Uu fuamoa

Fuamoa lapoa: faʻamanuia pe afaina

Faatasi ai ma le tele o fuamoa o manulele, o le mea sili ona taatele ia tatou taumafataga o moa ma salu. I totonu o lenei tusiga o le a tatou taumafai e iloa pe mafai ona faaaoga saʻo, o le a le eseesega i le va o le lua, ma le taua tele.

O le tuufaatasiga ma le taua o le fua o fuamoa mata

E tusa ai ma le tulaga taua o le taumafa, o fuamoa o manulele o loʻo i ai faailo nei i le 100 g:

  • moa: proteins - 12.7 g (fua faatatau o aso taitasi - 27.6%); gaʻo - 11.5 g (alauni aso - 20,%); carbohydrates - 0.7 g (alauni o aso taitasi - 0.3%); suauu gaʻo tumu - 3.4 g (fua faatatau o aso taitasi - 18.9%); polyunsaturated fatty acids - 1.9 g (fua faatatau o aso taitasi - 31.8%); oona maualalo - 3.6 g (alauni o aso taitasi - 10.1%);
  • salu: proteins - 11.9 g (fua masani o aso taitasi - 25.9%); gaʻo - 13.1 g (fua masani o le aso - 23.4%); carbohydrates - 0.6 g (alauni o aso taitasi - 0.2%); suauu gaʻo tumu - 3.5 g (fua masani o aso taitasi - 19.1%); polyunsaturated fatty acids - 1.3 g (alauni o aso taitasi - 22%); oona maualalo - 4.3 g (fua i aso taitasi - 12%).
Variants o le lanu o le atigi fagu o fuamoa moa e mafai ona mai i le papaʻe i le enaena, aʻo le mea o loʻo taʻua i luga e le afaina ai le taua ma le tofo o le oloa, ua na o se faailoga lea o le ituaiga o moa na tuʻu i lalo.

100 g o le lapoa o moa ma moa fuamoa e aofia ai le fuainumera o kalori (158 ma le 160 g, faasolosolo).

Fuamoa moa ma le tele o vitamini: retinol (A), vitamini vai suamalie o le vaega B (thiamine, riboflavin, choline, pantothenic acid, pyridoxine, siama pepa, cobalamins), tocopherol (E), biotin (H), calciterol (D), phylloquinone (K), acicoticic acid (PP).

O le vailaʻau oona o le oloa o loʻo faʻaalia mai elemene nei: fluorine (F), zinc (Zn), copper (Cu), molybdenum (Mo), cobalt (Co), manganese (Mn), iron (Fe), phosphorus (P), magnesium (Mg ), sodium (Na), potassium (K), calcium (Ca) ma isi.

Aoao atili e uiga i le taua o fuamoa o le salu, manu felelei.
Faʻasesega uiga salu o salu mai i moa e aofia i se laʻititi laʻitiiti (10-12 g), lauulu vevela, faʻapea foʻi ma lanu lanu (lapotopoto lanu enaena uliuli eseese i luga o se lanu paʻepaʻe poʻo le paʻepaʻe). O sui o vailaʻau eseese o fuamoa o le sipili e aofia ai vitamini B (thiamine - B1, riboflavin - B2, cobalamin - B12), vitamini A, oleicic acid, ma isi. O le faʻalavelave o le mineral e faʻaalia i elemene nei: phosphorus (P), calcium ma potassium (Ca ma K), paʻu (Cu), uʻamea (Fe), cobalt (Co), seleni (Se).

O se tulaga uiga ese o mea amino ma mea e gaosia ai le carotenoids, faapea foi ma se uiga lelei o le lipid, o se isi mea faaopoopo o le taua o meaola nei.

E le tusa ai ma le talitonuga lauiloa, o le aofai o cholesterol o loʻo aofia i fuamoa e le oʻo i se tulaga matautia ona o le mea lava e tasi o loʻo i ai isi mea aoga e faʻasaina ai le avefeʻau o le cholesterol ma fesoasoani i lona vave aveesea mai le tino (lecithin, choline, phospholipids).

E taua! E tusa ai ma fautuaga faafomaʻi, ua fautuaina le fuaina o fuamoa moa ina ia faʻaaogaina e tagata matutua, tagata matutua i tagata e le atoʻatoa le malosi o le tino ma le tino, faapea foi i latou o loʻo i totonu o siosiomaga faigaluega e fesoʻotaʻi ma vailaʻau matautia (arsenic, mercury).
Aoao atili e uiga i le auala e filifili ai se ituaiga o salu mo le fausiaina, pe faapefea ona tausia se manulele, auala e fafagaina ai, pe faapefea ona fai se paaga, auala e maua ai le talavou i se afi.

O aoga o fuamoa ma moa moa io latou foliga masani

O le itu e sili ona taua o lenei oloa, o lona uiga masani lava lea o loo i ai le protein, lea, i le i ai o le malosi faaletino, e 98% gauai i le tino o le tagata.

Ona o le leai o se vevela togafitiga o le oloa, o meaʻai ma elemene e le o faʻaumatiaina, ma o le tulaga tutusa o loʻo maua mai ai se aafiaga faʻapipiʻi i luga o le mucosa gastric, ma faʻaititia ai le maualuga o le suasusu gastric.

O le antibacterial agent lysozyme, o se vaega o le oloa gaosia, aveese faʻamaʻi ma toe faʻaleleia ai le microflora masani o le vaega o le digestive.

Maʻeu poʻo a mea e sili ona lelei o le faʻataʻitaʻiina, o le auala e fausia ai se moa, faʻamalosia, faʻafefe, auala e fafaga ai, o a fualaʻau e tuʻuina atu, pe faʻafefea ona faateleina le gaosia o fuamoa i le taumalulu, pe faapefea ona fesuiaʻi fuamoa ma maua ai moa fafo.
O le isi mea - lecithin - faʻamaopoopoina le ate, atiina ae ai tomai faʻapitoa ma puipuia ai le tuʻuina o paʻu i luga o puipui o toto toto, ma le lutein e i ai sona aoga aoga i galuega vaaia, puipuia o le faʻaitiitia o le retinal ma le atinaʻeina o tusi.

Faʻamanuiaga lautele

O aʻafiaga aoga o fuamoa moa mata o loʻo matauina i aafiaga nei:

  • faaleleia le faagasologa o le fausia, atinaʻe ma le matuitui o sela o le toto;
  • puipuia faafitauli tau vaʻai, aemaise lava faʻataʻitaʻiga, puipuia le nerve optic ma puipuia le atinaʻe o lona atroph;
  • puipuia le tupu mai o manuʻa ma gau ona o le faʻamalosia o le skeletal system;
  • siitia faʻamalosi ile antibacterial ma galuega puipui o le tino, faʻapea foʻi ma le tetee atu o le tino puipuia i faʻamaʻi;
  • faaleleia le mafaufau, mafaufau ma le faaletino, faateleina le galue ma faatumauina se tulaga malosi;
  • puipuia le matua o le paʻu ma faʻagesegese le soifua matua;
  • maua se lagona toʻafilemu i luga o le tino;
  • toe faʻafoʻi masani tulaga maualuga o le toto;
  • e aʻafia ai le faʻavasegaina o le mamafa ma fesoasoani i le tau faasaga i le mamafa o pauna;
  • faʻaleleia le faʻatinoina o le tino faʻaleleia;
  • faaitiitia le lamatiaga o le amataina ma le atinae o le kanesa.
E te iloa? O le fuamoa manu tele i le lalolagi o le ostrich, ma o le mea sili ona itiiti o se hummingbird. O le mea muamua e oʻo i le kalama e tusa ma le 20 cm, ma le lona lua - na o le 12 mm. I le taimi lava e tasi, i le 2010, na tusia ai e le Guinness Book of Records se mataupu pe a tuu e se moa se fuamoa ma se limitefulu 23 cm.
O fuamoa o le seleni o sui ia o le taumafa ma e fautuaina mo le faʻaaogaina e tagata ei ai manaoga faʻapitoa: i le laʻititi ma le matua, faapea foi ma tamaitai ao maitaga.

E le gata i lea, o se aafiaga lelei mai le latou taliaina e mafai ona faʻamoemoe i tulaga nei:

  • faafitauli ma le mamafa, faapea foi ma le le atoatoa o galuega ole gastrointestinal tract;
  • le mautonu o le tino, le le fiafia, vaivai;
  • faamai o le fatu ma toto toto;
  • le lelei le manatuaina, maualalo le gauai atu i le mafaufau;
  • vaivai le puipuiga.
O oloa o le beekeeping - propolis, venom veni, tilo o le tupu, zabrus, honey royal, pollen, wax, moth wax, perga, honey - faaleleia le puipuiga.

O a faʻamanuiaga mo alii

O fuamoa feʻai ua leva ona lauiloa o se auala lelei e faʻaleleia ai le maualuga o le malosi i alii. O le faʻaaogaina masani o lenei oloa e mafai ona faʻaleleia ai le aofaʻi ma le agavaa o faʻamaoniga o le fausiaina ma le faʻamalosia. O le mea o loʻo i totonu o fuamoa mataʻetaʻa o se mea itiiti o gaʻo manu, faʻapea foʻi ma mea amino e mafai e le tino o le tagata ona faʻapipiʻiina na o ia lava, e fesoasoani i le gaosiga masani o hormones tane. Aveesea o le vaivai ma le toe faʻaleleia o le malosi, o se fuamoa moa e faʻapipiʻiina le gaioiga o le gaioiga a se tamaloa.

O le talafaasolopito o le faʻaaogaina o lenei oloa i ona foliga masani e sui o le afa malosi o tagata soifua e toe foʻi mai i aso o Rusia Anamua.

E mafai e fanau

O fuamoa o le failua o se tasi lea o vaega autū o meaai pepe, ma afai e iloa le diathesis i se tamaititi, o le a faia e le oloa se sao taua i le teteeina. O lo latou faʻaaoga masani e puipuia ai le le atoatoa o le calcium i tamaiti ma avea ai i latou ma tagata sili atu ona malosi, telefoni feaveaʻi, e suʻesuʻe ma atamai.

Paʻu, kāloti paʻekeke, lapisi, faʻi, zucini, kāloti, beets, ma apu e masani ona faʻaaoga mo meaai pepe.
O lenei oloa e mafai ona faʻaofiina i totonu o le taumafataga, e oo lava i tamaiti laiti, na o le faasolosolo lava. Ae mo fuamoa moa, ona e tatau lea ona faʻaeteete ma tuʻuina atu pe a uma ona feutagai ma se fomaʻi.

Faʻamanuiaga mo fafine ma faʻaaoga i le taimi o le maitaga

O fuamoa feʻai e toe faʻafouina hormones mausali o fafine, ma tausia amio masani faʻapitoa ona o le i ai o le niacin i totonu. O le faʻaaogaina masani o le oloa e faʻaitiitia ai le lamatiaga o susu o le susu ma isi gasegase e ala ile filifili.

O le feusuaʻiga lelei i se tulaga manaia ua fautuaina e faʻaaoga fuamoa mata e faʻamalosia ai le soifua maloloina o nifo ma lauulu.

Folic acid, lea e fautuaina e fomai tamaitai ia faia i soo se ituaiga pe a fuafuaina se maʻitaga, ao tauaveina se tamaititi, faapea foi ma le fanau mai, o se vaega o lenei oloa ma e aoga tele i le soifua maloloina o le tina ma le pepe.

Folk acid contains cucumbers, quince, leaves o le vao, pepa lanumeamata, kapisi, cantaloupe, musigot, peaches, kāloti, rosemary.

Faʻaleagaina o fuamoa mata

O le lamatiaga o le 'ai o fuamoa, o le oloa lea i lona foliga masani e ono mafua ai le atinaʻeina o se faʻamaʻi tuga - salmonellosis (faʻamaʻi pipisi o le iniseti e mafua mai i siama faapitoa e ono iai i le vaega o le fuamoa). I le tulaga o le gaosiga o oloa moa, o le a tupu le lamatiaga, aua o suauu e sili atu ona puipuia i le tele o siama. O le siama Salmonella e masani ona ulu i totonu o fuamoa e ala i le atigi, o se auala e lapatai ai, e tatau ona e fufuluina: fufulu lelei le atigi pito i fafo o le oloa, ma afai ei ai se avanoa - tu mo ni nai minute i le vaifofo.

E taua! I le maualalo o le vevela, salmonellae e le oti, e tumau pea le aoga e tusa lava pe a uma le faʻamaʻi.
O faʻamaoniga i le faʻaaogaina o fuamoa matagofie e faapenei:
  • 'inisiua meaai i le protein (allergy);
  • maʻi fatuga ma le ate;
  • maʻisuka malosi (ei ai se tulaga lamatia o le fatu fatu poʻo le faʻamaʻi);
  • afaina o le pancreas o soo se ogaoga (pancreatitis).
Mo le faʻaaogaina i se foliga masani, o moa ma moa fuamoa, e tatau ona e matua mautinoa o lo latou fou. Pusa ua faaleagaina o se faailoga e faasaina ai le taliaina o sea oloa.
Pe a faʻalogo le pancreatitis i le fennel, lingonberries, susu ma propolis, toeaina, irgu, barley, orchid.
O loʻo i ai le metotia lenei, ua fuafua e fuafua ai le fou o le oloa: e tatau ona e ave se pusa loloto loloto i vai malulu ma tuu se fuamoa iina. O loʻo faʻatali oe i se tasi o 3 taunuuga e ono mafai ona tupu, i le fuafuaina pe o le a le tulaga, e te tutoatasi le tulaga o le saogalemu o oloa mo le faʻaaogaina:
  1. E tumau pea ona taoto i se tulaga i le pito i lalo o le vaa - fou.
  2. O le pito iʻu o le pito i lalo, ma o le mea faʻafefeteina e siʻi aʻe i luga - e talafeagai, ae ua le toe fautuaina e faʻaaogaina.
  3. Faʻalelei i luga o le vai - faʻaoga, e faʻaaoga i soo se ituaiga e le talafeagai.

Fafaga fuamoa mata

E tusa ai ma aso masani, o le tagata masani e le taalo i taaloga, o le a faʻaaoga 1-2 fuamoa i le aso ma e matua saogalemu lava. Faatasi ai ma le masani o le olaga, e fautuaina e fomaʻi se tagata soifua maloloina e ave le 1 le aso i le aso i luga o se manava gaogao e puipuia ai faʻamaʻi o le tino.

I le taʻaloga, o fuamoa mata e faʻaaogaina e avea o se vaega taua o le faʻafefe o le porotini e mamanuina vave le musika. Latou te faʻamamaina le tino ma amino amino taua ma isi mea aoga. Fesoasoani tele mea manogi eggnog, saunia e ala i le sasaina o fuamoa ma le suka, ua faamaonia ai lava i le taua e faasaga i faamaʻi e fesootai ma le galuega o totoga o le tino, ma le puipuia.

O le auala pito sili ona faigofie e kuka eggnog: e tatau ona e suʻe fuamoa (2 pcs.) Ma le suka (2 sipuni), faʻatasi ai ma se mea faʻafefiloi poʻo se fusi i totonu o se pesini loloto, sasa le meaʻai seia lelei. I le auala, afai e vevela le vevela, o le a saofaga i la latou suiga vave i se toniga tutusa. E tāua le paʻepaʻe o le kulimi kulimi, ma faʻamavae le fatu suka i le aofaiga atoa.

I aso nei, e tele suʻega mo le faaopoopoina o mea faʻaopoopo: o nei mea e mafai ona avea ma susu ma pata, meli masani ma lemoni zest, faʻapea foʻi ma laʻau, vine, ma isi.

Saili po oa mea totino, paʻepaʻe ma-paʻepaʻe, willow-wort, hawthorn, atonu, espartsetovy, buckwheat, lime, acacia, tonic, acacia, mai pine pine, chestnut, rapeseed, pumpkin, phacelia le meli.
O le fua mo le "courup syrup" e faavae i luga o le fuamoa fuamoa e aofia ai mea taua:
  • pata (10 g);
  • sekone mata (2 fasi vaega);
  • falaoamata (20 g);
  • meli (30 g).
A uma ona tuʻuina atu vaega uma i se mea tutusa, e tatau ona onā le vai i le teaspoon 1 taimi i le aso.
E te iloa? I Saina anamua, lea e manatu le tele o saienitisi o le nofoaga na fanau mai ai salu, o taua o quail sa lauiloa, na latou faapotopotoina le toatele o tagata maimoa. I le auala, i nisi o itu o Tajikistan o lea "faafiafiaga" o loo i ai e oo lava i aso nei.
E pei faʻaaogaina o fuamoa mata i le cosmetology, ona sasaina ai lea o protein e faʻaaogaina e fai ma maso mo le paʻu o le paʻu, faapea foʻi ma foliga o maanuminumi. O faʻaaogaina o suauu e faʻaaogaina e pei o le tonic ma le faʻamamaina o oloa mo foliga ma lauulu.

I le mataupu mulimuli, o le paluga e puipuia ai le faʻamalolo ma le paʻu. O le tuufaatasiga o le isu ma le meli ei ai le aoga aoga i le paʻu vevela, ma i le tulaga o le maualuga o le gaʻo, o le protein e fefiloi ma le hydrogen peroxyide po o le sua o lemononi o le a fesoasoani.

O le paluga o le paluga faʻamalama e faʻaaoga foi i vailaau masani mo le lubrication o mumu, lea e fesoasoani i le vave faʻamalolo o manua.

E le gata ina faamalūlūina le uaina o le talo, e le gata ina faamalūlūina le uaua, ae le gata foi i le afifiina o le mucosa gastric, ma o le antioxidants o loo i totonu o le oloa e toe faafouina ai le tino. O tulafono ma laʻasaga o le mauaina o fuamoa moa fua mo le tuputupu aʻe ma faʻamalosi ai maso i taaloga:

  • O faamalositino o le taeao e manaʻomia ai le faʻatulagaina o le taunuʻuga o le ave o fuamoa i le afiafi (3-4 chicken / 5-7 quail i aso uma mo ni nai vaiaso);
  • aoaoga i le aoauli e maua ai le faʻaaogaina o le fuamoa maso i le aofaiga tutusa o le taeao;
  • se malologa mo le 7-10 aso;
  • toe amataina o le taumafaina o fuamoa mata.
Faafetai i faamalositino, ua aveesea le cholesterol mai le tino, ma o le polotini e faʻaaogaina vave ma vave.

Lavea tulafono

E i ai tulafono patino e faʻasao ai le fua fou o fuamoa i le fale, ma e tusa ai - ma o latou soifua maloloina. Afai ei ai lau lava moa moa, ia aoina mai meaalofa moa i se taimi tatau.

Aʻo faʻatau se oloa i maketi mai lima o tinamatutua, ia faʻaeteete: e le o tagata uma e ana maitauina ma le totoʻa le gaosiga (o moa e savavali faataamilo i le fanua ma le saolotoga e iloa ai lo latou gaʻo e natia o latou fua ina ia mafai ai ona nonofo ese a latou fanau, ma o lea e mafai ai e tina matua nei ona matauina fuamoa pe a mavae ni nai aso vaiaso). O oloa faʻatau atu i le supermarket e faʻapitoa i le tumama ma le puleaina o le tino. I tulaga o loʻo i ai nei, o fuamoa taitasi e aumai mai le fale gaosi manu e tatau ona faʻaigoaina. O le uluai tusi e maua ai le ola o le oloa:

  • D (taumafa) - e oʻo atu ile 7 aso;
  • C (laulau) - e oo i le 25 aso.
O le isi tusi / fuainumera o lona uiga o la latou vaega tele:
  • B (pito sili ona maualuga) - mai le 75 g;
  • O (oloa filifilia) - 65-75 g;
  • 1 (vaega muamua) - 55-65 g;
  • 2 (vaega lona lua) - 45-55 g;
  • 3 (tolu vaega) - 35-45 g.
O mataupu autu o le teuina lelei o lenei oloa:
  • tuutuuga e aofia ai le maualuga o le vevela o le 0 i le 10 tikeri (sili atu ile potu e faʻavela ai le vai);
  • nofoaga: o le pito sili ona mataʻu o le fuamoa e tatau ona agai i lalo (o loʻo i ai se atigi pupuʻu i le pito iʻuvale, lea e ono aofia ai siama matautia, o le aʻafiaga o lo latou pa'ū i totonu o le faʻafefiloi o le fuamoa ma le toe faʻateleina o le tamaititi e faʻateleina le maualuga);
  • e sili atu le teuina o le oloa i totonu o se pusa faapitoa po o totonu o se pusa tapuni o le pusaaisa ina ia aloese ai mai manogi ese mai le oona ile pusa atigipusa.
E te iloa? I Papelonia anamua, sa tapuaʻia tina ma tamaʻitaʻi, na manatu foi sui o le Zoroastrianism o ni meaola paia.
Afai e mataʻituina tulaga faʻasaoina, o fuamoa moa e mafai ona teuina i totonu o le pusaaisa mai le 10 aso i le tolu vaiaso, ma le siakiina o le igoa, ma i le tulaga o salu, o lenei vaitaimi e ono umi atu - mai le 2 vaiaso i le 28 aso.

O le mea lea, e mafai ona tatou faʻapea o moa ma moa o fuamoa o ni oloa tulaga ese e aofia ai le tele o meaʻai ma vaega o le a faʻapipiʻi ai le tino ma mea uma e tatau ai ma puipuia le tele o faʻamaʻi.