Fua o le gaosiga

Faʻamatalaga o le totōina o mea totō "Mate Lilian"

Peperomia lilyan o se lauvaʻa lauiloa, o le aiga o le pepa, e aofia ai le afe ituaiga, i tulaga masani o loʻo maua i latūmū latū.

O fugalaau uma o lenei ituaiga o meaola e foliga mai e foliga tutusa ma mea totino o le plantain, e tutusa ma le umi.

E fautuaina Peperomia e masani ona maʻi tamaiti i le malulu i totonu o potu, talu ai o le phytonicides e natia e le laau o loʻo i ai le meatotino o le faʻaleagaina o siama faʻamaʻi.

Faamatalaga lautele

O le Lilian peperomia o se mea totino faʻatasi ma uluaʻi fua i luga o ni lanu piniki e maualuga i le pale o lau. O le fugalaau lava ia e mafua ai lona igoa i se tulaga e le o se tulaga masani o le eleelea, lea e faateleina mai luga, e pei o lili.

Ata

O le masani masani ma le pepe laau "Lilian" e mafai ona i ai i le ata oi lalo:


Tausiga ile

Tausia pe a faʻatau

Ina ua uma ona faatau le laau i le faleoloa fautuaina i le totoina, e pei o le felauaiga o eleele e masani ona aofia ai mea e afaina i le laau.

Teuteu

O le faapipiiina o tumutumu o le tipu o le a maua ai le lelei atili o le fugalaau.

Faʻasa

Faia se vaega taua i le tausiga suāuʻu talafeagai, aʻo leʻi oʻo i le faʻavaivai e tatau ona siaki le tikeri o le faʻamamaina o le palapala.

E taua! O le fugalaau i soo se tulaga e le fautuaina e faʻamago i se setete o lau o le a maeʻa.

I le taumalulu, o le tele o le vai e tatau ona faʻaititia i se mea maualalo, e sili ona lelei le faʻaaogaina o le vai vevela mo lenei mea, talu ai o le siʻitia o se mea matautia tele mo le laau.

Faʻalogo lelei! O le faaopoopoina o phytotoxins o le a fesoasoani e aveesea le fua o le lime i le palapala.

Tofiga

O nisi tagata faifaatoʻaga e manaʻo e fausiaina se tasi laau e fausia ai se togalaau laiti.

Atonu e foliga mai e le masani ai lenei mea pe a faia le potu atoa i se fugalaau e tasi.

Le lauiloa o laau toto ona o le faigofie o tausiga. E i ai foi isi ituaiga pepe pepe e mafai ona faigofie ona tausia: magneteline peperomia, faʻanoanoa pepe pepe, felafoaʻi mafiafia.

E tolu auala autu o le gaosia o laau: fatu, tipi, mai se laulaau.

  1. Tuputupu ae mai fatu i le fale

    O le mea pito sili ona faigata o le auala lea e faʻaleleia e fatu, talu mai pepe sua lilili e le maua fatu, e tatau ona latou faʻatau i le faleoloa.

    E tatau ona faataatia le fatu ile eleele malu ma ufiufi i le tioata i luga, O fualaau aina e manaomia se suauu kesi - O le vevela e tatau ona i totonu o le 24 tikeri, e manaʻomia foi e le fale le maualuga o le maualuga o le susu. E fautuaina le faʻafefe o le suavai e ala i se vevela lelei, o se vaʻa malosi o le vai e mafai ona taʻitaʻia ai le atinaʻe.

    O le suavai e faia pe a uma le germination o le 2 pepa, o le mamao i le va o laau toto e lua sene, pe a uma ona tuʻuina atigipusa i luga o le faamalama, o le gafatia e fautuaina ina ia faʻapipiʻi i totonu o se paolo. O le nofoa i se isi mea e faʻaaogaina pe a uma ona faʻamalosia.

  2. Laʻau
    O le au poʻo le pito i luga o se laau faʻatasi ma 1-3 knots e tatau ona tuʻu i totonu o se palapala susu o palapala, oneone ma peʻa, ma tuʻu i se nofoaga mafanafana aʻo lei totoina. O le faʻavae o le aʻa e mafai ona avea ma 3-4 vaiaso, pe a uma le suiga manaʻomia ona nofo i lalo i tane eseese.
  3. Mai le laupepa
    O laʻau malolosi e tatau ona tuu i totonu o le oneone oneone mo le aʻafia, e fatu ai se fugalaau lanumumu e tatau ona ufiufi i le tioata i luga. Mo le faʻavaeina o aʻa e itiiti se taimi nai lo le taimi o le toe gaosia e ala i le tipiina, o faailoga muamua o le aʻa e foliga mai ua i ai i le 12 aso, tumu aʻafiaga e tupu ile aso 25.

Faʻamasinoga

Mo le totoina o lili, e le manaomia se gafatia tele, e tatau ona taoto se 6 cm o le alavai i le pito i lalo.

E tupu lemu le fugalaau.
Afai o ia atinaʻe telegese, e tatau ona e tilotilo i le pito i lalo o le ulo, Aua le iloa pe o aʻa o le alavai.

Le mautinoa o le tuputupu aʻe masani o le eleele e tatau ona lava le avanoa.

O le mea aupito sili ona lelei o le faʻafefiloi o le oneone, peʻa ma lau lauʻeleʻele ile tutusa tutusa.

O le maualuga maualuga e mafai ona mafua ai le pala o aʻa, e mafai ona le faaituau poʻo sina gaʻo.

Suiga

O le faʻatulagaina e toetoe lava tasi i le 2 tausagaE tutusa lava manaoga o le eleele, o le gaosiga e faia i le auala o le faʻafefe.

Lulu

Poto ma le taumafanafana le vevela e tatau ona ese i totonu 20-22 tikeri, i le taumalulu-taumalulu, o le taamilosaga e 18-22. O le thermometer e le tatau ona pau i lalo o le 16 tikeri.

Malamalama

Pereperomy Lilian e ala i le faateleina o lagona i le moli, e ui lava e lagona le lelei i le penumbra. Faatasi ai ma le leai o se malamalama i totonu o le potu, o le fugalaau e mafai ona susulu atu i le malamalama.

E taua! Pe a filifilia se nofoaga, e tatau ona amanaia o le aafia i le susulu o le la e lamatia ai le laau ma le oti.

O le nofoaga pito i sili ona lelei mo le tuputupu aʻe masani ma le atinaʻeina o le faʻaleagaina o lili ua manatu o itu i sasae ma sisifo.

Faamanuiaga ma le afaina

Peperomia o loʻo i ai se aafiaga lelei i le faʻatinoga o le faʻaogaina o meaʻai, faʻapea foʻi ma le siosiomaga i le potu.

E talitonuina o le fugalaau ei ai lona aoga aoga i luga o le siosiomaga i totonu o le potu, faʻaitiitia ai le le lelei o faʻaaliga, fetuunai tagata o le fale i se auala lelei.

Faʻalogo lelei! O le tausiga e fautuaina e tuu i totonu o le potu o se maʻi e masani ona maʻi, e faʻasaoina e le laau ia le phytoncides e faamama ai le ea mai siama matautia.

Pests ma faʻamaʻi

O le laau e masani ona aafia ai le mealybug, thrips, vaʻavaʻavele.

Ave ese mealyworm solo le laulaʻau ma se vaifofo o le a fesoasoani. O le mafuaaga o le apogaleveleve e taua o le maualalo o le pala, e mafua ai ona maua ai se upega uila ma o le fugalaau e amata ona magumago ma toesea lau.

O le fufuluina o laʻau ma le omomi, o le vevela mafanafana, o le faʻaleleia masani o le a fesoasoani i le faatea ese o le meaʻai; e fautuaina le faʻaaoga o le Actellica 0.15% faʻafitauli mo le faʻaleagaina tele.

Tulaga sili ona lelei mo le mea na tupu faʻasolosolo mafaufauina le maualalo o le vevela ma le maualuga o le vevela i le potu.

O le pest e faʻateʻa ese nuʻu uma, aʻo faʻalauteleina le maʻi, o le pito i luga e foliga mai e lanu uliuli-lanu i le lanu ma se tupe siliva, i luga o vailaʻau faʻateleina e le vave iloa le maʻi. O le fufuluina faʻatasi ai ma iniseti e fesoasoani e faʻaumatia ai togafiti.

Tesema e tupu i lalo o le aʻafiaga o faʻamaʻi pipisi e tupu i le gasologa ma le toilalo o le palapala. Aveesea le faʻamaʻi o le a fesoasoani totoina i le eleele fou, fafaga faʻamaʻi.

Pe a afaina le faʻailoga fomaʻi vailaʻau fugalaau e tatau ona vave aveesea mai isi laau.

E tatau foʻi ona faʻaeteete nematodes ma fuainumera inisetifaatasi ai ma foliga vaaia e tatau ona faia togafitiga ma iniseti.

Faaiuga

E faigofie le tupu o lili i le fale, aua ua lava lea e mautinoa ai le maualuga o le tau.

O le fugalaau ei ai lona faʻatusatusaga, aua o lona faʻatulagaga e manaʻomia sina avanoa, o le mea totino o loʻo i ai le malosi e fasi ai faʻamaʻi faʻamaʻi.

Peperomiya e lelei tele mo soʻo se potu, e mafai ona faʻatumu se avanoa avanoa i luga o le faamalama ma le tele o lanu.