Fua o le gaosiga

E faapefea ona toto fugalaau Schizanthus

Schizantus - O se laau matagofie mai le aiga o Solanaceae, lea e le mafai, ae teuteu ma le matagofie lou fale o le taumafanafana. O le fugalaau e lelei ona e matagofie tele, e lalelei ma e le lelei i le tausiga. I lenei tusiga o le a tatou faʻamatalaina lenei laau, o le a tatou malamalama i ituaiga o mea e mafai ona tatou totoina i le fale ma auala e tausi ai.

Faamatalaga faʻamalosi

O le lauʻeleʻele o le schisius (poo le schizantus) - Amerika i Saute ma Aferika i Saute, o le mea lea o lenei tafaoga manaia o se laau masani masani tele. Ua totoina le laau i le tele o fugalaau laiti. O le tele o ona fugalaau e pei o se orchid. I lenei tulaga, o fugalaau o fugalaau e valiina i lanu felanulanuaʻi matagofie ma ituaiga eseese o togitogi ma togi.

E te iloa? Schizantus o se laau mai le aiga Solanaceae; o pateta, tapaa ma pepa o fualaau faisua e maua mai i le aiga e tasi.

I lo matou eria, o le schizantus e leʻi oʻo i le tele o tufatufaga, ae o le tele o fai togalaau ua uma ona latou gauai atu i lenei laau.

Meaola

I le vaomatua, e 15 ituaiga o vii, ae o le tagata e faʻaaoga i le mamanu naʻo le sili ona matagofie o latou. O le mea sili ona taatele mo le faimalaga o ituaiga nei:

  • Cirrus Schizantus - e oʻo atu i le 45 cm le maualuga, e le o se lala e faʻatusatusa i isi ituaiga, ae i le isi itu o loʻo i ai le tele o racemes i pito o ona lālā. O fugalaau e masani lava o viole ma maua ai ni paʻu lanu viole. E faʻaaogaina foi le ituaiga o laau e fatu ai ituaiga eseese o lenei laau.
  • Schizanthus Graham - o lenei fugalaau e tupu e oʻo i le 60 inisi le umi, e matua faʻalauteleina, ma o gaʻo o lenei laau e faigata tele. O fugalaau fugalaau e lanu moana lanu piniki po o le lanu violē, o loʻo ufiufi moni i lanu samasama ma lanu violē. Afai o lenei ituaiga o laau e faʻaaogaina mo le faʻavasegaina, ona oʻo mai ai lea o le paʻepaʻe, mumu ma le lanu violē.
  • Vizetonsky shizantus. O lenei laau o se paʻu o le feathery schisius ma Graham's schizantus. Mai nei ituaiga e lua, o le fugalaau na sili ona lelei ona lelei: e oʻo atu i le 80 simetimita, e matua faʻalautele ma e tele fugalaau i ona lālā. O laulaʻau ma fugalaau o fugalaau e maualalo foliga mafiafia, ma o le tele o le fugalaau e oʻo atu i le 2 centimita le lautele.

O ituaiga masani ia o lenei fugalaau, lea e ola i le faatoʻaga. Mafaufau pe faʻapefea ona e totoina lenei laau mai fatu.

Tuputupu ae mai le fatu

O lenei fugalaau e faʻaleleia e fatu, ma o le taimi aupito sili ona lelei mo le faʻaleleia o loʻo manatu ia Aokuso poʻo Setema.

Fatuina

O fatu Schizantus e totoina i totonu o se tane ma se paluga eleele e tatau ona iai oneone. O fatu i luga o sea eleele e manaomia sina sipisi i le eleele, ma ufiufi le fagu i tioata po o ata tifaga e puipuia ai le susu. Pe a totoina fatu ma ola i luga o laʻau o lau e lua, latou te nonofo i le 1-3 vaega i ipu eseese.

E tatau ona tuʻuina i totonu o se nofoaga manaia le mea e faʻafefeteina, ae faʻatasi ai ma le maualuga o le vevela o le vevela, ina ia mafai ai e le totogo ona tupu ma tupu i le tautotogo. I le masina o Mati po o le amataga o Aperila, e totoina ai le laau i luga o fualaau, ae o nei laau toto e tupu mai i le leva, ma o lo latou tupu aʻe e le o se mea e sili ona manaia.

Afai e te manaʻo e maua le alualu i luma o le schisius, ona tatau lea ona totoina fualaau aina i le tele o taimi mai ia Setema ia Aperila, e faʻapipiʻi i vaitaimi faalemasina.

E taua! Afai e te totoina se salu i totonu o se nofoaga le lelei, o le a matua tupu tele ma le lelei.

O fatu laau e sili ona totō i le taimi e tumau ai le malulu o le ea i totonu + 16 ... +18 ° C.

Iloiloga Vitio o le tuputupu aʻe schisantus seedlings

Nofoaga

O lenei fugalaau e fiafia tele i nofoaga manaia, o lea e sili ai le totoina i luga o se saite ma le malosi o le la.

Ina ia mafai ona ola lelei le laau, e tatau ona e totoina i le fugaina o eleele, ma le palapala.

E totoina Schizantus i le mamao o le 25 inisi le umi i le va o fatu ma totogo totogo i le loloto 10 senitimita.

Soo

Ina ia toto lelei le laau ma fuga lauulu, e tatau ona e mafaufau ma le faaeteete i le palapala o le a totoina ai. E sili ona lelei le totoina o se fugalaau i le kerupi.

O le eleele e tatau ona faʻaleleia lelei, mo se lanu sili atu le lanu o le fugalaau e sili atu ona lelei le faʻamafanafanaina o le eleele i fugalaisa.

Matou te fautuaina oe e faamasani i le faiga o fomaʻi mo ituaiga eseese o eleele, ma saili pe o le a le auala e mafai ai ona e faʻaleleia le faʻaleleia o eleele.

Totoga Laʻau

Ina ia mafai ona fugalaau lenei fugalaau ia te oe i le umi e mafai ai, e tatau ona e mafaufau ma le totoa e te tausia.

Lulu

Schizanthus e le taliaina le maualuga ma le maualalo o le vevela, o le filifiliga sili mo lenei fugalaau o le maualuga lea o + 15 ... +24 tikeri.

Faʻasa

E manaʻomia e le fugalaau le suāuʻu talafeagai, ina ia le mago pe susu le palapala. Faʻasaga o le schisius e tatau ona faʻaeteete, o se vaitafe e taitaia i lalo o aʻa, ina neʻi faʻaleagaina fugalaau fugalaau.

Totogi

E manaʻomia e Shizantus le faʻaleleia o le ea ma e le faʻatagaina le mago. O le sili atu le lelei o le faʻamamafana o le 70-80%.

Laʻei pito sili

I le taimi galue o le tuputupu ae, lea e paʻu i le tautotogo ma le taumafanafana, e fafagaina ai le fausiaina o fugalaau. O ia fomaʻi e aofia ai le nitrogen, phosphoric acid ma le potassium.

E taua! E fautuaina e amata i luga o laʻei i le tulaga o le totoina o laau, faaopoopo le faʻamaga i le vai.

I le tautotogo, e faaitiitia le taimi o le fafagaina i le tasi taimi i vaiaso uma, ma i le taimi o le fufuluina o le laau e fafaga tasi i aso fitu. Ae i le vaitau o le tuputupu ae malosi, e tatau ona faʻaitiitia le faʻamalosi, ma fafaga atili ai le laau, ae faʻatasi ai ma se faʻaitiitiiti o le faʻalaʻau.

Fuga

O le tele o fai togalaau e mananao e faalautele le matagofie o le fuga o le schisius. Afai a fuga le fuga mo le taimi muamua, ona e tipiina lea, ona mavae lea o le tolu vaiaso o le a amata ona fuga mai e sili atu ona malosi.

Togi

Shizantus o se vaomatua e le mafai ona taumalulu i luga o le auala. Ina ia faasaoina se fugalaau, e aoga le gaoioi i le fale. I le tautotogo, e mafai ona toe totoina i totonu o se moega fugalaau.

I totonu o le ata ma mamanu ma isi laau

Pe a faʻatutu ni moega ma nei fugalaau latou te totoina i le pito i luma, aua o fugalaau fugalaau e foliga manaia ma matagofie. I luga o fugalaau, o schisteus maualuga o loo siomia e le lobelia, tagata papatisoga ma alissum.

E te iloa? E masani lava o le vaivai o fatu laau e mafai ona maua ai se lanu e le masani ai, o le tele o faifaatoaga latou te le lafoina na ituaiga tala.

O le tulafono autu o le pitonuu o lenei fugalaau e tatau ona totō i autafa o laau e fiafia i le susu. O ituaiga o le shizantusa e totoina i totonu o fagu ma latou teu ai laufanua ma faapaologa.

Faigata le tuputupu ae

O le faafitauli autu e tupu i le taimi o le togafitia o lenei fugalaau o le faʻamagoina o le totogo. O lenei faafitauli e tupu i nofoaga matutu ma le leai o se vaiinu.

O le faʻafeagai faʻafitauli e manatu o le fesuiaiga o le gasegase ona o le tele o le susu. O le mea lea, ia tausia lelei le fugalaau, e tatau ona e mafaufau ma le faaeteete i le maualuga o le ea i totonu o le potu ma le taimi e fafaga ai.

Maʻi ma faʻamaʻi

O nei fugalaau e faʻaalia i faʻamaʻi e pei o:

  • Anthracnose - afaina ai le laau ma le maualuga maualuga o le suasami, maualuga maualuga o le palapala, faapea foi ma le le lava o le pailani po o le fuluula i le palapala. E mafai ona e vaʻaia i luga o lanu enaena i lau o le schizantus.

    Matou te fautuaina ia iloa le taua o le eleʻele palapala mo laau toto, auala e iloa ai le elemene o le palapala i luga o le 'upega tafaʻilagi, faʻatasi ai ma le ala e faʻapipiʻi ai le eleele.

  • Pitioz - o le mea lea ua taʻua o le aʻa ua pala, e atiina ae ona o le tele o vaiinu po o le sili atu o vailaʻau oona i totonu o le palapala.
  • Paʻu mumu - afaina o laulaau o schisius, lea e mafai ona vaaia e patina ma mea taua.

Mo le puipuia o le atinaʻeina o faʻamaʻi, e tatau ona e siakiina e le aunoa le laau ma ia vave aveese ia lau o loʻo aʻafia ma siaki, ma ia togafitia nofoaga e aveese ai ma se pese.

Faatasi ai ma meaola faalavelala e aofia ai le aphid e faavavau, o le papaʻe ma le togavao. O nei iniseti o loʻo aʻafia ma iniseti. Aua e te fefe e tupu se schisius i lau moega fugalaau. O lenei laau e le manaomia tele le tausiga mai ia te oe, ae o le a matua teuteuina lau togalaau fugalaau.