Faʻatoʻa totoina laau toto

Dahlia - o se fugalaau matagofie o le autumn

E le o se mea e leai se mea e totoina ai e le au fai togalaau le dahlias, aua o nei fugalaau e le mafaamatalaina le tele o ituaiga. O eseese ituaiga o dahlias e ese i le tele o vaega faatapulaa: o le maualuga o le ala, o le tele ma le foliga o tumutumu, o le faatulagaga o petals, o tuutuuga o le alualu i luma ma le tausiga, ma le lanu lanu.

E itiiti lava e uiga i lanu o le autumn

O le igoa lona lua o le fugalaau o Dahlia, o igoa uma e lua e tuuina mai e igoa o fomaʻi: I. Georgi ma A. Dahl. O Dahlias o le aiga o Astrov, o atunuu o Amerika i Saute ua manatu o le nofoaga fanau o fugalaau.

E te iloa? O ituaiga Mayan i luma oa latou sauniga paia na teuteuina ai o latou malumalu ma dahlias. O ituaiga o Aztec na tutupu aehlias e pei o laau toto ma mo le faaaogaina i meaai. Sa manatu Initia o nei fugalaau o ni avefeau a atua, meaalofa o le la ma tapuai ia i latou.

E le mafai ona faʻamatalaina ituaiga eseese uma - e sili atu ma le sefulu afe oi latou, ae o ni nai upu e mafai ona taʻua e uiga i mea sili ona taatele. O le inflorescences o dahlias e mafai ona tele pe sili atu.

O a latou petals e eseese lava foliga ma lanu. I le cactus dahlias petals foliga e pei o nila vavae, e pei o le uʻamea i totonu o se pu.

O le Spherical dahlias e iloga i luga o le tele o meaʻai ma le faʻaogaina o ni mea e faʻaaoga ai le polo. Pompon dahlias e pei o le ituaiga muamua, ae laʻititi i le tele.

O le tele o dahlias e mataʻina, ma o le lanu lanu e ufiufi ai le nuanua-o le tele o leo ma ata o nei lanu tautupu moni.

Auala e toto ai dahlias

O ituaiga uma o palapala e talafeagai mo laau toto i lalo o tulaga o le fugalaau, friability ma le susu o loʻo i ai le gafatia. E le fautuaina e totoina i tafatafa o le eleele eleele - e le talia e dahlias le tele o le susu.

E le manaomia le totō i tafatafa o laau totō ma aʻa malosi, ao latou toso uma mai meaʻai mai le eleele. O le eleele mo le dahlias ua saunia, matauina o vaega talafeagai: o le humus spade, o se pine o le fala o le ponaivi, o sina lime laititi. Aʻo lei totoina, e faʻatumu se lua 30x30 cm i le lapoa i le afa i le paluga nei.

Tuutuuga o le tulaueleele i se nofoaga tatala

I le lua tausaga o Me, ua totoina ai fatu ma mata. Faʻasolo i luga o fualaau - i le amataga o Iuni, pe a le faʻafefea ni pulu.

Filifiliga o nofoaga ma tapenaga o eleele

Faʻailoga faʻamaonia, tatala ma susulu - O le nofoaga lea e mafai ona e toto ai dahlias. Leai se mea e tatau ona totoina i tafatafa o pa maualuluga ma puipui, lata i laau poʻo vao maualuga: o le ata o le a le mafai ai e le dahlias ona atiaʻe ma fuga.

A o lei totoina fugalaau, e tatau ona matala lelei le eleele ma faʻafefete i le ponaivi. Mo le puipuia o siama e afaina ai aʻa, e mafai ona e faia ni iniseti popo i le palapala. Afai o laau mamaʻi na ola aʻe i luma o dahlias, togafiti le palapala i le formalin poʻo le sulfate sima.

Sauniuniga o fatu mo le totoina

O se pupuga e le totōina o loʻo tuʻuina i lalo o le fossa, faʻatasi ai ma se faʻamau. Latou te momoe i le palapala, faʻafeinu ai, ma ao tuputupu aʻe sa latou sosolo le eleele ina ia mafai ona ufiufi atoatoa. O vavalaʻau e totō muamua aʻo leʻi totōina ua lelei ona faasūsūina, o lea o le a faʻapalaina ai le palapala ile aʻa, ona totoina faatasi ai lea ma le palapala ile lua.

Auala e tausi ai le dahlias i le atunuu

O le tausia o le dahlias e le ese mai le tausia o isi mea totino: gauai, faʻamautuina taimi faʻasusu ma le faʻasusuina, vao mama e faʻafefe ai le tuputupu aʻe lelei ma meaʻai.

Faʻasaga ma fafaga le palapala

I le vevela o le tau, e tatau ona faʻafefeteina fugalaau i aso uma, i le faaiuga o le vaitau ua faʻaitiitia le suavai. E fautuaina e soso le dahlias i afiafi ma vai inu i le vevela o le potu. A o faagasolo le vaitaimi o le alualu i luma tuputupu aʻe, ua fautuaina e nonoa le dahlias ina ia latou le solia i lalo o latou lava mamafa.

Ina ia mafai e le dahlias ona ola lelei ma fuga lauulu, e tatau ona fafagaina ia le itiiti ifo i le faatolu i le vaitau o le taumafanafana faatasi ai ma fugalaʻau. Atonu o le povi povi po o manu felelei e faʻafefe i vai. I le taimi o le fugalaau e faalua i le masina, o fugalaau e fufusi i fofo ma fuluʻi fofo.

Tatalo ma veleina le eleele

A maeʻa ona faʻamusu uma, e tatau ona tatala le palapala, faʻapipiʻiina i le okesene. A maeʻa le faʻavaeina o le maihlia buds, o le palapala o loʻo aʻafia aʻa e mulimulitaʻi ma humus pe peat.

E taua! Ina ia vevela ma tafe le fugalaau, e tatau ona e aveese ia taamilo i lalo o le tuputupu ae o dahlias. Fai le pasynkovaya faʻataʻitaʻiga aʻo leʻi nonoa faʻamau.
Laititi pe le lelei le atinaʻeina o pipi, o le a tuʻuina se tasi poʻo se lua mea ola maloloina mai le tolu tafaoga i totonu o le faʻalavelave. O loʻo faʻapipiʻiina foi faʻamalologa o meaola ina ia latou le faʻatuai ai le atinaʻeina o aʻa.

O le veleina e taua tele - aveese vao e taofia ai faʻamaʻi ma mea leaga ole vai. I le vaitau o le lāmala, e manaʻomia le suʻeina o laau, o lea o le a tumau umi le susu.

Oliina ma teuina aʻa dahlia i le taumalulu

E taua le iloa pe faapefea ma pe o le a le taimi e aveese ai dahlias mo le teuina mo le taumalulu. O le taimi o le eli e faalagolago i le tau i lau eria, masani lava o le amataga po o le faaiuga o Oketopa, ao le i amataina ni matagi malulu.

E talafeagai le tipiina o laʻau o le laau faʻatasi ma se tagata faʻamalosi, ma tuʻu ai le 15 cm. Faʻamalo ma le faaeteete ina ia aua neʻi faaleagaina aʻa. Mo se faʻataʻitaʻiga, tui, faia o le eli mai i le tele o itu. Tuu i latou mo le lua vaiaso i se nofoaga malulu, ona tuʻu lea i pusa, ufiufi i oneone ma peʻa ma teu i totonu o se potu.

Mai lea taimi i lea taimi e taua le siaki pe leai ni aʻa, pe ua mama. Afai e mamago aʻa, e mafai ona e sulu i lalo i le vai.

Faʻalogo! A o leʻi tuʻuina atu fatu mo le teuina i totonu o le pulou, ia fautuaina e togafitia i latou i se fofo o le lime poʻo le lefulefu mai faʻamaʻi.

Faʻasologa o le Totoina o Dahlia

Mo le maua o se lush, fugalaau, togafitiga maloloina, e taua le iloa pe faapefea ona toto saʻo le dahlias. O le tulafono autu o le lelei ma le soifua maloloina o mea toto. E tatau ona i ai ni aʻa malolosi, e tatau ona i ai ni aʻa ma totō.

Vaega aʻa aʻa

E leai ni suʻega faigata mo le tuputupu ae o dahl mai fatu. I le tautotogo, e tilotilo mai mata i luga o le dahlia tubers, pei o luga o pateta. I le taimi lea, e mafai ona e vaevaeina ia fatu, fafagu mo le afa aso.

Ua totoina fatulaʻau vavae i pusa e totoina i totonu o le palapala susu. Tuʻu le ua i luga. E tatau ona le itiiti ifo i le 15 le teuina o le vevela°C. A oo i le fausua, ia fautuaina e aua le selesele i tafatafa o le ua. O le taimi e toto ai dahlias i le tautotogo i le eleele o le masina o Me.

Laʻau

O le tipiina o loʻo faia i le ogatotonu o le taumalulu. Muamua, ia totoina fatu, ona tipi ese lea mai ia i latou e ola i le 7 cm totō ma se fasi ola aʻa. Ua sasaaina le oneone i totonu o le ipu ua filifilia mo le tipi.

E mafai ona e faʻaaogaina le fautuaga o le tipiina o "Kornovin", ona toto ai lea i totonu o se fagu, vai masani ma le ea. Pe a tutupu mai le oti, e mafai ona e totoina i latou i le eleele tatala.

E te iloa? A tipi le dahlia i le tipiina, ona toe seleseleina lea o aʻa. O lenei mea e mafai ai ona e maua le totoina o mea totino e oʻo atu i le tolu taimi.

Tuputupu ae dahlias mai fatu

O lenei auala e faʻaleleia ai e faʻaaogaina mo taʻi taʻitasi ma e le faalualua dahlias, faʻapea foʻi ma le fausiaina o ituaiga fou. Faatasi ai ma le metotia o le fatu, e masani lava ona le maua ai e lehlias uiga lelei o la latou ituaiga, latou te masani ona mai. Afai e te filifili e faʻaulu le dahlias i fatu, e mafai ona lūlūina uma ile lauʻeleʻele ma i pusa mo tipu i le taumalulu.

O faʻamaʻi ma faʻamaʻi manu a dahlias, faʻafefeina i latou

O Dahlias e ono aʻafia i le tele o faʻamaʻi: viral, bacterial and fungal. Pe a viral lanu samasama o laʻau o laʻau e teuteuina i mama samasama ma laina.

Bronze eseese lanu lanumeamata i le ogatotonu o laulaau, aʻo mate lau lau. Mosaisi mama tulimataʻii laulaau. O le laau toto e ola le lelei ma fuga, mai se masani masani o le vao e avea ma se mea. Laʻau moa o loʻo faʻamatalaina i luga o laʻau papa i luga o lau o laʻau faila. O le mea e leaga ai, o le laau na pikiina le siama e tatau ona faʻaumatia, ma o meafaigaluega na e faʻaaogaina e tatau ona maeʻaeʻa lelei, e pei o le eleele.

Maʻa le gasegase ma le kanesa o le kanesa. I le tulaga muamua, o tuputupu ae o loʻo maua i aʻa o le laau. O aʻa e pala ma faaleagaina le eleele o loʻo siomia ai i latou, o siama faʻamaʻi pipisi e tumau i le palapala mo le lima tausaga. O le tulaga lona lua o loʻo faʻaalia i le faʻaalia mai o lanu lanumeamata lanu meamata. I nei faʻamaʻi, ua faʻaumatia foi laau.

O faʻamaʻi e tau faasaga i: verticillosis, sima, blackleg, paʻu paʻu ma pala. Faailoga o nei faʻamaʻi: o se pogisa, faʻapouliuligia (lanu uliulisamasama ma le faafuasei (Verticillosis), samasama ma le pala (lanu paʻepaʻe) paʻepaʻe papaʻe (paʻu palapala).

Malosiaga i le paʻu, e tatau ona sosolo le laau i sauniuniga o loʻo i ai le kopa, ma toe fai le faʻataʻitaʻiga pe a uma le lua vaiaso. I isi tulaga, o le vaega ua aafia o le laau ua tipiina, ma o isi o loʻo togafitia i vailaʻau eseese e mafai ona faʻatauina i soʻo se faleoloa fugalaau.

Insect parasites e osofaia dahlias: aphids, thrips, bedbugs, wireworms, nematodes. Afai latou te aliali mai, faʻamalo le fale ma se vaifofo o chlorophos, ma faʻafefeteina tapaa e mafai ona faʻaaoga e faasaga i aphids.

O le telefoni, aemaise lava o lapopoʻa, faʻapea foi ma le anufe kapisi, meaʻai ma woodlice e tatau ona seleseleina, ona suavai ai lea o le laau i karbofos.

Dahlias i luga o lau 'upega tafaʻilagi o le a fatuina ai se paleni lanu tulaga ese. O nei laau totō e lelei tele i totonu ma latou lava, ma i le faʻatasi ai ma isi mea matala ma fugalaau teuteu. Pau lava le mea latou te manaʻomia o le gauai atu i ai ma le taimi tatau.