Fua o le gaosiga

Icelandic moss (tsetrariya): aogā ma faʻaleagaina le tino

Iceland moss, poʻo Icelandic tsetraria (Igoa Latina - Ceraria islandica), e masani ona faʻaaogaina i fualaau o vailaʻau faʻapitoa, faʻapea foʻi ma le sauniuniga o vailaʻau faʻamalosi faʻamalosi, faʻapea foʻi togafitiga faʻapitoa e amanaʻia ai le vailaau e fai ma vailaʻau faʻasaina. Ae ui i lea, e le saʻo atoatoa le taʻua tsetraria o se laau poʻo se puʻu, aua o se mea e ola ai le natura o se laisene, o se meaola uiga ese tele. O aso nei tatou te iloa ai uiga o Icelandic moss ma lona lautele lautele mo le soifua maloloina.

Faʻamatalaga o meaola: pe a tupu ai le moss Iceland

O lenei tino ola o se faailoga o algae lanumeamata ma sigi. I fafo, e foliga mai e maualalo, e oo i le 15 cm le maualuga, vao. O le umi (o le tino o se laisene) e aofia ai laʻau faʻalaʻau e foliga mai o niu vavao. Le lanu o le thallus e mafai ona ese: olive, malamalama turquoise, lauulu-lanu meamata, lanu enaena-lanu enaena ma pipiʻi i le paʻu paʻepaʻe.

E te iloa? Tsetrariya e le aʻafia i vaega ua afaina, eleelea, e matua maaleale lava i mea oona i le vai, ea ma le eleele, ma mea leaga e gaosia, ma o le mea lea e tupu ai na o nofoaga e mama. O lenei vaega o le laau e faʻaaoga e fuafua ai le mamā o le siosiomaga. O le mea moni, o ituaiga uma lava o laisene e aofia ai le bioindicators, lea, pe a faʻalavelave le faʻalapotopotoga o le atumotu, faʻafuaseʻi ona oti ma leai.

O le lanu o le tino o le laisene ua fuafuaina e le moli, o le vevela ma isi tulaga maualuga o le maota. Faatasi ai ma le fesoasoani o faiga faʻapitoa - rhizoids - o loʻo tuʻuina atu le laisene i pamu tuai, ogalaau o laau, le eleele. O lenei mea totino o se faʻataʻitaʻiga, o lona uiga o le leai o se aʻa.

Laisene e televave lona tuputupu aʻe, e fiafia ile maualuga maualuga, telefoni ma vaomatua, vaʻai paʻu, vaomatua faʻatasi ai ma laufanua susulu malamalama, swamps. E aʻafia i luga o maʻa ma oneone oneone, lea e maua ai le lelei alavai.

E fiafia le susu ma e le taliaina le lamala, e manaʻomia le tele o le malamalama. E maua i le itu i matu: i Amerika, Kanata, i Rusia, laiseneina e mafai ona maua i Sasaʻe Sasae, i luga o mauga o Altai ma Sayan Mountains, i Siberia, i le North North.

Vailaau faʻamaʻi

O le fua faatatau o le BJU i Icelandic moss e faapenei:

  • puipuiga - e oʻo atu i le 3%;
  • gaʻo - 2%;
  • carbohydrates - sili atu i le 80%.

O le vailaʻau e aofia ai vaega nei:

  • polysaccharides;
  • laisene laisene;
  • mea leaga;
  • micro-ma macronutrients: uʻamea, iodine, apamemea, manganese;
  • solo;
  • pulu;
  • vailaau o meaola;
  • vitamini: B12, C.

O le vaega autu autu o le citraria o lichenin, o se polysaccharide o lona vaevaega e mafai ona oʻo i le 40%. Pe a faʻafefiloi ma le vai, o le a avea ma se mea o le jelly. E i ai le taua tele o meaʻai, ae e le o aʻafia e le tino o le tagata.

E te iloa? E ui o le laisenebis e tupu lemu, ae mafai ona ola afe o latou tausaga. O mea ola umi ia. Ma o le mea aupito sili ona maua i aso anamua i le tulaga o se laisene licensed e silia ma le 400 miliona tausaga. Lichens ua salalau i le lalolagi atoa, e aofia ai Antarctica ma le Arctic.

Mea tau vailaau

O auala ma sauniuniga e faʻavae i luga o le tsetraria e iai sona aafiaga i le tino:

  • antibacterial;
  • lē faʻamalosia;
  • oncoprotector ma le antioxidant;
  • tonic;
  • anti-inflammatory;
    O le mauaina o lice laau, peony, aconite, birch, stonecrop tele, rose vao, aurorod, meaʻai, wormwood foi ei ai lona aafiaga o le ita

  • faʻamoemoe;
  • mea maualuga;
  • agamalū suamalie;
  • faateleina le gaosiga o le sua suamalie;
  • faateleina le manaʻo.

O lenei mea e maua ai le malosi o le antimicrobial meatotino, lea e maua mai i le i ai o meaola faʻasaina. O sauniuniga Tsetrarii e faʻaaoga lelei e faʻamalo ai le pulou pulou, staphylococci ma streptococci, Helicobacter pylori. Faʻaaoga lelei i fafo mo manua ma liʻo pipisi. E le gata i lea, o le laisene e vavalalataina ai le tuputupu ae o gasegase pathogenic ma vailaʻau vailaʻau.

Faailoga mo le faʻaaogaina

I le avea ai o se mea laititi, o lenei togalaau na lauiloa o se fomaʻi aloaia i le seneturi lona 19, ae na amata faʻaaogaina togafitiga anamua i le tele o seneturi muamua.

Lichen talu mai anamua na faʻaaogaina i ia faʻamaʻi ma tulaga:

  • mu, manuʻa, maʻi o le tino, dermatitis, siama;
  • afaina o le manava, tootoo;
  • malala o le bronchopulmonary: bronchitis, foma, pneumonia, tuberculosis, tale toopopoo;
  • afaina i le vomiting;
  • gutu o le isu, sinusitis, sinusitis;
  • faʻamaʻi pipisi: faʻaleagaina o gums, stomatitis;
  • tiga faʻamau;
  • fomaʻi faʻamaonia, vaivai, pe a uma togafitiga ma faʻalavelave umi;
  • tiga o le endocrine;
  • neoplasms;
  • urinary faamaʻi i alii.

E taua! E tele igoa o Tsetraria, e aofia ai: moa, o le masi, papa, ma le komashnik. E tele taimi e fenumiai ai lenei laau ma le puʻu Irish. Ae peitai, o nei mea e lua ituaiga eseese - O le Irish moss (carrageen) e aofia ai algae ma ola i le vasa.

Iceland moss application

Sei o tatou iloiloina atili auiliiliga o mataupu masani o le faʻaaogaina o lenei laisene i faʻamaʻi eseese ma i vaitausaga eseese.

Mo tamaiti

O le leai o se masalosalo o le sao o Cetraria o lona saogalemu aʻiaʻi ma le leai o se faʻalavelave i le togafitiga o tagata sili ona maʻi. A o lei amataina togafitiga, e masani lava e le tatau ona i ai se faatagaga a se fomaʻi. O le tele o taimi, o le laisene e faʻaaogaina i faʻamaʻi pipisi a tamaiti, faʻamaʻi, tale, rhinitis.

Ona o le maualuga o le maualuga o meaʻai, o oloa faʻatau meaʻai e maua ai le oona oona, o lea e masani ona mumusu ai pepe e faʻaaoga vailaʻau. Ina ia faʻaitiitia le tofo le lelei, ma faʻamalosia le faʻamaloloina o fualaau faasaina i vaega aoga, e mafai ona e faaopoopo le meli po o le susu.

Ma le bronchitis ma le gasegase

I le togafitiga o le gasegase, o le gaioiga malosi o le lavearia o le siama o le siaki. E mafai ona faʻalavelaveina le tuputupu ae o le siama o le siama, e aofia ai laau o Koch, o le mafuaʻaga lea o le gasegase.

I le togafitiga foi o le bronchitis e faʻaaoga ai le aloe, fennel, propolis tincture, bergamot, cyanosis blue, keleni ma le marshal vao vao.

O lenei fanua o Cetraria na maua i le 1809, ma talu mai lena taimi ua aofia i totonu o fualaau oona ua faatonuina mo lenei maʻi. Laisene e masani ona faʻaaoga e togafitia ai le bronchitis.

E taofia ai le faateleina o siama ma siama, o loʻo i ai se faʻafiafiaga, faʻafilemu ma faamaluluina i luga o le mucous membranes. Faʻaleleia le faʻamoemoe ma le faʻasaʻoina o faʻaiʻuga. I luga o le faavae o le Ceraria, o le tele o togafitiga faafomaʻi mo le tale ma le bronchitis e maua mai i le sipuni, o lozenges ma lozenges.

Slimming

Afai o le mamafa e mafua mai i le faʻaumatiaga o le endocrine, o le a sau foi le laveraria i le laveai. E faʻatulagaina le gaioiga o le thyroid gland, o se taunuuga o le suiga o le metabolism. O le mea moni, e le tatau ona e faʻalagolago atoa i luga o moa Icelandic ma se maualuga maualuga o le oona.

Ae ui i lea, i le faʻatasi ai ma le faʻamalositino lelei, o meaʻai tatau lelei ma se soifua maloloina soifuaga, oloa faʻapitoa i le centraria e mafai ona fesoasoani i le ausia o le mamafa ma le faʻatulagaina. Pe a faaopoopo nisi pauna e masani ona faʻaaogaina tsetrariu i le ituaiga o jelini poʻo le decoction.

Mo le malosi

Faʻatasi ai ma prostatitis o siama siama ma isi faʻamaʻi pipisi o le tane urogenital sphere, e faʻaalia foi e leralaria le lelei. E fesoasoani i le toe faʻafoʻiina o le malosi, e mafai ona avea o se mea puipuia.

O le faateleina o le malosi e mafai foi ona aafia i le faʻaaogaina o le faʻasili, o le horseradish, thyme, saffron, asparagus, pepa oona, meloni, scorzonera, periwinkle, pasili, hazelnut, calgane root, uʻamea o le kalaka, nutmeg, orchid ma goryanka.

E le gata ina aʻafia ai le siama o le Usnic i le tuputupu ae o siama, ae e iai foi le malosi o le faʻamalolo, lea e fesoasoani i le vave faʻaleleia pe a mavae se gasegase.

Mo le tino atoa

E mafai ona ave le carararia e puipuia ai faʻamaʻi, faʻamalosi ma faʻamalolo le tino, faʻaleleia le puipuiga ma faaleleia le soifua manuia. O loʻo i ai sona aʻafiaga o le lotoa, faʻaitiitia le le mautonu, fesoasoani e sili atu ona lelei le taulimaina o popolega. A maeʻa le faʻaaogaina o laau toto, faʻaleleia le malosi ma le malosi.

Sauniuniga o meafaitino mata

Mo le sauniuniga o vailaau e faʻaaogaina ai le tino, lea e aoina ma le lima i le taufaʻaiuiuga o le tau vevela - amataga o le tautoulu. Ina ia aoina mai, e tatau ona e filifilia le vevela o le tau, talu ai e matua faigata lava ona faʻagogo lelei mea lago mama. O mea laititi e manaʻomia ona faʻapipiʻi ese, aveese vaega oti, pulupulu vaʻa, eleele.

E taua! E tusa lava pe leaga le palapala i le oneone ma le eleele, e le mafai ona fufuluina! E tatau ona aveeseina ese mai le faʻamaʻi ma se ie.

Mo le vevela, e tatau ona e saunia se ie mama, ia faʻalautele le meaʻai i se mea lamolemole ma tuʻu ai i se nofoaga malulu ma lelei le tafega o le ea. E le fautuaina le fagogo i le susulu o le la, o se vaega o vaega aoga e mafai ona faaleagaina. A maeʻa le mago, e tatau ona faʻapipiʻi le meafaitino maeʻa i totonu o fafie, tioata tioata, e mafai foi ona e faʻaaogaina ni taga o ie lapopoa. Afai e te teuina le mea faigaluega i se mea pogisa, o le olaga ola o le a 2 tausaga.

Faʻaleagaina ma aʻafiaga itu

Tsetrariya o loo i luga o le lisi o na laau laiti e masani lava e le mafua ai aʻafiaga aʻafia ma e le afaina ai le tino. E mafai ona ave faʻatau oloa e tusa ai ma lichen e oo lava i le taimi o le fananau mai, lactation ma i le taimi o le tamaitiiti. Peitai, aʻo leʻi faʻaaogaina e tatau ona faʻatalanoa se fomaʻi.

Afai e te aveina le Ceraria mo se taimi umi, sili atu i le tui, e mafai ona e mafua ai ni mea nutimomoia, tiga o le ate. I lenei tulaga, e tatau ona taofi vave le faʻatagaina ma faʻatalanoa se fomaʻi.

Contraindications

O lenei laau e lua ona faʻailoga ogaoga: tali a le tagata lava ia ma le i ai o maʻi o le autoimmune (lupus, vasculitis, ituaiga I susu ma isi).

Auala e ave ai le moa Icelandic

E mafai ona faʻatauina lenei arara i le fale talavai i fomaʻi eseese. O le mea lea, o loʻo i ai vailaau e pei o sipuni ("Herbion", "Iceland moss", "Pektolvan"), lozenges, tablets, ointments and even powders ("sodium usninat") mo le fausiaina ma le faʻaaogaina fafo.

Ae peitai, e mafai ona e saunia i taimi uma ia oloa i luga o le faavae o laau totő. O le isi, tatou te mafaufau i metotia autu o sauniuniga ma le faʻaaogaina o fualaau faʻatau.

Atagofie

Mo le kuka o le a manaomia:

  • 1 tbsp. l meafaitino matutu;
  • 500 ml o vai.

E tatau ona aumai le suavai i se mea e vevela, faʻaopopo mea faʻagogo ma vevela mo le 5 minute, ona malulu ma faʻafefe. O le aofaʻiga o fuataga e pei ona taua i lalo: inu le 3-5 sipuni vaimusu o le suka i le aso. O faʻamaoniga o maʻi uma ia, luga ma le paʻu o le paʻu. Mo le faʻaaogaina fafo, e mafai ona faʻaititia le aofaiga o le vai i le 250 ml pe a kuka.

Faʻatau

Pe a sauniuni mea faʻapipiʻi, e mafai ona e faʻaaogā vai inu pe vevela le paluga e aunoa ma le kuka. Ina ia saunia le fua, ia ave:

  • 4 tbsp. l meafaitino matutu;
  • 500 ml o vai.

O le paluga e tatau ona sasaa i totonu o le vai malulu, aumai i se vevela ma vave aveese. Ua faʻaaogaina le meafaigaluega mo le 15 minute ma faʻavasegaina. I le gasologa o le aso e tatau ona e 'ai e oʻo i le 5 sipuni tele o le faʻafefete. E mafai foi ona e sasaa mea taumago mama i vai vevela (ae le o se vai inu! O le vevela e tatau ona tusa ma le 90 ° C).

O lenei meafaigaluega e fesoasoani i maʻi o le faʻaogaina ma le manava o le tino, faʻafefete ma faʻafefe, faʻapipiʻi le tino ma faʻaleleia le puipuiga. Faleoloa decoctions ma infusions e tatau ona i totonu o le pusaaisa mo le aso.

E taua! Manatua pe a maeʻa le mafanafana i lalo, susu ma infusions i luga o le faavae o le tsetrarii e maua se maliega gelatinous, aua e te fefe i lenei mea, o se faagasologa masani lava, aua e tele mea oona i le tuufaatasiga o le centrarium.

Tea

Le faia o le lauti, ave:

  • 2 tsp. citraria;
  • 200-250 ml o vai.

O mea laititi e tatau ona sasaa i totonu o le vai malulu, i luga o le vevela vevela, aumai i se vevela, liliu ma malulu. O lenei mea faigaluega e aoga mo le tale, bronchitis, malulu. I le gasologa o le aso, e mafai ona e oʻo atu i le 3 ipu tioata o lenei vaiinu.

Verbena officinalis, pogisa pogisa, caraway, paʻe paʻepaʻe, saxifrage, fasipolo, catnip, swede, marshmallow ma le ivy o le a fesoasoani e aveesea le tale.

Ina ia faamalūlūina le tofo, ae le o le vai, e mafai ona e faʻaaogaina le susu poʻo le faaopoopo atu foi o le meli i le mea inu. O taimi uma lava e fautuaina ai e saunia se vaiinu fou. Ina ia fesoasoani i faʻalavelave tale, e mafai ona e saunia se paluga o tsetrarii ma coltsfoot i ni vaega tutusa. Afai e te inuina lenei vailaau i le taeao, ao le i faia le taumafataga, o le a maua i luga o le popo i le po o le a sili atu le faigofie ona pasia.

Isi fesuiaiga o lauti mo maʻi eseese (o mea uma e faʻafefiloi i vaega tutusa):

  • O le tale e teu ai;
  • vaivai: tsetrariya, clox clover, male orchid male;
  • faatasi ai ma paʻu faʻatasi: tsetrariya, melissa, linden, birch ma clover;
  • mumū i totonu o le manava: tsetrariya ma flaxseed.

Uu manogi

O le suāuʻu mai le tsetrarii e faʻaaogaina mo manua pipisi, vavae ma mumu, suauʻu, paʻu, rashes, ma dermatitis. Ina ia saunia oe e te manaʻomia:

  • 100 g suauu suauʻu;
  • 2 tbsp. l mea lanu i le paʻu (e mafai ona faʻatau i le fale talavai).

E faʻafefiloi meaʻai ma tuu i totonu o le vai vaiinu mo le 5 itula. E mafai foi ona e faʻaaogaina mea tau vailaau faʻapitoa, e fai ma faʻataʻitaʻiga, Iceland moss cream, ae o lenei oloa o loʻo i ai ni mea e sili ona manaia nai lo le faamaloloina. Teu lenei meafaigaluega e manaʻomia i totonu o le pusaaisa, faʻaaogaina i vaega ua afaina 3-4 taimi i le aso.

Laʻau suamalie

E pei ona taʻua i luga, i se foliga manava, infusions ma decoctions o Icelandic moss e maua ai le maliega malie, o le mea lea, mo le sauniaina o le syrup, e mafai ona e faʻaaoga fua o loʻo i luga. O le sili atu o le aofaiga o meafaitino mataʻutia, o le mafiafia o le a avea ma taunuuga.

Mo tagata matutua, e mafai ona kuka le suka i le vai, mo tamaiti e sili atu le faʻaaogaina o le susu. Auala e faʻavae i luga o le galu Icelandic ma le faʻalelei ma faʻamalosia lelei le tino o faʻamaʻi pipisi, faʻamaʻi pipisi o le natura, faʻapea foi le leo, faʻamalosia ma faʻalauteleina le tetee atu i maʻi.

E mafai ona e saunia meafaitino e fai pe a mafai, pe mafai foi ona e faatauina i se fale talavai i se tau taugofie. Afai oi ai tamaiti i le fale, o le tsetrariya o le a mautinoa lava o se meafaigaluega taua.