Uu fuamoa

Le aoga ma le afaina o fuamoa o le salu mo tamaiti

O le aoga o fuamoa o le salu mo tamaiti e sili atu le masalosalo. O se mea masani lenei ma se maualuga maualuga o mea taua mo le tino. Na taʻua o ia i le papyrus o Aikupito anamua ma i tusi lesona o le faamaloloina o tagata Saina. Ae ui i lea, e tatau ona amanaʻia le mea moni o le tino o le pepe e vaivai atu nai lo le matua o le pepe ma e matua nofouta. O le mea lea, o le faʻaaogaina o le salu i totonu o lenei tulaga ei ai ni uiga e tatau i tina uma ona iloa.

E faapefea ona aoga fuamoa o le salu mo tamaiti?

O le faʻalauiloaina o lenei oloa i le taumafa i aso uma o meaʻai e fesoasoani e faʻamalosi ai le soifua maloloina ma avea o se puipuiga o mea faʻaleagaina faʻapitoa i le atinaʻeina o le tino. O lea, o fuamoa o le salu e aoga mo meatotino nei:

  • o loʻo i ai se aoga aoga i luga o le polokalama a le tamaititi, faʻaitiitia le fua faatatau o le faʻatupulaia, ma fesoasoani foi i se vave faʻafouina mai viral, catarrhal, ma faʻamaʻi pipisi;
  • tamaoaiga i le maualuga o le polotini, e talafeagai mo se tino talavou;
  • e aofia ai le tele o meaola ma vailaʻau (o fale teuoloa o amino acids, lipids, vitamini B4, cobalt, potassium, calcium, iron, phosphorus);
  • faʻaleleia le tino o le tamaititi, faʻaitiitia le vaivai ma le ulu tiga;
  • saofaga i le toe faʻafouina o le faiʻai, atiina ae le mafaufau, maua ai se aafiaga lelei i tomai faʻapitoa (o nei mea uma e fesoasoani i tamaiti aoga e malamalama ai i mea fou).

O le a fesoasoani ia te oe le iloa pe faapefea ona gagau ma le filemu le fuamoa o le salu, o le a le aoga ma le afaina o le isu o le salu o le salu, pe fia le fua o fuamoa o le salu e tatau ona fuaina ma pe fia fuamoa o loʻo i ai le salu.

O le atigi fagu o meaola e aoga foi mo pepe mai le tausaga e tasi. O le ske o loʻo aʻafia ai e manaʻomia ai le faʻaauau pea o le calcium, ma o le atigi o se punaoa mauoa o lenei elemene. O le matafaioi autū o le calcium o le taofia lea o le atinaʻeina o rickets. Ma i le i ai o lenei faʻamaʻi pepe, o le a avea le atigi ma se mea faigaluega fesoasoani i le faagasologa o togafitiga. I togafitiga faafomaʻi, sa i ai tulaga o le faʻaleleia atili ma ia faatasi ai ma le paʻu o le gaogao ma le faʻamaluluina o ponaivi. Isi mea lelei o le atigi:

  • aoga mo le soifua maloloina o fao ma lauulu;
  • fesoasoani i gasegase o le toto, faamaʻi, popole, moe i le moe, foma;
  • ei ai sona aafiaga lelei i le vaʻaia;
  • faʻaleleia le faʻatinoina o le popole ma le faʻaogaina o meaʻai;
  • faateleina le maualuga o le hemoglobin i le toto;
  • o se meafaigaluega sili ona lelei e faʻaitiitia ai aʻafiaga leaga o tulaga tau le siosiomaga;
  • faʻamalosia le faʻamalositino o faʻamalosia o le leitio ma isi mea oona.

E te iloa? E mafai e fuālaʻau fuamoa ona fufulu vai mai chlorine ma metala mamafa.

Mai le a le matua e avatu

E mafai ona faʻamalamalamaina le pepe i fuamoa o le salu i le itiiti ifo i le 6-7 masina. I lenei tulaga, e tatau ona maua e le pepe na o le sulugatiti, e le sili atu nai lo lona vaega lona fa i le taimi.

A maeʻa ona faʻalauiloa se oloa fou i le pepe, ia maitauina le tamaititi. E le tatau ona mataʻituina le tino i le tino, e le tatau ona i ai se tiga i totonu o le manava. O le tama ole nofoa e tatau ona tausia masani. Afai e lelei le pepe ma o loʻo faʻaalia faailoga, o le vaega o le uʻamea e mafai ona faʻaititia. Ma a maeʻa le 14-15 aso e mafai ona e aofia ai se selu atoa i le lisi o tamaiti. I lenei vaega e tatau ona e nofo i luga seia oʻo i le tausaga.

E tusa ai ma le masani ai o le taumafa: e manaʻomia le mauaina e le pepe o se kulimi-protein-mineral telefoni e le silia ma le tasi ile 2-3 aso. I le le i ai o se mea e ono aʻafia ai i aʻafiaga o le tino, e mafai ona e fafagaina se pepe e tasi le tausaga le matua faatasi ai ma le isu ma le vaega o le polotini.

Mai le 1 le tausaga i le 3 tausaga e mafai ona e fafaga le tamaitiiti i se mea se tasi pe lua i le aso, mai le 3 i le 10 tausaga O le fua faatatau e mafai ona faateleina i le 2-3 fasi vaega. E le tatau ona tuʻuina atu nisi.

O le 'ai o' apia e faʻatagaina i ni tofo laʻititi, ae naʻo le maeʻa ona faʻapipiʻiina lelei - e tatau ona kukaina le pulu pa'ū, faʻagogo ma nutimomoia i le paʻu. I le i ai o faʻamatalaga mo le taumafaina o le atigi, o le fua mo tamaiti e tatau ona oʻo i le 0.8 teaset i le aso. Taimi e faʻaavanoa - e le itiiti ifo ma le 1 le masina.

E taua! Toa lapoa ua manatu o le fomai a fomai o se mea e le manaomia pe a talanoa e uiga i le fafagaina o le pepe. O le manava o le pepe e leʻi saunia e faʻafefe ia ituaiga meaai e aunoa ma se vevela vevela.

Siaki fuamoa aʻo leʻi faʻaaogaina

Ae e te leʻi ofoina atu lau tama o salu, e tatau ona siaki le oloa mo le fou. O metotia nei o le a oʻo mai i le laveai:

  1. Faʻaoga fua faʻatautaia. O se mamafa mamafa (e tusa ma le 15-18 g) e tulagaese i se fuamoa fou. O le taoto i le oloa lava lea e tasi e faigofie, e foliga mai ua avanoa i totonu ma e tusa ma le 6 g.
  2. Tuu le fuamoa i se pesini vai.. Afai e tumau i le luga, o lona uiga o le oloa o loʻo paʻu. E tatau ona i ai i le pito i lalo se suʻesuʻega fou. Ae peitai, o lenei metotia e talafeagai mo kopi uma.
  3. Faia se asiasiga vaaia o le oloa. - i luga o le atigi e le tatau ona avea ma vaʻa ma isi mea leaga.
  4. Vaevae se fuamoa se tasi mai le lotoa ma suʻesuʻe ma le totoa ia mea.. Puipuia ma le isu e tatau ona pipii faʻatasi. E tatau ona lapotopoto le togi. I se faataitaiga faataitai, e faigofie ona sasaa mea, e leai se viscosity. E le mafai ona tuʻuina atu lenei pati i tamaiti, a le o lea e mafai ona latou onā.

E faʻafefea ona tuʻuina fuamoa o le salu i tamaiti

E i ai tulafono faʻapitoa e mafai ai ona faʻamalosi e kuka mo lau pepe le oloa ua fesiligia. E tatau i matua taʻitoʻatasi uma ona iloa nei tulafono ma tausisia manino.

E faʻafefea ona inu fuamoa fua

O lapisi o salu e sili ona aoga i lona tulaga masani. Afai o loʻo e filifili e tuʻuina atu i lau tama se oloa e aunoa ma le puipuia, ia mautinoa ia fufuluina le atigi i le vai mafanafana ma le fasimoli. Ia manatua foi o le fuamoa moa ua faʻaalia i tamaiti e le laʻititi nai lo le tausaga muamua.

Vae le fuamoa fufuluina ma sasaa i totonu o le ipu. E manaʻomia le inu o le tamaititi ao lei oʻo i le taeao i luga o se manava gaogao.

E te iloa? Ina ua maeʻa le pomu o Hiroshima ma Nagasaki, sa saili malosi e fomai i Iapani oloa e fesoasoani e aveesea ai le tino o elemene eletise. O se taunuuga, o le filifiliga na faia e lagolagoina ai fuamoa o le sipili. I aso nei, o lo latou taumafaina i le Land of the Rising Sun ua siitia i le tulaga o se tasi o tulafono faavae autu e 12 - ua maua uma e tamaiti aʻoga le lua kopi o lenei vavega.oloa.

E masani ona mumusu pepe e ave lenei oloa. I le mea uma, mo se tamaititi e le na o se mea e le masani ai, ae, e foliga mai, e le o se mea lelei: e mafai foi e le pepe ona oʻo atu i le alofia o fuamoa mata.

Afai e le manaʻo le pepe e faʻatau le oloa gaosi, e mafai ona e faʻafefiloi le fuamoa i se isi mea - mo se faʻataʻitaʻiga, fai se omelette. Ae ia mautinoa e itiiti le togafitiga o le vevela. Po o le faia o se vai inu maloloina e ala i le faaopoopoina o le meli ma le suavai masani mo le fuamoa. O lenei vaiinu e mautinoa lava o se tamaititi e tofo.

E faʻafefea ona tuʻuina fuamoa kuka

Mo se tamaititi, e mafai ona kukaina pe fufulu meaʻai i fuamoa. Muamua lava, o kopi taitasi e tatau ona fufulu lelei i lalo o le suʻeina o le vai mafanafana.

Aoao atili e uiga i mea aoga o fuamoa ma moa fuamoa, faʻapea foi ma aoga ma mea matautia o fuamoa moa, kusi, pato, turuki, indouki.

A e kukaina, e taua le mulimuli i le faasologa o gaioiga. O lea:

  1. Faʻafeiloaʻi le fuainumera o fuamoa i totonu o se vaʻai ma vai malulu (e tatau ona ufiufi uma e le vai). Afai mo se tagata matua, e mafai ona tuʻuina i lalo uma i le malulu ma i le vai vevela, ona tatau ai lea mo tamaiti ona manaʻomia le maalili.
  2. E mautinoa lava e tatau ona faʻamalie le vai, sili atu le masima o le sami.
  3. Tuu le fagu i luga o le ogaumu ma kuka i luga ole vevela vevela.
  4. A maeʻa le 2 minute mai le amataga o le kuka e mafai ona e aveesea mai le afi. Taʻu le vai inu ma tuʻu mea malulu.
  5. E mafai ona e sasaa fuamoa i le malulu - ona faigofie ai lea ia te oe ona faamama.
O le auala sili ona saogalemu e kuka ai fuamoa o salu mo tamaiti e faigata ona kuka. Ma e ui lava ina ua maeʻa le vevela o le vevela e tele mea aoga o le oloa o le a leiloa, e oo lava i mea o totoe o le a lava lea mo le lelei o le tino o le pepe.

Mo le vevela lelei e tatau ona e faia faʻataʻitaʻi laasaga tutusa e pei o le kukaina o le kuka. O le eseesega naʻo le taimi e kuka ai - mo tamaiti e matuai vaʻaia 4-5 minute. O le mea autu iinei e le o le faʻaaogaina ina ia le faʻapogisaina le efuefu, ma o le vaega o le porotini e le pei o le paʻu. E le gata i lea, afai e te kukaina se oloa umi atu i le 5 minute, o le a leiloloa ona elemene aoga uma. E tatau foi ona kuka i le vevela vevela.

E te iloa? O le aso 22 o Mati, 1990, na faʻamauina ai le fanau mai o le meaola muamua i le vanimonimo - o le sosolo o le salu i se avanoa faʻapitoa.

Mo se tamaititi, kuka, faʻamalolo ma faʻamaʻaina fuamoa e tatau ona faʻapipiʻi ma le faʻaeteete i se vavae i se masini tutusa.

Uu fuamoa mo se tamaititi: pe i ai se afaina

O faʻamaoniga i le faʻaaogaina o le oloa o loʻo fesiligia, o le mea muamua, o le allergy ma le lagona o le pepe. E ui lava o fuamoa o le sipili e manatu o le tagata e sili atu ona maualuga, ae o se mea e seasea tupu, o le a mafai ona faia se tali atu. I tamaiti laiti, tamaiti aʻoga ma tamaiti aʻoga, o le allergy e faʻaalia i le tino o le urticaria, o le faʻasolosolo pea o le diaper ma le dermatitis. O le maʻi o le Oropharyngeal ma faʻamaʻi e oso ai le manava e mafai foi ona tupu. O nei mea itiiti o le vitamini e mafai ona afaina pe afai e tuuina atu i tamaiti e oʻo atu i le tasi le tausaga le matua i totonu o le pepa e aunoa ma le puipuia. E mafai ona aʻafia le kulini mai se faʻamaʻi pipisi e pei o pullorosis. E mafai ona faigofie ona gasegase le siama i nai mea laiti faʻaleagaina i luga o le atigi eleelea mai fafo.

O le a aoga foi mo oe e iloa ai pe mafai ona e inuina pe 'ai fuamoa fua, pe faapefea ona fuafua le fou o fuamoa i le fale, pe aisea e te maua ai ni fuamoa se lua.

I se tamaititi, e mafai ona latou osofaia se faʻamaʻi o le tui. E le gata i lea, o le tino e sili atu le leaga o le fatuina o le protein (pau naʻo le 50% o le oloa). O le afa o totoe o loʻo i totonu o le manua lapoa, lea e oʻo atu ai i le vevela, faʻalauteleina le gaosiga, gasegase eseese ma isi faʻafitauli e le manaʻomia.

O fuamoa aoga fuamoa e mafai ona liliu atu i le faʻaleagaina o se tamaititi pe afai e le faʻafeteʻena. E le gata i lea, o le vevela e sili ona matautia mo se tino toto. E leai se manaʻoga e ofoina atu i le pepe le tele o meaai nai lo le faʻatagaina o ia e 'ai i le matua. I le tele o fuamoa i le lisi o lau tama o le a faʻaalia ai faʻamaoniga e pei o le le toʻa i totonu o le manava, e oʻo i le tiga, faʻapea foʻi le paʻu o le intestinal. O oloa faʻateleina e mafai ona tupu i le vomiting ma le manava. O le soona fai soo o le a maua ai sooga, fatuga ma isi totoga o totonu.

E taua! A faʻatau, faʻalogo lelei i le olaga. Aloaia le oloa e tatau ona i ai i se nofoaga faʻamaonia, lea e mafai ona e tuʻuina atu pepa aloaia ma tusi faamaonia lelei.

I le vevela e le maualuga atu nai lo le 10 ° C, e mafai ona teuina fuamoa mo se taimi umi (pe a ma le 3 masina). Ae afai o le vevela o loʻo latou teuina e sili atu i le masani, a maeʻa le 7-8 aso e mafai ona avea ma lamatiaga i le soifua maloloina. O le le lelei o fuamoa o moa, o le mea moni e sili atu le leaga o latou faʻatauina nai lo le moa ona o le taugata tele, o lea e mafai ai ona latou tumau i le supermarket mo se taimi le talafeagai. Faateleina le avanoa e faʻatau ai mea tuai, faʻatau oloa. O le mea lea, e taua le siakiina o lona fou ao lei faʻaaogaina.

O le oloa ua solia i tamaiti o loʻo i ai faʻamaʻi o le ate, fatugaʻo, faʻapea foʻi ma le solia o le faʻasologa o protein. E ui i le tele o lapataiga, o le aoga o se salu o oloa mo tamaiti e tele. E mafai ona vaaia lenei mea i le faʻatinoga. Ma le isi, e fiafia tele tamaiti i foliga malie ma lanu faʻafeʻesea o lenei oloa matagofie. E mafai ona e ofoina atu i lau tama le fufuluina faatasi o "pulu" gaʻo.