Lafumanu

Le polokalame o le tuiina o povi

O le tuiina o povi e taua tele e pei o tui o isi meaola o le faatoʻaga, o lea ia e le amanaiaina. E fuafua i le tausaga o le matua, o vailaʻau eseese e mafai ona faʻaaogaina, ae o mea uma ia e taulai i le puipuia o le salmonellosis, vae ma le gutu o le maʻi, parainfluenza, anthrax ma le lisi atoa o isi, e leai ni faʻamaʻi faʻafitauli. Sei o tatou mafaufau lelei i le polokalame o le tuiina o povi.

Vaʻaia o tamaʻi pepe faatoa fananau mai (tufatufa 1-20 aso)

O tamaʻi pepe faatoa fananau mai e sili atu ona faigofie i faʻamaʻi nai lo isi, aua o le puipuiga faanatura e le umi mo le umi. Ua amata mai i le vaiaso lona lua o le olaga, ua amata ona tuiina, ma o tui muamua e aofia ai vailaau mo le manava faʻamaʻi, salmonellosis, septicmia diplococci, rhinotracheitis pisipisa, parainfluenza ma vae ma gutu o le gutu.

Vailaʻau faʻamaʻi pipisi

O se faʻamaʻi sili lea ona le lelei o le natura faʻafefiloi, lea e faʻaalia i liʻo o le mucous membranes o le vaega o meaʻai o le tamai povi. O nisi taimi o le manava faʻamaʻi e fesoʻotaʻi ma stomatitis, ae tele lava o faʻaʻau autu o le tiga tiga, faʻamaʻaloga faʻasalaga mai le vavalalata, alamaʻi ma le pala i le gutu, tachycardia, manava ma le fiva.

I le puipuia o faʻamaʻi pipisi o tamaʻi pepe faatoa fananau mai, e masani lava ona faʻaaogaina se tui puipui o le aganuu, ma mo le taimi muamua e faʻamalosia ai le povi e 10-aso, ma le lona lua e tuʻuina atu i le 20 aso mulimuli ane, o le tausaga e tasi le masina. O le vailaʻau o le vailaʻau faʻamalosi mo le tamaʻi povi e 3 f. Vaʻai

E te iloa? Afai o le povi ma le tamai povi e leʻi vaeluaina mo le tolu tausaga, ona oʻo lea i le taimi nei o le a ia fafagaina lana pepe i le susu. Ae ui i lea, i tulaga o faatoaga e le mafai, talu ai e le o nonofo umi le fanau ma lo latou tina.

Salmonellosis

O isi faʻamaʻi pipisi e aʻafia ai le vaega o meaʻai o tamai povi. I le gasegase o le faʻamaʻi, e mafai ona tupu mai i totonu o le tui ma sepsis, ma i le foliga masani o le niumonia ua aliali mai. Afai na fanau mai le tamai povi mai se povi ua tui, ona fai lea o le tui muamua i le salmonellosis i le 20 aso le matua ma le toe faʻasalaina i le maeʻa ai o le 8-10 aso, ma afai mai se manu e leʻi vavalalata, o lona uiga e tatau ona faʻaaoga muamua le tui i le 5-8 aso le matua, pe a mavae aso e lima. O fualaau aupito sili ona manuia i lenei tulaga ua manatu o se tui puipuia-alumina, ua faʻaaogaina mo le taimi muamua i se fua o le 1.0 cu. cm mo le povi ma le 2.0 cu. cm - faʻauʻuina.

Diplococcal septicemia

O le faʻamaʻi o loʻo faʻaalia i le foliga mai o le paʻu ma le mumu o sooga, e masani ona aafia ai tamaiti talavou i le va o le lua vaiaso ma le 2.5 masina. E mafai ona puipuia le tupu aʻe o maʻi e ala i le tuiina vave o se tamaʻi povi i le valu tausaga, faʻatasi ai ma le faʻasologa o tui i vaiaso e lua, e le gata o tamai povi, ae o tamaʻi mamoe ma puaa na faʻaaogaina mo le tui e faʻaaogaina ai le diploma. O le taimi muamua e 5 ml o le tui ua faʻaaogaina, ma i le faʻamaʻiina, o le a oʻo i le 10 ml.

E taua! E manaʻomia le tosoina o le vailaʻau i totonu o le suauu pe a maeʻa ona lūlūina lelei, seʻi oʻo ina maua se tuufaatasiga atoatoa.

Natura rhinotracheitis ma parainfluenza-3

Ole fomaʻi rhinotracheitis o se faʻamaʻi pipisi, e faʻaalia i le catarrhal-necrotic processes i le pito i luga o le manava o le tamai povi, lea e mafua ai le fiva, conjunctivitis ma le lautele o le meaola o le manu. O le parainfluenza o le faʻamaʻi pipisi tutusa lea, o le mea lea o faʻamaoniga o nei faʻamaʻi e talitutusa lava. Mo le puipuia o faʻamaʻi uma, o le tui puipui e faʻamaʻi e faasaga i le parainfluenza-3 ma le rhinotracheitis e faʻaaogaina, lea e muamua ona faia i tamaʻi mamoe i le sefulu aso o le matua, ona toe faʻamaʻiina lea pe a maeʻa le 25 aso. Tasi fua - 3 cu. Vaʻai i le intramuscularly (i le vanu croup).

Paʻu ma le gutu

O maʻi faʻamaʻi ma le gutu o faʻamaʻi pipisi o povi ma le tele o isi meaola, e faʻaalia i le faʻateleina o le salivation ma le vevela o le tino ma gasegase erosive o le oral veve, limbs, ma mammary glands. Ae o le mea e sili ona leaga e mafai e se tagata ona maua mai i lenei faʻamaʻi, o le mea lea i totonu o na vaʻaia e leʻi faia ai le tui, e tuiina tamaiti laiti mai le aso muamua o le ola, e faʻaaoga ai le suka poʻo le toto o faʻasalaga, poʻo le hyperimmune serum.

E te iloa? O tamaʻi pepe faatoa fananau mai e momoe i le 10 itula i le aso, e manaʻo e faʻaalu le tele o le taimi e taoto ai i lalo. I le taimi lava e tasi, o la latou moe e masani lava loloto loloto ma toʻa, lea e vaʻaia ai nei pepe mai pepe.

Mulimuli ane, pe a uma le lua masina le matua, e mafai ona e faʻaaogaina le tui alumini alumini mai le siakiina o siama faʻamaʻi, i se fua o le 5 ml i le manu.

Vaʻa mo tamaʻi meaʻai

O le upu "tausiga tausiga" o lona uiga o manu e faamoemoe e toe fafaga le lafu nai lo tagata ua litaea. E tele taimi latou te tupuga mai i povi matua, ma o le mea lea e sili atu ona taua. E masani lava, o loʻo faʻatulagaina foi i latou i le maualuga, lea e atagia mai i le polokalame o tui, vaevaeina i ni vaitaimi se lua.

O le vaitau muamua (20-90 aso)

E toʻatele le au faifaatoʻaga e manatu o le taimi lenei e sili ona taua i le polokalame atoa o tui. E matua taua lava lea mea i faatoaga lea ua uma ona faamaumauina ai meaola o manu, ma o tui e manaʻomia i se taimi vave e mafai ai. Toe faʻaleagaina o loʻo faia i le taimi nei.

Vailaʻau faʻamaʻi pipisi

Afai o le tagata e ona le matua na te faʻafesoʻotaʻi le lafoaʻi o tamai povi, ona oʻo lea i le masina e tasi e tatau ona latou maua se tui lona lua e uiga i le manava tuusaʻo, lea o loʻo faia pea e ala i le faʻaaogaina o le tui tuusao i le fua tutusa.

E te iloa? E feteenai ma talitonuga masani, o se povi o se mea atamai ma agafesootai. Na ia iloa lelei le pule ina ua mavae lona toesea umi ma tali atu i lona igoa, ma mafai foi ona faaalia le agaalofa ma le agaalofa i ona uso tagata, o nisi taimi e oo lava i loimata.

Salmonellosis

I le 25 aso o le matua, o le tele o tamai povi e mafai ona maua muamua a latou tui puipui o le salmonellosis, aemaise lava pe afai na tuiina matua i le taimi. Mo nei faʻamoemoega, o le tui muamua na faʻapitoa o le vaccolkvastsovaya vaccine i se fua o le 1.0 cu. Vaʻai I le tulaga na faia ai le tui muamua i le salmonellosis i le 20 o ona tausaga, i le 1 masina e mafai ona toe faʻamaonia oe i le faateleina o le fualaau o le vailaʻau i le 2 kupita mita. Vaʻai

Leptospirosis

Leptospirosis o se maʻi sili ona mataʻutia ma lē lelei, o loʻo faʻaalia e liʻo o capillaries o se tamaʻi povi po o se tagata matua, faʻapea foʻi ma aʻafiaga leaga ile gaioiga o le ate, fatugaʻo, ma le maso. E masani ona iai faʻamaoniga o le soona masani o le tino, vevela e pei o le fiva.

Mo le puipuia o maʻi, o se vailaʻau faʻasolosolo ua tuʻuina atu poʻo se vailaʻau faʻasolosolo "VGNKI" o Armavir biofactory e masani ona faʻaaogaina, faia le tui muamua i le 40 aso o le matua ma toe faʻaleagaina i le mavae ai o le ono masina. O le fualaau o le vailaʻau faʻaaoga i le tui muamua o le 4 cu. cm, ma pe a toe faʻaluaina le toe gafa.

E taua! E le o le leptospira uma e matautia mo tagata, ae o loʻo i ai pea nisi o mea leaga. O le tele o taimi i le lalolagi tagata ei ai ituaiga o leptospirosis e pei o le vai ma le fiva canine, jaundice ma le Iapani i le fitu aso o le fiva.

Trichophytosis

O lenei faʻamaʻi o loʻo i ai se afuaga o le natura ma o loʻo faʻaalia e le sverbezh, o le foliga mai o pupuʻu paʻu i luga o le paʻu, lea e iu lava ina liua i lanu paʻepaʻe o ituaiga eseese e maualuga i luga atu o le fogaeleele. O mamoe i nei nofoaga e foliga mai e le mautonu. I le gasologa o taimi, o le a ufiufi e le paʻu i le paʻu lanu enaena.

E faʻamalosi e aafia ai le tele o povi, e iloa i le muaulu, mata, gutu ma le pito i lalo o le ua ma mafua ai le vevela mamafa. O le faʻamaʻi mai lenei faʻamaʻi o loʻo faʻaaogaina e faaaoga ai le TF-130, LTP-130, o le taimi muamua i le masina (1-2 ml i le ulu), ona sosoo ai lea ma le toe faʻamaʻiina ina ua mavae le ono masina (faʻaopopo le fualaau o le vailaʻau i le 2-4 ml).

Natura rhinotracheitis

Afai muamua na maua e le tamai povi se tui e faasaga i le rhinootracheitis ma le parainfluenza-3 i le sefulu aso o le matua, ona oʻo lea i le 35 aso o le fanau mai ua oʻo i le taimi e toe faʻamaʻo ai, e faʻaaogaina ai le tui lea e tasi e faʻamago i se vailaʻau o le 3 cu. Vaʻai, peitaʻi, afai e leʻi faia le tui, ona mafai lea ona e faʻatau tui, e mafai foi ona laveaʻi le manu mai maʻi. Ae ui i lea, e masani lava ona faʻaaogaina lenei fualaau e tusa ai ma faʻamatalaga ma oʻo atu i se tamaʻi povi e tolu masina.

Parainripp-3

I le avea ai o se mea aoga, pe a fai e tuiina tamaʻi pepe mai le parainfluenza-3 (afai e te le mafaufau i le toe faʻasiliina o le tui i le rhinotracheitis), e mafai ona faʻaaogaina le tui puipui o le Taurus lyophili, lea e tui i totonu o le tino o le povi e tolu-masina ile iniseti intramuscular i le dose ole 2 kupita mita. Vaʻaia I le taimi lava e tasi, o le tui "Taurus" e mafai ona faʻaaoga mo tagata taʻitoʻatasi ua oʻo i le 1,5 masina. I lenei tulaga, o le pusa ua tuiina i le inisiua. Vaʻai fualaau.

Aoao pe faʻafefea togafitiga-3 povi.

O le vaitau lona lua (90-435 aso)

O le vaitaimi o tui puipui lona lua o se taimi sili lea mo tui puipui fou, leai ni faʻamaʻi matautia. O le tino o se povi povi na itiiti se taimi e malosi atu ai, o lona uiga o le a faʻaitiitia le tulaga lamatia o le itu e le manaʻomia ile toe faia o tui.

Brucellosis

O lenei gasegase o le anthropozoonosis o le afaina mai le afaina, o loʻo faamatalaina i faʻamaʻi o le cardiovascular and reproductive systems of the animal, lea e oʻo atu ai i le fausiaina o povi. O nisi o faʻamaoniga sili ona lelei o le faʻamaʻi o le endometritis, tolopoina pe a mavae le faʻanatinati, faʻafefe o le mucous mai le tino, mastitis ma le fuga o le fatu. Ina ia puipuia le tulaʻi mai o faafitauli i le avea ma tagata matua, o tui vavalalata e amata i le 3 masina. O se tui lelei o le a avea o se fualaau faasaina mai le 19, na tuiina i le 2 ml i se mea faʻafuaseʻi.

Faitau atili e uiga i mea o loʻo gasegase povi.

Tali

Afai e le o silafia e le aufaifaatoaga isi faʻamaʻi o povi, atonu o le a popole le rabies i se numera tele atu o le au paga. I le vaitaimi lona lua, i le polokalame o le puipuia o tui, o le faʻaogaina o tui puipui i lenei faʻamaʻi. O se fofo lelei o le a avea ma tu ma aga masani e le faʻamalosia mai le mea tiga o Shchelkovo-51 (Rabikov). E amata mai i le tolu tausaga le matua, e tosoina tamaʻi i 5 kupita mita taʻitasi. vaʻai le vailaʻau, faʻateleina le faʻasaina i le maeʻa o le 1 le tausaga. O isi tui puipui e faia i le lua tausaga.

Pasteurellosis

E le pei o le tele o isi faʻamaʻi pipisi, pasteurellosis e le afaina ai totoga ma tino o le meaola. Vaʻaia le sui soʻo e mafai ona i ai i totonu o le toto, ma o faʻamaoniga o le faʻamaʻi e masani ona faanatinati. O se tasi o faailo sili ona iloga o le gasegase o le faamai o le maualuga o le vevela o le tino, o le leiloloa o le susu ma le atinae o mastitis. E mafai ona maliu.

Faitau foi pe faʻapefea ona puipuia pulu mai le pasteurellosis.

Mo le tuiina o manu, o se faʻamaʻi faʻamalolo ma se semi-liquid hydroxyide aluminium pepa o le tui o loʻo faʻaaogaina. I le tulaga muamua, o le sooupu e pipisi i le 1.5 ml i itu uma o le ua (naʻo le 3.0mililimoa o le sauniuniga), toe faia le taualumaga i le tausaga mulimuli ane, ma i le mataupu lona lua, ua faia se tui i totonu o le croup area o le 5.0 kupita mita cm mo le taimi muamua ma le 10 cu. cm - ma le toe tuiina pe a uma le 15 aso.

Anthrax

O lenei faʻamaʻi e tupu i totonu o le tino o se povi i ni ituaiga fomu, o lea la o ana uluai faailoga e mafai ona fenumiai atoa ma faʻamaʻi o isi faʻamaʻi. Ae ui i lea, o se taunuuga, o le toto coagulability e toetoe lava a faalavelave i taimi uma, edema ma hypoxia.

E mafai ona maua ni gasegase se tele, faatasi ai ma le atinaʻeina o se malosi malosi o le tino. Ua tuʻuina atu i le vevela le tui muamua i le faʻamaʻi i le tolu masina le matua, ona faʻauluina lea i le 14 masina. Mo le taimi muamua, 1 ml o le tui o le STI e faʻaaogaina, ma i le tulaga lona lua, o le gasegase e faʻateleina i le 2 ml.

E taua! E fautuaina le masimalie le masini o le inisiua e puipuia ai le fualaau mai i le tasi itu.

Tayleriosis

O se tasi o faʻamaʻi pipisi e ave e iniseti (aemaise lava, ticks). O le vaitaimi ole faʻalavelave e 9-21 aso, pe a maeʻa ona faʻaalia - o le maualuga o le vevela o le tino (luga aʻe o le 40 ° C) ma fulafula o le tino (faʻapipiʻi i le paʻi ma tu i fafo). O le manu maʻi e masani lava ona le faʻaaogaina, e musu e 'ai, vave ona leiloa le mamafa, pepelo i taimi uma ma, pe a leai se togafitiga talafeagai, maliu. I le avea ai ma se puipuiga autu, e faʻaaogaina se tui faʻaleagaina o le aganuʻu, lea e na o le tasi lava le taimi e amata ai, e amata i le ono tausaga o le meaola e ala i tui tui i totonu o le ua, 1 ml i le tagata (mamafa ma tausaga e le afaina).

E taua! O le faʻamaʻiina o manu e faʻaaoga ai le faʻamalologa o le vaʻaia o le vaʻaia o loʻo faia ile taimi malulu, mai Tesema ia Mati.

Uʻamea o le carbuncle

O le faailoga sili ona manino o lenei maʻi o le edema muscle, lea i le amataga o vevela e vevela tele ona oʻo ai lea i le malulu, ma le paʻu mago ma luga o latou tino. O nei mea uma eo mai faatasi ma le vevela o le vevela o le tino ma e toetoe lava o taimi uma lava e muta ai i se faʻalavelave faʻaleagaina, aemaise lava pe afai e le mafai ona iloa le maʻi ile taimi. Mo faamoemoega faʻasolosolo, o le formol-o le tui masani e masani ona faʻaaoga, lea na atiae faapitoa e puipuia ai le atinaʻe o le faʻamaʻi i povi ma mamoe. E faʻafoe tasi, i se fualaau o le 2 ml i le manu i le 3 tausaga. Ae peitaʻi, afai e faia le tui aʻo leʻi oʻo i le ono masina, ona toe manaʻomia lea ole suʻega ile suʻega tutusa.

Nodular dermatitis

I le faʻaopopo i le faʻalauteleina o le vevela o le tino, o lenei faʻamaʻi pipisi e faʻaalia foi ia lava i le fulafula o le mea faʻapipiʻi vaʻavaʻavaʻa ma tisoa o totoga taʻitasi. Masalo o le faʻaalia o faʻalauiloa, faʻaleagaina o mata, mucous membrane o le faʻaogaina ma le manava. O se tui masani e puipuia ai le atinaʻeina o nei faailoga uma o se vailaau faʻamaʻi togafitiga o tui puipui, lea e fesoasoani foi e puipuia faʻamaʻi pipisi paʻu paʻu.

E te iloa? I le gasologa o le aso, o le soifua maloloina o se povi matua e mafai ona paʻi atu i le 10 mano lita o le toto.

O meaola laiti e oʻo i le ono masina le matua e faaluaina, e lua vaiaso, ma a maeʻa le ono tausaga le matutua, toe faʻafoeina le fualaau faasaina pe a maeʻa le 7-8 masina. I le tasi taimi i le ua faʻafesoʻotaʻi le 1 cu. Vaʻai le tui. O le faʻamaʻiina o le dermatitis nodular ma le pepeti i manu puipuia o manu e amata amata ona faia i le 5 aso talu ona tui ma tumau mo le tusa ma le tausaga.

Paʻu ma le gutu

O tui puipui o le FMD e saunia mo le toe tuiina i tausaga taʻitasi. I le tulaga o tui puipui, e puipuia ai le atinaʻeina o le faamai, e mafai ona faʻaaogaina se tui puipui e le galue, e amata mai i le fa o masina o le ola o le manu ma mulimuli ane i le tolu masina e oʻo atu i le tasi ma le afa tausaga. O le fua o le fualaau faasaina mo le faʻaaogaina e tasi e mafai ona fesuisuiai e faalagolago i le kamupanī.

Vaʻaia o povi vavalaʻau ma male (male le ola)

I le taimi malolo, o le povi e le susu, ae o lona tino o loʻo tele pea suiga e manaʻomia ai se tele o le malosi. O le mea moni, o le aʻafiaga o meaola leaga e mafai ona afaina ai le ola maloloina o le manu, o lona uiga e le tatau ona e faʻagaloina le tui. E tutusa foi le faaaogaina i povi ola e le o ola, o loʻo sauniuni mo lenei gaioiga faʻamalieina. I tulaga uma e lua, o tui e puipuia ai salmonellosis, leptospirosis, ma colibacillosis o le a talafeagai.

Salmonellosis

I le vaitau malogo, o lona uiga, i le vaitau ao le i fanau mai (amata pe a ma le lua masina), ua tuiina ni povi ua maitaga i se vailaau o le formulvasis, e lua injection injections. O le taimi muamua o le 60 aso aʻo leʻi paʻu (10 cc O le sauniuni), le lona lua - 8-10 aso i le maea ai o le tui muamua (15 cc.). O lenei polokalame o tui puipui e fetaui lelei mo heifers - o se povi maʻitaga o le a fanau mai mo le taimi muamua.

E taua! Pe a sauni se tui, ia mautinoa ia faʻavevesi pea seia oʻo ina tuʻuina se tolopoina, ma i le taumalulu e tatau ai ona faʻafefiloi le tino i le 36-37 ° C.

Leptospirosis

O le tui i le leptospirosis i lenei laasaga e aofia ai le faʻaofiina i totonu o le tino o se tui gasegase manu eseese, e tusa ma le 45-60 aso aʻo leʻi faʻauʻu ma toe faʻaleagaina i le 7-10 aso. Для коров в возрасте от 1 до 2 лет в первый и второй раз используется по 8 куб. см вакцины. Старшим животным дают по 10 куб. см.

Колибактериоз

O se faʻamaʻi pipisi e faʻaalia i le manava manava, vavao, ma le tui. O lenei maʻi e sili atu le uiga o tamaʻi povi, ae e masani ona maua i povi vevela. Mo faamoemoega faʻasolosolo, o le tui o le hydroxyaluminium formolumusal faasaga i le colibacillosis e faʻaaogaina, 1.5-2 masina ao lumanaʻi le fanau mai, faʻatasi ai ma le faʻateleina faʻasalaga ina ua mavae le lua vaiaso. Ole fua ole tui mo tui uma e 10-15 kupita mita. Vaʻai i le intramuscularly (i totonu o le potu faʻapitoa).

Laʻau o le susu

Afai e manaʻomia, e mafai ona e tui tui susu, ae afai e te mulimulitaʻi i le taimi o tui, e na o le tasi le tui e tatau ona e faia - e aʻafia ai vae ma gutu pepe.

Aoao pe faapefea ona fafaga se povi siliva.

Paʻu ma le gutu

O tui matutua ua tuiina mo lenei faʻamaʻi i tausaga taʻitasi, e faʻaaogaina ai le tui alumini alumini mai le siama faʻamaʻi pipisi. Faatasi ai ma lea faʻasalaga, e tofu le tagata matua ma le 5ml o le sauniuniga faʻapipiʻi faʻafuaseʻi. O nisi vets fautuaina e vaevaeina le inoculation e faaaoga ai le 4 ml i lalo o le paʻu, ma le 1 ml i totonu o le mucous membrane o le lipine pito i luga.

E mafai ona tui tui vaʻa

O poʻa fananau, o lona uiga, i le taimi o la ma maitaga, e mafai ona tui, ae naʻo le faia o le taualumaga e le sili atu ma le lua masina ao lei fanau mai. E le fautuaina e na o le tuiina o ia meaola e faasaga i le anthrax, e ave ai le toto mai ia i latou mo le leukimia, faamanino.

O faʻamaʻi uma ua faʻamatalaina e matua taua lava mo le soifua maloloina o povi i soʻo se matua, o le mea lea, e tatau i le faifaatoʻaga ona tausisi i le taimi o tui ma e le lamatia ai le lafu manu. E moni lava lenei mea i meaola e iai le avanoa e aunoa ma se totogi ma fegalegaleaiga ma isi tagata o le faatoaga.