Lafumanu

E faʻafefea ona filifili se tamaʻi povi lelei pe a faʻatau

E masani ona filifili le au faifaatoʻaga e faʻatau tamai tamai povi ina ia mafai ai ona ola faʻatasi mai ia i latou se manu malolosi ma malosi, aʻo ia mautinoa i le natura o ana meaʻai. E taua tele lenei mea pe a fafagaina tamai povi mo aano o manufasi, ma pe a fafagaina povi, aemaise lava mo a latou lava taumafa. Ina ia mafai ona ausia le sini, e taua le filifilia o le ituaiga o manu ma lona sui, lea e mafai ona avea ma se galuega faigata mo se faifaatoʻaga fou. Sei o tatou sailia le auala e filifili ai le sui saʻo o le falemaʻi ma aano o manufasi, i le mafaufauina o uiga o ituaiga eseese i totonu o le tusiga.

Faamoemoega o le faatau

O sini autu o le faʻatauina o se tamai povi e na o le lua: a le o le a tuʻuina atu mo aano o manufasi, ma o lea o loʻo tatou talanoa e uiga i povi povi, pe o le a tuʻuina mo le faʻaleleia atili o le susu, ona tatau ai lea ona faʻatau se pepe teine.

E taua! O fuainumera uma e faʻatatau, ma o faʻamaoniga saʻo o le mamafa o le a faalagolago i luga o tuutuuga ma meaʻai o manu.

I tulaga uma e lua, o loʻo i ai ni nai ituaiga e mafai ona faamalieina ai nisi o nei faʻatoʻaga moʻomia. Manatunatu i tagata taʻutaʻua.

Bullhead mo le gaʻo (fasia mo meaʻai)

E masani lava, pe a tupu aʻe se povi mo aano o manufasi, e fiafia le faifaatoaga i le maualuga o le mamafa i aso taitasi, ma o le 1-1.5 tausaga e mafai ona tuʻuina atu le manu mo le fasia ma maua ai le tupe sili.

Aoao e uiga i ituaiga e sili ona lauiloa o povi aano ma mea e uiga i le tuputupu aʻe o povi mo le gaʻo.

O le tele o sui o aano o aano o manufasi e maua mai i le gaʻo tele e mafai ona maua le 400-500 kilokalama i le taimi nei, e ui o nisi taimi e sili atu le taua o le 350 kg. O fuainumera o fuainumera mo ituaiga e maua i le laulau i lalo.

FaʻasologaPaʻa i le fanau mai (kilokalama)O le mamafa o aso o tamaʻi mamoe (g)Pauna i le tausaga e tasi ma le afa tausaga (kg)
Aberdeen-Angus25800350
Kazakh Whitehead271000400-450
Hereford361200-1500350-400
Simmeral44-46900-110350-400
Sharolezskayasili atu ma le 301000-1500400
Shorthorn351200-1500450-500
Golshtinsky45900-1100450
Limousin351000500
Kalmyk301000450-550

Tina i luga o le povi

E le faigofie foi ona filifili se teineititi mo le toe totoina atili ina ia maua ai le susu. O le vaʻaiga o tagata e le taugofie, ma e manaʻomia pea ona e malamalama po o le a le ituaiga e sili ona manaʻo i ai, pe a mafaufau i mea taua ma mea e manaʻomia. O tamaʻi suamalie lelei mo lo matou nofoaga o loʻo faʻaalia i le laulau i lalo.

FaʻasologaFua o le susu i le tausaga (t)Milu gaʻo gaʻo (%)Maliega o le protein (%)
Black ma motley5,03,7-3,93,2
Red-motley4,153,963,4-3,7
Red steppe3,2-3,53,5-4,03,7-3,9
Ayrshire8,54,283,44
Dutch4,53,5-43-3,5
Yaroslavskaya2,7-3,54,4-4,53,4-3,7
Jersey3,0-3,55-64
Kholmgorskaya3,5-4,03,6-3,73,3-3,4
O le mea moni, e tofu uma ituaiga ma ona lava lelei, ae pe a faia le filifiliga mulimuli, e aoga le taulaʻi atu i isi uiga o le tamaʻi povi: fesili i tulaga o le taofiga ma le fafagaina, puipuiga ma le matua vave o le faʻamaʻi.

E masani lava, o povi susu maualuluga e manaʻomia le faʻasoa lelei mai lē e ona.

E faʻafefea ona filifili se tamai povi pe a faʻatau

E i ai le tele o taʻiala e tatau ona taʻitaʻia pe a faʻatau se tamai povi povi poʻa, amata mai uiga o foliga ma tausaga. E tatau foi i le tagata faatau ona amanaia le gafa o le tamai povi ma gauai atu i lana suʻi suʻi ma manava.

Tausaga

O le tausaga sili ona lelei mo le faatauina mai o bulls mo le fattening e 1.5-2 masina mai le fanau mai, pe a mafai ona e iloiloina lona soifua maloloina. A o laʻititi le matua, o pepe e vaivai pea ma mafai ona maʻi i tulaga fou.

Ina ia aua le sese i le tausaga o le tamai povi pe a faʻatau, faʻalogo i taimi uma:

  1. O le i ai o le uaea uʻamea: pe a fai e tautau ma tautau - o le tamai povi e le sili atu i le 10 aso, peitaʻi, i le va o sui o le ituaiga Holstein, e na o le luasefulu lua ona tausaga e pauu.
  2. Le tulaga o nifo o le manu ua filifilia: O le tamaititi e 4 susu nifo talu mai lona fanau mai, a maeʻa le vaiaso ona maua lea o lona tolu ma le fa o faʻasiga, ma o le isi 7 aso mulimuli ane, e tuputupu ae le tolu o palanikeke (e le pei o masani masani, o le susu o faʻataʻitaʻiga e sili atu le manifinifi ma sili atu ona vaivai). E oʻo atu i latou i le 3-4 masina, ma i le 4-5 masina le matua, e amata ona fetogi le matau ma le pito i totonu o nifo i totonu, ma o loʻo muamua mai ailala muamua.

Faʻaaliga

O foliga vaaia o le tamaʻi povi e mafai ona faʻamaonia lona tulaga sili atu nai lo lē e ona. Afai o le manu ua filifilia e manaia, malie ma fiailoa, ma o le fulufulu mamoe o loʻo i luga o le matagofie o loʻo faʻapipiʻi - o se filifiliga tatau lea mo le faʻatau.

E taua! O nisi taimi, ina ia mafai ona natia le taimi o le povi po o le felauai ma le saogalemu, e mafai e tagata faatau ona tipi le maea o le au, lea o le a mafai ona iloa i fafo.

O nisi taimi o tamaʻi soifua maloloina e faʻalatalata atu i tagata, ao vaivai ma maʻi e faʻaauau pea ona taoto e aunoa ma le faʻaalia o soʻo se gaoioiga.

Afai e te le manaʻo e faʻaalu le malosi faaopoopo ma tupe i luga o le tausiga o tamaʻi vaivai vaivai, ona tatau lea ona e aloese mai meaola e:

  • tuliesea i tua;
  • tuu ifo taliga;
  • mata mata;
  • lafoaʻi mai le isu.

E le gata i lea, faʻatau muamua le pusa o le tamai povi aʻo leʻi faʻatau. I manu ola maloloina, e le tatau ona fulafula pe afaina soo se mea e le fiafia ai le pepe - afai o le meaola manu e le toʻa i le taimi o le palpation, o le a mautinoa lava e amata ona taina, pe taumafai foi e mamao ese mai oe. O faʻamaʻi o le pute e manaʻomia ai togafitiga i taimi uma, a leai o le faʻamaʻi o loʻo iai i le taimi nei e mafai ona taʻitaʻia ai le pisa i totonu o le manava ma le oti mulimuli ane o le tamai povi.

E te iloa? E mafai e povi ona lagona le faanoanoa ma tagi, pei o tagata. O lea, afai e ave e se tasi se tamaʻi pepe fou, e mafai ona tagi lemu mo le tele o itula.

E manaʻomia se gaioiga faʻapitoa (i le fananau mai e sili atu ma le 18 mm i lalo). I le 90% o mataupu, o loʻo i ai so latou faʻalavelave faʻafuaseʻi i faʻamaʻi eseese. I le taimi lava e tasi, o le i ai o se paina o le umbilical e mafai ona tupu ai le tuputupu ae o le manu, o le mafuaʻaga lea o le tau o ia tamaʻi povi e masani ona maualalo.

E mafai ona e siakiina se launia e ala i le tuleia o le pusi i totonu. Afai i le taimi lava e tasi e mafai ona eli i totonu o le pu, o lona uiga o le pepe ua i ai se meaʻai.

Le manava manava

I le taimi o le asiasiga, ia mautinoa ia gauai atu i le natura o le manavaina o tagata taʻitoʻatasi. Ole faʻamalolo ma le faʻamalolo (sili atu i le 20 taimi i le minute) faʻaalia ai le ono solia o le manava. Ina ia siaki ou māmā, ia alu le tamaʻi povi e tamoe solo i le faatoaga mo ni nai minute: afai e amata le tale, o loʻo i ai pea faafitauli. E mafai ona e siakiina le tale e ala i le iloiloina o le tulaga o le mama o le trachea: faʻalogo i le manoa o le manava (o loʻo i lalo o le ua) ma ou tamatamailima, ona faʻaomi lemu lea ma toso i lalo (kiliki).

Afai na amata ona faʻavauvau le pepe ma faʻalogoina le faʻanoanoa, o loʻo faʻaalia ai se faʻamaʻi o le tino. I le paʻi, o le auala e pei o se lapotopoto lapotopoto ma e mafai foi ona sosolo mai tamatamailima.

Suʻega faʻataʻitaʻi

O le siakiina o le faʻataʻitaʻiga o le tamaʻi mamoe o se isi auala lelei e mautinoa ai o loʻo soifua maloloina. Tuu le pepe ile tamatamailima lua i lou gutu ma vaai pe o le a le malosi o le a ia amata ai ona suʻe ia i latou: afai o le gaioiga uma e le mautonu ma o le vevela i le gutu e le maualuga, ona mafai lea ona faatau mai se tagata faapena.

Calves e taʻi 1 i le 3 masina e le afaina, o lea aua le fefe i lenei mea.

E te iloa? Afai e te le ave se povi mai se povi, e mafai ona ia fafagaina o ia i lona susu mo le tolu tausaga.

Gafa

I le tele o faatoaga tumaoti, e le talafeagai le faalagolago i faamatalaga faatuatuaina e faatatau i le gafa o le manu ua filifilia, aua e tusa lava pe iai ni pepa, e le o taimi uma e fesootaʻi ma le moni. Ae peitaʻi, afai o matou talanoa e uiga i se faʻatoʻaga faʻamaonia ma se igoa lelei, ona tatau lea ona e gauai atu i manatu taua nei:

  • O le gaosiga o le susu o le povi e tutusa ma le 5500 lita i le tausaga, ma o le faailoga tutusa o povi i luga o le laina o le tama e sili atu i le 8500 lita, i soo se tulaga o le a mafai e le pepe filifilia ona na o le 500 l le sili atu nai lo le tina);
  • laiga o tina ma laiga i luga o le tele o augatupulaga e le tatau ona vavalalata (aloese mai le gaogao, aua o le vavalalata o matua e afaina ai le soifua maloloina oa latou fanau).

O le faʻaaloalo i na fautuaga faigofie, e mafai ai ona e filifilia i taimi uma se tamaʻi povi lelei o soo se ituaiga. Ae ui i lea, o lona tuputupu ae e faalagolago i lau tausiga faifaipea ma meaʻai, lea e le tatau ona e faʻagaloina.