Fua o le gaosiga

E uiga i le birch

Birch o se lautele laugatasi i le itu i matu o le lalolagi. E tele atunuu o loʻo fesoʻotaʻi ma o latou talitonuga ma o latou atua faʻatasi ma ia, faʻaaogaina i aso uma ma le faʻamalolo. O le a le mea e aofia ai lenei faailoga o tagata i matu, foliga foliga, o ituaiga mea e masani ona masani ai ma le auala e faʻaaoga ai le birch i fale ma vailaʻau - o le a talanoaina atili.

E foliga mai: faʻamatalaga o meaola

Paʻu paepae paʻepaʻe ma manua uliuli, lau lauusiusi lanu meamata, lala fesuisuiai - birch i latitu latitudes e le faigata ona maua.

Birch o se itu e tele itu, siaki lona 10 tausaga.

Faʻatau

O le lanu o le paʻu i le tele o ituaiga o birch o le malamalama - mai le lanu samasama i le lanu mumu-lanu enaena. E i ai laau e paʻuuli ma paʻepaʻe paʻu. O le paʻepaʻe foliga e mafua ona o le betulin - mea oona i totonu o le paʻu o le paʻu; latou faʻatumu avanoa uma i lenei vaega. O le pito i luga o le paʻu, e taʻua o birch, e matua vevela ma faigofie ona vavae ese mai le ogalaau.

Lea

O pepa e mausali, i luga o lālā o loʻo tuʻu faʻatasi, tafatafa tafatafa tolu foliga, faʻalauteleina i le pito i lalo ma faʻasaga i le pito, faʻamau. I le tautoulu latou te suia le lanu i le samasama ma pauu ai. O lau laulaau e ufiufi i se mea oona.

I se taumafaiga e teuteu lau fuafuaga ma se laau matagofie ma aoga, e taua le iloa o le auala o le tuputupu ae o birch ma ona ituaiga eseese.

Fuga, tane ma fafine tautaliga

O fatugaʻo e fesuisuiaʻi, e ufiufi i paleni faʻasaga.

Fugalaau e vaevaeina i le tane ma le fafine. Male, na faia i ni mea e le lelei, e pei o ni taliga, ola i luga o ni uumi uumi o lua pe fa vaega. I le taimi muamua latou lanu meamata, e oo i le 4 cm le umi, ona amata lea ona pogisa.

O taligalu e aofia ai fugalaau e ufitia i fua; i fugalaau taʻitasi o loʻo i ai se paʻu ma faʻama. E ufiufi i le resin, puipuia malu mai le susu, fugalaau fugalaau ma o le tautotogo e amata ona tatalaina.

I le tautotogo, mai ia Mati ia Me, o fugalaau e moli le pollen lea e ave e le matagi, mulimuli ane ua paʻu ai taliga.

E te iloa? Birch trees o le tane - "birch" ma le fafine birch. E mafai ona e vaʻaia i latou i le itu o le tuputupu ae o paranesi - o laina tane o loʻo agai saʻo i luga, le fafine - i le itu.

O tautaliga a tamaitai e aliali mai i pito o paranesi pupuu lea e tupu mai i le seleselega o le tausaga talu ai, e laiti i latou nai lo alii. E fuga mai fugalaau tane ma fugalaau i le taimi e tasi.

A maeʻa le faʻasagaga, faʻaleleia le taliga tama teine, atonu ei ai sona vae; faasolosolo malie le liua i se mea itiiti "puʻu". A oʻo i le fua o le fua, o le a gau le taliga.

Le fua

O le fua o se kulimi, faʻapipiʻi i itu uma e lua ma siʻosiʻomaga e nai paʻu.

Fatu

O le Birch fatu e mama - o le tasi gram e aofia ai le 5,000 fatu. E lelei le taʻavale a le matagi. Paʻu i ni tulaga se lua - i le tautoulu ma le taumalulu. O fatu o le taumalulu e ola lelei i lalo o le kiona ma amata ona ola i le tautotogo i se nofoaga fou.

Faʻaʻau aʻa

O le aʻa e malosi ma faʻalaʻau, e masani ona loloto i totonu o le eleele. O nisi taimi ei ai aʻa. Lafoaʻi i lalo o aʻa na faʻamalosi i le loloto, e sili atu i le tele o aʻa vevela.

Talu ai ona o lenei fausaga o aʻa, i le lona tolu po o le fa tausaga o le atinaʻe, o le a amata ona tuputupu vave vave ma malosi le laau.

Saili po oa uiga o loo i totonu o le acacia, paluga, elms, hornbeams, oaks, lindens, alders, ash ash, ailanthas, vevets Amur, sausage, ginkgo biloba, fiafia, paulownias, catalps, chestnuts, laau eucalyptus.

O fea e tupu ai birch

O le eseesega o ituaiga o meaola e mafua ai le salalau o laau o le birch i le itu i matu o le lalolagi. O nei laau e nonofo lelei i le Arctic Circle ma i le vaomatua o Asia.

O le tele o tufatufaina atu e afua mai i le le mautonu i le tuufaatasiga o le palapala - latou te ola i le itu i tua o le Arctic Circle ma i mauga, ma o laau iti o le ituaiga dwarf birch e tupu tele i le tundra.

Faʻasologa autu

E leai se manatu saʻo ma le tutusa i le numera o ituaiga o nei laau; O le tele o tagata e ola i le eleele e malilie e sili atu i le 100 ituaiga o ituaiga Birch i le lalolagi. O i latou uma e vaevaeina i ni vaega se fa:

  1. Alba - e aofia ai le birch laau ma se moli malamalama.

  2. Costata - meaola e iai ni afifi ma ni laulaau.

  3. Acuminata - laau e iai laʻau lapopoa, e tupu tele lava i le vailaʻau.

  4. Tinamatua - laau talatala ma laau mama.

O ituaiga sili ona taatele o:

  1. Fugafuga (faʻasalaga) - e oʻo atu i le 25 mita, ua salalau i latū latū o Europa ma Amerika, e sili ona fiafia i le eleele eleʻele.

  2. Warty (tautau) - O le maualuga e 25-30 mita, o le paʻu o laau talavou e pogisa, ae i le 10-11 ona tausaga na maua ai se lanu paʻepaʻe. O lālā o loʻo i ai se uiga faʻalelei ma o loʻo ufiufi i le resin.

  3. Stone (Herman) - ola umi, soifua e oʻo i le 400 tausaga. E tupu i le steppe ma le tundra o Asia. Telefoni-faʻafefete, faʻaleagaina i le susu, faʻapipiʻi faʻapitoa i luga ole palapala papa.

  4. Cherry (suamalie pe suamalie) - O le paʻu o le pogisa, toetoe lava pei o se cherry, ei ai se manogi manogi. E togafiti leaga, e toetoe lava a le tupu i matu, e sau mai Amerika i Matu.

  5. Faiva - puupuu lava, o le vao nai lo le laau. E tupu i luga o vaituloto ma mauga.

  6. Karelian - e masani lava o laau maualalo e ola i vao i matu o Finilani ma Karelia. O vao ma lala uʻamea ma fusi ua i ai se mamanu uiga ese, e manatuaina ai le maamora. O laau taua tele.

O nisi mea

E i ai ni mea e iloagofie ai le birch mai le tele o isi laau ma avea ai ma puleʻaga i vaomatua. O le mea lea, o le laau lea e avea ma muamua i le avanoa avanoa, pe o se paʻu, faʻalavelave, poʻo se mea e tupu.

O le maualuga o le maualuga, o le ufiufi paʻu

I le tele o ituaiga, o le maualuga o le ogalaau e oʻo i le 30 m. O nisi faʻamatalaga e ola i le 40-45 mita. O loʻo i ai ni mea leaga, o lona maualuga e le sili atu i le 2-3 mita.

O laau sili ona taatele e iai le ogalaau e fusifusia e oo i le 150 cm.

Tului tuputupu ae

I le taimi muamua, e tupu malie le birch. Ae ina ua mavae le tolu po o le fa tausaga, o le tulaga ua suia ma o le tuputupu ae ua amataina. Ona o le maualuga o le tuputupu aʻe, e mafai e tamaʻi manu laiti ona tauva ma le vao o loʻo ola vave.

E te iloa? I le tele o sauniga masani ma tapuaiga faalelotu, o le birch o loo i ai se nofoaga taua - na tanumia e le Celts tagata oti i pulou o laau o le birch, ma i Orthodoxy, e teuteuina ai fale ma malumalu i fale ma malumalu i le taumafataga o le Tolutasi Paia.

Faʻavaitaimi

O le avefeʻau o le birch e 100-150 tausaga. E iai laau e ola 300-400 tausaga.

Faʻafefe o le aisa

O le tele o ituaiga meaola e faʻafefe ai le tau malulu o le malosi. O nisi e ola i le Arctic, i le maualuga o le vevela. E i ai foi pei o birch birch ma le vaitafe o le vaitafe, lea e le taliaina le malulu ma e sili atu le fiafia i le tau ma le malulu malu.

Vailaau faʻamaʻi

O vaega eseese o le laau e mauʻoa i elemene elemene e fuafua ai a latou meatotino aoga ma foliga vaaia.

Faʻatau

I le toetoe lava o ituaiga uma o le filo, ei ai le betulin - o se lanu paʻepaʻe paʻepaʻe lea e maua ai le paʻu paʻepaʻe paʻepaʻe. O mea e aofia i betulin e eseese mai le 5 i le 44%, e fuafua i le ituaiga laau.

Fatuga

Birch buds e aofia ai tar, alkaloids, vitamini C, flavonoids ma gaʻo eletise. O loʻo iai foʻi suauu tāua.

Lea

O laʻau o loʻo mauʻoa i suauu tāua, mea e maua mai le dammaran, coumarins, tannins ma flavonoids.

Auala e faʻaoga ai

Birch trees ua maua lo latou faʻaogaina i gaoioiga tau tamaoaiga a le tagata, togafitiga faafomaʻi ma mamanu.

Faamasani oe lava i mea aoga o birch ma birch buds.

I totonu o le mamanu

I le ata, o le birch trees e masani ona faʻaaogaina e teuteu ai vaituloto, alaga ma fatuina ni faʻavae kulupu ma conifers. O ituaiga o meaola o loʻo faʻaaogaina e avea ma laau tutotonu o le 'upega tafaʻilagi.

E taua! E tatau ona manatuaina o le birch e tele sona aafiaga i luga o le tele o togalaau, aʻo tuputupu ae ma atiina ae vave, ma faʻafefe ai le eleele. E le gata i lea, o lona laʻau eleelea e taofia ai le tele o ituaiga laau toto.

I le tausiga o lagomeli

O pi e aoina le pollen birch e le o le loto tele. Ae o le lau paʻu mai laulaau ma le paʻu o se puna lelei o le propolis - o se mea taua mo le pipi.

I totonu o tagata faʻamaʻi

O loʻo faʻaaogaina e tagata faʻamalolo ma togafiti togafiti birch i a latou vailaʻau. Tupe e faʻavae i luga o le tino o manuʻa faʻamalolo, faʻaitiitia ai le mumu, faʻamamafana le fiva, o se tagata sili ona lelei. Ma na faʻalogo tagata uma e uiga i le fale taʻele ma birch twigs - o lea na malulu ai o tatou tuaa, manuʻa ma paʻu o le paʻu, aveese le vaivai.

E taua! O oloa gaosi Birch e mafai ona lamatia mo tagata e maua i le fatu fatu, o lea e tatau ai ona faʻaaoga ma le faʻaeteete.

Wood

Tineipa Mai lenei laau latou te tuʻuina atu le tele o vevela ma le mu mo se taimi umi - o se tasi lea o mea sili ona lelei mo le faʻavevelaina o ogaumu.

Saili po o fea laupapa e sili atu.

E le talafeagai e pei o se mea faufale - ua amata ona pala ma faʻafefete faʻamaʻi vave, ae o se mea lelei mo meafale ma mea taulima. O le birry Karelian ma lona laʻau laupapa e le masani ai, e sili ona talisapaia.

Birch e fai ni uila lelei ma umi, pusa mo auupega, meataalo; E talafeagai foi e pei o se meafaitino e fai ai le plywood.

Cap - fausiaina i luga o ogalaau - e avea o se mea lelei mo le faia o snuffbox, mataupu sikareti, o sou mafaufauga.

Tar

Tar - o le vai lea na maua i le taimi o le pyrolysis o laupapa. Birch tar e aofia ai paraffin, creosote, toluene, ma le tar. Na tele lava ina gaosia i le Malo o Rusia, na auina atu i fafo ma sa lauiloa i fafo o le "suauu Rusia".

Sa faʻaaogaina o se mea e puipuia i totonu o le paʻu paʻu e puipuia mai le fesuiaʻi ma pe a faʻapipiʻi (paʻu vaivai), o se lubricant mo vaega laupapa, e aofia ai uili, mo puipuiga mai iniseti ma meaola faalavela i le togalaau.

O Balsams o Vishnevsky ma Wilkinson, faapea foi ma le fasimoli, sa faia i le faavae o le tar. I togafitiga vailaʻau, lichens ma manua i manu vaefa o loʻo togafitia i ta, ma vevela i povi ma solofanua e togafitia.

E te iloa? I le faaliliuga, o le Icelandic igoa Bjork o lona uiga "Birch".

Beresta

Beresta - O se vaega laumei pito i fafo lenei o le birch bark. Beresta sa masani ona faaaogaina i aso anamua - o se mea mo le fausiaina o fale ma mea uma lava. Na latou faia ni meaʻai mai fale - mai tu ma ato. Sa faʻaaogaina birch faʻapea foʻi mea mo le tusitusi.

O lea o le birchwood o se mea e faʻaaogaina mo le gaosiga o mea taulima eseese - o lima o knipi, souvenirs, products of artisansans.

I le tautalagia o birch, e tatau ona manatuaina, o le sloping or birch fungus e faʻapipiʻiina i luga o se laau, o faʻamalologa o meatotino o loʻo lauiloa lautele.

Oona

I le amataina o le suavai pe a uma le susu ma ao lei momotu, e tupu mai ai laau i luga o le laupepa o paranesi ua paʻu pe o mai i totonu o le ogalaau - o se vai manino, e talafeagai mo le inu. Mai le tasi laau i le aso ia maua 2-3 lita o le sua.

Birch sap mauoa i vitamini o le vaega B. O le vai na aoina ua faʻaaogaina e avea o se meainu tutoatasi, pe latou te saunia ni meainu eseese e faavae i luga - vine, syrup, kvass.

Saili pe a aoina le sua o le birch ma aoga.

O le mea lea, o birch e le na o se lautele lautele ma matagofie laau, e aoga foi mo tagata. E leitioa a tele talitonuga ma talitonuga e fesootaʻi ma le birch, ma o le toʻatele o tagata i matu o tapuaʻi ia te ia o se atua fafine. Ma i nei aso o loʻo faʻaauau pea ona maua ai e tagata le lelei.

Vitio: mea moni ofoofogia e uiga i birch