Fua o le gaosiga

Blackberries eseese "Himalayas": o se faʻamatalaga o uiga o le tausiga ma le toe gaosia

Mo le tele o tausaga i o matou teritori, o le blackberry sa le mafai ona nofo i lalo o le ata lafoia o ona aiga sili ona vavalalata ma sili ona lauiloa - fugalaau. Ae ui i lea, i Amerika, na tuuina atu i ai lenei tausiga le tele o le gauai, ona ua mafai ona latou aumaia le tele o ituaiga meaʻai e maualuga. Na o tausaga talu ai nei, na amata ai ona tupu le fiafia i le pulu uliuli i lo matou atunuu, ma o le mea lea e masani ai ona maua e le au fai togalaau ni ituaiga eseese ma uiga lelei mo le tuputupu ae. O se tasi o ia mea o le telefoni feaveaʻi o Himalaya.

Faʻamatalaga

O le blackberry o se masiva mai le aiga Rosaceae.

O le aiga o Rosaceae e aofia ai foi laau e pei o le fanua, graviatat, kerriya, ma le Norwegian silverweed.

E tupu i le 1-1.5 m. O lenei ituaiga e vave tele, maualuga-fua mai, tele-fua. O le togavao e faʻamatalaina e ala i le maualuga, o vao tuitui vaivai (e oo i le 1 cm), o laina ua tautau i lalo.

I le vaitau o le vaitau - mai le amataga o Me i le faaiuga o le tau mafanafana - o le vao e ufiufi i fugalaau lapoa, o le lelei o le meli. O loʻo i ai se fua umi o vine, aua o le seleselega e tele ni asiasiga.

O fua o lenei ituaiga e iloga i uiga nei: o foliga lapopoa, lanu uliuli po o le lanumumu-lanu uliuli i le lanu ma se mananaia, ma se manogi manaia ma le tofo suamalie.

I le kuka ma togafitiga e mafai ona faʻaaogaina e le gata o vine, ae o laulaau foi o le laau. O le gaosiga e oo atu i le 8 kilokalama, i le noatia ma le fai fuafua i tulafono uma o tekinolosi tau faatoʻaga.

E te iloa? I le tele o aganuu, o le blackberry o se faailoga o le puipuia mai le tiapolo leaga ma faafitauli, i tala faa-Kerisiano ua iloa ai le mamā o le Virgin Mary. Ae ui i lea, o le moemiti togalaau e ese le faamatalaina o lenei laau: ia mafaufau, piki pe 'ai i luga o se miti o lona uiga o le i ai o faafitauli o le soifua maloloina, toilalo ma le leiloa i le lumanai.

Le lelei ma le le lelei o le ituaiga

O mea taua o lenei ituaiga:

  • tausiga le lelei, e le manaʻomia se tausiga faʻapitoa i le taumafanafana;
  • taumalulu taumalulu;
  • faʻamaʻi faʻamaʻi;
  • ituaiga tagata e aafia ai le tagata lava ia;
  • maualuga-gauaʻi;
  • ei ai ona taimi vave o le matua ma le taimi faaopoopo o le fausiaina;
  • uiga maualuga o mea suamalie o vine.

O mea le lelei e mafai ona taʻua o le manaomia o le eleele. E na o se laufanua lafulemu, malamalama ma le lelei alavai e mafai e se laau ona fua mai ai fua.

Siaki i tulaga lelei ma le le lelei o ituaiga ituaiga o blackberry e pei o le "Tornfrey", "Giant".

Totoina o fualaau o le Blackberry

Pe a totoina se blackberry, e taua le filifilia o le saite, totoina lelei mea totino ma saʻo le faʻatinoga o le faʻatoaga o le faʻatonuga.

E faʻapefea ona filifili fua

Afai e te filifili e tupu lauulu i luga o lau fuafuaga, e tatau ona e amata i le filifilia o laau.

E i ai nisi o tulafono e tusa ai ma le mea e te manaʻomia e faʻatau ai mea e toto ai, aua o le ola ma le fuaina mai o se laau o le a faalagolago tele i lona uiga:

  1. Le numera o aʻa skeletal - ia le itiiti ifo ma le 2-3 fasi vaega.
  2. Tasi le sola ese.
  3. Le lava o lau i luga o le au.
  4. Le umi o vaega eletise - mai le 40 cm.
  5. O le umi o le aʻa - mai le 15 cm ma sili atu.
  6. Tausaga o fualaau - 1-2 tausaga.

E tatau foi ona e suʻesuʻe ma le totoa ia laau toto: e tatau ona latou malolosi ma maloloina le vaai, aua le soona faimamago pe gaogao, e aunoa ma ni faailoga o mea faaleagaina, stains, rotted areas, e aunoa ma ni faailo o faamaʻi ma le i ai o parasite.

Fautuaina e faʻatau mea totō i fale faʻapitoa ma fale faʻapitoa, ma o loʻo faʻatinoina ai e le tele o tagata tomai faapitoa le puleaina lelei o laau.

E taua! Ina ia siaki le lelei o mea totō, e tatau ona e pipiʻi le paʻu. O le ie e tatau ona lanumeamata, susu, maloloina. Afai e pogisa, e mafai ona iloa laau mamago i lalo o le paʻu, e tatau ona lafoaʻi le faʻatau o sea ituaiga.

Tuputupu ae ma tapenaga o le eleele

O lenei ituaiga o loʻo faʻaalia ai le tele o manaʻoga ile eleele ma le nofoaga o le tuputupu ae.

Nofoaga mo le tulaueleele e tatau ona iai uiga nei:

  1. E tatau ona faʻamalamalamaina e le la, ae o le paʻu o le vaeluaga malamalama e talafeagai foi. E le mafai ona e totoina ni vao i totonu o ni paolo malulu, aua o le faatali mo se seleselega lelei i lenei mataupu o le a le aoga. O le leai o se malamalama o le la e oʻo atu ai i le lautele o laʻau, faʻaitiitia ai fua ma le faʻaitiitia o latou tofo, e faʻaitiitia ai le faigata o le vao.
  2. O le saite e tatau ona puipuia malu mai matagi taumalulu.
  3. E le mafai ona filifili eleele laugatasi ma isi nofoaga e faʻapogai ai le faʻafefe ma faʻafefe ai le vai mo le nofoaga e tulaʻi mai ai. E le tatau ona susu le eleele. O le loloto o le eleele e tatau ona le itiiti ifo ma le tasi ma le afa mita.
  4. E sili ona lelei le filifilia o nofoaga o loʻo i ai le eleele lelei ma le suavai lelei, ma le suavai lelei ma i le taimi lava e tasi le maualuga o le susu. O le gaioiga o le palapala e tatau ona le faaituau poʻo sina gaʻo (pH 6-6.6). Fualaau suamalie leaga i luga o carbonate, oneone oneone.
  5. Pe a toto laau i tafatafa o le pa poʻo le puipui, e tatau ona toe foʻi i le 1 m e faʻamautinoa le tuputupu aʻe masani o laau, faʻapea foʻi ma faʻafaigofie le tausiga ma le seleselega.

Sili le totoina o se blackberry i lenei vasega ia Aperila ao leʻi faʻamafanafanaina. E mafai foi e le gaosi oloa ona totoina le autumn i le faaiuga o Setema - amataga o Oketopa. I le tulaga lautele, o le totoina o le taimi e fuafua i le itulagi: i le itu i saute, o le mea e ono lamatia ai le tau malulu o laau, e mafai ona totoina vine i le tautoulu aʻo lei oʻo i le taumalulu ma le tautotogo.

I nisi itu i mātū, e aofia ai i le ogatotonu o laina, e manaʻomia le totoina o toto i le tautotogo.

Afai e te totoina se blackberry i le tautotogo, e tatau ona saunia le palapala i luga o le saite i le tautotogo. Muamua, e tatau ona eliina i le loloto o le 30-50 cm, faʻamamaina o toega o aʻa, vao. E manaʻomia foi ona e faʻaaogaina le faʻaleniina mai lenei faʻatusatusaga: i le 1 sq. 10 kilokalama o le humus, 100 g o le superphosphate ma le 50 g o paluga faʻasamaʻi e manaʻomia.

Mo eleele malulu, e tatau ona e faʻaopopo se vaega itiiti o peʻa ma oneone.

E faʻapefea ona toto se blackberry

Totoina lenei ituaiga o auala sili ona lelei. O le totoina o togalaau e pei ona taua i lalo: o le mamao i le va o laina e tusa ma le 2.5 mita, o le mamao i le va o vao i le laina e tasi e 1.5-2 mita. Afai e mafai, e manaʻomia le faʻatutuina o mauga mai le itu i mātū i saute.

Saili pe faʻapefea ona totoina vine i le tautoulu.

Manatua o le seleselega e tele lava ina faalagolago ile vaega o meaʻai laau toto, aua e fautuaina le faʻaitiitia o le va i le va o vao i lalo o le tulaga o faiga faʻatauvaga matuia. I le fale, pe a tuputupu aʻe le aufaipese i se numera tele o vao e faʻaitiitia le mamao e le tatau ona i ai.

A uma ona filifilia se nofoaga mo le blackberry, e tatau ona e mulimulitai i lenei laasaga-lea-laasaga mo le totoina o fatu:

  1. Saunia ma faʻapipiʻi le va. E mafai ona fai i laupapa laupapa poʻo paipa paipa. Latou te oʻoi le loloto i le 50-70 cm i tafatafa o le laina. I le pito i luga o lagolago, o le uaea ua liliuina i le maualuga o le 50 cm, 100 cm, 150 cm ma le 200 cm.
  2. Faʻataʻi vavave. O le loloto o le loloto e 30-45 cm.
  3. E tatau ona faʻafefiloi le eleele faʻasaina ma fugalaʻau faʻasaina i le fua faatatau o: i le 1 sq. m. faaopoopo le 0.5 st. ofu, 100 g o le superphosphate, 25 g o le sulfate sulfate, sina meaola (e oʻo atu i le 5 kilokalama).
  4. I fualaau aina, e manaʻomia ona e tipiina aʻa, ma e tatau ona vaʻavaʻavaʻago uma lava, pe afai ei ai.
  5. Ufiufi le eleele i le 1/3, taoto 10-15 cm o le humus, sasaa tele. Pe a susu le susu, e tatau ona e faʻafetaia ma le faʻaeteete le fua ma fufulu i le eleele tumau. O le loloto o le aʻa o le aʻa e tatau ona tusa ma le 2 cm - leai, e le itiiti ifo (i le mea muamua, e le malepe, ma i le lona lua e mafai ona magumagu pe mamae). Ona lelei lelei lea o le eleele ma ua tele le suavai. O faʻatagaga faʻatagaina i le pito i tua o le tumutumu ma mulching (e mafai ona e faʻaogaina vaomago, peat, sawdust poʻo humus).

E taua! O se mea sese masani lava o le totoina muamua o se blackberry, ona faʻapipiʻi lea o se mea totino. E tatau ona faia se mea e ese mai ai - muaʻi fausia se vaʻaiga mo vao, ona totoina lea o laau. O lenei mea e mafua mai i le televave o le tuputupu ae o poloka poloka.

Tausiga

A uma ona totō, o le a manaʻomia e le togavao tausiga faʻapitoa ina ia mafai ai ona latou fiafia i le seleselega lelei ma le lelei.

Faʻasa

BlackBerry, e aofia ai lona ituaiga, o se fualaau vevela e puipuia, e pei ona i ai se atinaʻe, o aʻa ma aʻa ma aʻapa ua totoina i lalo o aʻa. Ae ui i lea, e le mafai ona taofia le vevela ma le faʻamaʻaina o le coma.

Faʻasagaina o le vao e tatau ona faʻatatau i luga o le vevela ma le tau. I aso vevela vevela, e manaʻomia e le tele o vai le tele o vai, ae e le mafai ona faʻaalu ma totoina se pusa i lalo o vao.

O le muamua 1.5-2 masina talu ona totoina laau toto e manaʻomia ona faʻafefeteina vaiaso i le afiafi. Ma le isi, e tatau ona e faʻamamaina le eleele i le taimi o le fuga ma le fua o vine. Mo le faʻafeinu, puipui ma faʻamafanafana le vai i le la.

Fertilizer ma laei

O le tele ma le tele o taimi o le faʻamaʻiina e faalagolago i luga o le tele o mea: fua o le eleele, faʻatoaga o le faatoʻaga ma numera o vao, gaosiga o gaosiga e manaʻomia. E pei lava o soʻo se togalaau, e manaʻomia e paʻulaʻau minerale masani: nitrogen, phosphorus ma le potassium, magnesium, calcium, zinc ma le kopa.

Pe a faʻamafanafanaina lenei fualaau toto, e tatau ona mulimuli i lenei tulafono: o mea taumafa oona e faʻalauiloa i le taimi o le tautotogo, faʻapena ona faʻafefiloi sauniuniga ole paluka ma fuakalama i le tautoulu.

Ina ia maua ni gaioiga talafeagai, e tatau ona faia le mea lea e fai ai le fertilizing i le mavae ai o le 2-3 tausaga mai le totoina o vao: e tasi le tagata matua o le a manaomia e oo atu i le 7 kilokalama o le humus, 40 g o le nitrate, 100 g o le superphosphate ma le 30 g o mea oona. E faʻaaoga uma faʻamaʻiina i aʻa. E mafai ona suia le Humus e le nitrophosphate.

Seleseleina

O le uluai seleselega pe a uma le totōina e mafai ona aoina na o le tausaga lona lua, talu ai o lenei laau toto e fua mai fua i luga o sasa o le tausaga talu ai. O fua o le ituaiga o Himalaya e amata ona fua mai ia Iulai, o le vaitaimi o le taumafa ua maeʻa le isi lua masina, o lea e tatau ai ona e pikiina fua i le tele o taimi.

E te iloa? I totonu o Egelani, ei ai le talitonuga e faapea, a uma le aso 11 o Oketopa, e le mafai ona filifili ni vine, ona o le Tiapolo lava ia e amata ona tuli, ma o le tagata na 'aina le fua o le a faaleagaina.

  • O le taimi sili e selesele ai o le taeao. O le tau e tatau ona susulu ma vevela (i timuga, atonu o le a maua ai sua suamalie ma sili atu ona leaga).
  • Lafoaia o fualaau aina e manaʻomia ile laʻau.
  • E le tatau ona paʻu le la i luga o vine ua filifilia.I le faagasologa o le felauaiga, taumafai e faaitiitia le luluina e faatumauina ai pea ia fua.
  • Laʻau mumu ma le lanu violē e sili ona totoe e matutua i lālā, e tatau ona e aoina na o fua ua matua fuaina i lanu uliuli.
  • O le a le sili atu le le mafaufau e uiga i masini: E fautuaina le ofuina o laʻei ma lima paʻu, vae e faia i mea mafiafia.

I totonu o se pusaaisa i le vevela o + 4 ... +8 ° C, e mafai ona teuina le pusa mo le 4 aso, ae e tatau ona e mulimulitai i nisi o tulafono: aua e te fufulu le blackberry, tuu se fasi mea mumu i luga o se fata po o se pusa.

I le vevela i luga o le 0 ° C, e le o le mea e leiloa ai e le tama ia meatotino ile vaiaso. Afai e teuina i totonu o le pusaisaisa poo fualaau mamago, e mafai ona e toe faʻatulaga pe a ma le tausaga.

Taʻu ma teuteu le togavao

E tatau ona faʻapipiʻi faʻapipiʻi i le autumn ma le tautotogo. Faʻafetai i lenei faʻatonuga, e le faʻaumatia le mana o le fale i le fafagaina o le faʻasolosolo, ma le isi, latou te le faia ni mea e le tatau ai ona ufiufi i vine. Ma o laʻau moli ua teuteuina e faʻafefeteina le lalata ma le tupu o fualaau aina suamalie.

Aoao pe faʻapefea ona faʻapipiʻi le faila ma fai se vao, ma le auala e faʻapipiʻi lelei ai le blackberry i le tautoulu.

O le uluai teuteuina o le faiga o loʻo faia i totonu o se lua tausaga, ona toe fai lea i tausaga taʻitasi. I le autumn, o le teuteuina e tatau ona faia i le taimi lava e maeʻa ai le fua. O le teuteuga o le tautotogo e faia aʻo lei faailoaina atu fatugaʻo. E manaʻomia lou aveeseina o le lua-tausaga taʻavale na afaina i faʻamaʻi ma faʻamaʻi faʻamaʻi, vela ma vaivai.

E tatau ona vavaeina pito matua i lalo o le eleele, e leai se vevela, ma e tatau ona faapuupuuina ia tamaiti laiti e le 1/4. E tatau ona faia nei galuega ma le fesoasoani a se tagata faʻamalosi, faʻaoga totigilima.

E taua foi le fausia o se laau. Mo le faia o lenei mea, e mafai ona e faʻaogaina le faʻaleleia poʻo le totoina o se laau i itu e lua o le laina: o le faatonutonuina o wana tuai i le isi itu ae tuua le isi itu mo tamaiti.

E taua! E manaomia pea le vavae ese o togi mai le talavou.

Tofiga

O le ituaiga blackberry eseese o Himalaya e tele auala faʻaleleia:

  • Green cuttings. O se auala sili ona faigofie ma aoga. Mo le toe gaosia, e tatau ona e filifilia vailaau taʻitasi e tusa ma le 15 cm le umi ma le 2-3 tumutumu. E tuʻuina i totonu o se atigipusa e tafe i lalo le vai ina ia mafai ai ona ufiufi le fatugao i le suavai. Taofi le fufuluina o le vevela i le vevela o le potu, i se nofoaga lelei, ia mataʻituina pea le maualuga o le susu ma, afai e tatau ai, faaopoopo le vai. Pe a mavae ni nai vaiaso, a amata ona tupu le pua, e tatau ona vavae ese ma le faaeteete lenei vaega o le pupu ma toto i totonu o se tamai atigipusa ma le palapala mo laau toto. Totoina i le tautotogo.

  • Lafoaʻi (faʻasaʻo ma apical). O le metotia o se tasi lea e sili ona taliaina mo lenei ituaiga. Mai le lua tausaga o Iulai e oo atu i le lua tausaga o Aokuso, e tatau ai ona aʻa le lala i se eleele susu i le loloto pe a ma le 15 cm, e lelei i le mulch. Oti ese mai le laau e le talafeagai. O le tausaga e sosoo ai, o le a aʻafia laʻau ma avea ma se laau ua saunia mo le totoina.

E faapefea ona saunia le vao mo le taumalulu

E ui lava i le malulu o le faʻaalia e le au faʻatoʻaga, o lenei ituaiga e manaʻomia ai le malulu o le tau malulu, aemaise lava i le ogatotonu o le lotoifale ma le itu i mātū e iai le malulu. I le avea ai o se malutaga, e mafai ona e faʻaaoga le laptnik - o aʻa laiti e faʻapipiʻi i le eleele ma ufiufi ai lala lala.

Nai lo le lapnik talafeagai soo se mea faʻatau mo fale. Mai luga e manaʻomia e fufulu ai vao i le kiona. I lenei faiga faigofie o le sauniaina o vao mo le taumalulu ua maeʻa.

O lenei ituaiga o blackberry o se filifiliga lelei mo le suʻeina o le laau ma totoina i luga o lau 'upega tafaʻilagi. I le tulaga lautele, o le eseese o loʻo faʻaalia e ala i le tumau, le lelei ma le gauaʻi. Ma o le ofoofogia o le tofo ma le aoga o meatotino o vine ua avea ma se filifiliga lelei mo le tuputupu ae.