Faatoaga faatoaga

Tragopan: o foliga foliga, o fea latou te nonofo ai, mea latou te 'ai

O le tele o sui o le toatele o le aiga o Fazanov e iloga i latou foliga matagofie. E leai se faʻasalaga o le genus Tragopanov, lea e aofia ai le lima ituaiga. O nei manulele matagofie e taitaia se olaga faalilolilo ma e le o iloa iinei. O lenei mea o le a fesoasoani e aoao ai e uiga i masaniga o le vaʻaia i totonu o le vao, faʻapea foi ma mea e sili ona taua o latou mea i le faʻapologaina.

Faamatalaga ma foliga vaaia

O ituaiga uma e lima o le Tragopan genus ei ai uiga masani, e aofia ai:

  • tane ma fafine fafo i fafo e ese le eseesega (feusuaʻiga taufeusuaiga);
  • o tane e lapopoʻa (mamafa i le 1.5-2 kilokalama), lanu lanu, e puleaina i lanu mumu, lanu enaena ma le uliuli, ei ai uiga faaopoopo (tufts, spurs, etc.) e le oi ai i fafine;
  • o fafine e laʻititi (ave 1-1.5 kilokalama), o le lanu e tauagafau, o le tele o lanu enaena;
  • o le tino o nei manulele e pala, lapisi;
  • i luga o ulu o tane o ni aano, nifo-e pei o le tuputupu ae, e pupuu le pusi, o mata e lanu enaena, o le ulu o alii matutua e teuteuina i se solo;
  • o le ua o le manulele o tamaloloa uma e lua, e pupuu, i luga o le faai o alii e paʻu lanu paʻu paʻu i foliga o lapel;
  • vaevaega pupuu; o vaʻai e teuteuina i tane;
  • apaʻau;
  • o le siʻusiʻu e puupuu poʻo le laʻititi i le lapopoa, foliga o le tina ile itu.

Ituaiga o tragopan

E pei ona taʻua i luga, o ituaiga o Tragopanov e aofia ai le lima ituaiga. Matou te faʻamatala puupuu atu uiga o tagata taʻitasi.

  1. Blackhead poʻo le pito i sisifo (Tragopan melanocephalus) - O le tane e iloga i se pulou uliuli i luga o lona ulu, ua faʻapipiʻiina i luga o lona ulu se manoa. E leai ni fulufululu i luga o alafau ma i le eria o loo siomia ai mata; o nei vaega o le paʻu e lanu mumu. O se vaega o le ua ma se vaega o le pusa e mumu, ae o le faai o le lanumoana uliuli. O gaʻo sikula i luga o le ulu e lanumoana. O le tino o le tino e sili ona lanu uliuli ma paepae mumu. Le lanu o tamaitai e aofia ai lanu enaena, lanu enaena ma le mumu ma paʻepaʻe paʻepaʻe. O le mamafa o le mamafa o le tane e 1.8-2 kg, fafine - 1.3-1.4 kilokalama.
  2. Burobryuhi poʻo Cabot (tragopan cabota) - o alii e i ai se pulou uliuli i luga oo latou ulu ma se lanu uliuli ma le moli. O le vaega o le ulu i luga o mata ma le gutu e leai ni fulufulu ma e lanu moli lanu. O le pusa ma le manava e paʻepaʻe sinasina, o le tino atoa e enaena, e ufiufi i ni paʻe papae ma se lanu uliuli. Le lanu o tamaitai e tele lava lanu enaena-lanumumu ma vaʻa papaʻe. O le mamafa o le mamafa o le tane e 1.2-1.4 kilokalama, e 0.8-0.9 kg le mamafa o tamaitai.
  3. Mottled poʻo Tragopan Temminka (Tragopan temminckii) - toatele e manatu o lenei ituaiga o meaola e sili ona matagofie o le aiga Fazanov atoa. I luga o ulu o alii ei ai le lanu uliuli-lanu moli ma le lanumoana-o nifo. Mai le faʻamau faʻapipiʻi mea mataʻina e tutusa ma lapoa, lanumoana ma le laumei ma lanu mumu. E leai ni fulufulu i luga o foliga, o le paʻu o le lanumoana. O isi tino ua ufiufi i fulufulu lanumumu mumu po o mūmū mūmū i ni paʻepaʻe paʻepaʻe i totonu o se ata uliuli E i ai i fafine se lauulu lauulu-lanu enaena. O le tane e mamafa i le 1.3-1.4 kilokalama, o le mamafa o le fafine e 0.9-1.0 kilokalama.
  4. Serobryuhy poʻo Tragopan Blyth (Tragopan blythii) o le sui tele lea o lenei ituaiga. O tane e mumu sesega mumu ma se paʻu uliuli i luga o le ulu, o le pito pito i luma o le ulu e samasama ae leai ni fulu. O le ua ma le fatafata e mumu, o le manava e sinasina uliuli, o isi vaega o le tino e mumu-enaena, ufiufi i lanu paʻepaʻe. O le lanu o tamaitai e puleaina e le lanu enaena ma lanu enaena, uliuli ma paʻepaʻe, o lo latou manava o le hina. O tagata e tusa ma le 2.1 kilokalama i le averesi, o fafine e tusa ma le 1.5 kilokalama.
  5. Tragopan satyra, o ia o le indian. O le ulu e teuteuina i se lanu uliuli ma lanu mumu, e pei foi o le tuputupu ae lanumoana o nifo. O le eria o loʻo siomia ai mata ma lapel growths i le larynx e fulufulu ma lanu moana. O le pusa, vaega o le ua ma le tua e mumu, e ufiufi i ni paʻe papae i se tuaoi uliuli. O le pito i tua e lanu enaena ma le lanu paʻepaʻe lava e tasi. O le fafine ei ai lauulu lanu mumu-lanu mumu ma lanu uliuli ma malamalama. O le mamafa o tane e 1.6-2 kilokalama, e mamafa le 1-1.2 kilokalama o fafine.

O fea e nofo ai

O nei manulele e sili ona fiafia i vaomatua, faʻasalaga poʻo vao vaeluaina mauga, e tutupu mai i le maualuga mai le tasi afe i le fa afe mita i luga aʻe o le sami. Eseese ituaiga o meaola o loʻo nonofo i vaega nei o Asia:

  • o tagata e lanu uliuli e nonofo i Western Himalayas, i le teritori o Initia ma Pakistan;
  • o loʻo iai le pulufana i saute sisifo;
  • e masani ona maua i le gagana Bana, i le itu i matu sasae o Initia, i Tibet, i le ogatotonu o Saina, faapea foi i Vietnam i matu;
  • e nofoia le sulfurous i le itū i sasaʻe o Pushani, i sasaʻe o Initia, saute sisifo o Tibet;
  • Satyr e nofo i Nepal, i sasae o Initia, Tibet, Bana, ma saute Saina.
E taua! O ituaiga uma o tagata o loʻo i ai, o le setyr, ophthalmic, ma le faitau afe o tagata e le o mafua ai le atugaluga. Ole numera o serobryukhs ma blackheads e laiti ma o loʻo faʻaitiitia. O le tulaga ua faateteleina e le mea moni e faapea, o nei ituaiga meaola e faalagolago faapitoa lava i tulaga o mea e nonofo ai ma e le o tausia lelei i le tafeaga.

Soifuaga ma amioga

O nei manulele e taitaia se olaga faalilolilo ma matamuli, lea e faigata ai ona latou matauina i le vao. Latou te nonofo i vaomatua o vao ma le vaomatua mafiafia, natia i totonu o vaomatua poʻo luga o taʻavale, e masani lava ona nonofo naʻo latou, i le vaitau o le tafaoga o loʻo latou faia ni paga, e mafai ona matauina lafu mamoe i le vaitau o le moa. O meaola uma lava e nofouta i le maualuga o le vevela o le ea. E masani lava ona latou faatali le vevela i luga o le eleele i ata malulu.

O lenei manulele e le faigofie i femalagaiga, e masani lava ona i ai i se tasi o teritori, ae mafai ona malaga mo ni mamao, mamao i le tele o kilomita. Ole mamao i mamao mamao e mafai ona mafai ona faia ile suiga ole tau. Tagata matutua matutua latou te puipuia tamaʻi moa seia oʻo ina tutoatasi.

I le asō, i totonu o moa, o meaola oona ua amata ona lauiloa tele: o salu, pheasants, ostriches ma moa fowls.

O a mea e fafaga ai

O ituaiga uma e lima e fafagaina faalua i le aso: i le vaveao ma i le leva o le afiafi, ua i le afiafi. I nisi tulaga, e mafai ona fafagaina i le ao, ae na o aso puaoa lava. O loʻo latou sailia ni mea taumafa i luga o le eleele ma i totonu o laau ma laau talatala. Faʻatau fua o meaʻai: vine, fualaau 'aina, vine, vine o laau totō, o laʻau, fatu, tumutumu. I nisi taimi, latou te 'ai i iniseti, anufe, fao, ma isi.

Tofiga

E manatu e faapea o tagata uma o loʻo maua le faʻataʻitaʻiga e tasi, e ui lava o le monogamy o nisi ituaiga o mea e faʻalavelave pea. E amata ona talanoa tagata i Mati, e faalogoina tusitala i 10-15 minute uma, o nisi taimi mo le tele o itula i aso uma. I le faaopoopo atu i le tokanie, latou, e tosina mai ai tamaitai, faia siva siva: sikuea, lūlū o latou ulu, tatala o latou apaau, tuu i lalo i le eleele, fulufulu fuga, fufusi i luga o le ua ma ulu i luga o le ulu. I le nofo ai i se teritori faapitoa, o alii i le vaitau lea o le a osofaʻia ma le malosi ia tagata tauva, ma o le taua e masani ona muta i manua ma o nisi taimi o le maliu o se tasi o alii.

E te iloa? O le igoa "tragopan" e manatu e mafua mai i upu Eleni Trago, o lona uiga o le "'oti" ma Pan o le igoa o le leoleo leoleo atua Eleni anamua. Ma ona o le tuputupu ae o le ulu, e talitutusa lava ma nifo, e masani ona taua i latou o "pheasants."

O le vaitaimi o le faaipoipoga e mafai ona faʻaauau seia oʻo ia Iuni. O nei manulele latou te faia o latou nifo i luga o lala, i totonu o ogalaau poʻo ni ogalaau. Mo le gaosia o ni mea e faʻaaoga ai vao, lala, lau, fulufulu, moa. Tragopan e mafai ona nofo i nofoaga na lafoai o isi manulele, e masani ona taufaasese poo mea leaga. I le averesi, o fafine e taoto i le va o le lua ma le ono fuamoa. O lo latou faʻafefe e tusa ma le masina, o fafine e nonofo i totonu o le faamoega, e fafagaina e tama. Ua maitauina e faapea, pe a fuaina fuamoa e fafine o taua pologa, o nisi taimi e suia ai i le pipiiina e alii. E mafai e tupu lenei mea i le vao.

Ua fanau mai Chicks i le atinaʻeina, i ni nai aso talu ona latou foliga mai, e mafai ona latou sosoʻo mai lea nofoaga i lea nofoaga. O le fafine lava ia na te tausia ia moa felaʻuaʻi seia oʻo ina mafai ona latou fafaga ma felelei ese.

E taua! E fautuaina e faʻatau mai ai ni moa mai na o le faʻatoʻaga, latou te filifilia paga taitoalua. Afai o se ulugalii e leai se faʻalavelave, o le mea masani lava o le faʻataʻitaʻiga ma tagata faʻatau faʻatau lima, o le tama e masani lava ona na ona taia le fafine i le oti. Afai o le taimi o le togi, o le tama e faʻamalosi i le fafine, ona masani lea ona fufulu i se tasi apaau, ona le mafai ai lea ona ia puʻeina le fafine.

E mafai ona taofiofia

A aunoa ma ni faafitauli i le tafeaga, faʻasalaga, faʻafeiloaʻiina, ma faʻaulufaleina mai tragopans togafiti. O isi meaola e tupu mai i ia tulaga leaga. Fai mai Breeders i manulele faatagataotauaina e masani ona faaaoga i tagata, aua le sola ese mai ia i latou, e mafai ona ave ni meaʻai mai o latou lima ma nofo i luga o tauau o tagata. Taofi i totonu o fale puipui, ma le tausaga atoa. O lenei manulele e faʻafeololo le malulu malulu, e sili atu le le fiafia mo le susulu o le la, o le mea lea e tatau ona maua ai le malutaga mai le la e aunoa ma le toilalo.

Fausiaina o se moa, iloa auala e fai ai se moa, coop, se tootoo, fale o le lupe, se pikiapu-hen, fale moa, ma se fale mo indoutok ma le mandarin pepe ma ou lava lima.

E talitonuina o le aupito maualalo o le pa puipui mo le tragopan pe a ma le 40 sikuea mita. m Ae ui i lea, o loʻo i ai faʻataʻitaʻiga o le faʻaleleia lelei o nei Fazanovs i le tele o fale faʻalelei ma se vaega o le 5-10 sikuea mita. m. I soʻo se tulaga, ae e te leʻi amataina ia manulele, e fautuaina e faʻatalanoa tulaga o lo latou tausia i le au faifaatoʻaga.

Nofoaga mo nei manulele ua faatulagaina i le maualuga o le 1-1.5 mita i luga aʻe o le eleele. O vili po o ato e faʻaaogaina o ni mea e faʻaoga ai. O le faavae o le taumafataga o le laʻau, vine (vine, toeaina, mauga o le mauga), fualaau faisua (tamato, kāloti, kapisi), o fua e sili ona pele. E fautuaina ia tuʻuina atu ma le faʻaeteete le gaosiga o fatu, e pei o le manulele e mafai ona gaʻo ma mate. O elele e tuʻuina i ai fuamoa ua tunu, kulimi leisisi, gaʻo-gaʻo ma le siʻosiʻisi leisi. E aoga le ulu atu ia latou meaai ma anufe o taumafataga.

O le mea lea, o tagata taʻavale, oeo nisi o sui pito sili ona matagofie o le Fazanovs, e matua faigata lava ona matauina i tulaga masani, o le tele lava o latou nonofo i luga o le mauga e le mafai ona maua. Ona o lenei mea, o lo latou olaga i le taimi nei e leʻi maeʻa ona suʻesuʻeina.

E faaopoopo atu i le tragopan, o ia ituaiga manu e pei foi o le fausuala ona o sui o Fazanovs. Matou te fautuaina oe e faamasani i ituaiga sili ona lelei o pheasants, ma mafaufau i uiga o le auro, uila ma le paʻepaʻe paʻepaʻe.

O le mea e lelei ai, o nisi ituaiga o tagata o loʻo faʻataunuʻuina ua aʻoaʻoina e fausiaina i latou i le tafeaga, ina ia mafai ai e le au faifaatoaga ona taumafai e maua nei manulele mananaia.

Vitio: Temminka tragopan i le vasega pepe o DonZoo