Potatoes

Vailaau eseese o pateta "Riviera": amio, togavao faʻatoʻaga

Potatoes, e pei o le falaoa lona lua, e tatau ona i ai le maualuga o le paleni o mea taumafa, mea lelei o le tofo ma se manogi manaia. O uiga ia o le toto fou o fatu, o lona lauiloa ua faateleina i tausaga uma - o le Riviera pateta. E faʻapefea ona tupu lenei ituaiga o pateta ma auala e tausia ai - o le a talanoaina i totonu oa tatou tusiga.

Tala faasolopito

"Riviera" e faatatau i ituaiga o ituaiga talavou, lea sa faamauina i le 2007. O fualaʻau e sau mai Holanilea na fafagaina ai e le tele o fanua umia Agrico, lea e faʻapitoa i le totoina o pateta o ituaiga eseese.

I le taimi nei, o le fatu o le fatu ua aumai i totonu o le Setete Setete o Varieties o Iukureini, Rusia, lea e fautuaina ai mo le galueaiina i le ogatotonu o le setete. Ae ui i lea, ona o lona lagolagosua i le lamala, o le fua o le seleselega e maua mai ai se seleselega lelei i le itu i saute.

Faamatalaga faʻamalosi

Eseese "Riviera" e faatatau i ituaiga meaolaO le mea moni lava ona o lenei mea na vave ai ona alofa o ia i le au faifaatoaga i le tele o atunuu.

O fuaitau amata o le matua e eseese ituaiga "Rozara", "Gala", "Luck", "Queen Anna", "Bellaroza", "Veneta", "Zhukovsky Early", "Uladar", "Timo Hankian", "Impala", "Red Scarlett. "

Tubers

"Riviera" e aofia ai, o le oval po o le oval-round tubers faatasi ai ma sina lanu samasama lanu samasama, o loo i ai ni mata laiti. O le pulupulu o le fualaau faisua o le fatu fatu, mai le lanu samasama i le malulu. Mai se tasi togavao e mafai ona e maua ai le 10-14 tubers, ma le mamafa o le mamafa mai le 100 g i le 170 g. Faʻatoʻa maualuga le tofo, i luga o le 5-sikuea sikuea, e manatu tagata atamamai e pei 4,8. A lelei le kuka o pateta, o le a le faʻapipiʻi faʻatasi, ma faʻamaʻo lelei mo pateta pateta. I lona tuufaatasiga o tubers e aofia ai le 12-19.6% masini. Ae o meatotino taugofie o "Riviera", o latou tagata tomai faapitoa na fuafuaina mai le 80% i le 95%. O le gaosiga o le gaosiga e maualuga tele ma e oʻo atu ile 92-94%. I le faaopoopo atu i ai, o fualaau aina e sili atu le tetee i le faʻaleagaina o masini, talia toleniga.

E taua! Ona o le mea moni, o le pateta e amata ona vave selesele vave, o le kulumu na faia aʻo lumanaʻi le vevela o le tau. E le gata i lea, o aʻafiaga lelei e maua ai e oe le maua tatau o le vai, e oʻo lava i le loloto.

Busu

O le totoina o pateta pateta, e umi le umi, faʻatuina, e aofia ai i le vaeluaina. I le vaitau o le tuputupu ae, o fugalaau o lanu mumu lanu violē ua faia i luga o le laau. I luga o se mea umi umi, o lona maualuga e mafai ona oʻo atu i le 90 cm, o laʻau tele o lanu lanumeamata lanumoana o loʻo i ai. O le "Riviera" e iloga i le tele o le malosi o le aʻa, faʻafefe i le tau vevela e mafai e le laau ona suʻe vai i le loloto.

Eseese uiga

Sverkhranny grade potatoes o le "Riviera" e le o se mea e uiga i le tuputupu ae ma mafai ona faigofie ona onosaia nisi faaletonu i le tausiga.

Faʻafitauli faʻamaʻi

O se tasi o mea le lelei o lenei ituaiga o lona leaga le tetee atu i le tuai - O faʻamaʻi faʻamaʻi e afaina ai fatu ma fatu. E tusa ai ma fuainumera, e sili atu ma le 10% o le pateta uma o le patipati e afaina i le vave o le paʻu, ma ona o le tuai ona puipuia poo togafitiga, o lea foliga e mafai ona faateleina i le 50%. O tulaga sili ona mafanafana mo le atiina ae o le faamai ua manatu o le maualuga o le suamalie (pe a ma le 90%) ma le maualuga o le ea (sili atu nai lo le 15 ° C).

Aoao pe faʻapefea ona puipuia ma taulimaina paluga pateta.

O faʻafitauli o le faʻamaʻi e pouliuli ma lanu enaena i luga o le laʻau ma aʻa. I luga ifo o laʻau, o loʻo faʻaaogaina ai paʻepaʻe paʻepaʻe, lea e faigofie ona feaveaʻi e ala i le vai poʻo le matagi, lea e matua faʻateleina ai ma faʻaosofia ai le taua faasaga i le faʻamaʻi. O le lamatiaga autu o le tuai o le paʻu o loʻo taoto i lona vave vave faʻalautele. Ina ia faʻafetaui, faʻaaoga fomaʻi. I le avea ai o se mea e puipuia ai ao le i seleseleina, ua fautuaina e sosolo uma tumutumu ma susunuina. O le peta pateta sili ma o le tumau pea o le falala o le potato Colorado, lea e 'aina fua o le laau. E televave le televave ma e sili ona malosi i le taimi o le fesuisuiai o le aganuu. Afai e faaleagaina e le pest 70-80% o tumutumu, o le fua o le a maua e toetoe lava a afa. E faʻaumatia ai le uʻamea e faʻaaoga ai se vaifofo o le mafuʻe laupapa ma vailaʻau vailaʻau eseese, lea, ona o le televave o le fetuutuunaiga o manufeʻai, e tatau ona suia.

Faitau foi e uiga i le taua e faasagatau i metotia a tagata lautele i le Colorado potato (fualaʻau ma le vineta).

Faatasi ai ma le faateleina o le vevela, o le faaleagaina o laulaau ma le pati pateta e mafai ona matauina i ni tamai lanu uliuli-enaena. O se faailoga lea macroporiosis, poo le malogo. Ina ia mafai ona tau, e le tatau i se tasi ona faatagaina le vai e paʻu faataamilo i vao. I sauniuniga mo le togafitia o se laau, Fitosporin-M o loʻo i ai le tulaga sili ona maualuga.

Afai e ufiufi le laau i le piniki ma amata ona mou, e foliga mai e afaina i le vevela fusarium rot. O fua e maua ai foliga maloloina, ae i le faagasologa o le teuina, e ufitia ai i ni mea laiti ma sina fuzz, mago, ma i le ogatotonu o loʻo i ai ni meaola. Ina ia taofia le foliga mai o le palago, e tatau ona faia le faʻapalapalaina o mea e gaosi.

O le lelei o lenei ituaiga pateta o le tele lava lea o le faʻamaʻi mai faʻamaʻi nai lo isi ituaiga, aua e iai le taimi e fua mai ai aʻo leʻi amata ona faʻasalalauina faʻamaʻi ma faʻamaʻi.

Muamua

"Riviera" - vave, vave lava ituaiga, o ona fua e amata ona aoina i le 45-65 aso, e fuafua i le itulagi o le tuputupu aʻe.

Ua uma ona faatauina faʻatoʻaga tuber i le 40 aso talu ona toto.

E taua! E leai se mea e tatau ona tuʻuina atu i le eleele mo togafitiga e sili atu i le 50-60 aso, talu ai ona o le aʻafiaga o le faʻamaʻi pipisi o le paʻu ua faateleina.

Tuuina atu

E ese le pati maualuga maualuga. Mai le tasi togavao e mafai ona e maua le 10-14 fatu lapoa, e mamafa 100-170 g I le faaiuga o le vaitau tuputupu aʻe, e tusa ma le 45 tone pateta e mafai ona selesele mai le tasi hectare.

Vitio: fua o pateta "Riviera"

Laʻau

O le gaosiga o le gaosiga, o lona uiga, o le mafai ona teuina, o lenei ituaiga e tele tele, aemaise pe afai e seleseleina le seleselega i le taimi ua uma. O le pasene o le tausia o le lelei e tusa ma le 93%, lea e matua le masani ai mo isi ituaiga fualaau faisua muamua, lea e teuina sei vagana ai Tesema.

E manaia le faitau e uiga i meatotino aoga ma le faʻaaogaina o pateta.

Atinaʻe tuputupu aʻe

O le sili ona lauiloa lauiloa "Riviera" e fiafia i vaega tutotonu o Rusia, Iukureini, Moldova, Belarus. E mafai e le fualaʻau ona faʻaalia lona maualuga o le faatinoga i vaega e iai tulaga fesuiaiga talafeagai. I totonu o latitudes i matu, o le fualaau faisua e le faʻaalia ai le maualuga o le tupe maua, peitaʻi, pe a faʻatulagaina tekinolosi tauvaga, e mafai ona maua ai se seleselega lelei.

Tulafono faʻavae

Potatoes "Riviera" lagona lagona lelei i nofoaga lafoaʻi matala, e sili atu i mea e afaina ai, lafoaʻi eleele.

Taimi sili ona lelei

O le taimi sili ona lelei mo le totoina o pateta o le a faalagolago i le itulagi ma le tau, lea o le a tupu ai. Toto e tatau ona totō i le palapala vevela. I le avea ai o se tulafono, o le palapala e susulu pe a oʻo mai uluaʻi oso i luga o laau birch. O lenei vaitau ua manatu e sili ona faamanuiaina mo le totoina. I le tele o itulagi, e ese le taimi e tulaʻi mai ai: ia Aperila, tuʻuina atu le lelei o le eleele, pe o Me. E le fautuaina e faanatinati, ona o le pateta o le a le tupu pea, pe afai e le vevela le eleele pe a ma le 6-10 cm le loloto.

Filifilia se nofoaga

I luga o le fua o le tele o nofoaga taua tele. Mo le "Riviera" e sili atu ona lelei le filifili paʻu, malamalama lelei, puipuia mai matagi malulu. Afai ei ai se ata faifai pea, o le a tupu aʻe fatu, ae o le a le tutusa le tele.

E taua! E le mafai ona totōina pateta i le mea na tupu muamua ai laau toto e aʻafia i faʻamaʻi tutusa: tamato, strawberries, eggplant. O mea e sili ona lelei e maua ai le legumes, kāpeti, falalaʻau, paluka.

E fautuaina le totoina o pateta i luga o le fanua e tasi ma se malologa o le 3-4 tausaga. E pei ona taʻua muamua, o le luluina o loʻo faia i le masina o Aperila poʻo Me, ae na o lalo ifo lava o le tulaga na faʻamafanafana ai le eleele i le itiiti ifo o le + 7 ° C. Ae ui i lea, o faʻamaoniga o le vevela aupito sili ona mafanafana o le eleele e + 10 ° C ma le maualuga.

Faʻaleleia eleele

O tapenaga o le eleele e tatau ona amata i le tautoulu. Mo lenei mea, ua faʻamaluina lelei le eleele ma faʻaaogaina fertilizers i le 5-7 kilokalama o le humus, 40 g o le potassium ma le 50-60 g o le superphosphate. Afai o le eleele o loʻo maualuga le maualuga o le eletise, e fautuaina e faʻaopopo le 0.5 kilokalama o le kulimi poʻo le falaoamata o le dolomite.

E te iloa? Ina ia iloa le maualuga o le eleʻele o le eleele i le fale, e tatau ona e lafoina se fasi fanua ile laulau 9% vinika. Afai e leai se tali na mulimuli mai, ona faʻapupulaina lea o le elemene o le eleele. Afai ua suia le lanu o le vineka, ma o mai i luga o foliga - o le eletise e le mautonu.

I le taimi lava lea ao lei totoina pateta, i le tautotogo, o le palapala o loʻo faʻafefiloi ma mea faʻalaʻau ma mea faʻalaʻau. I luga o le laei pito i luga e mafai ona e faʻaaogaina se paluga o humus poʻo le faapalaga (2 pakete) ma le pefu (0.5 l).

Sauniuniga o mea totō

Sauniuniga o mea mo le totoina amata ile 40 aso aʻo lei lulu, ma faia i ni vaega:

  • fofo o le tubers solution "Fitosporina-M". Pasene i le fua faatatau o le 1: 2 faʻafefeteina i le vai, mo le 1 lita o le vai e 4 tbsp. taulaʻi;
  • ia tuʻuina pateta e faʻamago ma tuʻu atu i se potu mafanafana, pouliuli ma le vevela o le + 12-15 ° C mo le 10 aso;
  • faʻafeiloaʻi le tubers i se vevela ma le mumu potu, o le vevela e le o lalo ifo o le 15 ° C. E tasi i le vaiaso, e luluina fatu i vai mamā ma fesuiaʻi. A o faagasolo lea taimi, e tatau ona maua i luga o fatu ia tamai pulou malolosi;
  • I le 30 minute ao le i totoina pateta, ua tuʻuina i se vaifofo o Fitosporin-M ma Boroguma-M. O le vaifofo ua faia i le auala lenei: 300 ml o Fitosporin ma le 100 ml o Borogum ua faaopoopo i le 5 lita o vai mama. O ia manipisi o le a puipuia ai fatu mai i faʻamaʻi eseese, faʻamalosi ai a latou puipuiga.

O le mamafa sili ona lelei o le totoina o tubers e 65-75 g.

Fuafuaga ma le loloto o le tulaʻi

I le avea ai ma tulafono, o le "Riviera" pateta ua totoina e tusa ai ma le 65 x 35 cm mamanu, e oʻo atu ile 10 cm le loloto ile eleele. poʻo le fagota.

O le totoina o pateta e mafai ona faia i le tele o auala:

  1. Vasega masani. E iai se pu, e tusa ma le 10 cm le loloto, lea e tuu ai le pulumu. Afai e leʻi faʻaaogaina le falesa talu mai le pa'ū, e mafai ona faʻapipiʻi tuusaʻo i pupu na eli, ae o le loloto e tatau ona itiiti ifo i le 15 cm. Ona lilo lea o pupuni i le eleele ma faʻapipiʻi lelei mai le pito i luga ma se fagu.
  2. Fala. O lenei metotia o le totōina e sili atu ona fetaui mo le itu i saute pe a oʻo i le vevela vevela, taumafanafana. E faʻatulagaina e tusa ai ma lenei algorithm:
  • eli se lua, loloto o le 20-30 cm;
  • o le pito i lalo e ufiufi i vaovao po o vao mutia;
  • ua totogo tubers i luga o le uumi, i se mamao e 25-30 cm mai le tasi;
  • o le lua e ufiufi i le eleele, faʻafefeteina.

E taua! O le loloto o le fagu e faʻalagolago i le palapala o le eleele ma le tau. O le pupuʻu o le palapala ma le tau, o le loloto e tatau ona avea ma fossa.

Faʻafefea ona tausi

O le "Riviera" e faatatau i ituaiga o pateta, ae o le tausiga talafeagai lelei mo i latou o le a matua faateleina ai le fua.

Faʻasa

E manaʻomia e le Potatoes le susu o le eleele, aemaise lava i le taimi o le fatuina o fatu. O le mea lea, i le leai o se timu masani, e tatau mo le fale gaosi le faʻavaeina o vai. O laau taʻitasi e manaʻomia le 2-3 lita o le vai malulu. Le umi o le susu, pe a uma ona faʻasusu le vailaʻau.

Faʻasalaga lelei, e le manaʻomia e le pateta se faʻaopoopoga o le susu.

Laʻei pito sili

A oʻo mai le uluaʻi fua, e fafagaina le fale. Ina ia faia lenei mea, faʻaaoga ituaiga e lua o lavalava: vai mago. O suavai suamalie e faʻapipiʻi i luga o le lau, o mea mamago e faʻaaogaina i le taimi e tatala ai.

Faʻaofuofu o le minerale e tatau ona faʻatinoina pe a matutua laau:

  • i le amataga o le tuputupu ae (aʻo lei i luga o le mauga): 50 g o le ammonium nitrate ua faʻamaluina i le 10 lita o le vai ma le 0.5 tsp faaopoopo. copper sulphate;
  • pe a fai 4 laupepa i luga o se togavao: fafagaina i luga o le laʻau faatasi ai ma lenei tali - 2 g o le "HUMAT +7" dilute 10 lita o le vai (3 lita o tupe e faʻaaogaina i le tasi le selau sikuea mita);
  • i le faaiuga o le fugalaau: o loʻo faʻaopoopoina se isi faʻaopoopoga-o le gaʻo-100 g o le superphosphate ma le 10 lita o le vai (faʻaaogaina: 1 l i le 1 mita sikuea).

E taua! O le sili atu o le faʻamaʻi faʻamaʻi faʻamalosi e mafai ona faʻaosofia ai le tuputupu aʻe malosi o lau laʻau ma le paʻu i le tuputupu ae o fatu. E le gata i lea, o vailaau faasili e ono aʻafia ai le tofo o tubers.

I le faaaogaina o meaola:

  • manulele o le manulele faʻafefe i le vai i le fua faatatau o le 1:10. O loʻo faʻafeiloaʻi i totonu o moa i le va o laina;
  • Mullein ua faʻafefe i le vai 1:10. Faia se mea tutusa;
  • infusions of herbs: nettle (stalks and ups) o loʻo faʻafefiloi i totonu o le vai, faʻamamaina, o le auala e maua ai e faʻafefiloi palu, i aso uma 10.

Toto ma vele le palapala

O se faiga faʻapitoa mo le totoina o pateta o le veleina ma le faʻamaʻapeina o le eleele. O na mea na tutupu o le a fesoasoani i fatu faʻamalosia i le okesene, maua le tele o meaʻai mai le palapala. E le gata i lea, o le tatalaina e mafai ai ona puipuia le aʻa mai ituaiga faʻamaʻi, e puipuia ai le "faʻaalia" o aʻa.

Aveesea o vaovao ona faia lea ao leʻi faʻaleleiina eleele taʻitasi, faʻapea foi ma le vave vave ona maeʻa. Afai tatou te le vevela, ona amata lea ona tupu le vao ma le malosi fou, ona paʻu ai lea o le vao i lalo o le eleele.

Hilling

E masani lava ona tupu le aʻa i itu ma agai i luga, lea e tau atu i le mea moni o le tele o aʻa i luga o le fogaeleele. O le mea lea e faʻaitiitia ai fua o le laau, o le mea lea, faʻaalu ai le eleele. O le faʻataʻitaʻiga muamua e faʻatino pe a oʻo le maualuga o le ogaumu i le 15-20 cm. O le eleele faʻataʻamilo i le togavao e faʻaiʻu ile 2-3 vaiaso.

Ae ui i lea, a oʻo i luga o mauga, matau tele tulafono taua:

  • Spud bush should only be in the morning or evening. Afai e te faia i le ao, i le vevela, e mafai e 'auʻisinu ona "tao" i le eleele;
  • Spud laau e tatau ona i ai i taimi uma pe a uma timuga pe fafaga.

Togafitiga puipui

I le faagasologa o le totoina o pateta aua nei galo e uiga i mea puipuia. Le puipuia o le laau mai meaola faalafua ma faamai eseese, ua togafitia i vailaau faapitoa. Ina ia mafai ai ona taofia foliga vaaia Colorado potato beetle, o pito i luga o le a lūlūina i le fusi o le efuefu (2 lita o le pefu o loʻo tui i le 10 lita o le vai). O ia mea e tutupu e le itiiti ifo ma le faatolu i le vaitau, ma o le togafitiga muamua e faia pe a oʻo le aʻa i le maualuga o le 10-15 cm.

E faʻaaogaina nei vailaʻau: "Prestige", "Taboo", "Regent", "Confidor", "Tanrek", "I le taimi nei", "Commander", "Lulu".

Ina ia aloese mai le toilalo tuai, o pateta o loʻo totoina i le tele o taimi e tusa ai ma lenei algorithm:

  • pe a oʻo le aʻa i le maualuga o le 25-30 cm, o le togavao e liliuina i se vaifofo o Fitosporin-M;
  • ao lei tupu aʻe mo le faʻaaogaina o le "Eksiol" poʻo le "Appin";
  • I ni nai vaiaso talu ona tupu le fugalaau, e togafitia le togafitiga i fomaʻi faʻataʻitaʻi, faʻataʻitaʻiga Ephal, copper oxychloride;
  • i le taimi o le matua o le suka, o le pateta e puipuia e "Alufit".

Mo le faʻaaogaina o le togavao e filifilia se aso faʻafefe. Afai a maeʻa ona sasaʻe, ona tatau loa lea ona toe faia.

E te iloa? E iloa e tagata uma afai e te faʻavasegaina iodine i lau pateta, o le a lanu lanumoana. Ae ui i lea, e tele ituaiga pateta e muamua ona i ai se lanu uliuli, e le gata o le paʻu, ae o le pipi foi. O se tasi o ituaiga masani o ia pateta o le 'Linzer Blaue'.

Seleseleina ma teuina

O le seleseleina o pateta "Riviera" amata i le 50-60 aso, o le maualuga o le 70 aso talu ona totoina. Mo le fuafuaina o le "sauniuni" o togalaau toto, e fautuaina e teu ma le totoa se togavao ma tilotilo i le eleele faataamilo i fatu - afai e vaeluaina, ua oo i le taimi e selesele ai.

Oliina le pateta e tatau ona i luga o le la. O le a lelei i ni nai aso ao lei seleseleina le fatu laau e totoina uma tumutumu ma aveese mai le saite. O lenei mea o le a mafai ai ona totoina pateta, tu, ma lapataʻi foi ia te ia e uiga i faamaʻi e mafai ona pasia mai pito i luga i fatu.

Aoao atili e uiga i aiaiga ma metotia o le teuina o pateta (i totonu o le fale).

Ua fufulu ma le totoa puʻupuʻu ma salalau i luga o le eleele e faʻagogo. Ona faʻaputuina lea o fualaau aina ma tuʻuina atu i le falepanoa poʻo lalo o se fale mo le lua vaiaso. I le taimi lea, o faʻamaʻi uma lava e ono tatau ona aliali mai: tuai, paʻu, ma isi. E seleseleina le lapisi, pala ma le faaleagaina o fualaau aina, ma o mea ola maloloina o loo sosoloina i le "Anti-rot" solution. Talo le pateta i se mea matutu, lelei, ma lelei, o le vevela e le maualuga luga atu + 7 ° C, ma le maualuga - e le maualuga atu nai lo le 85-90%.I le maualuga o le vevela, o le a amata ona tupu aʻe fatu, ma i le maualalo o le vevela, o le a latou le maua ai lo latou tofo. E fautuaina le valiina o le pulou lea o le a teuina ai fatu i le lime ina ia mafai ai ona folasia le potu ma taoto le pito i lalo i le tui.

Malosiaga ma vaivaiga

E toʻatele le au faifaatoʻaga e malilie e faapea o le pateta "Riviera", faʻatusatusa i isi ituaiga, e iai tele avanoa lelei e mafai ona iloa ai:

  • muamua le matua o fatu ma le avanoa e maua ai ni seleselega se lua i le tasi vaitau;
  • maualuga maualuga, e oo lava i taimi malogo;
  • ola umi, o fua o fatu ua tupu aʻe i luga 93%;
  • lelei femalagaiga;
  • sili ona manaia o pateta;
  • foliga matagofie o le fua;
  • sili atu faʻamaʻi pipisi.

Ae o mea le atoatoa, o le mea sili ona taua o:

  • le manaʻomia mo togafitiga faʻamalolo o le tuai ma le paʻu;
  • le le mafai ona maua a latou lava fatu mai vine;
  • maualuga le tau o le totoina o mea.

Vitio: Riviera potato potato

Faatasi ai ma ituaiga pito i luga o pateta o le "Riviera" sili ona fiafia i le totoina o fualaau faisua. Ma e le o se mea e ofo ai, ona ua maualuga le aganuu, ae e le lelei le totoina ma mafai ona tupu lelei i tulaga o le lamala. O le pati o loʻo i ai sina mea suamalie, o le manogi manaia, e le kukaina le susu, e faʻatagaina oe e kuka naʻo le paluga lelei lelei.