Lafumanu

Faʻapitoa o le faʻaiʻu o le povi

E iloa e le faʻatoʻaina o povi o lo latou gaosia o aʻafiaga e aʻafia i tausaga, matua, soifua maloloina o manu, meaʻai, faʻapea foʻi ma le tele o isi mea. Faatasi ai ma i latou - foliga ma le tele o le uʻamea. O faifaatoaga poto masani ei ai se manatu pe o le a le mea e tatau ona i ai i le gutu mammary ina ia maua ai le tele o susu. Pe o le povi o le ai ai se maualuga maualuga o le susu, e faigofie ona latou fuafuaina e ala i foliga vaaia o lau. Matou te ofo atu ia te oe e faamasani ma le fausaga o le u, o le faagasologa o le fausia ma le faamatuu atu o susu.

Udder structure

Udder o le okeni o le povi lea e gaosia ai susu. E lua vaega i totonu - taumatau ma le agavale - ma le 4 mammary glands. O vaega e vavaeeseina e se vaega tutotonu. I vaega taʻitasi o loʻo i ai le 2 lobes - tua ma tua, lea e mafai ona atiaeina e le talafeagai. O le tele o taimi, sili atu le susu o loʻo i totonu o lobes posterior nai lo pito i luma, o lenei mea e mafua ona o le tele o alveoli i totonu. O le ata o le vaega o le uila ma le faasela: 1 - vevela loloto, 2 - loloto o laʻau, 3 - skeleton (stroma), 4 - glandular tissue (parenchyma), 5 - veins saphenous mata ma arteries, 6 - susu susu, , 8 - laupepa e tatala ai, auala e 9 - nifo, lipine o le 10 - namu, 11 - o susu, 12 - paipu o alveoli, 13 - namu, 14 - myoepithelium, 15 - cell secretory, 16 - o le vaega o le alveoli.

Udder ituaiga 3 ituaiga o meaola: glandular, fatty, connective. Glandular tissue e faia e le alveoli. O le sootaga fesootai e faia ai se galuega fesoasoani, ma puipuia ai le tagata mai aafiaga le lelei o le siosiomaga, o ona fiva vaevaeina le totoga susu o le povi i totonu o lobes.

O sea taitasi e aofia ai:

  • glandular tissue;
  • mea fesoʻotaʻi;
  • susu susu;
  • vaa;
  • neura.
Mo tamatamailima taitasi o loʻo i ai se suāsusu susu poʻo se mea leaga. Mai le agasala mai le 12 i le 50 laina lautele. O le lacting organ of a cow is covered with thin skin with hairs. E leai ni lauulu i luga o le paʻu o le nifo. Ua maitauina o le tele o le meaola e maua ai le susu, o le tele o le paʻu i luga o le u.

Aoao pe faʻapefea ona togafitia lelei le fausua o susu i povi.

Toto toto

O le faʻamalosi totoga o le uʻu o loʻo faʻatusalia e:

  • perineal arteries;
  • o le feteenaʻiga i fafo ma le vein;
  • vein ma le ogatotonu o le tane susu;
  • vailaau susu o le susu susu.
O le tino e tele ni toto toto. O le tele o vaʻa ma name plexuses, o le maualuga atu lea o le faatinoga o le manu. O alveolus uma o loʻo siomia e capillaries. Ina ia fausia le 1 lita o le susu i le mammary glands, a itiiti mai 400 ml o le toto e tatau ona pasia i latou. E ala mai i laʻau, e ulu atu le toto i le mammary gland, e ala i veins - toe foi i le fatu. O loʻo i lalo ia mata, e le mafai ona iloa, ae o veins e manino lava ona iloa i luga o le u. O gasegase manava malosi, o loʻo iloa lelei, e taʻua o le manogi, ma o latou tele e iloa ai le manava o le povi - o le lapoa, o le maualuga o le susu.

E te iloa? I Aikupito anamua, e leʻi taulagaina povi, aua na taʻua i latou o meaola paia a le atua fafine o le lagi ma tamaʻitaʻi o Hathor.

O le lelei sili atu o le suauu toto i le mammary gland ua amataina, o le tele o lala o loo i ai, o le sili atu foi o mea e maua ai meaai ma le okesene.

Lymphatic system

O le faʻaaogaina o le lymph e amata i le vaega o le alveoli, lea o loʻo i ai ni vavao ma avanoa faʻapitoa. O le aoina o le lymph e tupu i totonu o vaʻa faʻafeʻau. Mulimuli ane, e tafe atu i totonu o le vaitafe o le lymphatic i totonu o le vaieli vaʻavaʻaleʻa ona oʻo atu ai lea i le togafiti i le vena cava. I totonu o vaʻa mammary e tele vaʻa e faʻafefe ai le suavai. O lobe taʻitasi e aofia ai le lymph codes i le tele o se kiona. O le lymph e maua mai ia i latou e vaʻa, o se tasi o ia mea e fesootaʻi ma le faʻaogaina o le pipisi o le solo ma le genes, ma le isi i le lymph ingutinal lymph.

Nalu

I totonu o le paʻu, i luga o nifo, i le alveoli o loʻo i ai le tele o faʻamavae e tali atu i le ita lea e tupu i le mammary gland, ma lipoti atu i le faiʻai. O aʻafiaga o le nerve sili ona maaleale o loʻo i totonu o paʻu. O le taulaʻau ma se uʻu e fesoʻotaʻi i oga o le nerve, o le lala lea i filafi manifinifi e faʻaalia ai faailo mai le ogatotonu o le tino. O gasegase e taua tele i le tuputupu ae ma le atiina ae o le mammary gland, faapea foi ma le tele o susu ua gaosia.

Milu follicles

Glandular tissue e maua mai i le alveoli poo le follicles i foliga o ni tamai taga. O totonu o loʻo i ai ni mea e maua ai i le foliga o le asterisks, e nafa ma le gaosia o susu. Faatasi ai ma le fesoasoani a tubules o loʻo i ai faʻamau e tasi, o le alveoli e iai se fesootaʻiga ma le susu susu. O nei auala e alu i totonu o le suāsusu susu, ma e faʻafeiloaʻi le tane i le uʻu.

O follicles o meaʻai o loʻo i ai le tele o mea faigaluega, o se faiga faʻalavelave o galuega. Latou te tali malosi atu i suiga i le siʻomaga ma suia i taimi uma pe a uma le lactation. O loʻo i totonu o le alveoli aʻo leʻi amataina le faagasologa o le suamalie e amata ai le 50% o le susu (e oʻo i le 25 lita). O le 50% totoe o loʻo i ai i totonu o vaʻa, o le susu susu ma paʻu.

Faitau foi pe faapefea ona susu le povi.

Nipples

O loka taʻitasi e toʻatasi. E masani lava, o povi e mafai ona maua 5 ma le 6 nifo, lea e mafai foi ona maua sina susu susu. E lelei le udd pe afai o ona nifo e tutusa lava - mai le 8 i le 10 cm le umi ma le 2 i le 3 cm le lautele, le foliga o se paʻu, tuʻu i lalo ma faʻasaʻo lelei le susu pe a faʻamalosi. O le mea e faʻamalosi ai le uʻamea, tino, apex ma se vaega paʻu. O ona puipui e fausia ai le paʻu, mea fesoʻotaʻi, mucous membranes. I le pito i luga o le sphincter, faafetai lea e le sasaaina ai le susu e aunoa ma le milisi. Nipples e tele sona sao i le lactation ma puipuia ai faʻamaʻi pipisi mammary. O o latou paʻu e leai se afu ma ni laʻau vaʻaia, o lea e tatau ai ona faʻaeteete ina ia aloese mai le toe gaosia o microflora pathogenic ma le faʻavaeina o vaʻa.

E taua! E leai se feʻau i totonu ia i latou lava. O le mea lea, e taua tele mo le laʻau manu e faʻaoga mea taʻitasi e oʻo i le iuga, aua e le mafai ona gaoioi le suāsusu mai le tasi lobe i le isi ma tuu le isi tamaʻi lima, o lona uiga o le a le faia i le aofaʻi maualuga i le isi taimi.

Vaʻaia o le faʻaleleia o tamaiti i povi

Mo le atinaʻeina o paʻu mammary o le povi o le popolega ma le endocrin. O loʻo i fafo atu o le vaeluaga o le pusa o loʻo i totonu o le pito i lalo o le pusa. E mulimuli ane, e 4-6 ogaoga na amataina, mai ia mea, pe a maeʻa le faʻavaeina o faʻamalosi totoga ma ufiufi ua maeʻa, ona tupu aʻe ai lea o glands mammary. O le uʻu o se tamaʻi masina e 6-masina ua i ai susu susu, se vaieli, se sipuni ma se mea faʻapipiʻi. A maeʻa le fanau mai ma aʻo leʻi faʻamalosi, o le a faasolosolo malie lava ona tupu ma faasolosolo malie le u. A o faagasolo lenei vaitaimi, e masani lava ona fausia mai le tino o le tino. Pe a oʻo mai le povi i le lalelei, o le a atili ai ona faʻateleina lana ū, lea e aʻafia i le gaosiga o gaioiga o hormones, ma ave ai le foliga o le uiga o se moa matua. O le tuputupu ae o taʻavale ma gaʻo e faʻauʻuina i le 5 masina o le maitaga, i le 6-7 masina ua maeʻa ona faia le alveoli.

O le glandular tissue ua atoatoa ona faia e le 7 masina o le maitaga, o lona siʻitia o le a tupu pe a maeʻa. O lenei faagasologa o le a aafia i le gaosiga o gaosiga o hormones, le tatauina o le susu, massage ma meaʻai a le tamaʻi teine. O le atinaʻe ma le tuputupu aʻe o laufanua e faʻatinoina i le 4-6 ituaiga. Suiga e tupu i totonu o le fausaga e tusa ai ma feusuaʻiga masani, vaʻavaʻai vavalalata, faamalositino, ma tausaga o le povi.

E taua! E talitonuina o povi ei ai le lapopoa e pei o le ipu, lea e lelei le agai i luma, e lata ane i le tino, e sili ona faapipii i le pito i tua, e maualuga lona faatinoga. E tatau ona tutusa ma tutusa le vaega ole vaega. Pe a faʻavauvau, e tatau ona vaivai le supa ma sili atu.

O le faʻaaogaina o mamanu o mammary e tupu pe a mavae le 7-8 fanau - i le vaitaimi lenei ua faʻaitiitia le tino o le glandular tissu ma lects, ma ua faʻalauteleina le gaʻo ma le faʻafeiloaʻiga o masini. O faʻatoʻa faamanuiaina i taumafaiga talafeagai, e aofia ai le faʻaleleia o meaai paleni ma tausiga lelei, e mafai ona faʻalautele le taimi aoga o le tamaʻi teine ​​i le 13-16 lactations, ma o nisi taimi e sili atu.

E faʻapefea ona faʻavaeina le susu

O le galuega autu o le laʻau o le lactation. O le lactation process e lua vaega:

  1. Lauina o le susu.
  2. Fua o le susu.
Lactation amata i ni nai aso aʻo leʻi faʻapipiʻi pe vave ona maeʻa ona o se mea na tupu mai i le gaosiga o le hormone prolactin. I aso muamua o lenei faagasologa, o le colostrum o loʻo i totonu o le alveoli - o se vai malulu, tumu i meaʻai ma mea taua, faʻapea foʻi ma auupega. O le kulimi e amata ona fai i totonu o le foga susu i le maeʻa o le 7-10 aso.

Siaki i mea sili ona lelei o povi susu.

O le faagasologa o le faia o susu o loʻo aʻafia i le tele o mea:

  • toe faʻafouina malosi o le uʻamea ma meaʻai e ala i toto toto;
  • faiga masani o le tino o le tino;
  • faʻasaʻoina o le hormone prolactin e mafua mai i le vevelaina, le faʻavevesiina o nifo pe a fafago se tamaʻi povi pe a faʻafefe faʻafefe.
O le kulimi o loʻo faʻaauau ona faia i le tele o taimi, o le tele i vaitaimi i le va o le gaioiga. O se vaega itiiti o lea mea e tuusao saʻo i le taimi o le milisi. Aʻo faia le susu, e tumu ai le alveoli, alavai, vaieli. O se taunuuga, o le leo o muso lamolemole ua faaitiitia ma le feteenaiga o fiva musika ua vaivai, lea e taofia ai le faateleina o le mamafa i totonu o vaovao ma e fesoasoani i le mea moni o loo faaauau pea ona faaputuputu le susu. Ae peitaʻi, afai e le mafai ona faʻaoga le umi mo le umi 12-14 itula, o le mamafa e faʻateleina, o le gaioiga o le alveoli e taofia, faʻaitiitia le gaosiga o susu. O le mea lea, o le faʻaogaina ma le faʻaogaina atoatoa o le ū, o le maualuga o le faʻamausali o le susu o loʻo tausia i se maualuga. O le vavalalata umi i le va o le milking ma le le atoatoa o le gaogao o le uila e mafua ai le faʻaitiitia o le gaosiga o susu.

E te iloa? O le povi sili ona taugata i le lalolagi e maua mai i povi a Iapani Wagyu. O le Iapani, o loʻo nofo latalata ane i le aai o Kobe, o le tele o nei povi ua teteʻa, ma tausia a latou meaʻai ma le tausiga - faʻaumatia ma inu ma inu a latou pia. O se taunuuga, latou te mauaina ni aano o le aano ma suamalie, lea o loo faatauina nei i le 100 euros mo le 200 grams o le alofa.

Fua o le susu

O le gaosiga o le susu o se faʻataʻitaʻiga lea e faʻaalia i le taimi o le milipolo ma e faʻatasi ma le tuʻuina atu o le susu mai le alveoli i totonu o vaieli. Mai le susu o le susu, o le suavai ua faʻateleina e ala i le faʻamalosiina o sela o loʻo siomia ai i latou. A maeʻa se faʻafoliga, e tafe atu i totonu o le vaʻa, ona oʻo lea i totonu o le vaieli, o le tafega o le tafe ma le sipelu.

I le taimi o le ita i laugutu o le tamaʻi povi po o isi mea faʻaleagaina o nifo mai o latou aʻa, o se faailo e tuʻuina atu i le faiʻai o le povi, lea e tuʻuina atu ai le poloaiga i le pituitary gland. O le pituitary gland ua faʻasao ai hormones i totonu o le toto, lea e nafa ma le gaosia o le susu ma le feteʻenaʻi o le myoepithelium o le mammary gland. O le iʻuga, o loʻo i ai se faʻaitiitiga i siaki e faʻataʻamilo i le alveoli.

O siaki, i le itu, o le faapipiiina o le alveoli, ma mai ia i latou o le susu e pau i luga o le ala i totonu o vaieli. O le gaosiga o le susu e faia pe a uma le 30-60 sekone pe a mavae le ita o pepe. O lona umi e 4-6 minute. I le taimi lea, e tatau ona amataina le faagasologa o le militia. A maeʻa le maeʻa o lona oxytocin e le o toe gaosia, le alveoli e le o faʻapipiʻiina, o le a faʻaaogaina le susu susu. O le faagasologa o le gaosiga o le susu o loʻo faʻatonutonuina foi e nisi o faʻamalosiaga: taimi e susu ai, leo o se susu fafine, masini miti, ma isi. O le gaosiga o le susu e tupu i le taimi lava lea e tasi i lobesi uma e 4, e tusa lava pe ita le tasi. Le itiiti ifo o le susu e sau mai le sea o loʻo tuʻuina atu i le taimi mulimuli. I le avea ai o se tulafono, i le taimi o lona suamalie, ua uma ona solo le suasusu o le susu.

E taua! Ua faʻamautuina faʻamautu e faapea o le sili atu o le galala susu e tupu pe afai, pe a luluina se povi, o le a paʻu le pepe i se fua faatatau o le 60-90 taimi i le minute.
Afai o se povi e fefefe i le taimi o le lactation, afai e le faaaloalo le faia i ai, e mafua ai le tiga, ona mafai loa lea ona taofia le faagasologa. I ia tulaga, e vavalalata ala, ma e mafai ona gaʻo na o le susu o loʻo i totonu o tane. O le faagasologa o le faaputuga susu o le 12-14 itula i le maeʻa ai o le miliga muamua. O le tali a le tama i le ita e tupu pe a mavae le 4 itula. O le mea lea, o le tele o aʻafiaga e mafua ai le gaosiga o le susu, o le mea pito sili ona taua o se tagata e lelei ona atiaʻe, e mauʻoa i le tino. O le susu e afaina ai le atinaʻeina o faigamalo ma le toto. Ae ui i lea, e le gata o le tagata e fai sona sao i le faatinoga o se povi-o se povi e le lelei ona fafagaina, le lelei ona teuteuina, leai se meaʻai, mafatia mai le le lava o vitamini ma minerale, o le a le mafai ona lava le susu, e tusa lava pe i ai se tagata lelei.