Tomato ituaiga

Faamatalaga ma le totoina o tamato "Alofa faalelalolagi" mo nofoaga tatala

O nisi taimi e faigata ai i le amataina o fai togalaau ma faifaatoaga ona filifili le ituaiga o fualaau faisua o le a maua ai le sili ona lelei o faailoilo - maualuga le maua, teteega o maʻi ma le le mautonu ile tau. I lenei tusiga, o le a tatou mafaufau i le tele o tamato ma le uiga alofa o Earthly Love. Uiga o le ituaiga, fua o le gaosiga, faapea foi ma mea patino o le galueaina - i auiliiliga atili i le tusiga.

Eseesega faʻamatalaga

O lenei ituaiga e mafua mai i ituaiga o laau shtambovy - o se vaega o tamato laiti ma malolosi o le aiga o Solanaceae. O foliga mai o ia laau totō o loʻo faʻatulagaina: o le aʻa o loʻo i lalo o le laʻau, o le leai o ni laasaga lapopoa, laititi o le tino ma le i ai o fua tetele.

O le alofa faalelalolagi o se ituaiga ituaiga tamato e vave ona fuaina fua i le 95 aso mai le taimi o le totoina.

O le vailaʻau o loʻo i ai uiga lelei i fafo:

  • fualaau suamalie - lapopoa, mafiafia, lanu mumu lanu mumu, e aunoa ma se lanu meamata, foliga lanu, ia i ai se vaega o meaʻai oona ma se mea manaia, malie suamalie;
  • laau - e oo i le 120 cm le maualuga, tele, compact, e leai ni laasaga tetele;
  • laʻau - lapopoa, pouliuli, vevela;
  • alaga - maualalo, sosolo, sulu;
  • eleʻele - faigofie, faʻatasi ma se faʻapuupuuga puupuu.
Siaki le faʻamatalaga ma faʻaaliga o le totoina o ituaiga o tamato e pei o le "Little Red Riding Hood", "Pupupa", "Masha F1 Uila", "Gina", "Aphrodite f1", "Labrador", "Samara", "Bokele F1", "Kiss geraniums, Lyubasha, Kaspar, Tupu o le Early, Alsou, Skorospelka, Aelita Sanka, tina tele, Bokele, tamaʻitaʻi tamatamai lima.

O meatotino lelei o le ituaiga e aofia ai:

  • lē faʻaleagaina;
  • sili ona lelei;
  • vave amataina ma le fua o fua;
  • tetee i le vevela vevela;
  • fualaau tele lapopoa e lelei mo le felauaiga poʻo le faʻafefe mo le taumalulu;
  • sili atu le lelei o oloa;
  • anapogi vave ma faauoga.

Ae o le le lelei o le ituaiga Earthy Love e aofia ai se fua maualalo-e oo atu i le 6 kilokalama mai le tasi vao. O le mea lea, o le galueaina o lenei ituaiga e le taua i luga o se fua tele o fale gaosi oloa.

E le gata i lea, o le leaga o meatotino o tamato o:

  • Le vaivai, vaivai o le ala ma le manaomia mo le nonoa;
  • le manaʻomia mo le faʻaleleia atili o taumafa i le vaitau o le vavao;
  • e le talafeagai mo le galueaina i fafo.

E ui lava i le i ai o nei faaletonu ma le mea moni e faapea o le eseesega na foliga mai talu ai nei (na amataina e tagata tomai faapitoa Rusia i le 2009), o se mea lauiloa. O aso nei ua tupu i greenhouses e le gata i Rusia, ae faapena foi i Iukureini, Belarus, Moldova ma vaega o Europa i Sisifo.

Matou te fautuaina oe e faamasani i ituaiga sili ona lelei o le suamalie, vave, maualuga-gauaʻi, faʻapuupuu le tuputupu aʻe ma faʻasao i le faʻamamaina o tomato.

O lea ituaiga o tamato na mafua ona o lona vave amata - o ona uiga faapitoa ma uiga autu.

O le ituaiga o loʻo feosofi ma le galuega o le mauaina o le seleselega i le vave e mafai ai - i le vaitau lenei o le tau o fualaʻau i luga o le maketi e matua maualuga lava, ma o lenei ituaiga, ona o lona tofo ma le amataga, o le tauvaga.

E te iloa? O fua o se tamato, mai le vaaiga o le laʻau, e aofia ai vine tele. Ona o le mea moni e faapea i le gagana Peretania e leai se faʻaaliga iloga i le va o fuaitau "fualaau aina" ma "fualaau aina", o tamato i Amerika ua leva ona taʻua o fua. E na o le faaiuga o le 19 senituri na iloa ai e le maualuga o le malo, o le Faamasinoga Sili, o tamato o fualaau faisua, aua e le gata mo le taumafataga, ae mo le taumafataga o le aoauli (e ui lava na faamamafa mai i le tele o tomato e taua o vine): mai lena taimi masani o le tiute o tamato na amata ona molia e pei o fualaau faisua, ae le o fua.

Fua o fua ma fua

O le televave o le fua o fua o le ituaiga alofa O le Earth e mafai ona naʻo tulaga o le greenhouse, ma luga o le eleele lafoaʻi - sei vagana ai i le itu i saute (Crimea, le Caucasus, ma isi). I atunuu ei ai se tau le lelei, o le gaosiga e mafai ona faia i na o ata moli ata.

Lalo o aiaiga ia e manaʻomia ona e iloa i le tupuina o lenei tamato:

  • gaosi: e tusa lava pe sili atu le tausiga, na o le 6-7 kilokalama;
  • taimi matua: i le maeʻa o le 95-100 aso mai le aso na tulaʻi mai ai;
  • Fualaau aina: fua, oʻo atu i le 250 g, e oʻo i le 6 inisi le lautele, o fua uma, e pei o le tulafono, tutusa foliga ma le tele - o lenei mea e faʻaleleia ai lo latou lauiloa i isi ituaiga o tamato;
  • Malosiaga e mafai ona gafatia: lelei tele, fualaau aina e leai se mea e pala, o loʻo i ai se paʻu paʻu e le tuua ai nifo ma sina paʻu itiiti;
  • Auala e faʻaaogaina ai: talafeagai lelei mo le seleseleina mo le taumalulu, pe a faʻafeʻeteʻa, taofiofi ma toliina le fualaau, e le mafai ona vavae ese, faʻaleleia foliga lelei, e faʻaaoga foi i fou salalaʻau, stews ma casseroles.

E ui lava i le vave o le taumafa, o fualaʻau e pulea ai le maualuga o mea aoga: o le vailaʻau o fualaau o le tomato e aofia ai vitamini o vaega B, D, C, macronutrients (calcium, magnesium, sodium, phosphorus), elemene (manganese, molybdenum, iron, iodine), suka ma le malo.

Filifiliga o fualaau

Ina ia mafai ona maua se seleselega lelei, e tatau ona e mafaufau ma le totoa i le filifilia o fualaau totino: toetoe lava 70% o le fualaau aina e faalagolago i le lelei o fualaʻau.

O mea e tatau ona e iloa i le filifilia ma le faatauina mai o laau toto o lenei ituaiga:

  1. Taimi faʻatau - seia oʻo i le ogatotonu o Mei. I se aso mulimuli ane, o fugalaau ma ovaries o le a faʻaalia i luga o fualaau - i le vaitau lenei e le mafai ona totoina.
  2. Manatua: o fugalaau ma fugalaau, ma sili atu i le ovary, e le talafeagai mo le toe totoina. Afai o nisi mafuaaga e tatau ai ona e faʻatau sau laau totō, e tatau ona e fufulu ese fugalaau aʻo leʻi totoina ile eleele.
  3. Fatuina o tausaga - e oʻo atu i le 30 aso.
  4. O le aʻa e tatau ona malosi ma tumau (e le itiiti ifo nai lo le mafiafia o le penitala). O laulaau e tatau ona aunoa ma le faaleagaina, lanu ma lanu paʻu, o le aʻa - lelei ona fausia, e aunoa ma le faaleagaina ma le pala, ae le o le mafiafia.
  5. Lelei fatugaina Alofa i le Lalolagi - o se tamai (e oʻo i le 10 cm) tipu ma se mea malosi, 5-8 lau ma aunoa ma le ovary.
Vitio: pe faapefea ona filifili tomato totogo

Vaʻaia ma le faʻaeteete le seedling pe a faʻatau: pe a fai o loʻo i luga o aʻa, pala, faʻaleagaina masini - o lenei fatu e matua le aoga le faʻatau. Aua nei galo e siaki le fatuina mo le i ai o fuamoa o meaola faalafua: afai o le laumei e vaivai, pala, mimigi, ma ua i ai ni pogisa i luga o le au, o le faailoga muamua lenei o le i ai o se faamai pipisi i se laau.

Afai ua e matauina soʻo se faailoga o se faʻamaʻi fatu, e sili atu ona lelei le le faia o isi fualaau aina mai lenei tagata faʻatau: atonu o le a afaina ai foi isi fualaau.

E taua! O nisi taimi e faʻaaogaina e le faifaatoaga le tele o faʻamaʻi faʻasamaʻi e totoina ai se fatu - o lenei mea e mafai ai e oe ona faʻavavevave le tuputupu aʻe o fualaau ma manumalo ai i tauvaga i le maketi. Ae ui i lea, o le faʻaogaina o le laau faʻatasi ai ma vailaau vailaʻau e aʻafia ai le tofo ma le vailaʻau faʻasolosolo o le seleselega i le lumanaʻi. Ia faʻaeteete: lau lanu lanumeamata lanumoli o fualaau aina o loʻo i lalo o faailoga o ia ituaiga faʻamaʻi ma le suka.

Ina ia mautinoa atoatoa le lelei o fualaʻau, e sili atu ona lelei le totoina oe lava ia. I isi tulaga uma, faʻatau fua mai fatuga taʻutaʻua e mafai ona tuʻuina atu faʻamatalaga auiliili i au fesili uma.

Manatua: o fualaau o ni mea pupuu, o lea e fiafia ai le tagata faʻatau oloa e faʻatau atu i latou i se taimi vave. Ia faʻaeteete i le filifilia o se laau, aua e te faatali e suʻesuʻe ma le totoʻa fualaau ma fai fesili e uiga i le ituaiga, taimi o le totoina, o tulaga na tutupu ai laau, ma isi.

Tulaga tuputupu ae

E pei ona uma ona taʻua, o lenei ituaiga e talafeagai mo le galueaina, aemaise i greenhouses.

Mo se tamato, e manaʻomia tulaga nei:

  1. Lulu O le sili atu le lelei mo le tuputupu ae vave e tatau ona i totonu + 18-20 ° C. Manatua i luga o se aso vevela, o le vevela i totonu o le fale kesi e 12-15 tikeri maualuga atu nai lo fafo, ma luga o ao - 4-7 tikeri. E taua tele le amanaia pe a tupu totoga: o le vevela tele e pei lava o le faʻamaogaina mo i latou e pei o le kiona, o lea i aso vevela e tatau ai ona faʻamalosi le fale kosi i le aveeseina vave o le ata tifaga. O le ufiufi o le polyethylene film e faʻaalia i le maualuga o le mafai ona faʻamafanafanaina o ave, ma o le po i totonu o greenhouses o loʻo i ai le faʻaitiitia o le vevela - i le po o le eseesega ma faʻatagata i le auala e le sili atu nai lo le 2 tikeri. O le mea lea, i le mea e maua ai le maualalo o le vevela, o le greenhouse e faʻapipiʻi faʻapipiʻiina i le paʻu, ie, poʻo le pepa mafiafia.
  2. Totogi E tatau ona 50-60%. O le faʻalauteleina o le maualuga o le susu e oo i le 80-85% e mafai ona afaina ai le laau: o le masani i le vaalele o le a faʻaumatia ai se tulaga lamatia.
  3. Faʻasa E tatau ona masani, ae le tele. Mai le taimi o le fausiaina o le fale lauʻeleʻele e le mafai ona faʻasaina mo le 16-18 itula - i le taimi nei e faʻaleleia ai le lotoifale.E moni lava lenei mea i le maualalo o le vevela i fafo: pe a uma le fafaga, o le condensate forms i luga o le ata i foliga o se faʻalanuamole vai, lea e faʻaitiitia ai le vevela o le vevela. A maeʻa le 20-24 itula mai le taimi o le suāina, e tatau ona lafoaia le fale koli.
  4. Malamalama. O le vailaʻau o le vevela o le vevela, faʻapena i luga o aso puaoa (aemaise lava pe a natia le la i tua o ao mo le sili atu ma le tasi le aso), e tatau ona faʻaaogaina le moli uila.
  5. Soo O le eleele sili ona lelei mo tamato e le mafai ona gaogao, faatasi ai ma le tele o le humus, gasegase masani ma fefiloi (faatasi ai ma le faaopoopoina o le oneone ma le perlite).
    Matou te fautuaina oe e faitau pe o le a le ituaiga o palapala, pe faʻafefea ona faʻaleleia atili le tamaoaiga o le eleele, pe faʻapefea ona fuafua i le tagata lava ia le elemene o le palapala i luga o le 'upega tafaʻilagi, faʻatasi ai ma le auala e faʻavalu ai le palapala.
    Manatua: i totonu o le greenhouse, o le palapala vave "mativa" ma "matua tuai", o lea la o le pito i luga o palapala, pe afai e tatau ai, o le a manaomia ona suia i se mea fou.
  6. Fafaga. O le potassium, phosphorus ma le oona o elemene autu ia e manaʻomia vave e le tomato i le taimi o le vavao. A aunoa ma nei mea, o le aʻa o le a le mafai ona tupu lelei, ma o le laau lava ia o le ai ai le malulu (o le foliga mai o lanu violē-lanu violē i lau). O le uluai fafagaina muamua o loʻo faia i le taimi o le totoina, o le aso e sosoo ai - 30 aso talu ona totoina (faʻapitoa e leʻi suia le eleele pito i luga i le kiona.)

Manatua: o le faʻamalositino e le maua i taimi uma le tutusa lava o le aafiaga: o nisi taimi o le tuputupu ae o le laau e atili faateleina, o nisi taimi e fuga mai ma o foliga mai o le ovary e vave faʻavave. Ae ui i lea, o lenei ituaiga e manaomia le itiiti ifo ma le lua ni mea faaopoopo i le taimi o le tuputupu aʻe: e fafagaina le tomato ma minerale talafeagai ma faʻamalosia ai ona puipuiga i faʻamaʻi eseese.

Fatuina o fatu ma totoina

Saunia fatu mo le totoina muamua - i le faaiuga o Fepuari. O sauniuniga saʻo o fatu e aofia ai laasaga nei:

  1. Talosaga. O le seleselega sili ona lelei e maua mai fatu tetele, mamafa, o laʻititi ma le mama o fatu e le talafeagai mo le totoina. Ina ia vavaeese fatu mamafa mai mama, o le auala lea e faʻaaogaina: totogo fatu i totonu o le fofo-masima - o mea mamafa e tumau i le pito i lalo, ao faʻafefete mama.
    E te iloa? O le igoa "tomato" e sau mai Italia - ua faaliliuina moni o le "apu auro". Ae o le "tomato" - le igoa Aztec o le laau. I aso nei, o nei igoa e lua e tutusa lelei ma e faʻaaogaina e faatatau i le fualaau aina lava ia ma ona fua.
  2. Faʻamafanafana Afai e teuina fatu i totonu o se potu malulu pe susu, e tatau ona faia lenei faiga. O fatu e tuʻuina i ni taga laititi ma faʻamafanafanaina i lalo o ni afi moli faʻapitoa poʻo i luga o le batini mo 2-3 aso.
  3. Disinfection. E taofia le tulaʻi mai ma le atinaʻeina o le tele o faʻamaʻi. O le masani masani o le taofiofia o fatu mo le 20-25 minute i se vaivaiga vaivai (1%) o le paseka faʻasalalau.
  4. Faagasologa. Ina ia faʻaleleia le seleselega, o le fatu ua faʻamaluluina mo le 24 itula i se vaifofo vaifofo aʻo lei totoina. E mafai ona avea o ni togafitiga faʻaleaganuʻu (aloe juice, pateta, ma isi mea), ma sauniuniga faapitoa ("Epin", sodium humate, ma isi).
  5. Sook. O fatu e tuʻuina i totonu o le ie gau, afifi ma tuʻu i lalo i le mafanafana (ia sili atu i le +25 ° C) vai. E le sili atu i le 12 itula le faʻasalaga, ae o le vai e manava e manaʻomia ona sui.
  6. Faʻamaʻa Ina ia faʻaleleia le puipuiga ma faʻaitiitia le faʻaleagaina i faʻamaʻi, e tatau ona faʻamalosi fatu. E maua lenei mea e ala i le faʻaalia i le tele o le vevela: muamua, mo le 12 itula, o fatu ua leva ona tuʻuina atu i totonu o se pusaaisa, ona vevela lea mo le 12 itula ile +20 ° C. Mo le manuia o le ita, e tatau ona toe faia le faasologa 2-3 taimi.

E le talafeagai le faʻatinoina o taualumaga uma o loʻo i luga - ae peitaʻi, afai e te faia 2-3 mea mai lenei lisi, o le fua o le gaosiga ma le puipuiga o le laau o le a faateleina tele.

O le tekonolosi mo le totoina o fatu ua faapenei:

  1. Faʻaleleia eleele. Liligi le oneone malulu i ni ipu laiti, faʻatusatusa ma sina paluga faʻatasi ma soʻo se tuputupu aʻe tuputupu aʻe (1 g o le mea e maua i le 1 lita o le vai mafanafana). Ona i ai lea i le ogatotonu o le eleele e lua ni mea malolo ua faia, i totonu o ia fatu taitasi e 1 fatu tumato. I le pito i luga o fatu o loʻo ufiufi i le eleele susu (o le pito i luga e le tatau ona sili atu i le 1 cm le mafiafia).
  2. Tuputupu ae. Ipu ma fatu fatu ua tuʻuina i se nofoaga mafanafana (ia le itiiti ifo i le +25 ° C). Mai i luga o koneteina e tatau ona ufiufi i se ata - e faia ai se fale-mumu tele. I le vaitau lenei, ao leʻi tupu mai pupu, e manaʻomia ona e mataʻituina le eleele ma susunu le palapala i lea taimi ma lea taimi. A maeʻa ona tutupu mai muamua pupu (pe a maeʻa le 6-7 aso), ona aveese lea o le ata - o lea o le a tupu ma ola malosi ia laau seʻia oʻo ina sauni e tuʻuina atu i totonu o le greenhouse autu (ia le itiiti ifo ma le 14 aso talu ona uma le pusa).

E taua! O le maualuga o le vevela ma le vevela o vaega ia e lua o se ovary faamanuiaina ma le faia o fua. A oʻo i le maualuga o le vevela pe maualalo, o le a feoti fualaau, ma afai e maualuga tele le palapala, e le mafai e le ovary ona fatuina: o le manulele o le fugalaau e sili ona manaia ma e le pa'ū i luga o le pistil - o se taunuuga, e paʻu fugalaau, ma le fua e le o nonoa.

Tausiga ma le tausiga

A maeʻa ona totogo, totogo ma totoina i totonu o le greenhouse autu, ua oʻo i le taimi mo na faʻavae:

  1. Tausia o fualaau. I le 18-20 aso talu mai le taimi e tulaʻi ai i le nofoaga autu, o le a tutupu lemu lemu - o le taimi lenei mo le uluai paʻu. E sili ona lelei le faʻaaogaina o le faʻamalaʻau, e pei o le "lanu meamata". E naʻo le mea e fai: mo le 50 l vai e tatau ona e ave le 4-5 kilokalama o vao vao lelei (soo se mea), faʻapea foʻi ma faʻapipiʻi le pefu ma le mullein vai - mo laau taʻitasi e manaʻomia e sasaa pe a ma le 1.5 l o le "tea".

    Vitio: tausia togalaau tomato

  2. Tatalo le eleele. O le eleele ma le palapala eleelea o le fili autu lea o laau toto: o lenei ituaiga eleele e le mafai ona paʻu le vai ma vai i aʻa. A itiiti mai i le tasi i le vaiaso, o le eleele o loo siomia ai laau toto e tatau ona tatala: ia faʻaeteete ma le faʻaeteete ina neʻi faʻaleagaina aʻa.
  3. Faʻasa O le vai mo le faʻavaivai e tatau ona mafanafana poʻo le itiiti ifo o le vevela o le potu (ia le itiiti ifo i le +18 ° C). E sili atu le faʻamamaina o tamaʻi mamoe i luga o le aʻa e puipuia ai mai le pala. O le faʻafia ona faʻavaivai e faʻalagolago i tulaga o le tau ma le vevela i totonu o le greenhouse, ae o le averesi e faia i aso uma 4-5 (aua nei galo le auala faʻalelei - faʻamatalaina auiliili i luga).
  4. Lulu A maeʻa le vevela o le ea i luga o le auala, e mafai ona oʻo i le +20 ° C, i le ao e mafai ona e aveesea le ata i totonu o le kiona - o le la ma le ea mafanafana o le a sili ona lelei le saoasaoa o le tuputupu aʻe o vao. Manatua o le ea vevela ae le vevela e manaʻomia mo lenei ituaiga, o lea e tatau ona tausia le vevela i totonu o le 15-25 ° C.
  5. Masking O lenei laasaga o le aveeseina lea o laasaga maualuga (pulupulu o le ogaoga autu), lea e ave ai meaʻai mai le laau.
    Matou te fautuaina e faitau e uiga i le auala e totō lelei ai tamato i totonu o le kiona ma tatala ai eleele.
    O lenei faiga ua faia ina ia faateleina ai le tele o fualaau aina, teuteuina o moega ma faaitiitia ai le lamatiaga o faamaʻi afaina. O le faʻamoemoe e faia ina ua maeʻa le muamua, ua sili atu le malosi ma le malosi o le alualu i luma. O isi fanau uma e faia i lalo o le autu e tatau ona aveese. E mafai ona tipiina pe taʻeina i le lima - i le mataupu mulimuli, e tatau ona vavae ese laasaga i le itu. E tatau ona faia le faʻagasologa i aso uma e 10-14. E sili ona lelei le taʻavale i se aso susulu - i le leai o se la susulu, e sili ona lelei le pefu o nofoaga o le malepe ma le lefulefu (o le a taofia ai lo latou pala ma pipisi).
  6. Garter. Ona o le mea moni o le tele o le alofa O le Lalolagi e telē ma mamafa, e manaʻomia e le tamato se faʻama.
    O le a manaia mo oe le faitau e uiga i pe faapefea ma pe aisea e fusifusia ai tamato i luga o le eleele ma i totonu o se fale lauʻeleʻele polycarbonate.
    E masani ona faia le tui pe a uma ona foliga mai o uluaʻi fua - o le faʻataʻitaʻiga e faʻaaogaina ai le mafai ona pala ma le faʻaleagaina o le fua o loʻo i luga o le eleele. Mo le teu, pine laupapa ma le ie lalaga o le a manaʻomia.

    Vitio: garter ma le paschkovanie tomato E taua le faʻaaogaina o se mea vaivai e le faʻaleagaina ai le maaleale o le tamato.O le taua o le faiga e faigofie: faatasi ai ma le fesoasoani a le tino, o le aʻa o le laau ua nonoa i se pine laau - o lenei mea e faaopoopoina ai le lagolago, ma o le a le toe punou ma paʻu i lalo o le mamafa o fualaau aina.

O nei laasaga uma o vaega autu ia mo le tausiga o tamato, ae taua tele le puipuiga ma le puipuiga o faamaʻi.

Faʻamaʻi ma le puipuia o manu

O le mea e leaga ai, o tamato o le ituaiga o fualaau faisua lea e afaina i le tele o faʻamaʻi ma faʻamaʻi. I lalo ifo, tatou te mafaufau i le tele o vailaau faʻamaʻi o le kilikiva ma auala e faʻatautaia ai.

  1. Mose. Lafoaʻiga o laulaau, suia o la latou lanu, afifiina o le laau ma le vevesi o le fomaʻi o faailoga taua ia o le maʻi. O fua maualalo maualalo o uiga lelei foi. Ina ia matua aveeseina le siama, o le mea e leaga ai, e na o le laau e manaomia ona mu. Ae o le puipuia o se faʻamaʻi o le galo o fatu aʻo lei totoina i se vaifofo o le manganese, faʻapea foi ma le totoina o le laau lava ia i le susu. O le fua o loʻo faapenei: mo le 10 lita o le vai, faʻaopoopo le 1 l o le susu ma le 1 tsp. Uro. O le pulupulu o lona uiga o le toto e manaʻomia i aso uma 3-4.
  2. Paʻu mumu. O se mea malie e afaina ai le laau atoa: lanu ua liu uliuli, afu i luga o le au ma fualaau aina, ma ua tupu ai se paʻu palapala. Afai o le a le itiiti ifo i le tasi le lisi o faʻamaoniga e aliali mai, e tatau ona togafitia le laau atoa ma se sui soʻo. O fualaau e pei o le "Ridomil Gold", "Acrobat", "Thanos" ua fautuaina lelei i latou lava. I le avea ai ma se fofo, faʻaaoga se vaifofo o masima - e faʻaumatia le 10 g masima i le 1 lita o vai. O lona uiga o le lūlūina o le laau atoa ile 2-3 aso, seia oʻo ina faʻaumatia faailoga o le maʻi.
  3. Ufi mata. E afaina ai le vaega laulaʻau o le tamato - e aliali mai lanu enaena i luga o le laulaʻau, o nisi taimi o le fuga lauulu (o le tele o pine e faia i le vaega pito i lalo o le lau). A o agai i luma le maʻi, ona pau lea o laulaau ma ua mate le laau. O le mafuaʻaga autu mo le faʻaalia o sea ituaiga o masini e sili atu ile palapala ile suavai - ua toe faamaonia ai le taua o le lele i totonu o le kiona. O se metotia o le tagofiaina o lenei maʻi o se vaifofo o le copper oxychloride (35 g i le 10 lita o le vai). O lona uiga o le laau o le a sosolo i aso uma 2. O le isi auala o le suia lea o vaega pito i luga o le eleele ma se mea fou - o le a saoasaoa le toe maua mai o le tamato.
  4. Lanu uliuli. Muamua, e afaina ai fualaau toto o tamato - o aʻa o le laau ua liu ma e mago. Mo le togafitiga ma le puipuia o fualaau e manaʻomia ai le paluga o se vaifofo o le palasitika ma le paluga o le sipisi i vaega nei: 2 g o le masima, 100 g o le paʻu i le 10 lita o le vai.
Faitau atili e uiga i le auala e taulimaina ai faʻamaʻi matautia ma faʻamaʻi tumato.

Faatasi ai ma meaola faalafua e afaina ai, o mea autu ia:

  1. Whitefly. Se laʻititi, e oʻo atu i le 3 cm, iniseti lea e faʻapogai ai le pito i lalo o le lau. O se faʻaaliga o le faʻaleagaina o le i ai o le solo i luga o le lautele o le pepa. E le gata ina fafaga le whitefly i le suamati, ma afaina ai le laau, ae e faasalalauina foi faamaʻi viral. I le avea ai o se tau faasaga i le whitefly, o sauniuniga uma ua faamaonia (Pegasus, Konfidor, ma isi) ma togafitiga faʻaleaganuʻu e faʻaaoga - aemaise lava, o le garlic tincture (100 g o le kalama kalama i le 1 lita o le vai).
  2. Colorado beetle. O le taatele o pest tomati. Faʻaumatia se laau i le 'aina o laulaau, o aʻa ma fua o se laau. O se vaega o le Colorado potato beetle o lona fetuunaiga i le toetoe lava o vailaau vailaʻau - o le mea lea, o le feteenaʻi e manaʻomia ai se faʻalavelave matuia.
    Aoao pe faʻafefea ona taulimaina metotia a tagata lautele o le Colorado potatoes.
    O se tasi o auala, e faaopoopo atu i le tuʻuina atu o pusi faʻatasi ai ma vailaau oona, o le fausiaina o manu felelei - o nei manulele e faigofie ona 'ai i meaola faalafua ma, e le gata i lea, e na o manulele lava e mafai ona eliina le ofutau malosi o le vao. O le puipuia o le tulaʻi mai o le Colorado potato beetle o le a fesoasoani i le totoina i le va o laina o laulau, galala, ma le paʻu.
  3. Medvedka. O pest potatoes ma tamato e le gata ina afaina ai fualaau, fualaau ma fua, ae na o le totoina foi o fatu. O le taua ma Medvedka, o fuamoa fuamoa, faʻafefiloi i le suauʻu suauu, e faʻafeiloaia i le eleele - o se "meaʻai" e afaina ai le urosa.
  4. Bare slugs. O le anufe e pei o se selu e aunoa ma se atigi ma taʻitaʻia taʻitasi le aoauli. E afaina ai laulaʻau ma pulou, ma 'ai foi fua ma fua. O le auala sili e tau ai ma i latou, o le faʻapulaʻaina o lo latou avanoa i se tamato: sosaisa, pepa mumu, pulupulu vavae ma fuamoa o loʻo salalau solo i totonu o le laau - o ia mea vevela pe mumu e afaina ai le manava vaivai o slugs ma le tafe o manu.
  5. Togalaau. O le moa, lea e le faʻafefe i le taumamafa i laʻau tomati fou, e tutusa ma lana anufe. E mafai ona faʻaaoga vailaau faʻasaʻi masani e tau ai le tamaititi aʻo leʻi oʻo mai fua - pe a leai o le a matautia le 'aina o fua. I le avea ai o se mea e puipuia ai, o le vevela o vao mai le togalaau ma togafitiga loloto eleele aʻo lei totoina togalaau o le a fesoasoani.

O le mea moni, o faʻamaʻi pipisi o tamato e tele atu tele, ma e le faigofie i taimi uma ona tau ma i latou. Ae peitai, ina ia puipuia le faamaoni o le laau ma maualuga le maua, e tatau ona faia ma le faaeteete togafitiga o manufeʻai ma faamaʻi.

E te iloa? O Peru ua manatu o le fanau mai o tamato - o tagata o lenei atunuu ao le i amataina e Europa lenei aganuu. I Europa, o fuamato na mafaufauina oona mo se taimi uumi: na gaosia na o ni mea teuteu teuteu.

Seleseleina ma teuina

Fualaau eseese o le seleseleina E mafai ona maua le alofa i le lalolagi i le 95-100 aso talu ona totoina: ua atoatoa ona fatuina, o fualaau suamalie ma malolosi ua faia i luga o le vao. E taua le seleselega e le tatau ona tolopo: afai e te faʻaaogaina le fua, o le a mama, amata ona pala ma e le talafeagai mo femalagaiga ma 'ai.

E mafai ona e tauina le fualaau aina: o le fua o lenei ituaiga o le a tupu i totonu o le masina e tasi. Ae ui i lea, ona o le mea moni o le ituaiga o le vave o le seleseleina, ua vavae ese tamato, e pei o se tulafono, ua matua atoatoa: e le pei o isi ituaiga, o fualaau lelei atoatoa o lenei ituaiga e lelei ona feaveai, aua le tafe ma aua le pala. E tatau ona teuina fualaau aina i le vevela e le sili atu le maualuga nai lo le 14-16 ° C i se nofoaga lelei (e taua le faamautinoa o le seleselega seleseleina e leai se avanoa i le ea ina ia le pala le tamato). Aua nei galo e faʻapipiʻi le seleselega: afai o le pala e aliali mai i luga o fualaau aina, o le a vave ona salalau atu i isi.

O le a fesoasoani ia te oe le faitau e uiga i le auala ma le mea e teuina ai tamato, ma pe aisea e le mafai ai ona e taofia tamato i totonu o le pusaaisa.

Manatua o tamato e sili ona umi o loʻo teuina, o le sili atu ona faigofie ona avea ma mea leaga faʻaleagaina. O nisi o fai togalaau latou te faataitaiina le pateta pati mama i pasene: o lenei mea e mafai ai ona e faʻasao le fou o le seleselega umi, ae faʻaititia ai lona tofo.

Sa ma iloiloina mea autu o le galueaina, tausiga ma puipuiga mai maʻi ma meaola faalafua o uluai ituaiga laau toto o tamato Toaʻi eleele. Filifiliga o fatu, maualuga o le filifilia o fatu, tausisia o tulafono o le totoina, afaina i tulaga lelei o le vevela, suamalie, malamalama ma le taimi mo le fafagaina e mafai ai ona totoina fualaau suamalie, fualaau suamalie lea o le a fiafia ai tagata fai togalaau ma le tele o seleselega i le amataga o le taumafanafana.