Laʻau

Begonia elatior: tausi fale

O Begonia elatior o se ituaiga o fugalaau na fatuina e avea o se taunuuga o se tuufaatasiga o mea toto ma ituaiga Socotran. Faʻatasi i le aiga o Begonia. Faletusi - Amerika i Saute.

Faʻapitoa Begonia elatior

E ese mai le tele o ona lauolaola umi. O le laau e mafai ona gaosia le tele o tipu, i luga o ia mea e oʻo atu i le 10 'ulu, ata - mai le paʻepaʻe i le lanu mumu.

O Begonia elatior e leai se mea faʻapipiʻi, lea e matua faafaigofie ai le tausiga.

O le laau o loʻo iai i totonu o le vao ma oʻo atu i le maualuga o le 30-45 cm. O le laʻau o loʻo i ai se foliga muamua, o se fatuga o fatu e le tutusa lelei, o le lanu e lanu meamata, ma se pito faʻamau i pito. O aʻa e tino, malolosi ma mafiafia.

Eseese o le begonia elatior

I totonu o le falemaʻi, o ituaiga nei o begonia elatior ua fafagaina:

VasegaFaʻamatalagaFugalaau
BaladinE oʻo atu i le 30 cm, ae o vaevaega e eseese ona uumi, lea e fesoasoani i le fausiaina o se felaʻuaiga eseese. Ua maua e le laau le faaigoa "bouquet i totonu o se ipu" ma e masani ona maua i aso malolo eseese.Lanu - lanu mumu. O le fuʻa e matauina 2-3 taimi i le tausaga.
BoriasO le ituaiga o loʻo tatala i Egelani ma e foliga mai o Roses lauiloa. O le taamilosaga e tele ituaiga. Lanu lanu.Lanu - moli piniki po o le koala. O pupuʻu e tele tele, terry.
Alofa tunoaAsiasi i Saute ua manatu o le nofoaga e fanau ai, o le maualuga o le vao e oʻo i le 35 cm.Lanu mumu, fuga faalua i le tausaga ma e le paʻu mo ni nai masina.

Faʻapitoa le totoina o begonia elatior ma tausi ia te ia

A e alu i le fale mo lenei sui o le lau, e tatau ona e gauai atu i le vaitau o le tausaga:

FactorTaʻeleʻele tautotogoPau le taumalulu
Nofoaga / MalamalamaO le laau e faʻapitoa, ae le talia le malamalama tuusao (i le tele o ituaiga, o le numera o petals ua faʻaitiitia ma ua liu pale). O nofoaga talafeagai mo le faʻatulagaga o le itu i sisifo poʻo le itu i sasae.E aofia i le aofaʻi o laau totő ma sina pupuʻu, o lona uiga i le malulu e le manaʻomia se faʻamalamalamaga faaopoopo.
Lulu+ 18 ... +20 ° Setema. I fua maualalo, o le fugalaau na te taofia lona tuputupu aʻe ma faʻafefe ai buds.
Totogi60-70%. Mo le faatumauina o le manaʻoga e manaʻomia, ua faʻapipiʻi le ulo i luga o se paʻu e tumu i paʻu, moa ma le susu.55-65 %.
FaʻasaA uma ona faʻamago ese le elea i le afa. Aua nei faatagaina le faʻafefe o vai i totonu o le apa.Faatasi i le masina.
Laʻei pito siliFaʻatasi i le 3 vaiaso uma ma faʻamalaina o minerale (pe a faʻaopoopoina vaega ole eletise, o le a tupu tele le fugalaau, ma lanu le lanu).Totogi.

I le taulimaina o foliga vaaia o togalaau, e tatau ona e gauai atu i lona totoina lelei ma le totoina.

Toto ma toe totoina begonias

O aʻa o le fugalaau e laiti ma faʻapitoa, o lea e lelei ai i vaʻa laiti. O le eleele e tatau ona matala ma faʻaleleia, mafai ona taofiofi le susu, ae faʻamamago foi. E le tatau ona toe totoina le laau pe a maeʻa ona faʻatau, ona e le lelei le faʻafefe. Ae afai e tatau ai, ona e manaʻomia lea ona e faʻaaoga se mea e saunia e le tagata lava ia mai vaega nei i se fua faatatau o le 2: 2: 2: 1: 1:

  • eleele solo;
  • greenhouse ma leaf humus;
  • laʻau oneone tele;
  • perlite.

Ole taimi o le faʻaaogaina o laau laiti - 1 taimi i le tausaga. O se ipu e i ai le lautele o le 4-5 cm le sili atu nai lo le muamua na manaʻomia. Aʻo le 4 tausaga le matua o le begonia elatior, e le o toe faalavelaveina o ia.

Pe a faʻafoe sui talavou o le ituaiga, e tatau ona totogi le mafaufau i le pine masani. Mo le faatumauina o le malosi ma foliga vaaia lelei o le fugalaau, e tatau ona tipi ese le faʻavaivai i taimi ma faʻaitiitia le faʻaaogaina o meaʻai faʻalautele. A maeʻa lenei ituaiga o laʻei pito i luga, o le au mago e toetoe lava a manino ma pala.

Vaʻaia begonia elatior

O le toe gaosia e faʻatinoina i auala e tolu:

  • e ala i fatu;
  • toso;
  • vaevaega o le vao vao.

Fatu

E lauiloa o se filifiliga sili ona faigata mo le tupuina o se fugalaau. Ae afai o le filifiliga e pa'ū i luga o fatu, ona fautuaina lea e faʻatau i latou i le faleoloa o le faatoʻaga, o loʻo tuʻuina atu i ni mea se lua:

  • masani - e le noatia ma fai fuafua i le gaioiga;
  • granular (taʻavale) - e faigofie atu ona galulue ma i latou.

Po o le a lava le mea e filifilia, o faatonuga mo le totoina e foliga tutusa:

  • Ua suamalie fatu mo le afa itula i le 1% o le vaifofo o le potassium.
  • O le totoina o se fasi mea e mulumulu ona ave lea i totonu o se ulo ma susu susu.
  • O vaʻa ua tuʻuina i luga o se paʻu ma ufitia i le tioata poʻo le polyethylene mai luga; o vai e faʻapipiʻi faʻapipiʻi iinei.
  • Faʻatonu le vevela i totonu + 20 ... +22 ° С.
  • I le noatia ma le fai fuafua i tuutuuga, o le a amataina le fuālaau muamua i le 2-3 vaiaso.
  • A maeʻa le faʻaalia o le lautusi moni lona tolu, ona fai lea o le pikiina, e toe faʻaleleia i le 8 vaiaso talu ona faʻatūina ni fatu.
  • A uma ona totoina fugalaau i isi vaʻa.

Laʻau

O le tele o faifaatoaga e sili ona fiafia i latou, aua o lenei auala e sili ona vave, sili ona faʻatuatuaina ma mafai ai ona faʻasaoina uiga o le ituaiga.

Faatasi ai ma se auala talitutusa o le toe gaosia, pulupulu 8-12 cm le uumi e faʻaaogaina. O mea uma ia e lua (ave mai pito pito i tua o le laau) ma totonugalemu. O le mea autu o le 2-3 gaʻo o loʻo iai i luga ia i latou.

Ua aveeseina laupepa tele, i le isi tulaga, o le a fafagaina e se totogo. Ona mamago ai lea o fasi pepa.

O le aʻafiaina o le faagasologa e faʻatatau i auala e lua:

  • i se siosiomaga malulu;
  • i le eleele.

I le tulaga muamua, o le pito i lalo o le lapisi ua tuu i totonu o vai malulu ma se vevela o + 20 ... +21 ° C. Faʻaaoga le malosi ma le malulu e matua faasaina. Ma le isi, o le vaa o loʻo tuʻuina i totonu o se potu pupula ma le vevela i le laina + 18 ... +20 ° С. O le gafatia e tatau ona manino, ona faia loa lea i se taimi talafeagai o le a mafai ai ona matauina le vavaeina o le faagasologa. I lenei tulaga, ua aveeseina mai le vai, ua aveeseina vaega ua afaina, mago ma toe tuua i totonu o le vai. A maeʻa le aʻafia o aʻa ma le umi o le 1-2 cm, ona faʻaleleia lea o le fatu i se eleele lelei mo le tuputupu ae ona galue loa lea pe a maeʻa se faʻavasegaga faigofie.

A faʻaaogaina le metotia lona lua, o le a faʻaaogaina se meaʻai, lea e aofia ai peʻa susu, oneone oneone ma eleele e talafeagai mo le begonias (1: 1: 2). O se vaega o le gaioiga e muamua ona togi i totonu o le vai, ona faia lea i se meafaigaluega e faafaigofie ai le fausia o rhizomes (heteroauxin, Kornevin).

O se eleele talafeagai e sasaaina i totonu o se atigipusa (e tutusa ma le tele o le au). O le fana e pipii i le eleele, o le tipi ua tanumia i le 1-2 cm. Mulimuli ane, ua tapunia le vaa i se fagu pe tuu i totonu o se pusa palasi ma ia mautinoa e leai se vaega o le fugalaau e paʻi i puipui o le fale koli.

A maeʻa ni nai aso, faʻapipiʻi le tupe i luga o le tane, o loʻo faʻaalia ai le faʻavaeina o le microclimate talafeagai. A maeʻa le taimi nei, e tatala le greenhouse i aso uma mo se minute e lele ai. A maeʻa le faʻaalia o lau muamua, ona aveeseina lea o le pusa. O le seedling e momoli atu i totonu o se ipu ua tumu ile palapala mo laau matutua.

Bush division

I lenei auala o le a faalauiloaina ai le begonia i le tautotogo, faatasi ai ma le isi gaioiga e sosoo ai:

  • Ave ese le laau mai le ulo o muamua.
  • Vailaau tuai mama, inflorescences, lau lapopoa.
  • Latou te tuʻuina le fugalaau i le vai mafanafana, faʻaaoga ma le faʻaeteete ina ia leai se aʻa mai le palapala.
  • Faatasi ai ma se manoa malosi, o se tamaʻi fana ma se fatugaʻo e vavae ese mai le togavao faʻatasi ma aʻa.
  • Mo le lelei sili atu, e togafitia i latou i se alualu i luma alualu i luma (Epin, Zircon).

Mea sese i Elatior Begonia Tausiga, faʻamaʻi ma meaʻai

I le taimi o le faʻatoʻaga o le Begonia elatior, atonu e ono tulaʻi mai nisi faʻafitauli e fesoʻotai ma tausiga le talafeagai ma osofaʻiga o faʻamaʻi ma iniseti:

Faailoga Faʻaaliga mai fafo mai lauMafuaʻagaFaiga faʻavae
Toto faataamilo i itu.Faʻaitiitia le maualuga o le ea.O le fugalaau e toe faʻaleleia i totonu o se potu malulu ma faʻafeusuaʻi le ea.
Faʻafei ma samasama.Laʻu maualalo.Ua tuu le laau i totonu o se potu e maualuga atu le vevela.
O fea.O le ea eleelea, le lava le susu.O le fagu o loʻo feaveaʻia i se isi nofoaga, pe a manaʻomia, faʻafeinu tele.
Le lava o le fugalaau.

Fading.

Le lava o meaʻai.O le eleele e fafagaina i meaola ma meaʻai.
O foliga vaaia o se laumei manifinifi papae.

Tarnishing.

Spider mite.E togafitia i latou i iniseti Karbofos, Thiophos poʻo le Actellic. O loʻo faʻasalalauina solo i le sipuni seia oʻo ina mate le meaola. Auala e kuka ai:

  • ave ni nai aniani, ona tipi lea oi latou i se naifi po o se mea e teu ai manu;
  • o se tamai sipuni o le paluga mo le 7 aso o loo tauanau pea i le vai;
  • o le fualaau faasaina ua faamamaina ma faʻaaogaina e fufulu ai le fugalaau.
Faʻapaʻuina o le lanu moana lanu meamata poʻo le lanu enaena.Faʻafiafia lanu.Pamu ma Benomil ma alu i se potu e maualuga atu le vevela.
Paʻu paepae.Powdery Mildew
Liliu ma le faʻapouliuli o aʻa.Laʻau uliuli e pala.Taofi le suāvai, faʻaaoga le Benomil ma faʻafeiloaʻi i se potu e le maualalo.
Tesema.Tele le susu.Faʻaitiitia le faʻagasolo o le fafaga i le taimi o le pulumu, puipuia le susu mai le ulu atu i le fugalaau.
Lafoaʻiga, sulu samasama.Komepope mosaic.Ua lafoina le laau, ua vele le ulo, ua suia le palapala.

Le foliga mai o le sosolo i luga o aʻa.

Faʻasalalau.

Nematodes.

E i ai le tele o faʻafitauli pe a tutupu ae pegonia elatior, ae afai e te iloa suiga i le taimi ma faʻaumatia, o le a faʻafiafia oe i lau laau i lau laʻau ma faʻalelei.

E tatau ona totogia faapitoa le filifilia o fomaʻi ma le faamamaina, aua o nei taimi e afaina tonu ai le tulaga o le laau ma e le gata ina afaina ai le faʻafuaseʻi o faʻamaʻi, ae oʻo ai i le oti o le fugalaau.

E fautuaina e le Faatoaga le siakiina o le fugalaau i le masina mo faamai ma meaola faalafua, ma amataina ai togafitiga talafeagai.