Lafumanu

Aisea e tupu ai le lapiti ma le maua ai le mamafa

Pe a fafagaina manu o le faatoʻaga, o le fesili o lo latou tuputupu aʻe ola e mamao ese mai le nofoaga mulimuli i le lisi a le faifaatoʻaga o atugaluga, aua o faʻamaoniga o gaioiga e faʻatatau tonu i lenei mea. I tulaga taʻitasi, e iai mafuaaga taʻitasi mo le atinaʻeina o manu, ae pei o lapiti, muamua, e tatau ona e gauai atu i nisi o mea taua. O a mafuaʻaga ma auala e faʻaleleia ai le faafitauli - faitau i luga.

Aisea e tupu ai le lapiti

O le tele o lapiti e mafai ona taʻua o le "vave ona matua", ona o lapiti lapiti e tupu ma ola vave, ma i nisi tulaga ua latou saunia e tuʻuina atu le fanau i le 4 masina. Ae peitai, e na o le mamafa o le tino e mafai ona faia, ma o nisi taimi e manino lava e le tusa ai ma le masani. Faʻatasi ai ma mafuaʻaga autu mo le faʻatupulaʻia o le tuputupu ae ma le atinaʻega o nei vaʻalele lelei e ono aofia ai faʻamaʻi, se mea le lelei, o le le lelei o fale ma le vaʻai o aiga (aemaise lava le vavalalata). Mafaufau loloto i nei vaega taʻitasi.

Ona o maʻi

Faatasi ai ma gasegase taatele o lapiti a le aiga, e na o le lua faamai e eseese i se tulaga iloga i le tuputupu ae ma le atinaeina o meaola: o le intestinal coccidiosis ma le osofaʻiga manumalo.

O le tui o le intestinal coccidiosis - o se faʻamaʻi o le faʻaleagaina o le natura e mafua mai i siama e le masani ai e coccidia (i lapiti e oʻo atu i le 10 ituaiga e mafai ona aʻafia ai le manava, ae o le ate o manu).

Matou te fautuaina e aoao ia faailoga o coccidiosis i lapiti ma metotia o togafitiga.

O faʻamaoniga autu o le faʻamaʻi o le manava faʻamaʻi ma le malosi, faʻamaopoopoina i le afaina. O tagata mamaʻi vave vave ona paʻu le mamafa, faʻaitiitia le tino o le tino, lauulu le lauulu, ma i ni faʻalavelave matuia, faʻalavelave faʻamaʻi ma gaogao i totonu o vae. O le masani, o le umi o le maʻi o le 10-15 aso, lea e faʻaalia i le faʻailoaina o faʻamaoniga. Ae peitai, i totonu o le ate o le coccidiosis (e masani lava ona faamaea le intestinal), o mea uma e tumau pea le umi, e oʻo atu i le 50 aso. Afai o le taimi e le amata togafitiga, ona maliu lea o le manu.

E te iloa? O le lapiti ua i ai se mea e tuʻuina i totonu, o lea i le taimi lava e tasi e mafai ona latou faia ni lapiti se lua o lapiti na fanauina e tane eseese i taimi eseese.

O se suʻesuʻega saʻo e mafai ona faia naʻo luga o faʻamaumauga mai le komisis, faʻaopoopoina iʻuga o suʻesuʻega suʻesuʻe, ma mulimuli ane e masani ona togafitia togafitiga. Faatasi ai ma fualaau faasaina ua iai nei mo le tui o le lapiti o le lapiti o mea nei:

  1. Baycox - tuʻufaʻatasiga, tuʻuina atu i totonu o le pepa faʻaaogā ma faʻaaogaina mo le fafagaina o manu mamai. E manatu o le auala sili lea e puipuia ai ma togafitia le faʻamaʻi ua faʻamatalaina.
  2. "Sulfadimetoksin" - otaota, lea e fautuaina ina ia paʻu i se malo eletise aʻo lei faʻaaogaina. I lenei pepa, ua faaopoopoina le vailaau i le fafagaina o lapiti, ma faapipii i le polokalame lenei: i le aso muamua, 0.2 g i le 1 kilokalama o le mamafa o le mamafa, ma i le isi fa aso, 0.1 g mo le 1 kilokalama o le mamafa. A maeʻa le 5-7 aso, toe fai le kosi.
  3. "Furazolidone" - O le isi laupepa fualaau faasaina, e masani ona faʻaaogaina i se pepa o le eleele. O le togafitiga e 1 le vaiaso, lea e faaaoga ai le 30 mg o vailaʻau mo le 1 kg o le mamafa o lapiti. O le faʻaaogaina o lenei vailaʻau e le faʻaumatia ai faʻamaʻi o le coccidiosis, ae o le a fesoasoani i le tino e feagai ma le maʻi.
  4. "Ftalazol" + "Norsulfazol" - E mafai ona e tuʻuina atu manu mo le 5 aso i le 0.1-0.3 g mo le 1 kilokalama o le mamafa o le mamafa, ma a maeʻa le vaiaso, toe fai le kosi.

Manua anufe. O le i ai o fuamoa o le helminth i le tino o se isi mafuaaga masani o le le lava o le mamafa o le mamafa i totonu o manu.

I totonu o palatini e fegalegaleai ma meaai po o vaomago ma mafai ona faatumauina le latou gaioiga mo se taimi umi, ma afai ei ai tulaga lelei mo le atinaʻe, e vave lava ona liu i anufe, lea e faʻaauau pea ona faateleina, ma totoe ai ni mea fou fou.

E taua! A maeʻa le leiloloa o faailoga uma o le coccidiosis, toe faʻafoisia tagata taitoatasi o loʻo faʻaauau pea le faʻamaʻiina o le maʻi mo le masina atoa, o lea e sili atu ai ona vave faʻavave atu i le vailaʻau faʻasao.

Mo a latou meaʻai, o anufe e faʻaaogaina e le gata o mea aoga e sau mai meaʻai, ae faʻapea foʻi ma sela o manu, o le mea lea latou te 'ai ai i le tele o meaʻai, ae tumau pea e pei o sina lauulu lauulu ma le foliga le lelei. Afai o masalosaloga a le faifaatoʻaga e faʻamaonia e ala i le auiliiliga o iloiloga talafeagai, ona aoga ai lea ona vave faʻaaogaina le sulu. Mo nei faʻamoemoe, o fualaau e pei o Albendazole ma Gamavit e masani ona faʻaaoga e faʻalagolago ai le tasi i le isi. O le polokalama talosaga i lenei tulaga e foliga faapenei:

  1. I le aso muamua, o le "Gamavit" ua tui i le inisiua (mo tagata talavou, 0.5-1 ml i le ulu, mo manu matutua - 1.5-2 ml).
  2. I le aso lona lua, o le inumaga e toe faia i le mea lava e tasi.
  3. I le aso lona tolu, "Albendazole" ua faaopoopo i le "Faamautu" i le fuafuaina o le 0.75 ml o le taofiga i le 1 kilokalama o le mamafa o le ola. O le fuaina o le vailaʻau e tatau ona faia faʻeseese mo lapisi taʻitasi, ma o le fua pito maualuga o aso taitasi e tatau ona vaevaeina i le lua taimi.
  4. I le 4-5 aso, e tatau ona e toe fai le taualumaga, e pei o le aso 3, ma o aso e tolu e sosoo ai e faʻaaogaina na o le "Gamavit" i le tulaga o se inisiua subcutaneous.

Mea e le lelei

Lelei tatau o lapiti - o le mea muamua e tatau ona e gauai i le faifaatoaga. O le i ai o se paleni faapaleniina ma le sili ona lelei o meaʻai i le taumafanafana ma le taumalulu e tatau ona taofia ai le faafitauli o le maua o le mamafa, ioe, i le leai o nisi mafuaaga mo lenei tulaga matautia. O vaega faʻatagaina o le taumafataga o au meaola fafaga e tatau ona:

  • mutia lanumeamata i le taumafanafana (e sili atu le tuʻuina atu o le alfalfa, clover, vetch, lupine suamalie, upega, talalaʻau, plantain, burdock, tansy) poo vao fou i le taumalulu;
  • fualaau faisua (aemaise lava kālati);
  • roughage: vaomago, lala o laau (conifers ma laʻau);
  • fusi tuʻufaʻatasi e aofia ai keke, falaoamata sana, avo, bran, ma faʻafefiloi foi mo isi meaola i totonu o aiga (na o ni manufelelei);
  • otaota mea taumafa: pasta, falaoa mago (fuefu), toega o le vasega muamua ma le lua, ae na o le fou;
  • fualaau faisua (kāloti, beets, lapisi, pateta), laʻau tipi.
E le gata i lea, e le tatau ona galo ia i tatou ia vaega taua o le lisi autu, e pei o le minerale ma le vailaʻau faaopoopo, lea e tumu ai le tino o meaʻai i manu. Muamua, o le fala o le ponaivi, o le penisina ma le laulau o le a aoga i lenei itu.

Talitonu e tatau i lapiti ona maua mai meaai sili ona lelei ma maloloina. Matou te fautuaina oe e faitau le taimi ma le auala e fafaga ai manu i le fale, faʻapea foi ma mafaufauga masani o le fafagaina o lapiti i le taumalulu.

I le tele e mafai ai, susu susu, suauʻu iʻa, pata ma le uila e tatau ona faʻaaogaina, lea o le a sili ona talafeagai i le vaitau o le taumalulu, pe a le maua uma meaola i vitamini. Fafagaina o lapiti ma na o le tasi le ituaiga meaai e mafai ona tau atu ai i le mamafa o le tamaoaiga ma le faatapulaaina o le tuputupu ae.

Vitio: auala e fafaga ai lapiti mo le vave ona tupu

Tulaga le lelei

Mafaufau i mafuaaga talafeagai mo le faatapulaaina o le tuputupu aʻe oa latou uarota ua vaʻaia, aua nei galo e gauai atu i latou tulaga o le taofia. I totonu o potu, o le mama ma le mago e tatau ona tausia pea, ma e tatau ona tausia lelei ia meaola laiti i luga o fola uumi (16x24 mm mesh).

E tusa ai ma le tele o le pa, o mea uma lava e faʻalagolago i le ituaiga o manu, ae i soo se tulaga lava e tatau ona lava le avanoa mo le saolotoga (o le fuainumera o le mea e nonofo ai o le 150x70x70 cm). E le gata i lea, o au fagafao e tatau ona i ai i taimi uma le vai mamā, vaomago ma mea e faʻafefete ai manu, ae fautuaina e le mafai ona latou faʻafefe vai, pe faʻafefe ai meainu, ma mea e faʻaaogaina ai meainu ma mea inu. I laʻititi, palapala palapala ma le susu, lapisi e lagona le le lelei, masani ona maʻi ma e mafai foi ona oti, ae le o le taʻuina o le faʻaitiitiga o faailoilo lelei.

E te iloa? O le lapiti e tusa ma le lua kilokalama e mafai ona inu i le tele o vai e pei o se sefulu maile kilokeli.

Fesoʻotaiga faʻatusatusa (inbreeding)

O le gasegase o se tasi lea faafitauli e ono mafai ona faʻalavelaveina ai le faʻalauteleina o le va. Pe a vavalalata aiga (matua ma fanau poʻo tuagane ma tuagane), faʻafeiloaʻi sulu tutusa, e mafua ai le fausua o le pepe. A maeʻa le fanau mai, o ia meaola e tutupu tele lemu, e tele ina faʻamaʻi ma aumai ai fanau laiti. I nisi o tulaga, o le inbreeding e avea ma mafuaaga autu mo le fananau mai o lapiti pepe pepe po o pepe pepe.

O taunuuga o le vavalalata vavalalata e le gata i le muamua, ae faapena foi i isi sosoo, o le mea lea e masani ai ona faʻafouina e le au faipisinisi tomai i latou ia latou faatoaga pe na o le suia o latou nofoa (pe a tatou talanoa e uiga i le lapopoa o manu).

E tatau i tagata tulimanu tulimanu ona iloa po o le a le mea e mafua ai ona filifili mo le laasia o lapiti.

O tama talavou toe faaleleia, lea na siitia atu i le lafu manu, i le vaega e tasi, ua siitia atu i isi matagaluega, ma na o tama tane na faatoa mavae le 5-6 tausaga toe foi atu i le nofoaga na amata ona faaaoga ai o latou augatama.

O le mea lea, o fesoʻotaʻiga vavalalata o tagata taʻitoʻatasi e mafai ona na o le 6-7 o le augatupulaga, ma ina ia faʻaitiitia ai le leaga o le aʻafia o le totoina, e fautuaina e ola tagata lautele i tulaga eseese. O le vavalalata vavalalata o lapiti e mafai ona faʻamaoniaina naʻo le faʻatoʻaina o le laina, o lona uiga, e ala i le fausiaina o laʻau, e maualuga le maualuga o le homozygosity. Faatasi ai ma le faʻaaogaina lelei o le feusuaiga, o le mea moni, o saienitisi, ua manuia i le faʻamalosia ma vavaeese uiga taua o ituaiga kenefiti, ae i isi tulaga e le mafai ona manatu na suʻega talafeagai.

E te iloa? I le averesi, o le lapiti fafine e fafagaina lana tama i le 5 minute i le aso, ae ona o le maualuga o le gaʻo o lona susu, ua lava lenei taimi mo le fanau.

Tupulaga faʻateleina

O uiga masani o le manu e masani lava ona tuʻuina atu se faʻamatalaga i ona foliga, talu ai e tatau ona sili atu pe itiiti foi le usitaia o tulaga taliaina o le ituaiga. O mea teuteu po o le lapiti lapiti e tupu ola ae na o le tolu masina, ma i le ono masina o le matutua, ua toetoe lava a maeʻa le tuputupu ae. O mea mulimuli e mafai ona faʻamoemoeina i le 8 masina, ma le isi taimi e le suia ai le manu. O le mea moni, afai e le malamalama lelei le tagata faifaatoʻaga i ituaiga, ona mafai lea ona faatauina atu o ia i se tama "pepe" ae le o se sui o le aano o manu, o lona uiga o le tuputupu ae le alualu i luma o le a masani lava e tusa lava pe paleni taumafa.

O le ae matua aoga lava e mafaufau i uiga o le lapiti lapiti lapisi ma aemaise lava i mea e maua i le fale.

Tausiga ma tui

O le faʻaitiitia o le lamatiaga o le mamafa o faafitauli o le a fesoasoani i le usitaia o tulafono o le tausiga o lapiti ma le vave tuiina o lafumanu. Muamua ma o se tasi o pito sili ona taua pe a fausiaina nei manu i le fale ua manatu o le faamamaina masani ma le fufuluina o cages, tagata inu ma fafaga.

I le nofoaga o loʻo tausia ai lapiti laiti, e fufulu fufulu ipu i le aso, e faʻaaoga ai vaifofo o vaiinu poʻo se vaivaiga vaivai o le potassium mo aso uma mo le faʻapalapala. O le suiga o le palapala o le palapala (mo se faataitaiga, vaomago po o vaomago) e faia ia le itiiti ifo i le tasi i le vaiaso, ma le togafitiga atoa o sela e faia ia le itiiti ifo ma le tasi i le masina. O le mea moni, mo le taimi o mea uma e faʻamamaina ai, o meaola e faʻafeiloaʻi i vaʻa eseese, ma o le tuusaunoaga e na o lapiti laiti lava.

Faʻatasi ma ipu e fautuaina ai e vaʻaia meafaigaluega o loʻo faʻaaoga i le tausiga, talu ai e mafai ona tumau ai faʻamaʻi.

Mo le tui, e tele togafitiga e faʻaaogaina tui mo faafitauli faapitoa - e masani lava le lapiti vailaʻau faʻamaʻi (UHD) ma myxomatosis. E mafai foi ona faʻaaogaina se tui puipui, lea e aofia ai vaega e puipuia mai faʻamaʻi uma. Ole polokalame o tui mo VGBK e pei o lenei:

  • 1st vaccination - i le ono tausaga (i le mamafa o se manu e le itiiti ifo ma le 0.5 kilokalama);
  • Lona lua tui - 3 masina talu mai le muamua.
I le lumanaʻi, ia tumau le malosi, toe faʻaaogaina le tui e tatau ona faia i le ono masina, ma afai e masani ona savali le lapiti i nofoaga tatala, ona maeʻa lea o le 5 masina.

I aso nei, o le tui sili ona lelei mo lapisi o Rabbi Rabbi.

O le tui mo myxomatosis e aofia ai le faasologa o gaoioiga nei:

  • 1st vaccination - i le matua e le itiiti ifo i le 4 vaiaso (sili atu i le vaitaimi o le tautotogo);
  • Lona lua tui - masina talu mai le muamua;
  • Vaʻaia lona 3 - 5-6 masina i le maea ai o tui muamua.
Faatasi ai ma le manuia o le faʻaaogaina o tui uma e tolu, e tatau ona faaluaina le faʻaluaina i le tausaga: i le tautotogo ma le autumn, i le taimi atoa o le lapiti.

E taua! Laasaga uma i fuafuaga taʻitasi e faʻamalosia, aua afai na e faia muamua tui ma filifili ai e toe foʻi i le tui na o le ono masina mulimuli ane, o le a manatu e le toaga, ma o le ae toe faʻaogaina le tui.

Afai e te fuafua e faʻaaoga uma nei tui (mai le UHDB ma le myxomatosis), ona fautuaina lea e mulimuli i le polokalame lenei:

  1. O le tui muamua e faia i le 45 aso o le matua ma le faʻaaogaina o le tui UHD (poʻo myxomatosis).
  2. Lua vaiaso mulimuli ane avatu se tui e faasaga i myxomatosis (poʻo le UHD, pe afai o le taimi muamua na faʻaaogaina mo myxomatosis).
  3. A maeʻa le isi lua vaiaso, matou te faʻatautaia muamua le taga.
  4. Ona sosoo ai lea (isi 14 aso) ma le aafiaga o le tui lona lua.
  5. A maeʻa se mea na tutupu i le 2-3 masina, e mafai ona faʻamautu le taunuʻuga i se tui puipui e faʻatasi ma se tui puipui e uiga i myxomatosis, faʻaopoopo i le lua vaiaso ma se tui mo le UHD.
  6. I le lumanaʻi, o le tuiina o manu e faia i le ono masina e faʻaaoga ai tui faʻatasi poo monovaccini, faatasi ai ma vavao i le va o talosaga i vaiaso e lua.
E na o le pau lava le mea e manaʻomia mo le tausiga, meaʻai ma le tuiina o lapiti, e le mafai ona e fefefe i faafitauli i lo latou atinaʻe, ma afai o loʻo i ai pea, ia suʻesuʻeina ma le totoʻa lau fagafao, atonu e lelei lona soifua maloloina, ma ua na o oe na faʻatau atu se sui o se tamai fatu.