Fua o le gaosiga

Irga Lamarck: Ia iloa le aganuu, totoina, togavao ma tausi

Mai Europa ma Amerika e tele laau totō na oʻo mai ia i matou, o le tele o nei mea matou te faʻaaoga toetoe lava o aso uma. O le asō o le a tatou talanoa e uiga i le fualaau aina, lea e faʻaaoga uma i le teuteuga ma le maua o fua suamalie. Tatou te iloa le mea e aofia ai Irga Lamarckpe faapefea ona totōina, ma pe iai ni faʻafitauli i le tausiga, ma mafaufau foi i faafitauli e ono tutupu i le laau.

Faʻamatalaga

Irga - o se ituaiga o laau mai le aiga piniki, o mea e mumu pe laiti.

O le laau e taua foi o lenamamone, o le igoa lona lua lea o igoa. E aliali mai o le irga o se ituaiga atoa, lea e vaevaeina muamua i ituaiga meaola ma sosoo ai ma ituaiga. O le asō o le a tatou talanoaina se tasi o meaola e 28 - Irgu Lamarck.

E pei o le irgu, o le aiga lanu piniki e aofia ai: lagona o cherries, kerriju, togavao, paʻu peleni, spirea, cotoneaster ma rosehip.

Irga Lamarck - O le laʻau lapopoʻa lapoa lea e maualuga lona maualuga i le 5 mita. O loʻo i ai se pale faamalu, lea e faia e puʻi lapisi. Pepa pepa e i ai se foliga lautele, faʻapipiʻi i pito, o le umi e 4-9 cm, lautele - 2-5 cm. O lau laititi e valiina i le lanu'apamemea-paʻepaʻe, lea e iu lava ina suia i lanu meamata. I le autumn, o laʻau ua toe faʻalanu mumu.

Buds e le manaia. I le taimi o le fuga, o fugalaau papae e foliga mai e le aoga. O piʻo pepe e oʻo atu i le 1 cm le umi. O le fuga e tupu i le amataga o le taumafanafana. I le taufaʻaiuga o Aokuso, o fualaau aina suamalie na fua mai i luga o le laau.

O laʻau e mama lanu-uliuli, ae mai se mamao e foliga mai o lanu moana. O fua uma e faia i luga o pulupulu paʻu.

E taua! Irgu Lamarck e tele lava ina fenumiai ma Kanata Irga. O le ituaiga Kanada e iloga i ona lau laititi, vine, ma fugalaau.

O le laau e masani ona faʻaaogaina mo ni mea teuteu teuteu, tusa lava pe o le a le tele o tagata e totōina i totonu o le togalaau ina ia maua ai se meaʻai lelei i le faaiuga o le taumafanafana. O oloa e aoga tele, aua o loʻo aofia ai le tele o vitamini C, faʻapea foʻi ma minerale. O Berry e faʻaaogaina i vailaʻau masani, o le mea lea e le mafai ona faʻapea o le irga e talafeagai mo le teuteuga.

Sorta

Ma le isi, tatou te talanoaina ituaiga masani o lenei ituaiga e mafai ona tupu i luga o le tau.

"Ballerina". Na maua le ituaiga i le Netherlands Faʻamatalaga Faʻataʻitaʻi. O se laau laʻau talafeagai e maualuga lona maualuga i le 4.5 i le 6 mita. O lenei ituaiga o loʻo iloga i le tele o le aofaʻi o buds ma fua. O fugalaau e oʻo atu i le 3 cm le umi. Pe a uma, o vine e oʻo i le 12 cm le lautele, o se mea lelei tele. "Ballerina" ei ai le malosi o le toʻa. O le ituaiga e aofia ai le vaega lona 4 o le malulu, o lea e mafai ai ona tatalia le pa'ū ile vevela ile -34 ° C.

Faamasani oe lava ia i foliga o ituaiga lauiloa o irgi, ma ia aoao pe faapefea ona tupu se algae irga i lau togalaau.

"Princess Diana". Amerika eseese lea sa fafagaina i Wisconsin (USA). O le laʻau e pupuʻu, e le sili atu ma le 7 m, ma o lona lautele e 5 m. E pei o le ituaiga muamua, "O le Princess Diana" e iai fugalaau tetele, e oʻo atu i le 2 cm lona lautele. O fua e lapoa tele (e oʻo i le 1 cm) e tatau ona amanaia le maualuga o fua o le ituaiga. O lenei vailaʻau o loʻo faʻaleleia uma e pei o se mea teuteu, ona o lona lanu lanu Samasama matagofie, ma o se fualaau aina, lea e maua ai le tele o le gaosiga. E mafai ona tupu le "Princess Diana" i la tatou tau, aua e mafai ona tulaʻi i le -30 ° C e aofia uma ai (kulupu teteʻe 4).

O isi ituaiga o meaʻai na faʻaleleia i luga o lenei ituaiga o ituaiga e le o le malulu poʻo le faʻaaogaina faʻapitoa e pei o se fale teuteu.

Faʻamasinoga

Matou te agai atu i le faʻaleleia o luga o lau 'upega tafaʻilagi. O le a tatou talanoaina mea sili ona taua e fesootaʻi ma le filifiliga o le totoina o mea, nofoaga ma eleele.

Matou te fautua atu ia te oe ia e iloa pe faapefea ona toto ma ola lauulu, faapea foi ma aoga aoga o lenei laau.

Filifiliga o fualaau

I luga, matou te tusia e uiga i le mea moni e mafai ona faigofie ona fenumiai nei ituaiga meaola ma le ituaiga Kanada, o lea e tatau ai ona e faʻatau le fatu laau lea o loʻo i ai lau. Ia mautinoa ia gauai atu i le tele o papatusi laupepa ma la latou lanu.

E tatau ona e faʻatau na o na fualaau o loʻo tuʻuina i totonu o koneteina poo ipu, o lona uiga, o loʻo i ai se aʻa faʻamau. I ia tulaga, o mea totō e faʻaaogaina ai lona gafatia, o ona aʻa e le faʻamago ma e le solomuli, e faʻaalia i le toilalo o le galo.

O le mafuaʻaga lenei e taua ai le musu e faʻatau mai laau laiti i maketi faʻapitoa, pe a afifiina i totonu o le polyethylene pe faʻapipiʻiina, o le mafuaʻaga lea ua leai ai uma le susu i le aʻa. Ma i le faagasologa o filifiliga, ia maitau le i ai o le faaleagaina. Soʻo se mea e faaleagaina i le paʻu e mafai ona oʻo atu ai i faʻamaʻi ma faʻamaʻi manu. Afai ei ai laʻau i luga o le vaomatua, ia mautinoa ia siakiina a latou tauvaga - e tatau ona faʻafusi ma faʻamalosi papatusi. O le faʻafeagai e faʻaalia ai faafitauli e fesoʻotaʻi ma le leai o le susu ma faafitauli o aʻa.

Filifiliga mo le totoina

Irga Lamarck e le o se mea e fiafia i ai, ae e na o mea totino matutua e tupu. O tamaʻi tamaititi e tatau ona fatuina ai tulaga sili ona faʻalelei ina ia vave ona tupu ma e le maʻi.

E te iloa? E pei o le tele o laau mai le aiga piniki, i se irgi, o le fua o le apu, talu ai o fatu o loʻo i totonu tonu lava o le fualaau aina ma ua ufitia i pulu. O lea aua e te ofo pe ae faalogo i le faaupuga "afg apples".

Amata i se toomaga. E fautuaina le totoina o se laau i luga ole laulau, o se tamaʻi maualuga e taliaina. Afai e te totoina le irgu i se eleele maualalo, o lona aʻa o le a pala ona o le maualuga o le maualuga o le susu, ma i le maualuga o le a leai se susu o le laau.

Malamalama. I lenei tulaga, o le maliega fetuutuunai e le talafeagai, ma le totoina o mea totō e tatau ona naʻo totonu o nofoaga tatala. O Irga e tatau ona maua le maualuga o le susulu o le la, aemaise lava pe afai oe nofo i le pito i matu ole vaega o le tau e mafai ona faatagaina. Eleele. Ae peitaʻi, o soʻo se eleele e le faʻaaogaina poʻo sina eleʻele e talafeagai, ae ui i lea, e tatau ona tuʻuina atu i nofoaga lafulemu o loʻo i ai le maualuga o mea o loʻo i ai i le minerale i totonu o le masini. E le fautuaina e toto i luga o loamuli poʻo oneone oneone, aua o nei mea matuia o le ai ai se aafiaga leaga i luga o le laau.

E taua! E le taliaina e Irga le faaleagaina o le eleele ma vailaʻau e taua le manatuaina.

Suavai i le eleele. I se eseesega, e tatau ona faapea o le irga e umi ona aʻa, o lea e tatau ai ona totō i vaega ia o loʻo i ai se mea itiiti o le vai o le eleele, a leai e ono pala le rhizome.

E faʻapefea ona lau

Sei o tatou amata i le mea moni e mafai ona totoina le laau i le tautotogo ma le autumn. E taua le manatuaina o le totoina o meaʻai, lea na faʻatau atu ma se aʻa faʻamau, e sili atu le totoina i le tautotogo, aua e tele se taimi e faʻafiafia ai.

A o lei totoina, e tatau ona eli le 12-15 cm loloto. I le faagasologa o le eliina latalata i luga o le phosphate ma le fugalaau (40 g i le sikuea). O isi gaioiga e tatau ona faapenei:

  1. O le tilotilo o se pu, taulaʻi i le maualuga o le aʻa, e pei o aʻa e tatau ona ulu atu i totonu o le lua. O le loloto o le lua e tutusa ma le umi o le aʻa. O le togavao e tatau ona faʻapalapala i luma o le aʻa aʻa, ina ia le pala. Faʻafefiloi le pito i luga o le eleele ma le oneone ma pala palapisi ile vaega ole 3: 1: 1. Ua aveese le pito i lalo, aua e le eseese i le taua.
  2. I le mea e tupu mai ai paluga o le palapala, oneone ma le faapalaga, faʻaopopo 1-2 laulau o humus, 150 g o le potash ma le 400 g fugalaisa, ma faʻafefiloi. E taua le aʻafia o aʻa i fugalaau mama, a leai o le a mafua ai le mu.
  3. A maeʻa sauniuni le eleele, ona matou tuʻuina lea o maʻalaʻau, paʻu piliki pe faʻalautele le eleele i le pito i lalo o le lua e faʻamautinoa ai le lelei o le alavai.. O le mafiafia o le alavai e tatau ona tusa ma le 10 cm.
  4. Mai le faʻafefiloi palapala palapala ua tatou faia ai se tamai mauga i le ogatotonu o le lua, lea o le a tatou maua ai le ogatotonu o le rhizome. Tatou te tuu se laau i luga o lenei maupuepue, ona tatou faasaʻoina lea o aʻa.
  5. Fai lemu le lua ile paluga o le palapala, faʻapipiʻi laitiiti. E tatau ona faʻateʻa ese le leai o se vaʻaia ina ia maua lelei aʻa i le eleele. Ma le isi, e tatau ona e sasaa pe tusa ma le 10 lita o le vai i lalo o le vao e faʻamalu ai le eleele i le susu.
  6. I le mea mulimuli, tatou te taina laupapa. E manaʻomia ona faʻapuʻupuʻu le pito i luga o le eleele ina ia aua nei sili atu i le 4-5 le atinaʻeina o tumutumu ile tumau i luga o ata taʻitasi. O ia ituaiga gaioiga e tatau ai ina ia vave ona amata le tupu.

Tausiga

A maeʻa le tulaʻi saʻo, e tatau ona tausia lelei le tausiga o se tamai laau. O le isi, tatou te faʻamatalaina ia mea e le gata e faalagolago ai le foliga mai o le vao, ae o lona fua foi.

Faʻasusu ma veleina

O Irga ua i ai ona aʻa e fesoasoani ia te ia e maua ai le susu talafeagai. Mo lenei mafuaʻaga, e mafai e le aganuʻu ona tatalia le lāmala, ae peitaʻi pe a oʻo i le vai. E tusa ai ma lenei mea, e mafai ona tatou manatu e masani lava e tatau ai le faʻaaogaina o le laau ile 5-6 tausaga o le olaga, seia oo ina oʻo atu le aʻa i le mea e manaʻomia.

O isi vaiinu e faia i se tulaga malosi i se lamala malosi. Ina ia faia lenei mea, ia faʻaaoga se faʻamalosi i se pulu moli e faʻafefete ai foi laupepa lau.

Ae mo le veleina, e tatau lava pe afai e te leʻi faia le mulching o le ogalaau ma le paʻu. Ma i le taimi vave o le tuputupu ae o vao, e tatau ona tatou veleina i taimi uma le sikuea e sosoo ma le laau.

Faitau atili e uiga i le auala e aveese ai vao mai le togalaau, o le a fesoasoani ai vaovao e aveese ai, o le a le meafaigaluega e filifili e aveese vao mai aʻa, pe o le a le mutia vao e fesoasoani e faaleaga ai vao, faapea foi ma le auala e taulima ai vao ma le fesoasoani o togafitiga faa-tagata.

Faʻatauga

Fertilizers na faʻaaogaina i le taimi o le totoina o le a lava lea mo se laau mo le 3-4 tausaga, mulimuli ane e tatau ona fafagaina a tatou laʻau i tausaga taʻitasi.

I le tautoulu, i totonu o le liʻo vavalalata, o le o ese atu e tusa ma le 25 cm mai le kola aʻa, ua faaopoopoina le vai o loʻo i lalo:

  • 300 g o le superphosphate;
  • 200 g fugalaau falai, e le o iai le chlorine.
E le gata i lea, faʻatasi ai ma faʻamalaina o minerale e faʻamalosi ai - 1-2 pakete o humus.

I le tautotogo ma le amataga o le tau vevela, o laau toto e manaomia tele laasaga o le nitrogen, lea ei ai sona aafiaga lelei i le fausia o le lanu meamata. Mo lenei mea o le a tatou faʻaaogaina ai le 10% o paʻu moa.

Liligi pe a ma le 5 lita pe a uma ona faʻamautu. Fafaga e tatau ona faia i le afiafi.

E taua! I le aluga o taimi, e tatau ona e faʻatupulaia le tele o le faʻaaogaina o le faʻaaogaina, pei o manaoga o le faateleina o le laau.

Teuteu

I le taimi lava lena, e aoga le faamaninoina o ni nai vaega e uiga i le teu. Muamua, o le teuteuina e na o le 2-3 tausaga talu ona totoina (faʻapuupuuina lala i le taimi o le totoina e le o amanaiaina). Lona lua, o le teuteuina e na o le amataga lava o le tafe o le lapisi, a leai o le a le mafai e le laau ona faʻafesoʻotaʻi lelei lenei faiga.

Talu ai o loʻo i ai a matou togavao i luma oi matou, ae le o se laau, e taatele le tuʻuina o aʻa e tutupu. Mo lenei mafuaʻaga, i tausaga muamua o le galueaina, e manaʻomia ona tatou aveeseina ia pine e pei o le leai o se pine e alu ese mai le rhizome. E tatau ona e tuua na o ni pu malolosi se lua, o lea e le liliu ai le laau i se polo lapoa, ma e tele se nofoaga. E le gata i lea, a oʻo ina malosi malosi le vao, e tatau ona tatou faʻaleleia le toe faʻafouina. Mo se faʻataʻitaʻiga, afai o oe 3 e sosola ese mai se rhizome, ona maeʻa lea o le taimi e manaʻomia ona toe faafou, faʻaumatia le 3 tausaga, ma tuua i le taimi e tasi 3 talavou.

O le mea moni, e le tatau ona e tipi ese uma lau, pe a mavae ni nai tausaga e faatali seʻi oʻo ina tupu aʻe fou. O lenei faagasologa e tatau ona taofiofi, o lona uiga, tuu ni nai togi laiti, faatali seia latou tuputupu ae, ona tipi ese lea o mea tuai.

E taua! Aua nei galo o tausaga taʻitasi e tatau ai mo le faʻaaogaina o le teuteuga mama. Ina ia aveese maʻi, mago ma faaleagaina lala.

E liliuina foi lala uma. I le amataga o le tautotogo, e tatau ona e tipiina le kuata o le tausaga talu ai, ina ia toe faafou le laau. E talafeagai foi le aveeseina o auala faʻapipiʻi e faafaigofie ai le aoina o oloa. O nofoaga e tipi i luga o paranesi laiti e le mafai ona gaosia, ae i luga o le tuai ia mautinoa e lūlūina le faatoaga o le togalaau.

Suʻeina o mea faʻama matutua

Ua iloa lelei e le au fai togalaau e faigata tele ona faʻaaogaina se laau matua, e tusa lava pe laʻititi. Ae ui i lea, o nisi taimi e iai se manaʻoga, o lea e tatau ona talanoaina lenei manatu.

Pe a suia le vaomatua, e tatau ona manatua i le 15-20 tausaga o le olaga, o aʻa e le na o le 2 mita le umi, ae tutusa foi le maualuga o le aʻa. E fautuaina le transplant irga, lea e lei atoa lona 10 tausaga.

I lenei tulaga, o le ufiufi oneone e tatau ona tuu i luga o le rhizome e tatau ona i ai le maualuga o le 1.25 m. O le umi o sea coma e tatau ona 70 cm. E mafua mai i le mea moni e le faigata le totoina o lua, ae e faalagolago lava i le saʻo saʻo.

A maeʻa ona faʻaaogaina, o le laau toto e faʻapipiʻiina i se nofoaga fou e aunoa ma le vaeluaina o le eleele. O se pu e fetaui ma le lautele ma le loloto e vave ona eliina, mulimuli ane ua faatofu ai se potu i totonu. E leai se mea e manaʻomia e alavai ma muamua le fafaga.

Togi

I le taimi lava lea e tatau ona fai mai e leai se malutaga e manaomia, o lea o le a leai ni tau faaopoopo. Pau lava le mea e le tatau ona faʻagaloina o le afifi o le autumn ma le aveeseina o laʻau i lalo o le laau.

O se laau laʻau ola maloloina e mafai ona tatalia gutu malulu, o lea e sili atu ai le popole i le leai o faʻamaʻi ma faʻamaʻi aʻafia nai lo puipuiga faaopoopo mai le malulu.

Maʻi ma faʻamaʻi

Seʻi o tatou amata i faʻamaʻi e ono aʻafia ai le laau.

  • Toto. O le maʻi faʻamaʻi, lea e faʻaalia ai o ia lava i foliga o le oti o le faʻamalosi o le tipu. E le gata i lea i le tautotogo i luga o pine e foliga mai o le lanu mumu ole laititi. O le faʻamaʻi e tupu mai i pa'ū i le paʻu. O aʻafiaga vaivai lava e aafia i le malie. Ina ia faʻafetaia le faʻamaʻi, e tatau ona vavaeeseina uma lala na aafia i se taimi tatau, ona togafitia lea o le suavai laʻau. E mafai foi ona e faʻaaogaina se vaifofo o le lanumoana lanumoana.
  • Gau pala. E le gata i lea, o faʻamaʻi faʻamaʻi, o uiga masani o ni mea lanu enaena e foliga mai i luga o vine. Ona tupu ai lea o le pisipisia, ma vave ona alu le papa. O fua o le Rotten e lanu enaena ma ufiufi e fuga. E mafai foi ona i luga o laulaau laupepa ma laulaau. Laʻau grey o foliga le lelei e foliga mai, mulimuli ane o le vaega na aafia e amata ona pala. Auala e puleaina ai: e tatau ona muamua aveese uma aʻafia, laʻau ma fualaau aina, ma togafitia i latou i le malie. I le tulaga e le mafai ona togafitia le togafitiga faʻasolosolo, faʻaaogaina le faʻaaogaina o le vai Bordeaux.
  • Phylocystic maʻi. O isi faʻamaʻi faʻamaʻi e faʻaalia i le foliga o lanu enaena uliuli i laulaau. I le aluga o taimi, e amata ona faateleina le pisia, ma o le a lanu le lanu. Ina ia faʻaumatia le faʻamaʻi, e tatau ona e fufulu ma susunuina vaega uma na faaleagaina o le vao, ona togafitia lea ma se malie poʻo le Bordeaux vai.

Matou te liliu atu i faʻamaʻi pipisi e faʻamalamalama i lenei aganuu.

  • Irg Semyaed O se iniseti lea e pei o se tagata tietie. E i ai se lanu enaena enaena ma ni apaau manino. Lafoaia o laʻau paʻepaʻe e sosoʻo i totonu o fualaau leaga. Ina ia taofia le tulaʻi mai poʻo le faʻaumatia o meaola faalafua o loʻo i ai nei, e tatau ona togafitia le togavao aʻo le i fugaina ma sauniuniga kemisi (Karbofos, Fufanon, Actellic).
  • Mothled moth. O se pepe laititi lea e tuu saʻo ona aʻa i luga o papatusi laulaau o le laau. I le faaiuga o le taumafanafana, o le a amata ona faʻaumatia e laʻau ia laulaau, ma o se taunuuga o lea ua lilofia ai i latou i nofoaga mate ma ua amata ona malepelepe. O le auai i le faʻaumatia o anufe e tatau ona na o le seleselega. O le togafitiga e togafitia i fualaau tutusa lea e faʻaaoga e faasaga i le taumafataga o fatu.

Tofiga

O le taimi lava lea e taua ai le faamanino e le mafai ona totoina fatu o se ituaiga, aua o le ae maua se laau talavou e aunoa ma ni uiga eseese. E na o ituaiga laau toto e maua mai i se auala gafa.

Fatu. I le taimi lava e uma ai le seleselega, filifili fua o vine, aveese fatu mai ia i latou, ma totōina i le eleele avanoa i le loloto e tusa ma le 2 cm. E lelei le faʻaaoga o le eleele lafulemu e avea o se meaʻai ina ia maua ai se pasene lelei o tipu. O le luluina e faia i le tautoulu, mulimuli ane ua totoina le mulch i vaovao poo vaomago. Laʻau o le fuga Afai e toto fatu i le tautoulu, e le tatau ona e faia ni taumafaiga faaopoopo ma sui i se isi ipu. O le mea masani lenei, o le a mafai ona ola mama laau mai le malulu.

I le tautotogo, o laau totogo e tatau ona nofo e faʻateleina le sikuea o le eleele e maua mo laau taʻitasi. Irga, lea e 2 tausaga le matua, ua totoina i se nofoaga tumau. В процессе выращивания семян следует проводить поливы, удалять сорняки, а также подкармливать азотом.

E te iloa? O le fusi o fuga fugalaau e faʻaaogaina mo faʻamaʻi fatu cardiovascular, ma i luga o le fua o fua mai le 18 seneturi i Amerika, latou te maua ai le vine vine, ma e le gata i lona tofo lelei, ae o ona aoga foi.

Laʻau. O seleni e tatau ona vavae ese na o na vao e 5-6 tausaga. Ina ia faia lenei mea, filifili ia pito i luga o le tipi, ma tipiina le mea totō e fai i le amataga o le taumafanafana. O le umi o le laau tipi e tatau ona oʻo i le 15 cm. E tatau ona aofia ai na o le 2 paila o laulaau pito i luga, e tatau ona aveeseina isi. O le pito i lalo o le tipi e tuu mo le 8-10 itula i le aʻafiaga o le tuputupu aʻe o le aʻa, ona fufulu lea i lalo o le vai tafe, ma totoina i lalo ifo o se tamai lago i totonu o se mea lelei.

O se palapala mai se faleoloa fugalaau e faʻaaogaina e avea o se mea e sui ai, o loʻo sasaa ai le oneone. Laʻau tipi i totonu o se malulu malulu po o se faga tele fugalaau. A uma ona totō, ufiufi ma se "pulu", lea e mafai ai ona e faʻaaogaina se fagu tele po o se fagu malamalama manino.

O le faʻaleleia e faia i le faʻaaogaina o se faʻavevega ina ia tufatufaina atu le susu i luga o le fogaeleele. O le vevela i lalo ifo o le "dome" e le tatau ona sili atu i le +25 ° C, o lea aua nei tuʻu le ipu i totonu o se potu vevela. Faʻaleleia e tipi I le maea ai o le 10-15 aso e tatau ona aʻafia le tipi. A maeʻa lena, ona fautuaina lea o le "dome" e fana i le aso atoa ina ia mafai ai e le laau talavou ona manava faʻamalosi. I le vaiaso mulimuli ane, ua uma ona aveese le fale. I le faagasologa o le galueaina, e tatau ona teuina sina palapala laitiiti, aloese mai le faʻamamaina pe faʻamago.

A maeʻa le masina, e mafai ona totō vao i luga o le togalaau, pe a faatagaina le tau. A maeʻa ona totōina, e faʻatagaina laau e maua aʻa mo ni nai vaiaso, ona fafagaina lea i taimi uma ma le faʻafefe. I le tausaga mulimuli ane, e mafai ona gaosia le laau toto i se nofoaga tumau.

O le vaevaeina o le vao. O lenei metotia e faʻaaogaina i le mea na e fuafua e suʻeina se toeaina matua i se nofoaga fou. Ole lapisi faʻapitoa i le rhizome, e vavae ese ai le vaega o le totoina, e le tatau, ona e toe faʻaleagaina ai le irgu.

Toto se togavao i le amataga o le tautotogo, aʻo lei tafe. Ua vaevaeina le rhizome i ni vaega, mulimuli ane ua vavaeina le pito i luga o le eleele, ma vavae ese ai mama tuai. O le vaega vavaeese e tatau ona i ai le itiiti ifo ma le 2 laulaʻau maloloina. O aʻa ua faaleagaina e tatau ona aveese. Vaeluaina o vao

E tutusa foi le faaaogaina i lala ua faaleagaina. Totoina i le auala e tasi e pei o se laau talavou. I le taimi lava e tasi, aua nei galo o le eleele e tatau ona lelei pe a mafai, a le o lea o le a vaeluaina le vaega vaeluaina.

O lenei ua e iloa le mea e uiga i ai Irga Lamarck, pe faapefea ona ese mai isi ituaiga, ma o ituaiga e tatau ona totō i la tatou vaega o fesuiaiga. Manatua o le laau laʻau e sili ona lelei ona faʻaleleia e fatu poʻo tipi, aua o le vaevaeina o le vao e mafai ona afaina tele ai se tagata matua. Faʻaaoga a matou taʻiala mo le tausiga e aloese mai le faʻaaluina o tupe i faʻamaʻi ma le taofiofia o meaola.