Laʻau

Faatoagaina o togalaau ma le tausiga o alavai

Mai aso anamua e oo mai i le taimi nei, ua taʻua le kino o le "laau o le ola". Ona o le tulaga tulagaese e maua i vitamini, micro ma macro elemene ma isi mea aoga, o fua e faaaoga i le togafitiga o le tele o faamai, toe faʻafoʻi le malosi, faamalieina le fiaai. E faʻamamafa le tino i elemene taua, e naʻo ni nai nusipepa i le aso.

Tulafono mo le faatauina mai o laulani

Le totoina o togalaau e amata i le filifiliga saʻo o le totoina o mea. O le kulino e tasi le mea manaia: o le laau muamua e tuʻuina atu uma lona malosi i le atinaʻeina o aʻa, ona oʻo ai lea i le tuputupu ae ma le atinaʻeina o le ogalaau ma le laumei lanumeamata. O le mea lea, o fualaau e mafai ona mauaʻa ma tuʻuina mai ni fanau i le lumanaʻi, e le totoina ni fuālaʻau ma lau, ae o se aʻa malosi. O se laʻau ma laʻau, i se isi itu, e le mafai ona fofo, e le gata i lea, pe a lūlūina, e fufulu meaʻai ina ia mafai ai e le meaʻai ona maua.

O se fatuga maloloina lelei e tatau ona malosi, ma aʻafia ona aʻa (o le aʻa o le kulimi e taua tele). E tatau ona suʻesuʻe ma le totoa le paʻu o le laau, e le tatau ona faʻaaogaina masini ma isi mea leaga.

E taua! Afai o se kulumu kiona e matua vevela, pala ma mama vaivai, e tatau ona e musu e faatau - o loʻo maʻi le fale.
O le auala sili e filifili ai se fatuga o le faʻafesoʻotaʻi lea o se vasega pepe, lea e mafai ai ona e filifilia mea lelei e totoina ai le ola maloloina. Ma, i le vasega pepe, latou te taʻuina atu ia te oe pe o le fatu e mafua mai i le laau pe ua faapipii. Mai le fatuina o fatu, pe afai foi o skoroplodny, e mafai ona maua le seleselega i le tolu tausaga, ma mai le fatu tasi i le sefulu, e le o muamua.

Filifilia se nofoaga e totō ai se kulino

E le fiafia le paina i le susulu o le la, faatasi ai ma le tele o le malamalama, o le pale e faasolosolo malie, mafiafia. O le kulino o se laau mamana, o le maualuga o se laau e oo atu i le 25 mita, ma o le maualuga o le laina e masani ona oʻo i le fitu mita. E mafai e le laau ona ola i luga o se tamai pase, e 18 tikeri le maualuga.

E le manaomia le totoina o se kulimi i luga o eleele eleelea, eleele eleelea ma palafe. O le eleele mo se kiona e fautuaina i se toniga masani o le oneone ma le omea, o le nofoaga o le vai o le eleele e latalata i luga.

E pei ona uma ona taua, o le a ola maualuga le sosolo ma salalau se laau, pe a totoina, e tatau ona maitauina o le a tapunia le malamalama i laau toto e latalata ane. Afai e tupu lenei mea, e tatau ona totoina nei laau i se isi nofoaga. O mea e totoina ai le kiona i luga o le fanua - o le itu i saute poʻo saute sisifo o le togalaau, puipuia mai le matagi, o le a avea ma nofoaga sili mo le kulimi. Pe a faapipiiina se fasi fanua mo se kulimi, aua nei totoina i tafatafa o le fale poʻo fale o faatoaga, o aʻa o le laau, pe afai latou te ola, e mafai ona faaleagaina le faavae o le fale. E le tatau ona toto latalata i le pa.

E te iloa? O le igoa o Pliny o ni fatu sa faasaoina. I totonu ia i latou, na ia tusia ai na oo mai le laau i Eleni mai togalaau o le tupu Peresia o Kuresa, ona o fefaatauaiga o malaga mai Eleni i Roma, ma mai iina i le teritori o Farani, Farani, Bulgaria ma Siamani. I Amerika, na na o le XIX seneturi na maua ai le nut.

Galuega sauniuni aʻo lei tulaʻi

O le a le manaʻomia le tele o gaioiga pe ae tuputupu aʻe ma tausia oe lava, pe afai e te saunia ma le faaeteete fualaau ma tuʻu mo le totoina. O se nofoaga mo le totoina e tatau ona faʻamamaina mai otaota, vavalalata ma maualuga. Afai e le ausia e le palapala manaoga, e mafai ona sui i se vaega e sili atu ona lelei.

O le totoga o le faatoaga e kiliina aʻo lei totoina ina ia faasaoina ai le tele o le susu o manaomia e le laau, aua e le manaomia le sasaa o le vai i totonu o le lua. O lona loloto e faalagolago i le umi o aʻa, e tatau ona loloto le loloto ina ia mafai ai ona maua aʻa ma e le malepe.

O le a manaʻomia e le 'oloa se fafaga lelei. O le kulimi kulimi e faia mai vaega nei: o se pakete fagu, 400 g o le pefu laupapa, 200 kalama o le superphosphate. O lenei kulimi lelei e tuʻu i le pito i lalo o le lua, ma pe a totōina, faʻafefeteina ile palapala, faʻafesoʻotaʻi aʻa ma le faʻaaogaina e le manaʻomia.

Le faagasologa o le totoina o fatu ma le mamao i le va oi latou

O le taimi aupito sili ona lelei i le totoina o le paina vine o le tautotogo. O le a maua e le laau le taimi e aʻa ai ma ola malosi seia oʻo i le malulu malulu, lea e mafai ona faʻaumatia ai laau talavou.

O fualaau aʻo lei totoina e tatau ona asiasia, pe afai oi ai se mea ua faaleagaina, pala pe velego, e selesele. Ina ia faafaigofieina ma faavavevave le faagasologa o le totoina, o aʻa o fualaau aina o loo totoina i totonu o le otaota ma le faaopoopoina o se faatupu vevela. Lauga saunia mai le omea, pala ma le vai (3: 1: 1), o le maualuga - e pei o le kirimi kirimigi.

O le totoina o le totōina o loʻo faʻatupulaʻia lemu, o le aʻa e faʻasaʻo lelei, e manaʻomia le tuʻuina atu ia i latou o se tulaga tuʻu. Ma, amata mai i lalo ifo o aʻa, faasolosolo malie le sasaaina o le eleele. O se taunuuga, o le pito i luga o aʻa e tatau ona ono i le fitu senetimita i lalo o le eleele. O le eleele o le liʻo e siʻosiʻopiʻo lemu, o loʻo faʻafiafiaina le faʻaogaina o le uʻu faʻafefe. O fatu na totō na susu tele, e tusa ma le 15 lita o le vai i le laau. Talu ai ona o le pale malosi o le pale, e le manaomia e le laau ni tuaoi e latalata i le lima mita.

Laʻasaga Tausi Tausi

E leai, e tusa ai ma tulafono o le totoina ma le tausiga taimi, o le a tali atu i se seleselega lelei. O le tausiga o se laau e le faigata, o le mea autu o le faia lea o taualumaga i le taimi ma iloa nisi o mea. Mo se faʻataʻitaʻiga, tausiga o le eleele, veleina, velaina e le sili atu i le lima senitimita, talu ai o aʻa o luga o le laau e lata i luga.

E te iloa? O faʻamanuiaga o walnuts mo le faia o le faiva sa iloa e ositaulaga o Papelonia anamua. Na faʻatagaina e le au faipule maualuga tagata lautele e 'ai i fatu ona o le fefe neʻi latou atamamai. E le masani ai, e tusa ai ma le tele o tagata atamamai ma tagata suʻesuʻe i aso anamua, o se tasi lea o le sili atu o le sefulu o laau totō na totoina e tagata.

Vaʻaia togafitiga o laau mai faʻamaʻi ma mea faʻamaʻi

I le popofou o le tautotogo, e manaʻomia e le laau ni togafitiga: mai le ogalaau ma skeletal branches o le kulimi, e tatau ona aveese le paʻu na oti i le taimi o le taumalulu ma le paʻepaʻe paʻepaʻe; faamama faamama luga e tatau ona fufuluina i se vaifofo o le sulfate copper (3%); fufulu mama mama.

I le tautotogo, ao gaogao fatuga, o le laau ma le eleele o le liʻo faataamilo i le ogalaau ua felafoaʻiina i le Bordeaux le tasi pasene vai e puipuia ai faamaʻi ma meaola faalafua.

I le taumafanafana, e puipuia ai le faʻaalia o meaola faalafua ma faʻamaʻi pipisi i totonu o le moa, ua faʻamamaina le palapala, o le laau lava ia mai lea taimi i lea taimi e tatau ona suʻesuʻeina ma le totoʻa mo iniseti, soʻo se nofoaga masalomia i luga o le paʻu ma laʻau. Afai e maua, ia togafitia faʻatasi ma le filogides (pe a fai o faailoga o maʻi) poʻo iniseti (faatasi ai ma foliga vaaia o iniseti).

A maeʻa le seleselega ma lau lau lau, e toe togafitia laau mo le gaphylaxis, o le uiga tutusa e mafai ona faʻaaoga. O tagata totō laau toto e fautuaina le faʻaaogaina o le faʻasea pasene e fitu, nai lo le Bordeaux liquid ma le copper sulphate. O lenei fofo o le multifunctional, o le taimi lava e tasi e sosola ese ai mai iniseti, ei ai lona aafiaga faamomoi ma o se fomai oona.

E taua! Talu ai ona o le kulimi e manaʻomia se vaitau o le tuputupu ae i le vevela, e sili atu ona lelei le faʻaaogaina ma le urea i le tautotogo.

Faʻasaina tulafono

A maeʻa le taumalulu ma sina taufetuli, poʻo le leai foi o le kiona, e taua tele le susu mo se kulimi. Vai lelei le laau, e tusa ma le luasefulu lita o vai. I lalo o timuga masani, e faʻafefe uma le kulimi ile lua masina i le tautotogo. I le taumafanafana, ma le vevela ma le leai o se timu, o le manaʻoga mo le fausiaina o le faateleina. E tusa ma le masina o Me ia Iulai o loʻo faʻamaʻaina faaluaina i le masina, ma e tolu pe fa pakete vai i le laau, o le le lava o le susu e mafai ona aʻafia ai le fua o le kalani.

E le manaʻomia le faʻaaogaina o le palapala pe a uma ona faʻafeinu, e le fiafia le kulimi. Afai e masani ona timu i le tautotogo ma le taumafanafana, e le aoga le suāina, o le kiona e fiafia i le susu, ae ona o le fausaga o le aʻa, o lona sili atu o le a matautia. Faʻaitiitia le faʻamautu mo laau i luga aʻe o le fa mita, o latou aʻa e toso mai ai le susu mai le loloto o le palapala.

I le taufaaiuiuga o le taumafanafana, ua faaitiitia le vai. Afai o le timu e le timu, e tele le vai, e tatau mo le taumalulu. Ina ia aloese mai le taʻeina ma le faʻavaeina o se mea taua o le eleele, e tatau ai le mulching. I lenei auala, o le eleele o le a aloese foi mai le vevela i luga aemaise o aso vevela. O le Mulch e faia mai le vaomago po o le vao, peʻa i totonu o le lima senetimita.

Fafagaina o laau

Ia Me, ua oʻo i le taimi e faʻamafanafana ai ma o le fesili e tulaʻi mai: o le a le mea e fafagaina ai le kulini? O matutua matutua e sili atu nai lo le tolu tausaga le manaomia e oo atu i le ono kilokalama o le ammonium nitrate, nutumusu i le amataga o le tautotogo po o aso muamua o le taumafanafana.

I le taufaʻaiuiuga o Iuni, mo le tuputupu aʻe lelei o tipu, o latou pito i luga o le pine ma fafaga le laau i le phosphates ma le potassium, ma faaopoopo ai elemene. O loʻo i ai fugalaau mo fualaau 'aina faʻatasi ma se fatuga faigata. O le laau e fua mai e manaomia mo le vaitau atoa 10 kilokalama o superphosphate, 10 kilokalama o le ammonium sulfate, 3 kilokalama o le masima masima ma le 6 kilokalama o le ammonium nitrate.

E taua! E mafai ona faʻaaogaina fugalaʻau faʻapitoa: totoina o le sidera (lupine, oats), lea e tuʻuina i le eleele i le tautotogo, e mafai ona totoina i le va o laʻau paina.

O le a le taimi ma le auala e teu ai

I le tolu tausaga muamua o le ola o le kulimi e manaʻomia ona e faia ai lona ogalaau ma le pale. O tausaga uma lava, e vavaeina ai lala lalata i tafatafa o le laau. O le teuteuina lelei o le lalagaina poo le teuteuina o launiu e faia i se meafaigaluega malosi ina ia aua le afaina ai le laau, aua le tuua ni meaola.

Mo le faʻavaeina o le pale, o le taimi pito sili ona lelei pe a oʻo le laau i le tasi ma le afa mita o le tuputupu ae, e oʻo atu i le 90 cm ma le maualuga o le pale e oo i le 60 cm.

Pe a faʻapipiʻi le pale, e faʻapuupuuina lala i le 20 cm, ma tuʻu ai pe tusa ma le sefulu puʻu o le skeletal, faʻamamaina mai pine ma le shtamb. O le foliga mulimuli o le pale o le a ausia i le fa i le lima tausaga, ae a uma lena, e tatau ona tipi na o lala e puipuia ai le tuputupu ae o leʻau autu e tupu aʻe i totonu ma ufitia le pale.

O tulafono faavae mo le teuteuina o se laulani e aofia ai:

  • O le faʻatinoga e faʻatinoina i le taimi o le tautotogo aʻo leʻi amataina le gaioiga o le suavai, po o le autumn;
  • I le tautoulu, teuteuina o lālā mamago ma faaleagaina ona o le laau e le fiu i le taumalulu o se meaʻai taua mo le mautinoa o le a fano ni aʻa;
  • O vaega uma pe a maeʻa le faʻataʻitaʻiga e tatau ona togafitia i taimi uma ma le lotch garden e aloese mai faʻamaʻi pipisi.

Walnut Wintering

A maeʻa le seleseleina ma le fufuluina o le autumn, e manaʻomia le faʻamamaina o le eria, faʻaaogaina uma mea totino, talu ai o loʻo i totonu ia i latou mea e afaina ai iniseti leaga. Vaavaaia laau, lala ma paʻu, e masani ona faʻaleagaina faʻamaʻi pepe, ogalaau o le lime. E fautuaina ia saunia ma le faaeteete ia laau talavou ma fua o le tausaga oi ai nei mo le taumalulu: e tatau ona ufiufi le poloka o le lala laau i le mulch. E mafai ona ufiufi i le manulele, ae le mafai ona fesootaʻi ma le paʻu, o loʻo faʻapipiʻi i luga o le ogalaau ia lala o le kulimi.

Auala e selesele ai ma teuina

O le seleselega o nati e tupu i le tau o le taumafanafana - amataga o le tautoulu. E mafai ona e aoina na fatu, pela lanumeamata lea e taʻe. E le fautuaina e aveese fualaau lanu meamata: latou te le o maua ai le afa o mea aoga o se kulimi paʻu, e matua le lelei le paina ma e le o teuina mo se taimi umi. A o le fua o le fua, ua aoina i latou i poloka ao latou vevela. Ina ia aua le togi i luga o fualaau taitasi ma aua le togiina se laau i taumafaiga le aoga e tuʻituʻi ai fua i luga o petioles, e ono lamatia ai le paʻu o le laau ma na o le faamaumauina o le taimi, na aumai ai e le au fai togalaau ni meafaigaluega: o le umi umi (umi e faalagolago i le maualuga o le laau) ato i le pito.

Fua e pauu i le eleele, e tatau ona e aoina i se taimi vave e mafai ai. A oʻo i le uʻamea aisa, e mafai ona lolomi le pala i luga o le atigi, ma o le a aafia ai le teuina. E manaʻomia le aoina o fatu i le tau vevela.

Ina ia auina atu ni fatu mo le teuina mo se taimi umi, o le a veleina ma mamago. Na taoina i lalo o se pupuni i le tau vevela poʻo totonu o le fale, faʻasalalau solo i luga o ie poʻo pepa. E masani ona tasi le vaiaso e faʻamago ai, liliu ia fatu mai lea taimi i lea taimi ina ia latou vevela, ona o le tele o le susu e mafai ona aafia ai le teuina.

O fatu e leai ni atigipusa o loʻo teuina mo le tusa ma le afa tausaga i taga lalaga po o pusa tioata i se mea matutu. Lafoaʻi nusipepa o loʻo teuina i se mea matutu: i totonu o se atigipusa, pepa, poʻo se taga ie, ae sili atu le umi.

E tusa ai ma aoga o le kino, o ona mea tau vailaau na iloa lelei ao lei amataina o tatou vaitaimi. I lo tatou taimi, e talisapaia foi le mamalu o le suka. O togafitiga faʻaleaganuʻu ma agaifanua faʻaaoga vailaau o le kulimi ma fautuaina e faʻaaogaina e tagata matutua ma tamaiti.