Legumes

Le faʻaogaina o le tulaga faʻapitoa

O le mea moni e faapea o le tulaga o le togavao e taua e tagata o se paʻu ma isi sefulufitu isi igoa e taʻu mai ai le uiga le fiafia o se tagata i lenei mutia, o lona fiafia i ai ma faʻaaloalo mo ona uiga taua. Ma o le mea moni, o se laau totino, e pei ona latou fai mai ai, mai fusi i aʻa, e mafai ona manuia ai tagata, e le mafai ona talafeagai mai le latou itu le faateleina o le gauai.

Faʻamatalaga

O le uʻamea lauʻau o le aiga legume mamalu ma o le vao vao. O lenei mutia e alu i luga aʻe o le eleele i le maualuga e 30 i le 120 senitimita. E i ai ni fugalaau matagofie o lanu lanu samasama, e ui lava i nisi nofoaga o loʻo i ai ni laau totō lanu lanumoana pe lanu paʻepaʻe.

O uʻamea i luga o le ufiufi ei ai lona mimiti lea, i le masani ai o lona tagata masani, pipii i lagolago. E le fefefe i le malulu o le tau ma faʻasaga i maʻi faʻamaʻi.

Aoao e uiga i isi sui o le aiga legume - chickpeas, soybeans, clover, clitoria, pi pi, mumu, paʻepaʻe, asparagus, peas, peʻa suamalie, dolikhos, broom, bobster, peanuts, pi, pusi kio, acacia, certzis, vetch, lupine , alfalfa.
O le maualuga o le fanua o loʻo salalau solo i Europa atoa, i le tele o vaega o Asia, e faʻatupulaia e oo lava i Aferika ma ua toʻa lelei i Amerika i Matu, lea na aumai mai Europa. O le mea e sili ona lelei, o lenei mutia e lagona i luga o le eleele lafulemu o vaomatua, aemaise lava i birch, i luga o latou pito ma lalo, faapea foi luga o laufanua papa. E fiafia tele i le malamalama, ae o nisi o le ufiufi e faia ai se faigata.
E te iloa? O le legume aiga, pe pei foi ona taʻua, o le moth e toetoe lava o soo se mea - mai le vevela vevela i le mamao mamao ma le foliga mai e mafai ona fai ma sui o vao ma laau tetele 80 mita le maualuga.

Faʻavae ma faʻaaoga

O le laau atoa ua matua tumu lava i meaʻai e maua i se isi itu aoga i le soifua maloloina o le tagata. Mo se faʻataʻitaʻiga, o loʻo i ai le tele o le potassium ma le calcium. E aofia ai foi i le tele o isi micro-ma macronutrients i foliga o fuluʻi, sulfur, magnesium ma le sodium. O se vaega itiiti o le nickel, zinc, copper, cadmium ma cobalt o loʻo taua foi i le tulaga o le togavao.

O le vao e mauoa i vitamini C, retinol, o lona uiga, vitamini A, vitamini P, carotene, quercetin, saponins, kofe ma mea gaosi ferulic, kaempferol.

O le auai i le aiga legume, o le uila e matua mauʻoa i le polotini. O le tele o fiva, gaʻo ma mea e leai ni mea e maua mai le gaosiolosi e faʻalauteleina i ona lanu meamata. O mea taua sili ona taua o le amino e pei o le serine, alanine, proline, histamine, tryptophan, lysine ma leucine, o loo natia i totonu lava o lau lauolaola.

E maua foi le histamine i aʻa o le tagata, koko, veni, ma susu.
A oʻo ina faia e ovaries i luga o le laau, o loʻo i ai le maualuga o le maualuga o le flavonoids. O loʻo i ai isi mea e faʻaaogā faʻasolosolo, e pei o le sosoʻo, onini, formononetin.
O Rutin e faaleleia ai le puipuiga o le tino mai le vevela ultraviolet, o loo i ai i le aʻa o le manogi povi, aurorod, elekene suauʻu, marjoram, faasoasoa auro, lafoina o le pamu, medunits, tansy, toeaina, zizyphus, hillwort, basilica.
O sea malosi malosi o le laau ma mea aoga e aoga mo le tino o le tagata na mafua ai ona uiga maualuga o le falemaʻi. O le iloagofie o le i ai o le flavonoids ua siitia ai le tulaga o laufanua i le numera o avetaavale oona o loʻo faʻaaogaina lelei i sauniuniga o laʻau e faʻamalosi ai le tino puipuia.

O le faʻamalosia o le tomai o tulaga e feagai ma allergies, mumu, fomaʻi ma siama aʻafia ona o le i ai o le ferulic acid i totonu. E aʻafia ai gasegase siama ma le i ai o le vaitamini P, lea e faʻafaigofie ai foi le gasegase o le maʻisuka.

E te iloa? Seʻi oʻo i le faaiuga o le XVIII seneturi, o vailaʻau faʻaleaganuʻu e le o se vaega e ese ma e leʻi vavaeese mai togafitiga aloaia. O le togafitiga na tele lava ina faavae i aʻoaʻoga a fomaʻi anamua, e aofia ai Hippocrates.
Glycosides, ononin ma rutin, saofaga sao i le tau faasaga i le edema ma le tiga. Caffeine ma lona suka o loʻo aofia ai i vaega eletise o le faʻatonuga o le faapalepale e aafia ai le faiai o le faiʻai, faʻateleina lana gaioiga, ae aunoa ma le aʻafiaga o le maualuga o le toto. O le umi o le taumafaina o fua o le fatu o le fatu ma le maualuga o le vaega, ona o le i ai i totonu o le oxalyldiaminopropionic acid, ua afaina i le taamilosaga, o le maʻi o le pito i lalo.

O mea taua o le laau e mafai ai ona saunia ni mea faʻapitoa, faʻasalaga ma ni mea mai le mea e faʻamaonia ai le gaioiga o le tino, e faʻafefe ai le maualuga ma le fatu o le fatu. O se teuteuga o vavae, ei ai mea e faamoemoe i ai, fesoasoani i le togafitiga o le bronchitis masani ma le tale o tupuaga eseese. O le afaina o fatu o le mutia e aoga i le aveeseina o mea vaivai, faapea foi ma faafitauli i le manava, fatuga ma le fagu.

O le Blue-cyanus, le pama lemonati, o le willow-tea, le lanu paʻepaʻe, lavender, mint, devyasil, le pine pine, peony, dill, patiencema, timuga i matu ma quince, quince, ma le St. John's wort ua i ai se aafiaga taua.

Aoina ma teuina

O le taimi sili ona lelei mo le aoina o vaega lanumeamata o vavae o le taimi lea mai le amataga o le fugalaau i le amataga o le fualaau aina. O le taimi lea o le mutia o loʻo i ai le maualuga o vailaʻau faʻasaina. E mafai ona e faʻamago le mutia ma i totonu o se taotoga le tumau i nai laʻau laiti.

O otaota ma vine ua seleseleina o loʻo tuʻuina i fafo i se mea manifinifi i totonu o se nofoaga i fafo, ae puipuia mai le la ma le timu. Teuina le vao mamago i totonu o pusa tioata poʻo taga lalaga.

E taua! I se tulaga lelei, o ona faʻamalologa e mafai ona oʻo atu i le lua tausaga.
O rhizomes o laau e mafai ona aoina pe a maeʻa le vaitau tuputupu aʻe ia Oketopa poʻo le amataga o le tautotogo. E tatau ona fufulu lelei ma faʻagogo i le ala lava lea e pei o le vaega o loʻo i luga. O nisi taimi latou te faʻaaogaina ai ogaumu poʻo mea faʻagogo.

Ma i le popofou o le tautotogo e mafai ona e 'ai i lau paʻu ma laulau saʻo pei o se salati, o le mea lea e tautala ai, "mai le togalaau". O fatu o fatu, vevela ma mago, e masani lava ona teuina i totonu o pusa malulu i se nofoaga malulu mo le tusa ma se tausaga.

Le faʻaaogaina o tulaga maualuga i togafitiga faʻaleaganuʻu

O le maualuga o lapisi o laau afu ma mea aoga na fuafuaina ai lona lautele e faaaoga e fomaʻi i togafitiga masani.

Togafitiga

Faʻafilemu tiga i totonu o le loto, taulima le le mautonu ma faʻaitiitia le manava o se mea teuteu mai le aʻa o se mutia na faia e tagata taʻavale, lea ua saunia mai se ipu vai inu ma lua teaspoons o le rhizome māgo, e mafai. O lenei paluga o loʻo kuka mo le kuata o le itula e faʻaaogā ai le vai vai, faʻamalosi mo ni nai itula, fufulu ma inu lua punetini faʻasere tolu i le aso.

O le faʻaaogaina mai le vaega lanumeamata o vavao e faʻaaogaina ai tagata taʻavale mo toe faʻaleleia o totoga o le tino, tale ma le faʻaosofia o le toto. Mo lenei mea, o le sipuniti o le vao mamago e tosoina mo le lua itula i le 200 mililiters o le vai inu, a maeʻa, i le pepa ua uma ona filiga, o le faʻafefe e ave i le afa itula ao leʻi faia se taumafataga i le aofaʻi o le sipuni se tolu i le aso. O le mea lava lea e tasi i le ituaiga o fufulu fesoasoani e fesoasoani i faafitauli ma le pito i luga o le manava, e pei foi o le mumū i le gutu.

O le mea muamua, gaʻo gaʻo, Icelandic moss, fennel, mulberry, cloves, radish paʻepaʻe, ovy, knotweed, ma thyme ua faʻaaogaina e faʻafeteina ai le tale.
O faʻamalosi tino e faʻaaogaina le faʻamaloloina o manua afaina ma se paolo o lanu lanu meamata, muamua le lelei.

Vitio: faʻaaogaina o le tulaga o laufanua

Recipes

O le kukaina o fagu vai mo togafitiga o le bronchitis, e tatau ona i ai se sipuniti o laau mamago mo se ipu vai inu ma tuʻu ai mo le afa itula. O le mea e tupu mai ai e tatau ona naʻo le ituaiga o vevela e le sili atu ma le 15 mililita i le taimi faʻatolu i le aso.

Ina ia foia faafitauli i totonu o le cardiovascular system, ia faʻamaonia le gaioiga o le gastrointestinal tract, faʻafefe ai le sola, thrombophlebitis, faʻamalosia le tino puipuia ma togafitia le malulu. Saunia se teuteuga o le tasi vaesefulu o le sipuniti o laau afaina ma lua selau mililiters o vai inu, lea e kuka mo le sefulu minute i luga o le vevela vevela, ona ave lea o se sipuni tele i le tolu itula.

Faʻasalaga i faʻafitauli o le cardiovascular system, faʻalogo i vine vaʻa, hellebore, hawthorn, daikon, Caucasian Dioscorea, zyuznik, lanu meamata, manini cumin cine, vai o le meli, geranium, moli vao.
I le tulaga o le leukocytosis, faʻamaʻi pipisi o le hepatitis, faʻamaʻi pipisi, masalomia o le oncology E mafai ona e faia se fusi o le sefulu kalama o aʻa o le mutia vao ma se ipu vai inu, lea e faʻamalosi mo le ono itula. O lenei fofo e tatau ona faia i se sipuni i le tolu itula.

E tatau ona teu i totonu o le pusaaisa mo le sili atu i le fa aso, infusions - e sili atu ile aso.

Le faʻaaogaina o le tulaga o le vao i le kuka

I le aofaiga o le porotini i pi, e mafai e le kiona ona tauva ma ona aiga vavalalata, pi ma lentils. O le mea lea, o tagata Caucasian e fiafia i le kuka ma 'ai i fatu o le tulaga, ma o laulaʻau lanu meamata ma sipuni ua faaopoopo i salati ma soupeti. Ma i totonu o Asia, o le pi o le eleele ma faaopoopoina i le falaoamata, o le taua o mea taumafa lea e iu lava ina faateleina tele.

E le gata i lea, o fugalaau o lenei vaovao e lelei tele laau toto. O le mea moni, o gaʻo e le maua mai le tele o le meli mai ona fugalaau matagofie - e tusa ma le 20 kilokalama i le hectare, ae e maualuga lona tofo ma le faʻamaloloina o uiga lelei.

E taua! E ui lava e leai se faʻasalaga i le faʻaaogaina o le tulaga, e ese mai i le le faʻamaoni, e le tatau ona matua faʻaleagaina le auala mai ai ina ia aloese ai mai faʻafitauli faʻafitauli ma neura ma le taulaʻau.

Le faʻaaogaina o le tulaga o laufanua i isi eria

Faatasi ai ma lona le mautonu o mea e faʻamalolo ma meaʻai, o loʻo iai foʻi le uiga o le manoa. O ona fugalaau susulu ma muamua e mafai ona teuteuina i latou lava ni fugalaau, fugalaau mo togalaau ma togalaau aina, lea e faʻaaogaina atili ai lenei togalaau e le au fai togalaau, faifaatoaga ma tagata e ona fanua.

Ae e le o mea lelei uma nei o se vaovao matagofie. O se fafaga lelei mo lafumanu, tuʻuina atu i le limasefulu pasene o laulaʻau lanumeamata i le hectare, ma i le taimi lava lea e faʻamalosia ai le eleele ma le eletise. Ma mai i le vaega e maua ai le casein, lea e oʻo atu i le gaosiga o le pepelu o laʻau lelei maualuga, faʻapea foʻi le gaosia o le maso muamua. O ituaiga mutia eseese ma fesuisuiai e siomia i tatou. E fiafia le mata, faʻamaina le eleele, fafagaina tagata ma manu, faʻamalolo le tino o le tagata ma e le manaʻomia se mea mai ia i latou sei vagana ai le faʻasaoina o latou nofoaga i lo latou uluai mamā.