Fua o le gaosiga

Eseesega o le aʻeina o rosa "Rosary Utersen"

O ituaiga eseese o laau totō teuteu i aso nei ua amata ona lauiloa, e ui i nisi o faigata i le tausiga ma le fiafia. O se tasi o nei ituaiga e mafai ona taua o le aʻe i luga o se rosa. O lenei laau e talitutusa lava ma tatou uma o le rose ua lauiloa, ae ua i ai se avanoa tele, aua e mafai ona avea ma se mea teuteu lelei mo le totoina o vaomatua o soo se vaalele i fafo. I lenei tusiga o le a tatou masani ai i lenei fugalaau mataʻina, ma faʻamatalaina ai foi tulafono faavae o le tausiga ma lona faʻatoʻaga.

Tala faasolopito

O le laufanua o le aʻeina o rosa ua fuafuaina aloaia e avea ma itulagi o Asia i Saute, o le mea lea, seia oo i le XYIII senituri Europa, e le o iloa nei ituaiga laau. I le vaitau o le tele o suʻesuʻega faʻafanua, o tagata femalagaaʻi na latou aumaia se roʻe faʻamalosi i atunuu i Sisifo, ma na amata ona faʻaalia le lauiloa. I le isi lua seneturi na sosoo ai, o lenei fugalaau e faasolosolo malie lava ona le lelei, ma e amata ona ola latalata ane i soo se mea.

E te iloa? O se tasi o uluai kiliva na sau i Europa faafetai i le Amapasa mai Peretania, Lord McCartney, i le 1793.
O le aʻei luga o le rose na maua ai le manumalo moni i le afa lona lua o le 20 seneturi, i le taimi lava e tasi na paʻu ai Rosarium Utersen. O le laau na mafua mai i le filifilia o lala o laʻau sili ona lauiloa. Galuega i le aveesea o le fugalaau na faia mo le tele o tausaga ona o taumafaiga a le aiga Cordes mai Siamani. Na vaaia le malamalama o se mea fou i le 1977.

Faamatalaga faʻamalosi

"Rosterium Utersen" e faatatau i ituaiga eseese o feʻaʻei. O le faʻalauga, tele-flowered plant, e tusa ma le 3 mita le maualuga. O le umi o ona fugalaau e 10-12 cm, ua vaevaeina i ni vaega fausaga se fa, o le tele o taimi e fenumiai le vaaiga ma le tele terry roses. O petals e foliga mai, o la latou numera i le fuga e tasi e mafai ona oʻo atu i le 100 fasi pepa. Fugalaau e mafai ona tuu i luga o le laau pe tasi pe faaputuputu i fuifui vine e 5-6.

Aoao pe faʻapefea ona tausia lelei se laʻau maualuga.
A o faʻaalia, e mafai ona paʻu i le la, ae e le afaina ai a latou mea teuteu, ae, i se isi itu, e fesoasoani e faamamafaina le susulu ma le matagofie o le tupulaga talavou. I le taimi o le fugalaau o le fugalaau e maua ai se uiga manogi manogi, lea e mafai ai ona e vaʻai i faʻamatalaga malamalama o le apu.
E te iloa? O le asō ua aʻea rosa i luga o le lisi o laau sili ona lauiloa o loʻo faʻaaogaina i togalaau faʻasaina. Ma o lenei mea e le o se mea le aoga. E tusa ai ma manatu o palota, o nei rosa ua manatu e sili ona matagofie i totonu o togalaau uma.
O lau e tupu tele i luga o le laau, o loʻo i ai se lanu lanumeamata ma se lanu susulu. O lanu mai le ituaiga e masani ona saʻo, malosi, e aunoa ma se faigata e mafai ona tatalia soo se fualaau fugalaau. O le vao o le fugalaau e lautele, i totonu o se tagata matutua e mafai ona latou oʻo atu i le 1.5 mita. O le Rosterium Yuthersen e fuga mai i le amataga o Iuni, ma o le pito i luga o le vaʻaina e matauina i le afa lona lua o Iulai. O le fugalaau e masani lava ona tele, e faaiʻu i le tau muamua o le taumalulu i le amataga o Setema. E le gata i lea, o le eseesega e sili ona puipuia i tulaga leaga o le siosiomaga, ma o lea e tumau pea le aoga e tusa lava pe i ai i le malosi o le matagi poʻo timuga mamafa.

Faʻaaogaina i le mamanu

O le oso aʻe o rosa mo aso nei o ni tagata masani o faatufugaga faʻalelei. I le seneturi talu ai, o lenei fugalaau e faʻaaoga lelei mo le teuteuina o mea faitino. O le tele lava o taimi e faʻaaogaina ai le faia o ituaiga uma o vaomatua, e mafai ona faʻafiafiaina ai mata i le taimi mafanafana o le taimi. Mo lenei mafuaʻaga, o loʻo faʻatulagaina se faʻapitoa faapitoa, lea o ni nai tausaga mulimuli ane ua mafai ai e le rose ona faʻataunuʻu atoa.

E te iloa? E ui lava i le i ai o faʻauiga masani, ae leai se faʻavasegaga aloaia o le aʻeina o rosa. Ua faamatalaina lenei mea i le mea moni e faapea, e tusa ai ma le mea nei, o le "lalagaina" ua na o se vaega o le tipu.
O lenei fugalaau e faʻaaogaina foi mo le teuteuina o isi fausaga o togalaau. E mafai ona avea ma puipui piliki e leai se ola o se fale togalaau, o se gasebo poʻo se faletua. O iinei e masani ona totoina le laau i luga o koluma poʻo isi fausaga e mafai ona taʻalo i le matafaioi o se lagolago faʻalagolago ma tumau. E masani ona maua le "Rosterium Utersen" i le pa o le togalaau. O se fugalaau i totonu o ni nai tausaga e mafai ona ufiufi atoa lenei foliga fausaga, ma tuʻuina atu ni lanu susulu i se paʻu lanu. E mafai ona faia se pa mai se rosa, ae mo lenei mea e tatau ona e faia se mamanu malosi ma le tumau e lagolago ai le vao.

Tausia mea

E pei lava o isi ituaiga togalaau, "Rosary Yuthersen" e manaomia ai le tausiga talafeagai ma tulaga lelei mo le tausiga, naʻo le tulaga lenei, o le a mafai ona e maua se fualaau ola maloloina lelei ma tele. O le isi, o le a tatou taulimaina lenei mea i nisi auiliiliga ma saili pe faapefea ona fatuina tulaga sili ona lelei mo le i ai o lenei ituaiga o roses.

I totonu o lau togalaau fugalaau e mafai ona e tupu ai ituaiga eseese o rosa - Floribunda, Kanata, lauti, Igilisi, togavao, ufiufi ma tapuni palapala.

Faʻafanua

Sauniuniga mo le totoina e tatau ona faia i ni nai vaiaso, mo le mea lenei e tatau ona e faʻatamaoaigaina le palapala ile solo i le lime, humus ma kili uma mea uma. I le leai o le mea o loʻo taʻua i luga, e mafai ona faʻaaogaina le palapala i le faʻaaogaina o pefu laupapa faatasi ai ma se fua faatatau o le 0.5 kilokalama i le 1 mita sikuea. E mafai foi ona faʻatamaoaiga le palapala ile vaifofo suamalie o le susu ma le omea (1: 2). I totonu o le pakete 1 o lenei vai e tatau ona soloia le 3 fualaau o le phosphorus bacterium. Afai o loʻo iai sou palapala eleʻele, o le a mafai ona faʻaleleia lenei faʻaleleia e ala i le faʻaopopoina o le falaoamata o le dolomite i le palapala.

E taua! A o le totoina se rosa, e tatau ona fufulu lelei le saite mai otaota ma vao leaga, a le o lea e ono afaina ai le atinae ma le tuputupu ae o le fugalaau.
A o lei totoina, e tatau ona tipi le laau, o le umi o aʻa ma laau toto e tatau ona i ai ile 20-30 cm, o le a fesoasoani lea e faʻateleina ai le tupu aʻe o le rosa. Ina ia mafai ona faʻamalolo faʻavaveina le fasi pepa ma ia le aʻafia i se maʻi pipisi, e tatau ona ufiufi i le toga toga. O le tele o le lua tulaʻi e tatau ona matua matauina; e tatau ona 50x50 cm le lautele ma e tusa ma le 70 cm le loloto. Mo le alavai, o le pito i lalo e ufiufi i tamai laumei, ona sasaaina ai lea o le palapala ma le humus, ao le loloto o le fossa e tatau ona tumau i totonu o le 30 cm. E totō se fugalaau i le saunia lelei ma ufiufi i le 10 lita o vai. I le vaʻaia lelei, o le taimi sili mo le faagasologa o le faaiuga o Setema - o le afa muamua o Oketopa po o le ogatotonu o Me.

Nofoaga ma moli

O le mea aupito sili ona lelei, o tupu rosa e tupu i totonu o nofoaga e lelei le susulu o le togalaau, puipuia mai le matagi sasaʻe ma le ata, ae o le fugalaau e tatau ona faʻaalia lelei i taimi uma. O le laufanua e tatau ona i ai se tamai lago, pe i luga o le mauga, o le a maua ai se avanoa e puipuia ai le vao mai le tele o le susu. Ina ia aloese mai le faaleaogaina o le fugalaau, e le fautuaina le "Rosterium Hutersen" e toto latalata i le 50-60 cm i le puipui ma se faavae loloto pe sosoo ma isi laau toto i se mamao o le itiiti ifo i le 50 cm.

E taua! "Rosarium Utersen" E matua le fautuaina e tupu i nofoaga maualalo, pouliuli ma le susu, i lalo o le paolo o palealii, aua e faavaivaia ai le atinae lautele o le laau.

Lulu

O le ituaiga o roses "Rosarium Yutersen" e fiafia i se tau e le gafatiaina pe taugofie ma le tele o aso mafanafana, ae i lenei tulaga o le a mafai ona tupu le tele o fuainumera o fugalaau. Ae e ui lava i lea, e mafai ona tupu ma ola lelei le ituaiga i le 5th zone of resistance frost, o lona uiga e mafai e le rosa ona tatalia ni malulu -30 ° С.

Faʻamamafana ma fafaga

E pei ona taʻua i luga, o lenei togalaau aina e le fiafia i le susu o le susu, o lea e tatau ai ona faʻavaivai le fafaga. O le tele o fugalaau faʻapitoa e fautuaina e faia le taualumaga e sili atu nai lo le 2 taimi i le masina. O le fua o le vai mo le avefeʻau matutua matua e tusa ma le 10-12 lita i le fagafa. Ae i le amataga o le tuputupu ae o le vaitau, e manaomia ai e le rosa le faʻaleleia atili o le faʻaleleia, o le faʻaaogaina o le vai i le 5-6 aso. O le timu vevela e tatau ona tausia le tau o le susu, mo lenei mea, pe a manaʻomia, e vaʻaia se vaieli latalata i laau taʻitasi ma tuʻuina atu i le 20 lita o vai.

O auala e le masani ai o le faʻafefiloi ma le fefete, upega, ma le ammonia vai ua faʻaaogaina atili i aiga.

Sola ma le faʻapala

O le eleele lelei mo lenei laau o le a avea ma se eleele malulu ma lelei le suavai, faatasi ai ma se tali o le acid-base i le va o le 5.6-7.3. O le mea lea e tatau ai ona faʻatautaia lenei faailo e tatau ona maua ai se masini faapitoa. E le tatau ona sili ifo i le 30 cm le maualuga o le palapala humus, ma o le loloto o le eleele e le tatau ona sili atu i le 1.5 m. I le muamua o le meaʻai, e tatau ona faatumulia le vaʻa i le faʻafefiloi o laʻau, laʻau laʻau, oneone ma peat i se fua faatatau o le 3: 2: 2: 1. . I le mafanafana o le taimi, o le eleele e tatau ona tatala i se taimi e tusa ma le 5-8 cm. I le vaitau atoa o le tuputupu ae, e tele taimi e fafagaina ai le laau:

  • i le amataga o Me - faʻatasi ai ma le fesoasoani o le faʻasaa urea (30 g o le paʻu i le 10 lita o le vai);
  • i le afa lona lua o Me - faʻalavelave faʻalavelave minerale;
  • i le amataga o le fuga mai - fugalaau-o lo o aofia ai pusaaisa mo laau toto;
  • i le afa muamua o Iulai - faʻatasi ai ma se fofo o mullein;
  • i le amataga o Setema - fugalaʻau-potassium faʻamalolo.
E taua! E tatau ona faʻaaogaina faʻamalositino e tusa ai ma fautuaga a le kamupanī, talu ai ona o le tele o le faapipiiina o meaai e mafai ona afaina tele ai le tuputupu aʻe ma le tupu aʻe o le rosa.

Tofiga

O le laau e faʻalauteleina i ni auala se lua - o le tipiina ma le faʻasolosolo. E toʻalua uma i latou e tutusa lelei, ae o loʻo i ai a latou faʻatinoga eseese ma le faʻaaogaina o le fuafuaga. Mafaufau atili iai i nisi auiliiliga.

Laʻau

O selemole e vavae ese mai le laau ua galo. Ina ia faia lenei mea, ia faʻaaogaina le tipi na filifilia mai le ogatotonu o le vao. O le umi o le tipi e le tatau ona sili atu ma le 30 cm, ae e tatau ona le itiiti ifo i le 4 pipiʻi maloloina. O le seleselega ua totoina i totonu o se fagu ma se mea faʻapipiʻi lelei. Faatasi ai ma le vave tatala ma le faʻafeinu i le tautotogo o le a mafai ai ona totoina le lelei o togalaau mo le totoina i se nofoaga tumau.

Faʻasogaina o ni afifi

Totoina o laʻau na faia i le amataga o le tautotogo. O pamu ua filifilia ma le faaeteete e lolomi i le eleele ma o latou pito ua paʻu i totonu, ona ufitia ai lea i le lalolagi. Faʻatasi ai ma le fale autu, o loʻo faʻafefe ai foi ma fafagaina ai faʻala. O le tautotogo e sosoo ai e mafai ona toe totoina. Ina ia faia lenei mea, i le maualuga e 20-30 senetimita mai le eleele, e tipiina ma taina le ata e faʻaaoga ai le metotia luga.

Siaki i ituaiga ituaiga o leʻa e pei o Pink Intuition, New Dawn, Pierre de Ronsard, Cordes, Abraham Derby, Paʻu Paʻu ma Tino Thomas.

Puipuiga mai faʻamaʻi ma faʻamaʻi

O le puipuiga autu o lenei laau o le togafitiga faifaipea o le vao ma le filogides i le taimi atoa o le tuputupu ae. I le tautotogo, aʻo lei oʻo mai le pulupulu, o le faʻafitauli 0.4% o le kapatela oxychloride o loʻo faia ma le faʻaleleia atoa o laau toto uma. A o faagasolo le vaitau o vao gaosi, latou te faʻaaogaina nisi mea eleelea; atonu o se paluga o le fasimoli pe o mea tutusa foi.

E te iloa? Fungicides ua faʻaaogaina e le tagata ia latou gaoioiga mo le silia ma le tasi le seneturi. E sili atu i tala a Homer, mai le 1000-800 tausaga TLM. O oe, o loʻo faʻamatalaina le faagasologa o le fumigating o ituaiga o laau totō faʻatasi ma le sulfur e faʻafefe ai le pala, lapisi ma poloka.
O le pulupuluina o le rosa ma le 1% le faʻamalolo o le colloidal sulfur, lea e taʻalo ai le gaioio mo le totoga o le laau, o le a aoga. Mo nisi faʻamalosi puipuia, e fautuaina e faʻapipiʻi fafie fafie 2 taimi i le vaitau, i le tautotogo ma le autumn, ma le fuaina o le 100 mg i le 1 sikuea mita. I le afa lona lua o Setema, e tatau ona togafitia le togavao ma se solution e 3% o le sulfate ferrous.

Teuteu

I le vaitau o le galue malosi o le vao, o le ituaiga "Rosary Yuthersen" e mafai ona faʻalauteleina le umi o ona mama e oo atu i le 3 mita, o lea e manaʻomia ai e lenei laau le teuteu mama. I le masani ai, o le taualumaga e amata i le amataga o Me, o le taimi lea e faasaolotoina ai roses mai puimanava ma vaivai. O le taimi lona lua e tipi ai le fugalaau i le ogatotonu o le taumafanafana e aveese ai lona umi. O teuteuga teuteu e faia e pei ona tatau ai i le tulaga o le tuʻuina atu o le vao i le ituaiga e sili ona taliaina.

Saunia mo le taumalulu

Sauniuniga o rosa mo le taumalulu amata i le amataga o Setema. I lenei laasaga, e aveeseina e le laau uma pupu uma e leʻi tatalaina, faapea foi ma talavou, lapisi tuai ma le faaleagaina. E faʻapuupuu le eletise tetele i le 10-15 cm ma faʻapipiʻi fesoʻotaʻi le tasi i le isi. A o lei amataina gutu, o le fugalaau e tatau ona punou i le eleele i le tele e mafai ai i nisi tulaga ina ia le faaleagaina ai. Mo le mea lea, e faʻaaogaina ai arcs, laupapa, ma isi mea. A oʻo mai se kiona, e ufiufi le vao i soʻo se mea e ufiufi ai, e mafai foi ona faʻaogaina ni lala vavao poʻo se vao. O le pito i lalo o le vao e lilo i le eleele poʻo se faʻafefiloi o palapala ma peat.

E taua! I le va o pana ma le palapala e tatau ona teuina se tamai avanoa, a leai o le a fuga mai le rosa ma sogasolo, lea o le a oʻo atu ai i lona oti.

Faigata i le tuputupu ae

O faigata tetele e amataina ma iloa e le au faifaatoʻaga e mafai ona feagai ma le tuputupu aʻe Rosterium Yuthersen climbing rose o:

  • faʻagasolo le alualu i luma o laau: o lenei faagasologa e mafai ona i ai ni mafuaaga, e masani lava o se taunuuga o se sese matuia pe a filifilia se nofoaga e toto ai (ituaiga le lelei o le palapala, le lava o le susulu o le la, faavaivaia o le vai, ma isi);
  • meaola faalafua o le togavao: o le faagasologa e mafua ona o le le lava o le ea o le vao i le tele o le suavai i le eleele;
  • faaitiitia i le gaioiga o le fugalaau: o le mea e tupu e faalagolago tele i le faʻamalosiina, o le mea lea e tatau ona fafaga le laau i le vaitau o le tuputupu ae;
  • mea faʻapitoa e totoina ai: o mea e seleseleina po o tipi e tatau ona i ai foliga vaaia lelei, ma i luga o le fogaeleele e tatau ona i ai pe a ma le 3-4 avanoa mafai.

Rose climbing varieties "Rosary Yuthersen" - o se fale matagofie ma tulaga ese lenei. O le vailaʻau e mafai ona faʻaleleia soʻo se avanoa leai se ola, e maua ai le susulu ma le maofa i le manogi. Ae peitai, ina ia mafai e lau togavao ona aumaia na o le olioli mo se taimi umi, e manaomia ai e le rosa le faaeteete ma le gauai atu i aso taitasi i masina muamua o le tuputupu ae o le vaitau. E naʻo le tulaga lenei e mafai ona tatou faʻamoemoeina ai se faʻalauteleina ma le faaumiumi o le fuga o le vao.