Vaega o kukama Parthenocarpic

E faapefea ona toto ma ola kukama "Paratunka"

O fualaau faisua fou e foliga mai i luga o la matou laulau, ae o se tasi o "matua" matua o se kukama. O aso nei e tele ituaiga eseese. O nisi oi latou e vave, ogatotonu, tuai, o laau toto ma palota. I totonu o lenei tusiga o le a tatou talanoa e uiga i le ulugalii amata "Paratunka F1".

Eseesega faʻamatalaga

O lenei ituaiga e le manaʻomia ai le faʻavasegaina o palu. Muamua, na fuafuaina mo le galueaina i totonu o greenhouses. Ae i se taimi mulimuli ane, na iʻu ai ina ia maua ni faʻamanuiaga lelei i le tatalaina o fanua.

Siaki i ituaiga sili ona lelei o kukumba.

O le umi ole sasaʻa tutotonu e oʻo ile 2 mita. Laʻau afu toto. Fugalaau fafine e maua ai le selau pasene ovary, o loʻo i totonu o fugalaau. 3-5 laau lanumeamata ola mai i se tasi nonoa.

"Paratunka" ei ai tulaga lelei nei:

  • vave fua o fualaau aina;
  • gafatia e le tagata lava ia;
  • maualuga fua;
  • o le i ai o tamaiti vavao;
  • le faʻaaogaina o fualaau aina;
  • tetee i le malulu;
  • ituaiga o fugalaau;
  • tetee i faʻamaʻi.

Peitai, o le tulaga o lenei ituaiga o mea e afaina ai nisi o faaletonu:

  • le lelei o le tuputupu ae o aʻa;
  • le manaʻomia mo le faʻafefeteina masani;
  • vao tuitui ma faigata;
  • tau maualuga o fatu.
O uiga iloga o nei kukama e aofia ai mea nei:

  • Zelentsy e faʻamalosi pea meatotino i taimi o gaioiga;
  • o le seleselega faifaipea e faʻaolaina ai le vave faʻavaeina o fua fou;
  • leai se tapulaa i le tuputupu ae o le pitonuu tutotonu.

Fua o fua ma fua

"Paratunka" e iloga i le maualuga o le gaosiga (pe a ma le 20 kg i le 1 sq. M). O lau muamua greenhouses ua aliali mai i le 37-40 aso i le maea ai o le germination.

O kukama ei ai se mea suamalie ma le vevela e aunoa ma le ita. Toa - mai le 7 i le 10 cm, mamafa - 65-90 g. O fua e lanu uliuli ma lanu vaivai. O le pulu e ufiufi i le ogaumu ma vao tuitui.

E te iloa? Kukama e 95% vai, ae o le totoe 5% o loʻo aofia ai fiber, vitamini ma elemene. Kukamupa pipi e aofia ai le salicylic acid, e galue ai aspirin. O le mea lea, e oo lava i Eleni na iloa o kukama e faaitiitia le vevela.

Filifiliga o fualaau

O kukama e mafai ona tupu e pei o se fatu fatu, pe ala i le lulu saʻo i luga o le togalaau. Pe a filifilia ni laau e manaʻomia ona e mafaufau i ai:

  • o foliga vaaia e tatau ona maloloina (o le laau toto e lanumeamata, o laulaau e leai se mea e faaleagaina ma faaletonu, e le faʻaloloaina le auvaega);
  • o le fuainumera o nei lau e le tatau ona sili atu i le 4 pcs.

Sola ma le faʻapala

Soo se eleele e talafeagai mo kukama, ae o se seleselega lelei e mafai ona maua i luga o le loam pe faʻafefeteina ma se mea e le faaituau poʻo sina acidic. E tatau ona faʻaopopo le paʻu poʻo le oneone i eleele palapala. E mafai ona faaitiitia le aoga e ala i le faia o le falaoamata ile dolomite pe a eli.

Siaki i ituaiga eseese o kukama.

Saunia lelei le eleele i le tautoulu. Ina ia faia lenei mea, fai le manulele ma eli le eleele. I le sikuea 1. m faaaoga e tusa ma le 7 kilokalama o mullein. E mafai ona faia lenei mea i le tautotogo mo le masina ma le afa ao le i luluina. I le taimi o le tautotogo o loʻo eliina ai faʻamalaʻau o le minerale (faʻamalu, ammonium nitrate, superphosphate). O tausaga uma, e tatau ona totoina kukama i se nofoaga fou. O gaʻo, legumes (ae le o pi), keikisi, kalapulaʻau ma le vave kapeti o le a avea ma ni tagata muamua muamua. E sili atu le aua nei totoina pe a uma le kuka ma le kuka.

Tulaga tuputupu ae

"Paratunku" e faatatau i laau le lelei. Ae, ona o nisi o ona foliga (vaipuna vaivai), e manaʻomia ona faʻafeinuina i taimi uma nai lo isi kukama. Latou te faʻatagaina fesuiaiga i aso taʻitasi i le vevela ma le malulu le tumau. A maeʻa ona totō, e tatau ona puipuia ia laau mai le vevela o le la ma faʻafuaseʻi ona suia le vevela. O laau matutua e le fiafia foi i le la vevela. Kukama o lenei ituaiga e tali lelei i le fausiaina.

Tuputupu ae mai fatu e totō i le fale

Mo se seleselega muamua (2 vaiaso na muamua atu), ua faʻaaogaina ai se metotia o fatuga. Ina ia aua le faatauina ni togalaau sauni, e mafai ona e totoina oe lava ia.

Fatuina sauniuniga

O le tanu e mautinoa ai le fatuina muamua o fatu. Afai tatou te faʻapipiʻi ni tioata manganese i le vai, ona tatou maua ai lea o le faʻapalapalaina o fatu. O le tuʻuina o fatu mo le 50-60 minute i le faʻafefeteina o le kālati (i le 100 g vai - 30 g o keleka), e mafai foi ona e faʻamaʻi. A maeʻa lena, o fatu na afifiina i se laʻau susu o loʻo teuina mo le 2 aso i le vevela o +20 ° C ma le taimi lava lea e tasi i le pito i lalo o le pusaaisa. Faʻamalosi atili atili faʻaleleia le faʻaaogaina o laau i tulaga faigata.

E taua! Afai e ufiufi fatu, ona le tatau lea ona faia ni taualumaga amata.

Initaneti ma nofoaga

Kukama faila e gafatia le gasegase matua le lelei. O le mea lea, o le lūlūina e tatau ona faia i fualaau o peat, ipu o peatisi poʻo totonu o pusa e mafai ona vaʻaia lelei ina ia le faaleagaina ai aʻa.

Afai e te manaʻo e sauni se faʻafefiloi eleele, e mafai ona e faʻaaogaina le mea lea:

  • 2 vaega o le humus ma le peat;
  • 1 vaega vaovao;
  • 2 tbsp. l ofu ma le 1.5 tbsp. l nitrofoski (10 lita o le faʻafefiloi o eleele).
O pusa e tatau ona ufiufi i pepa ma teu i le vevela o + 23 ... +27 ° C. I le puipuia o laau mai le faalauteleina, o le vevela e faaitiitia i le +20 ° C i le maea ai o le oso mai o laau. O ia tulaga e mafai ona faia i luga o se faʻamalama tioata poʻo le loggia.

Fatuina o togalaau

O le totoina o laau toto e faaaluina e tusa ma le 3-4 vaiaso aʻo lei totoina i se nofoaga tumau. O le faagasologa lava ia e aofia ai vaega nei:

  1. Faatumu ni koneteina ma se faʻafefiloi palapala palapala.
  2. Tuu le 1 fatu i lalo.
  3. Salu faʻatasi ma se vaega o le faʻafefiloi palapala 1-1.5 cm faʻamafanafana (leai se mea e tatau ona faʻapipiʻi loloto).
  4. Faʻatoʻa togalaau ma ufiufi i pepa.

Mo le tulaʻi mai o pine e manaʻomia ai le faʻamamafana ma le malulu + 23 ... +27 ° C.

Totoina o togalaau

A maeʻa le totogo o laau, o le a vevela le vevela i +20 ° C. E le gata i lea, o fualaau e manaʻomia ai faʻamalamalamaga faaopoopo ina ia le faʻaosoina ai le paʻu. Komepuni fualaʻau e tali lelei i le faʻaleleia. A maeʻa foliga o le 2 laʻau moni, e mafai ona faʻamaʻaina i se vaifofo o le nitroammofoski (3 tsp.) O sauniuniga mo le 3 l o le vai). Ma ao lei toe totoina i le eleele, latou te fafagaina lenei vaifofo: 15 g o urea, 40 g o superphosphate ma e tusa ma le 10 g o le pata o le pata i le 10 lita o le vai. "Paratunka" e fiafia i le vai, o lea e tatau ai ona e mautinoa o le polo o le lalolagi e masani ona susu.

Matou te fautuaina e faamasani i auala sili ona le masani ai o le totoina o kukama: i taga, pusa palasitika, paʻu, faʻaaogaina le auala hydroponics.

Lafoaʻi i le eleele e faia i luma o 3-4 laʻau moni. O le vaiaso ao lumanaʻi le faʻamalosiina o fualaau. Mo le faia o lenei mea, i aso uma mo ni nai itula e tatau ona ave i totonu o se nofoaga e puipuia mai faʻamaʻi ma le matagi. Mo le faʻamoemoe o le faʻamalolo, e mafai ona togafitia togafiti ma Epin aʻo lei totoina.

Suʻeina o laau i le eleele

Pe a vevela le ea i +22 ° C (masani lava o le faaiuga o Me), e mafai ona e amata totoina fatu i se nofoaga tumau. A oʻo mai le vaʻa, e mafai ona e faʻaaogaina auala e 2:

  • pe a tuu laau i se laina, o le mamao i le va o vao e tatau ona 16-17 cm, ma i le va o laina - 60-70 cm;
  • faʻatasi ai ma le faʻaleleia poʻo le faʻasalaga, o le faʻaleleia o loʻo faia e tusa ai ma le polokalame 50 * 30 cm.
Afai e tatau ona manatuaina le toe totoina o le faagasologa e tatau ona faia e aunoa ma se manua i le aʻa. Afai e faʻaaoga fualaau o peat poo ipu tiunu, o lenei mea e faigofie ai le faʻatinoga. I isi tulaga, e faʻapipiina e ala i le faʻafefeteina o le coma, pe a uma ona faʻamaʻaina lelei. A uma ona totō laau totō, ona faʻafeinuina lea ma malulu. O le nofoaga e faʻamamafa maualuga, o le a lapataia ai le faʻaalia o aʻa ma faʻamalosia le faʻaalia o aʻa faaopoopo. O le lauʻeleʻele faʻataʻamilo i le togavao e mulimulita ma le peat poo le vao.

Agrotechnics o loo totoina fatu i luga o le eleele

I le faʻaopoopoga i le auala e totoina ai le fatu, totoina fatu i totonu o le eleele avanoa poʻo le fale lauʻeleʻele e masani ona faʻaaogaina.

Tulaga i fafo

O laau totō e ola mai fatu na totōina i totonu o le kiona, o le a puipuia mai aʻafiaga le lelei o le siosiomaga ma o le a maua ai se fualaau aina i luma oi latou e totō totoa i fanua.

Filifilia se nofoaga mo kukama i totonu o le togalaau, e tatau ona tuʻuina atu le fiafia ile mauga. E mafai ona faʻaleleia le vai i eleele maualalo ma e latalata le vai i lalo o le eleele, ma e mafai ona mafua ai ona pala.

Le faagasologa o le totoina o fatu ile eleele

E tatau ona toto le kukama pe a vevela le lalolagi, ma o le a vevela le vevela +15 ° C. E masani ona tupu lenei mea pe a oʻo i le vevela o le ea +22 ... +24 ° С. Ua uma ona matou talanoa e uiga i tapenaga o le eleele ma le faʻasoaina i le tautoulu po o le tautotogo. O le polokalame o le lūlūina o fatu o kukama E mafai ona tuʻuina vaʻa i laina poʻo se mamanu siaki. O le loloto o le faʻapipiʻiina o fatu e tusa ma le 1.5-2 cm. Faʻatauga o meaʻai fatu - 3-4 fatu ile sikuea mita. A lūlūina, e tatau ona faʻaleleia lelei le eleele, ina ia le taoto fatu i le eleele matutu.

Faʻasa

Mo ituaiga "Paratunka" o le uiga masani o le tautoga e manaomia mo le tele o vaiinu.

E taua! Eseese kukama "Paratunka" e sili atu ona togi e uiga i le i ai o le susu, o lea e tatau ai ona e faʻafeinu soo ma tele atu nai lo isi kukama. Ae e tatau ona faʻamautinoa e leai se vai malosi.

O le faʻasalaga e faia vave i le taeao, ma lelei i le afiafi. E faʻaaoga le vai mo lenei mafanafana. Ina ia le aʻafia le aʻa, e sili atu le faʻaaogaina o le suāsusu poʻo se paso-sprinkler. A oʻo i le lāmala, faʻafefe e masani ona faia i aso uma (aso uma) nai lo timuga timuga (i le 3-5 aso). E tatau ona taʻitaʻia e le setete o le eleele; e tatau ona susu, ae le o le susu. E taua foi le faʻamamaina o le eleele i le susu i le 20-25 cm.

Lafoaia eleele ma veleina

E vave ona toto laau i luga o eleele mama ma e tatau ona aveeseina i taimi uma. A maeʻa timuga ma pe a uma ona faʻafeinu, e tatau ona tatalaina le palapala ina ia le faia ai se mea e pala. E tatau ona faia lenei mea ma le faʻaeteete ina ia le faʻaleagaina aʻa o loʻo i luga o le pito i luga. Ina ia aloese mai le fausiaina o se paluga i luga o le eleele, e mafai ona e faʻaaoga mea e mulch (selu poʻo peʻa), ona fai lea mai lea taimi i lea taimi e tatala ai sina mea itiiti. Mulch faaopoopo le faʻagesegese ma le vevela vao.

E mafai ona e faʻaumatia vao i totonu o le togalaau ma le fesoasoani o togafitiga faʻa-nuʻu.

Masking

Pe a faʻatupulaʻia i le auala o le faasolosolo, ona ave lea o pine i le laʻau 4-5, ona faʻasolo ai lea o le tuputupu aʻe. O se pea o le itu muamua o loʻo totosoina le laasaga pe a uma le laupepa lona lua. Afai e le o fusifusia le laau, o le mea lea, e faaopoopo atu i le pine, e mafai ona fufuluina i le eleele, o le a mafai ai ona latou maua aʻa ma faamalosia le vao. O le taina vave o lala ua le toe tupu ma lala lanu samasama o le a mafai ai ona fausia ni taamilosaga fou.

Aoao atili e uiga i le faʻatatau saʻo o kukama.

Garter belt

E le mafai ona nonoa faʻamalosi le kukupa ma avatu ia i latou le avanoa e feʻaʻei ai ile eleele. Ae o le ufiufi o le a mafai ai ona faʻaitiitia le vevela ma le le lelei o le ea, ma, o lona uiga, o foliga mai o le pala. I se faaopoopoga, e sili atu ona faigofie le aoina o fua.

E i ai auala faʻapitoa:

  • faataamilosaga: se maea e faapipii i ni laina i le va o ni lagolago se lua;
  • laina faʻapipii: o laina taʻitasi e nonoa faʻatasi ma se pito i luga o se lagolago U;
  • uʻu: o paipa e faʻaputuina i le foliga o se pyramid, ma i le va o latou ua faʻaloaloa atu ai se maea i luga o le pito i luga.
O nei auala uma e lelei i lona lava ala. Ma e mafai ona e faʻaaogaina soʻo se tasi oi latou. Tui i luga laau e oʻo i le maualuga pe a ma le 30 cm.

Laʻei pito sili

Komepiuta e tali lelei i le faʻaofiina o laei. I le vaitau o le tuputupu aʻe latou te faʻaaluina pe a ma le 3-4:

  • i le i ai o le 2-3 laulaau moni, faʻasuina i se mullein (1 l i le pakete vai) poʻo le manulele o manulele (tasi ma le afa ipu i le pakete vai);
  • ao leʻi amataina le fuaina o fua, e faʻafefiloi faʻamaʻi faʻasamaʻi i mea oona ma le potassium;
  • i le ogatotonu o Iulai o le lona tolu o le faʻamaʻiina o loʻo faʻataunuʻuina ma mullein poʻo ni mea faʻapitoa faʻatoʻaga faʻapitoa;
  • o le lona fa o loʻo faʻatinoina pe'ā manaʻomia, taulaʻi atu i foliga o laau totino, o loʻo taʻua i luga.

Pests, faʻamaʻi ma puipuiga

"Paratunka" o se ituaiga lea e matua puipuia i faʻamaʻi uma lava. Ae e mafai ona aʻafia o ia i ia faʻamaʻi ma meaola faalafua:

  • aʻa ma le paʻepaʻe paʻepaʻe;
  • anthracnose;
  • aphid;
  • apogaleveleve mite

Paʻu paʻepaʻe

Ina ia aloese mai foliga vaaia o faamaʻi eseese e tatau ai:

  • aua le faʻamalosi le tulaʻi;
  • pulea lelei le eleele;
  • tatala le eleele;
  • asiasia laau taʻitasi ma vave aveʻese vao vao.
Ina ia aloese mai faʻamaʻi, e sili atu ona lelei le faʻatau mai o fatulaʻau. Ae afai e tulaʻi mai ni faafitauli, e tatau ona e faʻatau sauniuniga talafeagai ma faʻatulagaina laau.

Seleseleina ma teuina

O kukume e amata ona faapotopoto ia Iuni, ma faamaea ia Aokuso-Setema. O fua muamua ua aliali mai i le aso 40 i le maea ai o le germination.

E taua! O le "Paratunku" e tatau ona aoina soo (i isi aso uma) nai lo kukama o isi ituaiga, talu ai o taimi uma e seleseleina e faʻaleleia ai le fausia o se ovary fou.

O kukama palapala mama e tatau ona fufulu, aua o le palapala e vave ona 'ai i totonu o le fua. Eseese "Paratunka" ei ai le pulupulu eletise ma lelei le mafai ona feaveaia.

Aoao pe faapefea ona tausia kukama fou mo le taumalulu.

Ina ia umi le fua, e tatau ona e mulimuli i nei taʻiala:

  • o le vevela e le tatau ona maualalo ifo i le +1 ° C, ae le tatau ona sili atu i le +10 ° C;
  • teu oloa e tatau ona pogisa, ma le afifiina - ina ia mautinoa le lelei o le ea;
  • taofi fua saʻo i le teuina ma faʻagasolo vave le malologa.
Afai e ausia nei tulaga, e mafai ona tumau le fua mo le 2-3 vaiaso. Afai o le vevela e maualuga atu i luga o +10 ° C, e faʻaititia le ola ile 4 aso.

E te iloa? Ina ia faasaoina kukama i motu o le Vasa Pasefika, sa afifiina i latou i faʻi faʻi ma tanumia i le eleele. Ma o tatou augatuaa sa faia le auala o fualaau aina.

Faʻamatalaga ono ma fautuaga

Kukama e le fiafia i le tele o le gaʻo. O lenei mea e mafua ai le faʻaleagaina o laau ma fualaau aina po o latou pau. O le mea lava e tasi e mafai ona tupu i le televave po o le le lava o le susu. Mai lenei mea e mulimuli mai e tatau ona i ai mea uma i le faʻalelei.

Matou te faʻamoemoe o le mulimuli i la matou fautuaga ma fautuaga, o le ae maua se seleselega lelei ma o le a faamalieina i le filifiliga o le ituaiga "Paratunka". Le manogi lelei ma le suamalie ia te oe ma fiafia i lau taumafataga!