai le mafuaʻaga o le faʻamaʻi (o le mea sese sese) o se mea e ono oʻo i totonu o le tino o povi leaga ma aano o manu ma le ponaivi, faaopoopo i a latou meaʻai e faifaatoaga Igilisi. O lenei falaoamata e maua mai i manufeʻa mamoe, ma mamoe foi e mafatia i maʻi o le prion.

O le mea e leaga ai, o le masani masani o le inisetiina o povi e umi ma e le aoga i taimi uma. Faitau e uiga i le vevelaina o povi.

O le mea lea, o aano ma ivi o mamoe mamaʻi e avea ma mea oona, mumusu le fasiotia o isi, manu tetele.

O le taliina o le fesili pe aisea ua amata ai ona fasi fasi povi i le taimi o le povi, ma ua iloa ai e le au saienitisi o le afaina o le faamai na ogatusa ma le faaofiina o suiga taua i le faagasologa o le gaosiga o falaoamata, po o le faigofie, e ala i le lafoaia o nisi o manu. laasaga, toe faʻaleagaina mea e faʻaaogaina. Ma o le mea moni, o le taimi lava na tuueseeseina ai le aano o manu ma le ivi mai le tuufaatasiga o le fafaga, na amata ona tiga tele ia povi, ma ua amata ona paʻu le faamai. Ae i le taimi lava lea e tasi na tupu ai se isi faafitauli - na amata ona maʻi tagata i le lecephalopathy.

E taua! O le maʻi maʻi cow e tuʻuina atu i tagata e ala i aano o se povi poʻa, lea e 'ai. E leai se faʻamaʻi mai fesootaiga tuusaʻo ma le manu.

O lenei vaega o le faasalalauina o le faamai o lona uiga o le natura o le faamai e maua ai le gasegase oona, e le ona o manu e afaina le tasi i le isi, ae ona latou te aai i le meaai lava e tasi.

Afai o se povi ua pisia i le "gasegase mafaufau" ua alu i totonu o le lafu, o le a le afaina ai ana soa, ae o le maʻi e mafai ona auina atu e le intrauterine, o lona uiga, o tamaʻi povi e fanau mai i se povi o le a ono maʻi foi.

Pepa ma faʻailoga o vavao i povi

O se tasi o faafitauli ogaoga e fesootaʻi ma le siamaina ma, e tusa ai ma le tele o le togafitia o le encephalitis spongiform, o le maʻi lenei e umi se taimi e faʻaalu ai. I povi, e mafai mai i le 2.5 i le 8 tausaga, ma i totonu o tagata, o le maʻi e sili atu lona umi, o nisi taimi e oo atu i le 30 tausaga.

Ae a oʻo i le lagona o le maʻi, e vave ona alualu i luma ma e le o faʻatasi ma faʻaleleia le tumau ile tulaga.

E te iloa? O le faʻaaliaina o se maʻi faʻamaʻi faʻamaʻi o povi na mafua ai le popole. O faifaatoaga Peretania na faamalosia e fasia le sili atu i le 3.5 miliona povi, ma, e foliga mai, o le toatele oi latou sa maloloina atoatoa. O le tele o atunuu (e aofia ai Rusia) ua faasaina le faaulufaleina mai o aano o manu mai Peretania i lo latou teritori, lea na mafua ai le leiloa o faatoaga a Foggy Albion i piliona o pauna.

E taliaina e iloa ai ituaiga 2 o le maʻi:

  • mauaina (o nisi taimi e taua foi o se eseesega pe vaelua, aua e tupu i tagata taitoatasi ma e le o se faʻamaʻi);
  • faʻavae (o le manu ua afaina i le manava o le tina maʻi ma ua fanau mai ma le iai o le faamaʻi).
E tusa ai ma faʻamaoniga o le faʻamaʻi, e mafai ona vaevaeina i latou i le "vevesi", e fesoʻotai ma suiga i le amio a se povi povi, ma i latou e iloa ai le tulaga lautele o le manu.

Faʻafetai

O se tagata gasegase i le mafaufau o le meaola, e iai se fefega le talafeagai, peitaʻi, afai o faʻalavelave faʻaleagaina masani e faʻaalia i le faʻaleagaina o le toto, ona oʻo mai ai lea o le faʻamaʻi pipisi e ala i se tali le lelei i soʻo se fuamoa - malamalama, leo, faʻafesoʻotaʻi tino.

Ua fautuaina le au faifaatoʻaga ina ia faamasani i latou i ituaiga o povi: Sychevskaya, Belgian blue, Hereford, Simmental, Dutch, Holstein ma Ayrshire.

E mafai e le povi, mo le leai o se mafuaʻaga, ona tulei le matai, ma le mau i le lafu manu, amata ona gatete i le mea atoa, taʻavale i mea faʻalavelave. O le mea lautele, o lenei poloka o faʻamaoniga e talitutusa lava ma le ata o faʻataʻitaʻiga.

Lafo

I le faaopoopo atu i suiga iloga i amioga, o le encephalopathy o le spongiform e mafai foi ona aloaia mo isi, o le "filemu" o faailoga, lea e aofia ai:

  • faʻaleagaina le motile ma le faʻamaopoopoina o gaioiga (ataxia): o lenei faailoga e masani ona i ai ni nai vaiaso, ma i isi tulaga e faʻalauteleina i le tele o masina;
  • faʻailogaina le gaioiga;
  • feʻaveaʻi masani o taliga;
  • fufulu o le isu;
  • lūlūina o le ulu (o se meaola ma lenei faʻamoemoe e ono paʻu i ni mea faitino pe taumafai foi e oʻo i le ulu ma lona vae);
  • faanenefu vaaiga;
  • faʻafefete ma le faʻaogaina o le muscle vavalalata, faʻatasi ma lagona tiga tiga;
  • leiloa le mamafa (faʻaauau pea ona 'ai);
  • faaitiitia le gaosiga o susu;
  • i le vaega faaiu - o le gasegase o le toilalo, coma ma le oti.

I totonu o tagata, o uiga iloga o le encephalopathy o le spongiform o le manatua, manatuaina o le mafaufau, ma isi faaletonu o le faiai, popole ma le le mautonu, tingling in the extremities, ae o le povi e iai nei faailoga (e moni, e tupu ai) e faigata ona iloa.

E taua! E le pei o vavalalata moni, faʻatasi ai ma le encephalopathy, e leai lava se faateleina o le vevela o le tino. Mo lenei faʻaʻailoga, e mafai ona e vaʻaia le 2 faʻamaʻi faʻapitoa i le falemaʻi.

Faʻailoga

O faʻamalositino ma faʻamatalaga o pepe e leʻo faʻamaonia lelei le gasegase o le mafaufau, talu ai ona o ona foliga e tutusa lelei ma le tele o isi faʻamaʻi o povi, ma e le gata e faʻaaogaina faʻasalalauga.

E oʻo mai i le taimi nei, e lua auala taua e faʻamaonia ai le 'encephalopathy spongiform:

  • vailaʻau oona (talafaasolopito);
  • tui puipuia.
Auala o meaola o mea e maua ai suʻesuʻega O le auala muamua e aofia ai suʻesuʻega i lalo o se microscope eletise o se fasi lau o le mafaufau brain e faʻamautu ai vavaoles ma prion plaques e fai ai filo.

Matou te fautua atu ia e suʻeina: pe faapefea ona filifili le povi susu, le fausaga o le uʻu o le povi, ma mafaufau foi i uiga o nisi o mea e inu ai le susu.

O le faʻamaoniga o mea e aʻafia ai le aʻafiaga e aʻafia ai le faʻaaogaina o fomaʻi faʻamaoni faapitoa e fesootaʻi ma vailaau leaga, tali ma i latou, lea e mafai ona iloa. E i ai se tali - o le auʻiliʻiliga e lelei, o le faʻafofo e le o iai - e leai se faʻamaʻi. O lenei metotia e sili atu ona faʻatuatuaina ma faʻamaonia nai lo le asiasiga vaaia.

Pau lava le faafitauli "laitiiti" e mafai ona faia i luga o manu oti. I se isi faaupuga, o le togafitiga faʻafomaʻi o suʻesuʻega e lelei pe afai e tatau ona siaki pe mafai ona 'aina le lafumanu, mo se faʻataʻitaʻiga, aumai mai atunuu e lamatia mo le maʻi gase. Metotia faʻapitoa o le suʻesuʻega

O le auala lea e faʻaaogaina i Europa i Sisifo, pe a fai o se mea e gaosi ai manu, i le laasaga o le saunia o gaʻo povi mo le gaosiga, e faia ai a latou uluai suʻesuʻega o le encephalopathy spongiform; pe a ma le 10 itula.

Ae ui i lea, o suʻega e faʻamaonia ai tagata mo le i ai o fomaʻi o le faʻamaʻi ua uma ona amataina - o se vailaʻau vai poʻo se fasi mea na aumai mai le faʻaʻutu ua faia mo le auiliiliga.

E mafai ona togafitia

O le mea e leaga ai, e le manaʻomia le togafitiga faʻataʻitaʻiga mo togafitiga, ae na o le faʻaleleia togafitiga (i totonu o tagata) ma le faia o filifiliga i luga o le ono mafai ona 'ai le aano (mo povi).

E taua! O le encephalopathy Spongiform e le mafai ona faʻaleleia ma o le 100% o mataupu e oʻo atu i le oti. E le gata i lea, e ese mai i vailaʻau faʻamaʻi, e le o iai le tui puipui o lenei maʻi (tuʻuina atu le uiga patino o le pathogen, atonu e le mafai ona faʻamaonia).

I totonu o tagata, o le oti mai le "maʻi gaselase" e tupu i le vaitaimi mai le ono masina i le tasi tausaga talu ona iloa le uluaʻi faailoga o le maʻi. Ae ui i lea, ona o le umi o le faʻaosoina o le vaitau, afai o se faafitauli ua iloa i le taimi, o lona atinaʻe e ono tolopoina.

E mafai e se tagata ona pisia mai manu mamai

O le 100% o le tino ma le le mafai ona fai tui e mafua ai le matautia o le gasegase o le encephalopathy, e ui lava e ono mafai ona taʻua le maualuga o se tagata e maua se faʻamaʻi matautia.

O le mea lea, i le aso nei, e tusa ma le 80 (e tusa ai ma isi faʻamatalaga - 200) tagata ua maliliu mai le maʻi gase i le lalolagi, ma o nei fuainumera e faʻatusatusa i fuainumera o maliu mai "moni" vavalalata, lea, e ui lava e afaina, pe afai e leai se taimi talafeagai togafitiga o tui. Ae peitai, e tatau ona malamalama o le aofaʻi o maliu mai le encephalopathy e afaina ai e ono tupu tele i le lumanaʻi ona oi latou na 'aʻai aano o povi na pisia ae lei faʻaalia le faʻamaʻi matautia (pe a faʻamalo le alaga i le 1985, ma o le atinaʻeina o se maʻi o le a mafai ona 30 tausaga, e foliga mai o le sili atu ona leaga o taunuuga o le faʻamaʻi e leʻi faʻaaliaina lava).

E taua le iloa o le 'aiina o aano o se manu mamai, e aofia ai se vao vao, e pei o le deer poo le elk, o le auala sili lea e ono afaina ai tagata i le gasegase o le po (e le pei o le siama moni o le rabies, o le soesa o le encephalopathy spongiform e le maua i manu felelei). Ae ui i lea, o auala sili atu o faʻamaʻi e mafai.

E te iloa? O nisi o ituaiga o New Guinea, oeo loʻo faʻaaogaina le aganuu i le taimi o sauniga masani, na aafia i le "maʻi povi" i le 'aina o aano o manu. E i ai foi tulaga o faʻamaʻi pipisi o tagata oe na gaosia le totoina o le toto poʻo le totoina o toto, o lona uiga, mai tagata maʻi. Mo lenei mafuaaga, i le ala, i Peretania i aso nei ua ofoina atu le toto mai tagata o nonofo i itulagi ua taʻua o nofoaga tutotonu o le faasalalauina o le "mala o le maʻi mama" e le taliaina.

I le faaopoopo atu i aano o manufasi, o aʻafiaga o faʻamaʻi pipisi e mafai foi ona avea ma susu ma meaʻai susu, ma o loʻo tatou talanoa e le gata i le povi, ae o mamoe ma le susu.

Lapoʻa malepo

I le leai o se tui, o le puipuia o le auala lea e tasi e puipuia ai le maliu le maalofia mai le maʻi gase. Ma o lapataiga e tatau ona faʻaaogaina e le gata i faatoaga lea e tausia ai povi ma isi lafu manu, ae o le gaosiga o pisinisi ma le faatauina atu oa latou aano o manu ma susu, ma le au faatau mulimuli o nei oloa.

E matua aoga lava oe e iloa mafuaʻaga o le toto i le susu o se povi.

Mo le atunuu o loʻo i ai le tulaga ma le maʻi o le cow cow foliga lelei (faʻafetai, Rusia, Iukureini ma Belarus o loʻo i ai ia i latou, peitai, e pei ona fai mai tagata masalosalo, o le faafitauli ua sili atu ona aʻafia ai i tatou, ona e le mafai e tagata faʻatoʻaga fale ona faatau aano manu - falaoa o le ponaivi na faia i Egelani ma fafaga a latou faʻailoga i vaovao i le vao ma mea fefiloi faʻafefiloi), faʻaitiitia mea e puipuia ai i le mulimuli i nai tulafono faigofie:

  1. Tapulaa i luga o le faaulufaleina mai o oloa a manu mai i setete poo teritori lea na matauina ai le gasegase o le encephalopathy. O lenei mea e tatau ona faʻaaogaina e le gata i aano o manufasi ma mea faʻaleagaina, ae faʻapea foi mea e leʻi maeʻa, atigipusa, sperm, lipine biomalie, aano o manufasi ma ponaivi ma isi meaʻai ma fafagaina o meaola manu, gaʻo faʻapitoa, mea e taʻua o intestinal raw materials, cheeses ma isi oloa gaosi susu.
  2. Asiasiga mataʻituina o fanau uma na faaulufale mai i totonu o le atunuu, aemaise lava mai Egelani ma isi atunuu Europa.
  3. Le faʻaaogaina e avea o se meaʻai faʻafefiloi aano o manu ma ponaivi mai le mamoe ma povi.
  4. Faʻatauga o meaʻai ma fafaga faʻatasi ma le i ai o se tusi faamaonia talafeagai e faʻamaonia ai o oloa e pasia se suʻega o le encephalopathy tui.
  5. Talosagaina suʻesuʻega falesuesue o le mafaufau o le mamoe ma povi na maliliu mai se mafuaaga e le iloa, faʻapea foi ma manu fasi fasia mo le faʻatau.
Suesueina suʻesuʻega o le faiʻai o povi e fai ma fuataga mo le puipuia o le maʻi susu

I totonu o Peretania, Aialani, Siamani ma isi atunuu e le lelei mai le vaaiga o le maʻi o le povi, o le puipuiga ua tuu i luga o se tulaga sili atu ona ogaoga. O le fua sili ona mataʻutia, lea e ui i lea, o le tele o tagata nonofo i nei atunuu ua leva ona feoai, o le teena atoatoa o le faaaogaina o le pipi, mamoe, 'oti ma le mamoe.

E tusa ai ma faigamalo a le malo e faʻafefe ai faʻamaʻi matautia, o le faʻataʻitaʻiga a Peretania, ua faʻatautaia se faiga faʻapitoa mo le faʻamaonia o mataupu o le maʻi gase. I totonu o le atunuu, o siakiina o meaʻai a manu o loʻo faamoemoe e faʻatau atu e faʻatinoina i lea taimi ma lea taimi.

E te iloa? E amata ona piilima mole molelatini o le protein, liliu i totonu o se gel, i le vevela o le 65-70 ° C, ae o le sooupu o le maʻi povi pulu (o se pathogenic prion ua maea ona suia lona faatulagaga masani) ua faaleagaina i le vevela i luga atu o le 1000 ° C! O le mea lea, o le mea masani, e matua faʻaeteete lava, o le vevelaina o meaʻai e afaina i le maʻi o le povi e leai se mea talafeagai mo le taumafa tagata. E manaia le maitauina o le siama lavelave masani e vave maliu pe a vevela i le 100 ° C, ma i totonu ole 2 minute ile 80 ° C.

I tua i le 1997, i le Iunaite Setete o Amerika, o le Food and Drug Administration (FDA), na faasaina ai le aofia ai o paletini manu i le fafagaina o povi ma tamai pulu.

Таким образом, от нас, к сожалению, мало что зависит. Afai o le aano o se manu ua afaina i le maʻi o le povi, e pa'ū i luga o le laulau, o le faʻamaʻi ma le oti mulimuli ane (i le taimi mulimuli, a aunoa ma ni filifiliga) o loʻo faatalitali mai mo i tatou. A o matou nonofo i le fale, e leai se mafuaaga faapitoa e popole ai, sei vagana ai aano o manufasi ma meaʻai susu e tatau ona faʻatau mai na o gaosi oloa lauiloa.

I le isi itu, e ui lava o le encephalopathy o le spongiform o se faʻamaʻi Peretania na faʻasalalau atu i nisi o atunuu i Europa i Sisifo, o le tulaga o loʻo i ai ua uma ona faia i lalo o le pulega a le setete.

O le mea lea, soʻo se tagata tafafao maimoa i aso nei e mafai ona fiafia i le meaʻai manogi i totonu o se faleaiga lelei e aunoa ma se fefefe, ae sili atu ona lelei le teenaina o le auala magama ma isi aano o aano o manufasi na mafua mai i latou lava.

Vitio: Puapuaga o le Vaʻa